1.25 tuuman suotimet tähtikuvaukseen

Aloittaja Make, 26.10.2009, 13:29:21

« edellinen - seuraava »

Make


Olen harkitsemassa CCD-kameran ostoa. Eräs tärkeä osa CCD-kuvausta ovat suotimet. Olen päätymässä kameraan, joka pärjää 1.25 tuuman suotimilla. Tavoitteeni:

  • LRGB-suotimet, jotka toimivat aina F/4 putkiin saakka
  • Oranssin hehkun vaimennus taustataivaasta LRGB-kuvissa (kapeakaistakuvissa ei ole varmaaankaan ongelma?)
  • Kapeakaistasuodinsetti, toimivuus myös F/4 saakka

Minkälaisia suosituksia antaisitte näillä spekseillä? Aluksi aion käyttää suotimia F/5 peiliputken + komakorjaimen kanssa, myöhemmin ehkä F/4 peiliputken tai 8 tuuman SCT:n kanssa. LRGB-suotimien pitäisi toimia myös planeettakuvauksessa. Onko kenelläkään kokemuksia suotimista SCT + F/3.3-lyhentäjän kanssa?
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Lauri Kangas

Itselläni on juuri speksejäsi vastaava setti Astronomikin suotimia, paitsi että kapeakaistaisista on taskussa vasta H-a. Oranssin hehkun poistaa CLS CCD.

En ole paljon päässyt vielä testailemaan, mutta muiden ja alustavien omien kokemusten perusteella CLS-suotimen käyttäminen luminanssina toimii erinomaisesti. Pitäisi vielä päästä tekemään vähän vertailuja jotta saisi näppituntumaa. Sumuja kuvatessahan se on aina parempi kuin L-suodin, mutta galaksien kanssa tehokkuus riippuu varmaan siitä paljonko sitä oranssia siellä taivaalla on.

Munkin on tarkoitus käyttää näitä myös planeettakuviin ja sitä varten on vielä Astronomikin IR Pro 742. Joutuu vaan vähän väliä aukomaan tuota viispaikkaista fillaria. Jää nopeasti pieneksi.  :tongue:

Baaderilla on muuten tosi mielenkiintoisella päästökäyrällä varustettu setti RGB-suotimia. Käyrät on mitoitettu niin että elohopean pahimmat viivat jäävät juuri R ja G -suodinten väliin, kun taivaalla ei kuitenkaan ole mitään kiinnostavaa sen väristä. Lisäksi G ja B -käyrien raja on muotoiltu niin että OIII menee täysimääräisenä molemmista, mutta H-beta vain sinisestä. Baaderilla vaan ei ole mitään näppärää valosaastesuodinta joka olisi parfokaalinen noiden värillisten kanssa, niin päädyin sen takia sitten Astronomikiin. Lisäksi taitaa olla niin, että sitä elohopeaa pahempi valosaasteen aiheuttaja on natrium, jolla onkin sitten sellainen tuplahuippuinen leveähkö spektri, eli enpä tiedä ovatko nuo Baaderin filsut sittenkään niin ovelia.

Make


Kiitos vastauksestasi, Lauri!

Tuo Astronomikin LRGB-setti näyttää hyvältä. Se on tärkeää, että ne ovat parfokaalisia, jolloin ei ole pakko tarkentaa filtterin vaihdon yhteydessä. Kapeakaistasetissä taas Baader näyttää mielenkintoiselta: kapeammat kaistat ovat edullisempia kuin Astronomikilla. Lieneeköhän niiden välillä laatueroa? Tietääkö joku, onko Baaderin setti parfokaalinen?
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Make


Lauri kertoi käyttävänsä Astronomikin CLS CCD:tä luminanssisuotimena. Miten te muut teette?

Onko järkevää kenties laittaa optiselle polulle pysyvästi esim. IDAS-LPS ja siten kuvata LRGB-kanavat kahden suotimen läpi. Tällöin kaikkien kanavien valosaastetta hillittäisiin. Ainakin tästä hyötyisivät L- ja R-kanavat. Tuleekohan tällaisissa ratkaisuissa heijastuksia suotimien välillä? Muistelisin kolmen vuoden takaisissa Baaderin normaalien värifiltterien pinoamistesteissäni nähneeni jonkinlaisia heijastuksia. Taisin silloin yrittää maksimoida saturnuksen kontrastia.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

-Jarz-

#4
Tätä filtteri asiaa pähkäilin itsekin kun päädyin ostamaan CCD-kameran. Omalta osaltani päädyin Baaderin tuotteisiin lähinnä juuri tuon mainion LRGB-filtterisetin vuoksi. Sen kanssa toimii parfokaalisesti ainakin OIII- ja SII-suodin ja LRGB itsessään myöskin on parfokaalinen. Ha suotimen ostin jo aikaisemmin ja päädyin silloin Astronomikin 6nm tuotteeseen, mikä ei nyt sitten ole yhteensopiva tarkennuksen suhteen noiden muitten kanssa.

