Osat kaukoputken ja järkkärin välissä

Aloittaja Marco_m, 15.09.2009, 19:35:03

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: MasaT - 18.01.2016, 17:35:08
...Skywatcerin Skyliner 200, eli dobson-jalustainen värkki. Hommasin siihen tuon T2-renkaan sekä sitten sen okulaarisuurennossovitteen -> https://www.ursa.fi/kauppa/tuote/okulaarisuurennossovite-sky-watcher/ ,  eli tuon. No eihän siinä nyt ole sitten muuta "ongelmaa" kun, että ei tunnu tosiaan menevän paketti riittävän syvälle ja kuva jää epätarkaksi...

Skyliner 200 on mitoitettu visuaalikatselun tarpeisiiin, jolloin sen tarkennustaso kuvaustarkoituksessa jää liian alas (ikään kuin tarkentimen sisään). Ymmärrät asian, kun mietit missä kohdassa kameran kenno on ja kuinka tämän tasopinnan pitäisi tulla lähemmäksi putkea samaan kohtaan, missä okulaarinäkymäsi (silmäsi okulaarissa) on tarkennettu äärettömään. Tämän pystyy korjaamaan putkea muokkaamalla eli nostamalla sen pääpeilin pidintä putkessa ylemmäksi (tällöin fokuspiste nousee ylemmäksi) tai tarkenninta madaltamalla (kummassakin tapauksessa visuaalikäytössä tarvitaan vastaavasti jatkopala, jotta okulaarit tarkentuisivat äärettömään). Kolmas vaihtoehto olisi vaihtaa apupeilin paikkaa lähemmäksi pääpeiliä, mutta se tarkoittaisi tarkentimen ja sen reiän siirtämistä putken sivussa eli ei ole käyttökelpoinen ajatus. Jotkut korjaavat asian käyttämällä Barlow-linssiä kuvaussovitteen edessä, jolloin se menee putken tarkentimen sisälle tarvittavaan fokuspisteeseen. Tässä tapauksessa putken polttoväli tietysti tuplautuu.
- Timo Inkinen

MasaT

Kiitoksia Timo. Tuollaista olin ajatellutkin mutta kun on uusi harrastus itelle niin en ollu varma. Vaan eipä tuo niin vakava juttu. Huomasin kuiten, että kun ruuvailen kameran rungon kiinni suoraan tarkentimeen sillä T2-sovittimella eli saan sen suoraan kuvatasolle niin silloin tarkentuu kuvat. Kuusta tuli mukavan tarkkaa matskua. :) Tuo Barlowin käyttö pitää vielä testata. :)

pelti

Pikku jeesiä tarttis.
Tyttärelle 13v. joulupukki toi astromaster 130 putken. Suunnittelin kuvaavani niitä näkymiä mitä tytär löytää (hän tulee pitämään "avaruudesta" esitelmän koulussa), ja  siihen tarpeeseen kuvia. Netti on pullollaan toki hienoja kuvia (täälläkin), mutta tuossa pointti on ne omat havainnot ja se  nähty "todellisuus" putken läpi.

Mutta asiaan, kamera on Nikonin d5200 ja hommasin t-mount ad N-af. Kameraan sopii, mutta putkeen ei. Sovitteessa taitaa olla halkaisija 40m 42mm, kun putken tarkentimessa on n. 38mm ja paljon harvempi kierre. Sitten toinen haaste on tarkennuksen riittämättömyys (noin käsivaralla kokeilemalla).
Toi palikka (4961607499535) tuli ihan hesalaisesta valokuvausliikkeestä myyjän valitsemana.

