Uusi etsin

Aloittaja Starsky, 14.09.2009, 17:01:47

« edellinen - seuraava »

Starsky

Putki on 10" SW Skyliner, olen tyytymätän vakioetsimeen, koska a) sen käyttö on hankalaa, kun pitää taivutella itseään putken päälle b) se pysyy huonosti suunnassa, se on lähes joka kerta säädettävä uudelleen. Kyllä siis tuonkin kanssa elää voi, mutta paremminkin voisi olla. En vaan oikein tiedä mitä tilalle. Kulmaetsinputki (esim. TS:n 8x50 -malli) olisi yksi vaihtoehto, epäilyttää vaan miten etsin saadaan suunnattua vaivattomasti haluttuun kohteseen, kun ei edes toisella silmälllä voi katsoa taivaalle. Kommentteja tähän? Entä punapistetähtäin? Käytetäänkö sitä yleensä etsinputken lisäksi vai sijasta? Sitten on olemassa Rigel Quickfinder, voisiko joku kertoa miten se toimii?

Kiitokset jos joku vaivautuu neuvomaan, oma tietämys on vielä aika suppeaa.


Timpe

Kyseessä siis tämä putki, jos oikein luin. Tuossa on riittävän kokoinen 9x50 etsinputki, joten hiukan ihmettelen uuden etsimen tarvetta. Etsimen paikan saa kyllä vaihdettua toiseen kohtaan putkea, kun tutkailet sen kiinnityssatulan ruuveja (joudut siis siirtämään kiinnityssatulan itsellesi oikeaan paikkaan esim. alemmaksi putkea). Kulmaetsinputkea en laittaisi vakioetsimen tilalle, koska sen kautta on useimmiten vaikeampaa hahmottaa suuntia taivaalla.

Punapiste-etsin tulisi oikeastaan 9x50 etsimen rinnalle tämän kokoisessa putkessa ts. sillä saa tehtyä lähinnä putken karkean suuntauksen kirkkaisiin tähtiin yms. Vakioetsimen (9x50) näkökenttä lienee jossakin 5 asteen tienoilla ja toisaalta esim. 32mm Plössl-tyyppinen okulaari antaisi noin 1,3 asteen todellisen näkökentän ja 37.5x suurennuksen putkeesi. Jos siis saat kohteen sijainnin näkyviin 9x50 etsinputken näkökentän keskialueelle, niin se näkyy myös tuollaisessa laajan näkökentän antavassa 32mm okulaarissa ongelmitta. (Vertailun vuoksi 25mm vakio-okulaari antaa noin 1 asteen näkökentän taivaalta ja on hiukan herkempi tämän etsinputken kohdistuksen suhteen.) Tämä suhde pääputken ja etsinputken näkökenttien välillä on ihan järkevä ja käytännössä toimiva, joten siinäkään mielessä ei ole järkevä vaihtaa etsintä (jollei tilalle tule selvästi suurempaa 10x70 (tjsp.) etsintä).

Etsinputken heikko pysyvyys kohdistuksessaan vaikuttaa joko kuljetusvaurioilta (siirrettäessä putkea havaintopaikalle) tai säätö/valmistusvialta. Tuollaisen perusetsimen säätöruuvit toimivat periaatteella "yksi puristaa jousivoimalla + toimii vastaruuvina ja ne kaksi muuta ovat kohdistuksen säätöruuveja". Rakenne on luonnostaan hiukan nuljuava, mutta tästä huolimatta kohdistuksen pitäisi pysyä suunnilleen paikallaan (olettaen, ettei etsintä kolhita kuljetuksessa). Niitä kahta säätöruuvia voinee kiristää kireämmälle, jos etsinputki liikkuu aivan holtittomasti pitimessään. Omassa etsimessäni säätöruuvien vaste on täsmällinen, mutta ruuvit eivät silti lukitse etsintä kireästi paikalleen. Käytännössä etsin pysyy kohdistuksessaan, kun en sitä kolhi kuljetuksessa.
- Timo Inkinen

Tane

 Minulla oli tuon samaisen putken etsimen kanssa ongelmia.Se musta kumiremmi etsimen ympärillä ei ollut siinä urassa missä sen kuuluu vaan sattumalta löytyi pakkauksesta myöhemmin irrallisena.Ilman sitä ei etsin kyllä pysynyt kauaa kohdallaan.Sen tapaisista ongelmista on tullut sillointällöin kuultua.Nyt ainakin kun kaikki osat ovat siellä missä pitääkin on etsin pysynyt hyvin suunnassaan.
Celestron C14,

