Sky-Watcher Skyliner 10"

Aloittaja hoopi, 21.11.2007, 21:42:07

« edellinen - seuraava »

hoopi

Olen aikeissa ostaa Sky-Watcher Skyliner 10" kaukoputken, mutta tuo Dobson -jalusta hieman arveluttaa kun tarkoituksena olisi jossakin vaiheessa perehtyä myös kuvaamaan tähtitaivaan kohteita. Dobsoniinhan on saatavissa kotikutoisia seurantajalustoja (kuten JS-Observatorio). Onko kokemuksia kyseisistä jalustoista vai onko mahdollista liittää tämä putki johonkin toisenlaiseen, valmiilla seurantamoottorilla varustettuun jalustaan? Mikä olisi teidän mielestänne paras vaihtoehto?

Jore

No JS jalustasta ei ole kokemuksia, mutta kuulemma kuvaaminen onnistuu ihan hyvin. Mutta itse olen törkännyt oman 8" dobsonin aina silloin tällöin meaden lxd 75 jalustalle ja toimii ihan hyvin. Mutta vastapainoja tarvitaan. 10" dobson tarttisi jo vielä jöötimmän jalustan, tuppaavat olemaan niin painavia. JA Tietenkin joutuu tekemään tai ostamaan pannat putkelle.
SW ED 80
SW EQ 3-2
OBTICA GIANT 20x80
CANON EOS 350 D

m.r.

Mulla  Sky-Watcherin 10" OTA putki LXD 75 jalustassa. Paketti toimii katselussa riittävän hyvin, mutta kameroiden virittäminen tuskin kannatta, koska mennään jalustan kantavuuden ylärajoilla. S-W  10"on tosi  ison näköinen kyseisessä jalustassa.
Mika Rytkönen
Meade Lxd75 10" newton ,  Sky watcher EQ-5  6" newton,
Meade etx-70at

Jore

Oho, hui, olet 10" siihen saanut asennettuu..
SW ED 80
SW EQ 3-2
OBTICA GIANT 20x80
CANON EOS 350 D

m.r.

Oikeastaan helppo homma, koska putkessa oli pannat+kisko mukana. Lisäksi ostin  2 lisäpainoa samalla. Yhteensä painoa on kaukoputkella sen verran että se pitää kantaa havaintopaikalle kolmessa osassa. Minun tapauksessa se ei ole ongelma, koska asun maalla ja siirto matka  kymmeniä metrejä.
Mika Rytkönen
Meade Lxd75 10" newton ,  Sky watcher EQ-5  6" newton,
Meade etx-70at

tide


Oletteko päässeet 10 tuumasella dobsonilla millasiin planeetta havaintoihin? Pärjääkö vertailussa esim 120mm linssiputkelle kun puhutaan tarkkuudesta ja kuvan laadusta?

Tane

 Olenpa tuollaisella Skylinerillä 10" /F 4,8 katsellut ja samoin 120/F 5 akromaattilinssiputkella.Uskoisin että noilla tarvittaisiin avuksi sopivia suotimia.Eikä se taitaisi auttaa lyhyelle akromaatille.Sanovat että
planeettahavaintoihin vaaditaan vähintään F10.Tuollaisesta ei ole kokemusta mutta 100millin Sky-Watcher ED-linssiputkesta on.Siinä F on 9 ja kontrasti jo eri luokkaa.Noilla ED ja Apokromaatti linsseillä
se polttoväli saa olla lyhyempikin kuvan laadun kärsimättä.Skyliner 10" on sitten syväntaivaan havainnoinnissa kohdallaan.
Celestron C14,

Timpe

Lainaus käyttäjältä: tide - 21.07.2009, 14:13:05
Oletteko päässeet 10 tuumasella dobsonilla millasiin planeetta havaintoihin? Pärjääkö vertailussa esim 120mm linssiputkelle kun puhutaan tarkkuudesta ja kuvan laadusta?