Eli mitäs paloja vielä lisää? tai erilaisia palikoita? Ja linkit oikeempiin osiin olis enempi kuin kiva ylläri.
Nyt kun tytöllä on into päällä tutkia noita taivaankappaleita, niin yritän häntä innostaa ja jeesata.

edit: 42 mm on toi sovite (lienee siis vakio)








blaatu

Mitäs ihmiset olette ennakkoon mieltä, saako tuollaisella astromaster 130 putkella kuvia vain kuusta jos jalustassa ei olettamukseni mukaan ole seurantaa?
Vähäisempikin okulaari riittää kun sen saa lahjaksi

VP

Lainaus käyttäjältä: pelti - 27.12.2016, 18:35:53
Mutta asiaan, kamera on Nikonin d5200 ja hommasin t-mount ad N-af. Kameraan sopii, mutta putkeen ei. Sovitteessa taitaa olla halkaisija 40m, kun putken tarkentimessa on n. 38mm ja paljon harvempi kierre. Sitten toinen haaste on tarkennuksen riittämättömyys (noin käsivaralla kokeilemalla).
Toi palikka (4961607499535) tuli ihan hesalaisesta valokuvausliikkeestä myyjän valitsemana.

Eli mitäs paloja vielä lisää? tai erilaisia palikoita? Ja linkit oikeempiin osiin olis enempi kuin kiva ylläri.
Nyt kun tytöllä on into päällä tutkia noita taivaankappaleita, niin yritän häntä innostaa ja jeesata.

Mittasitko varmasti oikein? Kameraan sopiva adapteri ei välttämäti käy kaukoputkeen siltään. oletan että kyseessä on tämän näköinen palikka:

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p195_TS-Optics-Optics-T2-Adaptor-for-NIKON-Cameras.html

Jos on, tarvitset kaveriksi T2 - > 1.25" loiton. Esim:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p480_Baader-T2-Adapter-for-1-25--focuser---from-1-25-to-T2-thread.html

Kamera siis tulee okulaarin paikalle, ihmetyttää hieman tuo mainitsemasi kierre. Voitko laittaa siitä kuvan näkyviin?
Mikäli putkesi tarkennin on 2" kannattanee harkita vastaavaa adapteria mutta 2" koolla. Silloin vältyt vinjentoinnilta.

Yleisimmät tarkentimen koot ovat 1.25" tai 2". 2" tarkentimen sisähalkaisija olisi n. 50mm, 1.25" tarkentimella hiukan yli 30mm.
Tarkennuksesta ei vielä kannata huolehtia, kunhan saat putkeen sen kameran kiinni vasta sitten tiedetään mihin se tarkentuu ja mitä sen jälkeen voi asialle tehdä. Pääpeiliä siirtämällä saadaan lisää backfokusta tai sitten jos kameraa pitää viedä kauemmas voit ostaa siihen väliin loittorenkaita.

Lainaus käyttäjältä: blaatu - 27.12.2016, 19:22:56
Mitäs ihmiset olette ennakkoon mieltä, saako tuollaisella astromaster 130 putkella kuvia vain kuusta jos jalustassa ei olettamukseni mukaan ole seurantaa?

Varmaan millä tahansa kaukoputkella saa jonkinlaisen kuvan kuusta, seuranta toki helpottaa hommaa huomattavasti.

-V

pelti

vastauksia:
tuossa on pieni raksuttava askelmoottori seurantaan.
Mutta mitoista 42mm sovittimen kierre ja n.38-39mm tarkentimen ulkomitta (32 mm sen okulaarin ulkomitta). Noista kuvista näkee kierteen eron ja että toi t-adapteri menee nyt heittämällä tuon tarkentimen päälle.

kuvassa ei ole sitä kappaletta joka supistaa ton 38mm ->32mm ja jossa on ruuvit sen okulaarin kiinnitystä varten.


blaatu

Hienoa, seuranta raksuttaa ja mahdollistaa muunkin kuin kuun kuvaamisen! Se puutttuva palikka lienee oheinen kalu.