Starsky

Kiitos vastauksista.
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 14.09.2009, 19:22:43
Kyseessä siis tämä putki, jos oikein luin. Tuossa on riittävän kokoinen 9x50 etsinputki, joten hiukan ihmettelen uuden etsimen tarvetta. Etsimen paikan saa kyllä vaihdettua toiseen kohtaan putkea, kun tutkailet sen kiinnityssatulan ruuveja (joudut siis siirtämään kiinnityssatulan itsellesi oikeaan paikkaan esim. alemmaksi putkea). Kulmaetsinputkea en laittaisi vakioetsimen tilalle, koska sen kautta on useimmiten vaikeampaa hahmottaa suuntia taivaalla.
Tämä putki tosiaan kyseessä. Etsin on riittävän kokoinen, kysymys on vain käyttömukavuudesta. Varsinkin korkeammalla olevia kohteita on todella ikävä katsoa suoran etsimen läpi. "Simuloin" etsimen siirtoa alemma, mutta asento olisi vain hankalampi.

Lainaus käyttäjältä: Tane - 14.09.2009, 20:46:49
Minulla oli tuon samaisen putken etsimen kanssa ongelmia.Se musta kumiremmi etsimen ympärillä ei ollut siinä urassa missä sen kuuluu vaan sattumalta löytyi pakkauksesta myöhemmin irrallisena.Ilman sitä ei etsin kyllä pysynyt kauaa kohdallaan.Sen tapaisista ongelmista on tullut sillointällöin kuultua.Nyt ainakin kun kaikki osat ovat siellä missä pitääkin on etsin pysynyt hyvin suunnassaan.
Tsekkasin kumiremmin ja oli paikallaan.

Timpe

Laitatko kuvan etsimestä (mm. säätöruuvien alueelta) tänne, niin ei tarvitse sokkona yrittää neuvontaa?
- Timo Inkinen

J-M

Itsellänikin on 10" dobson, ja ensi töikseni heivasin sen etsinputken menemään. Se tosin on hyvälaatuinen, mutta itselleni nopeampi tapa etsiä kohteita on nimenomaan punapistetähtäin. Silloin voi käyttää molmepia silmiä, se ei huurru (jos ei nyt aivan päin höngi) ja tarkkuus on käytännössä sama kuin etsinputkella. Normaalisti laitan 20mm okulaarin päälle, etsin kohteen ja kun se on piikillä, on se varmasti näkökentässä. Tämän jälkeen sitten vaan okulaaria pienemmäksi.

Minulla on Starpointer, ja se on ainakin osoittautunut hyväksi. Ei ainakaan pelkää pakkasta.
Jari-Matti Auttila
Elämä on kuin golfpallo - ensin saa paljon iskuja ja sitten päätyy kuoppaan.

RistoP

Minulla oli aikoinaan dobsonissa TS:stä hankittu Telradin "punapiste-etsin" se on melko samanlainen kuin Rigel Quickfinder. Siinä ei ole varsinaista "pistettä" vaan kolme erisuuruista ympyrää (0,5  2 ja 4 astetta).  Eli tähti ei peity pisteen taakse vaan on näkyvissä pienemmän ympyrän sisällä. Tähtäysalue oli jotain 40x40 milliä.
Sillä oli helppoa tähtihyppely, kun pienet etäisyydet oli helppo arvioida eri asteisten ympyröiden avulla.
Telradia ja Rigeliä näkyy aika paljon amerkkalaisten dobsonien kyljissä. Taitaa olla melko harvinaista täällä suomessa.
Risto Pettinen

hm

Rakenteeltaan avoimen Telradin ominaisuus Suomen oloissa on nopea huurtuminen, joka voidaan estää ikkunan ympärille viritetyllä lämmitysvastuksella, joka puolestaan edellyttää hiellä ja vaivalla havaintopaikalle kuljetettavaa sähköä. Punapistetähtäin on oiva apu hyvän näön omaavalle. Jos tähtitaivasta ei näe ilman silmälaseja, niin silmälasien huurtuminen on usein henkilökohtainen ongelma. Linsseihin perustuvan etsimen voi virittää omalle silmälle sopivaksi, jolloin silmälaseja ei tarvita etsittäessä. Optimaalinen paikka etsimen okulaarille olisi kaukoputken okulaarin vieressä samansuuntaisena ja kuvan samansuuntaisesti näyttäen. Käytännössä kuitenkin hankalasti järjestettävissä.

Dobsoneissa okulaari on yleensä putken itäpuolella, jolloin kaukoputkea työnnetään tähtitaivaan liikettä seurattaessa. Jos tällaisessa putkessa on putken suuntaan katsottava etsin, tulee minulle vasensilmäisenä vaikeuksia, sillä yleensä etsimen lyhyt jalka ei mahdollista järkevää katseluasentoa.