Ei ole kokemusta muista peiliputkista kuin 12" Newtonista planeettojen kanssa, mutta tämän perusteella sanoisin että useimmiten homma on kiinni kahdesta (ja puolesta) seikasta:
1.) Ilmakehän ja putken (!) mahdollistamasta seeingistä (suuri putki vaatii ilmakehältä hyvän seeingin toimiakseen optimitasollaan ja putkivirtausten on oltava kurissa).
2.) Newtonin kollimoinnista eli optiikan kohdistuksista (valovoimainen F4...F6 peilikaukoputki on sangen vaativa tämän suhteen ja osa se kyvyistä saadaan hukattua kehnolla kollimoinnilla).
   Jos nuo molemmat natsaavat, niin vasta sitten päästään vertaamaan optiikan laatua (=peilien tarkkuus, okulaarien laatu, optiikan mekaaniset tuennat, soveltuvuus planettahavaintoihin (apupeilin peittoprosentit yms.) eri putkityyppien kesken. Tämä on se puolikas tekijä planeettahavainnossa ;)

Ja jos noista kahdesta pitäisi valita, niin molempien putkien tulisi kuitenkin olla seurannalla varustetulla ekvatoriaalijalustalla, jottei Dobsonin liikuttelu veisi huomiota itse asialta eli  planeettahavainnoinnilta. Itse ottaisin näistä kahdesta 10" Newtonin (mutten tuota SkyWatcheria Dobson-jalustalla) yksinkertaisesti siksi, että "aperture rules" sääntö pätee hyvin planeettoihinkin. Hyvä käytännön esimerkki peiliputkien kyvykkyydestä osaavan havaitsijan käsissä löytyy tämän viimeisimmän Jupiter-törmäyksen havainneesta Anthony Wesleystä, joka käyttää planeettakuviinsa lähinnä peilikaukoputkia (sivusto saattaa olla lähiaikoina hiukkasen ruuhkainen Jupiter-törmäyshavainnon takia, mutta Anthonyn planeettakuvat ovat huippuluokkaa ja osoittavat, ettei havaintovälineen tyypillä sinänsä ole väliä jos sitä osataan käyttää oikein).

MUTTA tästä edellisestä alustuksesta huolimatta useimmille havaitsijoille sellainen 120mm linssiputki olisi käytännössä huomattavasti helpompi hallittava planeettaputkena, kuin sitä "parempi" 200-250mm Newton (joka vaatii aika monta asiaa kohdalleen ollakseen oikeasti pienempiä linssiputkia parempi planeettaputki)  :rolleyes:
- Timo Inkinen

tide

Siinäpä se onkin se "ongelma". Eli aperture rules tietyin ehdoin ja 10" dobson olisi helppo heivata katselukuntoon ilman sen kummempia suuntauksia (se siinä houkuttelee) yms. mutta se seuranta. Sitten kun menee topicin ohi ja 120 millisiin ED/ APO linssiputkiin niin nousee hinnat aika suolasiksi kunnon jalustan kanssa. Kukapa planeettamies ei sellaisesta näkisi unta. Niillä voisi tyydyttää sen pienen syvän taivaan nälänkin esim pallomaiset joukot ja muutamat kirkkaammat kohteet.

Pororo

Product description sanoo, että putkella on Direct SLR Camera Connection. Jotta voisin tökätä EOSini putkeen kiinni, niin tähänhän tarvitsee sen T/2 sovitteen, eikö? Tämä kysymys kuuluisi varmaan vielä aloittelijathreadiksi, mutta mitä sitten joidenkin käyttämä kuvatasosovite tekee tässä? Onko tämä Direct SLR Camera Connection juuri tuo 'intergroitu' kuvataso sovite?
Celestron SkyMaster 15x70 kiikarit
Sky-Watcher Skyliner 250/1200

Lauri Kangas

Kuvatasosovite nyt on sellainen yleisnimi jolla meinataan jonkinlaista kalikkaa, joka mahdollistaa kuvatasolta kuvaamisen. Monesti sillä tarkoitetaan palaa joka kiertyy kameraan T-kierteellä ja kaukoputkeen normaalilla okulaariholkilla. Skylinerissa ei tarvitse sellaista, koska niistä saa okulaariholkin pois ruuvaamalla esiin valmiin T-kierteen. Äärettömän saavuttaminen voi olla vaikeaa. Kannattaa kokeilla ruuvata kaikki kollimointiruuvit pohjaan, että saa peiliä vähän ylemmäs.