https://www.amazon.com/Celestron-93625-Universal-1-25-inch-T-Adapter/dp/B0000665V6
Vähäisempikin okulaari riittää kun sen saa lahjaksi

pelti

Hienoo, kiitos.
tuossa linkissä on kunnon kuva ja näyttää juuri siltä, mikä olisi puuttuva palanen jengoineen.
Sitten hesalaiset kauppiaat, käsi pystyyn keneltä toi löytyy heti hyllystä :)

olisko tää oikea https://www.verkkokauppa.com/fi/product/60574/gcfdj/Celestron-1-25-Barlow-linssi-T2-kierteella

VP

Linkittämäsi tuote on ns. barlow. Jos sen linssin saa tuolta sisältä irti ruuvaamalla niin onnistuu toki tuollakin. Adapterin sisällä oleva linssi lisää suurennusta. Toimii siis kameran telejatkeen tavoin.

Kuitenkin viisaampaa on ostaa esim. tämä (kuvatasosovite 1.25"): http://www.teknofokus.fi/Astro/Tkuvaus.htm
Se palikka jolla saat okulaarin kiinni pitää olla paikallaan jotta saat kameran kiinni. Tuolla linkissä mainitaan "T2 rengas" joka sinulla jo on, siis se osa joka tulee kameraan kiinni.

-V

RL

Lainaus käyttäjältä: pelti - 27.12.2016, 20:29:13
Hienoo, kiitos.
tuossa linkissä on kunnon kuva ja näyttää juuri siltä, mikä olisi puuttuva palanen jengoineen.
Sitten hesalaiset kauppiaat, käsi pystyyn keneltä toi löytyy heti hyllystä :)

olisko tää oikea https://www.verkkokauppa.com/fi/product/60574/gcfdj/Celestron-1-25-Barlow-linssi-T2-kierteella

Moi, tuossa osassa on myös polttovälin kaksinkertaistava linssi. Kuun kuvaamiseen siitä joskus voi hyötyä olla, jos ilmakehä on rauhallinen, saat sillä isomman suurennoksen.

Jos tarkoituksena on ottaa lyhyitä valotuksia jostain ds-kohteesta, niin ei missään nimessä 2x barlowia väliin, koska se muuttaa f/5 putken f/10 putkeksi. Tuossa barlowissa pystyy ruuvaamaan tuon linssi osan pois, jolloin sitä pystyisi käyttämään pelkästään t2-sovitteena, mutta ongelmaksi voi tulla, ettei tuolla kaukoputkella tarkennus mene sitten äärettömään, koska tuo sovite nostaa kameraa fokuserista niin paljon ulospäin.

Tälläistä välipalikkaa ehdottaisin: http://www.ylva-astronomia.fi/valokuvaus.htm
Tuolta kohta: "T2-sovitteella varustetun järjestelmäkameran saa kiinnitettyä kaukoputkeen 1,25" tai 2" okulaariholkkia muistuttavalla kärsällä suoraan polttotasolle. Tämä mahdollistaa kuvaamisen kaukoputken polttotasolta, eli kaukoputki toimii tällöin kameran objektiivina."

Tuollaisia saattaa monelta harrastajalta löytyä ylimääräisenä, tai ei uutenakaan niin kallis.

Hyvin harjoittelette napasuuntauksen tekemään, niin uskoisin että saatte kyllä kuvaan himmeästi jotain kohteita näkyviin. Herkkyys isoksi ja valotus niin pitkäksi ettei tähdet ihan viivoiksi mene. Halutessaan voi ottaa useita samanlaisia kuvia ja pinota ne esim. deepsky stacker ohjelmalla, jolloin kohina vähenee.

pelti

kiitos,

eiköhän noista jommasta kummasta saada tarvittava palikka.
Kiire vaan pukkaa päälle, kun lähdetään pohjoiseen ja vermeet tarttis mukaan :)





RL

Ylvalta tai teknofokukselta saat sovitteen nopeasti tilattua. Itse ainakin voin kehua teknofokuksen nopeutta.