Ihanne siis kai olisi putki, jonka ympärille on ripoteltu sarja erilaisia etsimiä.

Hannu Määttänen

Starsky

Kiitoksia kommenteista, täytyy vielä haudutella asiaa.

Pekka Lehtelä

Hommasin pari vuotta sitten Orionin 9x50 kulmaetsimen, Right Angle, eli kuva on samanlainen kuin kiikarissa ja tähtikartassa. Etsin on aikalailla samanlainen kuin TS 8x50. Heti ensimmäisen kerran katsottuani sillä huokailin, että olisinpa älynnyt hommata kymmenen vuotta sitten. Hankalat niskan vääntämiset loppuivat siihen paikkaan ja kohteita aloin löytää paljon helpommin, kun ei ollut niskakipujen vuoksi kiirettä pois etsimen äärestä.

Baaderin punapiste-etsin mulla oli jo vanhan "suoran" etsimen rinnalla, ja kulmaetsin kyllä vaatii jonkunlaisen punapiste-etsimen rinnalleen. Kissansilmää hain Lohikäärmeestä pitkän aikaa ennen tätä kulmaetsintä sitä löytämättä, uuden etsimen kanssa löysin sen aika pian, koska saatoin rauhassa katsella näkymää ja varmistua olevani oikeassa paikassa. Joidenkin mielestä saattaa kulmaetsimessä häiritä se, että etsimen kuva on "eripäin" kuin okulaarin näkymä. Minua tämä ei haittaa, en ole koskaan kääntänyt tähtikarttaakaan ylösalaisin vastaamaan okulaarin näkymää, kuten joidenkin olen kuullut tekevän. Käännän aina kartan kuvan mielessäni ennenkuin katson okulaariin, oli kulmaetsin tai ei.

Putkeni ovat mallia loota, etsimet ja tarkennuslaite ovat putken päällä. Vasemmalla on ensimmäisenä punapiste-etsin, sitten kulmaetsin ja tarkennuslaite. Korkeus johon kulmaetsimellä katson on suunnilleen samalla tasolla kuin okulaari. Helppo siirtyä etsimestä okulaariin, ainakin näin oikealla silmällä katsovana. Telradia aion kokeilla seuraavaksi Baaderin punapisteen tilalla, tulee senkin katsontakorkeus suurinpiirtein samalle tasolle (voihan toki Baaderiakin nostaa) kulmaetsimen ja okulaarin kanssa.

Hannu M voisi kommentoida tuota Telradin huurtumista. Netistä katsoessani käsitin, että Telradiin saa "läpän" joka nostetaan ylös kun sillä katsotaan ja lasketaan heti alas kun ei katsota. Olenkohan käsittänyt asian oikein? Onko "läppä" tarkoitettu vain pölysuojaksi putken ollessa säilytyksessä eikä huurresuojaksi putkella katsottaessa?

Pekka


alahtine

Olen myös tuskaillut Skylinerin 9x50 vakioetsimen kanssa. Se kyllä pysyy hyvin suunnassa ja on tarpeeksi iso mutta käyttömukavuus ei ole niitä parhaita, ainakaan näin aloittelijalle.
Ostaa päräytin Telradin Saksasta ja asensin sen tänään tuon vakio etsinputken tilalle.  Kohdistus ja eikun heti testaamaan. Kyllä alkoi kohteet löytyä ja etsiminen vaivatonta ja mukavaa. Netistähän löytyy Telradille paljon karttoja tulostettavaksi. Stellariumiin saa käsittääkseni myös tuo Telrad näkymän erilliselläupdatella.
Esim testikohteeksi otetut M35 ja M38 löytyivät helposti. M1 ei näkynyt mutta se lienee enemmän kiinni nyt tästä paikasta, rivitalon takapiha Espoossa jossa olosuhteet valosaasteen vuoksi ei ole ne parhaimmat.

Telradissa ei ole mitään läppää tai huurresuojaa ainakaan vakiona linssille ja lasille. Huurtuhan tuo mutta niin kyllä huurtui okulaarikin. Sää tosin taisi olla haastava kun pakastui yötä kohti ja kosteutta vielä ilmassa päivän plussakelien jäljeltä.
Telradin lasin päälle tosin saa helposti tehtyä suojan tarvittaessa. Pitää testata lisää miten huurtuu jatkossa muilla keleillä.

Oli miten oli mutta Telradin hankkiminen kyllä vei itsellä harrastusta askeleen taas eteenpäin ja paransi putken käsittelyä ja mielenkiintoa messierin kohteiden hakemiseen kummasti.

Ari Lahtinen/Espoo
Meade ETX-125+varusteet