Nuo RGB-suotimet suodattavat aika tehokkaasti pahimmat valosaasteet pois. Eniten sitä jää jäljelle R-kanavalle, mutta tällöin on vain yksi kuva kolmesta mistä tuo pitää poistaa. Valosaaste ongelma on kuitenkin paljon vähäisempi kuin mitä se oli järkkärillä kuvatessa. Olen kuvannut tähän asti L-suotimella luminanssikanavan, mutta tämä riippuu hiukan kohteesta ja missä ilmansuunnassa se sijaitsee. Pahimmat valosaasteet ovat minulla kaakossa, mitä suuntaa koetan välttää aina kun on vain mahdollista. Omistan myös Celestronin LPR-suotimen ja Baaderin UHC-S-suotimen, mutta en ole näitä vielä testannut muiden suotimien kanssa, joten en tiedä vaatiiko nuo tarkentamisen erikseen. Tuo UHC-S suodin voisi olla hyvä sumuihin luminanssikanavaksi, mutta toisaalta sumuja tulee kuvattua varmaan eniten kapeakaistasuotimilla, jolloin valosaasteesta ei tunnu olevan ongelmia. Kokemusta CCD-kuvaamisesta on vasta muutamalta yöltä, joten tuntuma filttereihin täsmentyy edelleen pikku hiljaa  :wink:.

Filtteripyörässä saisi tosiaan olla hiukan enemmän tilaa kuin "vain" 5 paikkaa. Joutuu aina ennen kuvaussessiota päättämään kuvaako LRGB- vaiko kapekaistakuvia. Sen verran työlästä on tuon filtteripyörän kannen avaaminen ja suotimien vaihto ja varsinkin, kun se pitäisi tehdä ulkona, jotta ei vetäisi huurteeseen koko vehjettä.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Make


Jarz, tuo Baaderin molempien settien hankinta vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta kokemustesi valossa. Esim. Starlight Xpressin 7-paikkaisella suodinpyörällä voisi pitää kaikki suotimet koko ajan käytössä. Saman yön aikana olisi helppo kuvata laajakaista- ja kapeakaistakohteita.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

-Jarz-

Lainaus käyttäjältä: Make - 27.10.2009, 10:56:20
Jarz, tuo Baaderin molempien settien hankinta vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta kokemustesi valossa. Esim. Starlight Xpressin 7-paikkaisella suodinpyörällä voisi pitää kaikki suotimet koko ajan käytössä. Saman yön aikana olisi helppo kuvata laajakaista- ja kapeakaistakohteita.

Pieni helpotus kuvausten suhteen ei koskaan ole pahaksi  :wink:.
Pitänee itsekin vielä hommata tuo Baaderin Ha-suodin, jotta ei tarvitse erikseen tarkennuksia säädellä sitä varten. Toisaalta jossain vaiheessa yötä on kyllä ihan paikallaan tarkistaa fokusointi ihan lämpötilamuutosten vuoksikin, jotta ei mene ihan poskelleen automatisoitu kuvaussessio.

Tuo Baaderin LRGB-setti on saanut aika paljon kehuja ja osaltaan juuri siitä ettei ne suotimet aiheuta heijastumia tai suuria haloja tähtien ympärille. Tässä yksi tyytyväinen tähtikuvaaja kertoo omat kokemuksensa Baaderin suotimista. Tuollainen suodinpyörä olisi kiva  :rolleyes:.

JM

Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Lauri Kangas

Kun IDAS LPS mainittiin, niin niiden valmistajalla Hutechilla (vai onko tuo vain välittäjä) on myös eksoottisia filtterisettejä: http://www.sciencecenter.net/hutech/idas/type4.htm

Tuossa on RGB-setti, joista jokaisella on kaksi päästökaistaa, toinen näkyvän valon ja toinen infrapunavalon alueella. Kummatkin kaistat osuvat filttereissä peräkkäin. Yhdistämällä tähän L-suotimen saa aikaiseksi normaalin LRGB-setin (luminanssin voi kuvata kääntämällä L-suotimen taakse Clearin). Jos eteen laittaakin jonkun IR-pass suotimen, voi kuvata kolmivärikuvia infrapunalla.

Hauskana yksityiskohtana on vielä että punainen filsu päästää läpi vähän syvän sinistä, jolloin violetit sävyt toistuvat luonnollisen näköisinä.

Voisikohan noihin yhdistää myös sen LPS:n? Tarttisi kyllä jo kaksi filtteripyörää kohta. :P

Make


Aika mielenkiintoisia nuo Hutechin combot  :smiley:
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi