Dobson ja Stellarium

Aloittaja RETiisi, 15.03.2010, 14:16:00

« edellinen - seuraava »

RETiisi

Miten te Dobsonin omistajat etsitte kohteita taivaalta? Kokeilin eilen lainadobsonilla hakea mm. Andromedan galaksia. Kelailin Stellarium-ohjelmassa aikaa ja otin paperille atsimuutit ja korkeudet muutamalle kellonajalle etukäteen. Vaateriin laitetun jalustan alempi kiekko suunnattuna pohjoiseen ja asteet viiden asteen välein siinä, veivät karkean suunntaamisen aika lähelle kohdetta. Korkeuskin meni aika nappiin. Itse asiassa Mars osui sattumoisin suoraan keskelle näkökenttää. Ainakin näin aloittelijalle helpotti kummasti himmeämmän kohteen etsimistä. Oli lähestulkoon kuin mahdollisimman manuaali GoTo?? Tähtihyppely vähän kankeasti liikkuvalla dopukalla ei taida olla ainakaan aloittelijalle ihan helppoa.

Lauri Kangas

En ole asterinkuloita käyttänyt koskaan muuhun kuin venuksen etsimiseen päivätaivaalta. Kai sulla on hyvän kokoinen etsinputki (esim. 8x50) dobsonissasi? Tähtihyppelyyn saa mukavasti näppituntumaa pienen harjoittelun jälkeen, mutta eihän toki asteikkojen käyttökään kiellettyä ole. Saattaa vain olla vähän epätarkka varsinkin himmeämmille kohteille.

Iiro Sairanen

Paperinen tähtikartta, etsin ja mahdollisimman laaja-alainen okulaari. Tuossa eväät kohteiden löytymiselle tähtihyppelyllä. Lukemakehiä ei omissa dobsoneissani ole enkä ole kuullut, että joku niitä oikeasti käyttäisi vaikka olisikin.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

naavis

Useimpien jalustojen kanssa asteikkokehät ovat ihan yhtä tyhjän kanssa. Yleisin käytetty tekniikka on tosiaan tähtihyppely, siinä samalla oppii tähtitaivasta tehokkaasti.

juha_k

Oma tapani etsiä kohteita on suunnata putki paikkaan jossa kohteen pitäisi olla(punapistetähtäin), ja sitte lakaista
aluetta laaja-alaisen okulaarin kanssa.

Kun kohde sitten löytyy, voi tarvittaessa lisätä suurennosta.

Kehnommin toimii alueella jossa on paljon saman näköisiä tuhnuja ja ei voi olla varma kohteesta kuten Neitsyen alue galakseineen.

Karttoina olen käyttäny Ursan kartastoa, Messierin kohteet- kirjan karttoja ja T&A:n karttaa.
Juha Keränen

Tyrnävä

SW Skymax 127 Helios Stellar 15 x 70 Panora 8 x 40

Timpe

Tämä on hyvä opas kaukoputken ääreen vietäväksikin kuten Juha_K tuossa jo mainitsikin:
http://www.ursa.fi/ursa/tuotteet/kirjakauppa/index.php4?TOIMINTO_1=nayta_tuotteet&TUOTE=38 (Messierin kohteet)

Tuollaisen tai vastaavan kartan (opaskirjan) avulla löytyvät useimmat kohteet melko hyvin jo pelkän tähtihyppelyn avulla. Putkessa kannattaa olla myös 8x50 (tjsp.) etsinputki tai punapistetähtäin tarkennuslaitteen lähellä. Sitten vain vertaillaan "lennosta" kartan, etsinputken ja pääputken näkymiä toisiinsa ja siirretään putkea varovasti tähdestä toiseen. Apuna kannattaa käyttää sopivia tähtien muodostamia kuvioita (kolmioita, tähtiketjuja yms.), joiden avulla sitten edetään tähtikartalla vähän samaan tapaan kuin maastosuunnistuksessa normaalikartalla (=pyri pysymään koko ajan selvillä siitä, missä kohtaa tähtikarttaa olen kulloinkin menossa). Ja jos matkalla eksyy, niin sitten pitää palata takaisin edelliseen tunnettuun kiintopisteeseen. Tähtihyppelyssä auttaa myös, kun tiedät suunnilleen millaisen alan taivaalta etsinputki ja kaukoputki näyttävät (asteina tai kaariminuutteina). Tämän tiedon avulla osaat valmistella itsellesi sopivan reitin kohteen luokse käyttäen avuksi matkalta löytyviä kiintopisteitä (nuo kirjalliset Messier yms. oppaat kertovat lisää tästä puolesta). Kohteiden valinnassa kannattaa myös käyttää harkintaa ja esim. avonaiset tähtijoukot ovat hyviä harjoituskohteita tähtihyppelyn opetteluun.

Ja jos Dobson putki takertelee siirrettäessä, niin sitten se kaipaa joko pientä huoltoa liukupintoihinsa (esim. teflon-palojen ja niiden vastinpintojen puhdistus + jopa hienohionta) tai sitten putken modausta (suurempien teflon-palojen vaihtamista nykyisten tilalle ;) Tämä toteutunee vasta sitten, kun Dobson on omassa käytössäsi, jollei putken nykyomistaja innostu tästä perushuollosta.
- Timo Inkinen

RETiisi

"Ja jos Dobson putki takertelee siirrettäessä, niin sitten se kaipaa joko pientä huoltoa liukupintoihinsa (esim. teflon-palojen ja niiden vastinpintojen puhdistus + jopa hienohionta) tai sitten putken modausta (suurempien teflon-palojen vaihtamista nykyisten tilalle ;)"


Lähinnä dopukassa (Helios 200) häiritsee järjettömän tiukat jouset. Niihin voisi laittaa lisärenkaan/t päähän. Liukupalat olen jo kiitokseksi lainaamisesta puhdistanut/hienohionut ja voidellut teflonsuihkeella.
Täytyy nyt sitten harjoitella tuota tähtihyppelyäkin, ennen kuin menen palauttamaan putken. Cassiopeian ympäristössä varmaankin riittäisi etsittävää. Se nyt ainakin on havaintopaikaltani kunnolla näkyvissä, jos nuo pilvet joskus häipyvät. Eilenkin oli aika vaikea keli...

Ven

Itse tykästyin Stellariumiin, pidän vieressä Asus miniläppäriä yö-tilassa.
Lähtö jostain sopivasta lähitähdestä minkä löytää okulaariin. Ja sen jälkeen vertaillen rettiä läppärin ruutuun viemällä putkea oikeaan suuntaan.
Itse en pysty dobsonissa käytännössä käyttään yli 200 suurennoksia alkaa hyppiin liikaa tarttis tehdä asialle jotain.
Sky-Watcher Skyliner 300P dobson 12" 300/1500 (F5).
Hyperion 13mm ja 17mm
SW 35mm
Zeiss Abbe Barlow

LK

Lainaus käyttäjältä: naavis - 15.03.2010, 15:02:27
Useimpien jalustojen kanssa asteikkokehät ovat ihan yhtä tyhjän kanssa. Yleisin käytetty tekniikka on tosiaan tähtihyppely, siinä samalla oppii tähtitaivasta tehokkaasti.
Nimenomaan, varsinkin kun tehtaalta tulevat asteikkokehät monesti eivät ole lähellekkään asteen tai edes kahden tarkkuudella oikeassa asennossa.