Schmidt-Cassegrain -putken rakentaminen

Aloittaja Tomi, 03.11.2006, 10:07:12

« edellinen - seuraava »

Tomi

Onko kenelläkään kokemusta Cassen rakentamisesta? (Tai tietoa, että tätä projektia ei kannata toteuttaa.) Amerikassa olisi 16" Meaden optiikkaa myynnissä pikkurahalla (linkki Ebay:hin)
http://cgi.ebay.com/MEADE-16-Spherical-Mirror-f1-2-Primary-Secondary_W0QQitemZ160047066089QQihZ006QQcategoryZ28181QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem?hash=item160047066089

Jostakin pitäisi hankkia oikeat mitat, sopiva putki ja fokusointilaite. Sitten pitäisi kiinnittää korjauslasi, pää- ja apupeili paikoilleen siten, että niitä voi kollimoida. Putki olisi varmaan helpompi rakentaa niin, että pääpeili on kiinteä ja fokusointi tehdään perinteisellä refraktorin fokkarilla.
Tomi

Meade-mad

Cassegraineja on tehnyt ainakin Terho Altairista. Terhon yhteystiedot löytynee Altairin kotisivuilta. Hän on kerhon laitevastaava. Hän on tehnyt sekä optiikat että mekaniikat alusta alkaen. Lisäksi Terho on koonnuta LOMO-optiikoista ainakin yhden värkin.

Schmidt-korjauslasia niissä ei ole. Ovat siis puhtaita cassegraineja.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Horus

Lainaus käyttäjältä: Meade-mad - 06.11.2006, 12:31:00
Cassegraineja on tehnyt ainakin Terho Altairista. Terhon yhteystiedot löytynee Altairin kotisivuilta. Hän on kerhon laitevastaava. Hän on tehnyt sekä optiikat että mekaniikat alusta alkaen. Lisäksi Terho on koonnuta LOMO-optiikoista ainakin yhden värkin.

Schmidt-korjauslasia niissä ei ole. Ovat siis puhtaita cassegraineja.

jk

Tuo korjauslinssin teko voikin olla "kotikonstein" mahdotonta tai ainakin todella haastavaa. En tiedä onko kukaan itse sellaista tehnyt (ainakaan onnistuneesti). Casseja sen sijaan voi itsekkin rakennella.
Härkämäen observatorio - Tähtitiedettä Itä-Suomessa
Mars MetNet Mission - Kohti Marsia!
Avaruusinsinööri-blogi - Avaruustekniikkaa ja -tutkimusta

Harri Haukka

hm

Ensin lyhyesti: unohda heti koko juttu.

Sitten hieman laajemmin. Ensinnäkään tämä ei ole laadultaan, rakenteeltaan ja optisilta ominaisuuksiltaan kaukoputkeksi sovelias aihio, ei myöskään valokuvaukseen soveltuva. Laitetta ei ole alkujaankaan suunniteltu tai valmistettu katselukäyttöön, ei myöskään kuvaukseen soveltuvaksi.

Ajatus korrektorin tekemisestä tai teettämisestä on utopistinen. Filmikäyttöön tekeminen teoriassa mahdollista jos hienomekaniikka hallussa ja ainakin nelinumeroinen harrastusbudjetti. Meniskuksella taitaa komakin jäädä korjaamatta myyjän sanoista huolimatta. Pääpeilin aukkosuhde on sellainen, että systeemin kollimointi on mahdotonta ilman erinomaisen tarkkaa rakennetta.

Harrastevoimin on Suomessa valmistettu puolentusinaa cassegrainia. Terhon lisäksi julkisesti tiedetään Jari Turusen ja Jaakko Kokkosen putkista, jotka eivät juuri ole olleet aktiivikäytössä. Itse tein vuosia sitten erään satelliittihankkeen yhteydessä 20 cm:n cassegrainin, jonka kollimointi oli melkoisen vaivalloista hienomekaniikkaa hallitsevan tutkimuslaitoksen resusursseista huolimatta.

Korjauslasia en tiedä harrastajan milloinkaan Suomessa valmistaneen. Kaksi on asiaan ryhtynyt. Ensimmäinen ei ole edistynyt karkeahionnan jälkeen viimeisten kahden vuosikymmenen aikana. Toisen valmistaja sai lasiin muistaakseni hieman kiiltoa. Tekijä ei ole enää keskuudessamme.

Hannu Määttänen

Tomi

Kiitoksia ohjeista. Noudatan niitä.
Tomi