Mutta pitää lisätä vielä, voi olla ettet saa järkkäriä fokukseen, kun pelkästään tuon barlowin kanssa(linssi osan ollessa kiinni). Silloin pitäisi siirtää pääpeiliä lähemmäs. Sky watcherin putket ovat ainakin niin suunniteltu, että järkkärin saa polttotasolla tarkennettua.

Jos on kiire, niin onnistumisen kannalta tuo barlowi voisi olla parempi vaihtoehto.

Murtsi

Moi, ei ole tarkoitus lannistaa millään tavalla mutta itselläni oli kerran tuollainen astromaster 130 putki http://www.celestron.com/browse-shop/astronomy/telescopes/astromaster-telescopes/astromaster-130eq-telescope lieneekö sama malli putkesi kanssa?

Jos vastaus on kyllä niin silloin ei kuvatasosovitteenkaan kanssa kuvaaminen onnistu koska putki on suunniteltu visuaalikäyttöön eikä tarkennusvara riitä kameralle, barlowin kanssa se toki riittää mutta tuolloin ongelmaksi muodostuu juurikin tuo putken hitaus joka olisi jo mainittu F/10 joka vaatii jo tarkempaa seurantaa jotta sillä voisi kuvata syvää taivasta menestyksekkäästi, jalusta olisi myös saatava napasuunnattua hyvin. Toinen vaihtoehto on sitten tuo putken lyhentäminen jolloin tarkennus saadaan riittämään kameralle, muistaakseni itse tuolloin lyhensin putkea noin 15 mm, samalla vaihdoin putkeen hieman lyhemmän 2" tarkentimenkin joten alkuperäisellä tarkentimella saattaa joutua lyhentämään putkea enemmänkin.

Tähtivalokuvaus kaukoputken kanssa on sen verran vaativa laji että sen opetteluun on varattava riittävästi aikaa, jos tuo esitelmä on piakkoin niin suosittelen piirtämään okulaarinäkymiä paperille jolloin olisi esittää oikeasti omia kuvia esitelmässä. Jos välttämättä haluaa valokuvia esitellä, suosittelen kiinnittämään kameran objektiiveineen putken kylkeen ja kuvaamaan näkymiä tällä tavoin, tämäkin on hyvä keino kuvata taivasta. Voisi esimerkiksi kuvata tähdistöt joissa esitelmän kohteet sijaitsevat.

VeskuP

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 27.12.2016, 22:40:30
Tähtivalokuvaus kaukoputken kanssa on sen verran vaativa laji että sen opetteluun on varattava riittävästi aikaa, jos tuo esitelmä on piakkoin niin suosittelen piirtämään okulaarinäkymiä paperille jolloin olisi esittää oikeasti omia kuvia esitelmässä. Jos välttämättä haluaa valokuvia esitellä, suosittelen kiinnittämään kameran objektiiveineen putken kylkeen ja kuvaamaan näkymiä tällä tavoin, tämäkin on hyvä keino kuvata taivasta. Voisi esimerkiksi kuvata tähdistöt joissa esitelmän kohteet sijaitsevat.

Tekisin juuri näin kun Arto ehdotti, eli unohtaisin kuvaamisen ja tekisin piirroshavaintoja. Silloinhan homma menisi juuri miten mainitsitkin, eli pointtina on omat havainnot ja nähty todellisuus putken läpi. Siitähän juuri piirroshavainnoinnissa on kyse, eli siirretään okulaarinäkymä mahdollisimman tarkkaan paperille. Sitäpaitsi verrattuna valokuvaukseen esim. napasuuntaus ei tarvitse olla aivan justiinsa ja lisäksi tietysti säästyy myös jälkityöltä kuvankäsittelyn parissa...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

pelti

Kiitti. tuli pohdittavaa :shocked:

Katsotaan mihin suuntaan lähdetään - rakenteluksi näyttää menevän ...
onneksi talli on täynnä työkaluja cnc:stä alkaen ....