kuvasiko muut meteorikamerat?

Aloittaja Skyliner68, 31.08.2009, 17:43:56

« edellinen - seuraava »

Skyliner68

Hei tälläinen osui viime yönä 03:50 videoanalyzerin kuviin, osaako joku sanoa mistä on kysymys? kamera kuvasi pohjoisen suuntaan.ihan kuin kuvassa olisi pari kirkastumaa sekä viirun päässä vielä himmentymä samassa linjassa,onko muilla havaintoja.

T:Mika
Mika"Skyliner68"Järvinen

Timo Kantola

#1
Mistähän päin suomea se kuvasi pohjoiseen?
Pieksämäeltä kaakkoon katsovan kameran näkökentän yläreunassa näköjään vilahtaa tuo sama kirkas tähdenlento.
Kirkastumat lennon aikana tulee ilmakehään saapuvan kappaleen hajotessa kesken lennon. Hajoamisessa syntyvät muruset leimahtaa ja palaa samantien loppuun - isommat jäljellejääneet jatkaa matkaa - hajoaa ehkä uudestaan tai palaa loppuun ja hiipuu myöhemmin.
Timo Kantola

Skyliner68

Mika"Skyliner68"Järvinen

Timo Kantola

#3
Hmm.. sitten kyseessä ei ehkä ole sama lento..
Suht tarkka aika oli tuolle 03:48 suomen kesäaikaa ( kuvassa on UT aika) , ja Joutsan kameran pitäisi katsella koiliseen..  lähes itää jos tuo olisi sama.. Tähdenlennon kirkastumisprofiili on kyllä samankaltainen..
Timo Kantola

Fressu

Lappeenrannassa pohjoiseen kuvaava kamera nappasi myös tämän saman.
Fressu

Skyliner68

Hei tuon kameran kenttä 6mm kuvakulma 53" obiska on aika lailla suuntaan Länsi/Koillinen.vielä on hakusessa laittaako vielä laajakenttäisemmän obiskan.
on vain epäselvää kuinka tarkkoja nuo meteori havainnot ovat kuvan tarkkuuden suhteen kun tuo 2.5mm obiska hieman pehmentää kuvan reunoja kuva-ala kuiteski on noin 120".
T:Mika
Mika"Skyliner68"Järvinen

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: Skyliner68 - 31.08.2009, 19:02:52
Hei tuon kameran kenttä 6mm kuvakulma 53" obiska on aika lailla suuntaan Länsi/Koillinen.vielä on hakusessa laittaako vielä laajakenttäisemmän obiskan.
Kyllä kyseessä on ilmeisesti sama lento.

Lainaus käyttäjältä: Skyliner68 - 31.08.2009, 19:02:52
on vain epäselvää kuinka tarkkoja nuo meteori havainnot ovat kuvan tarkkuuden suhteen kun tuo 2.5mm obiska hieman pehmentää kuvan reunoja kuva-ala kuiteski on noin 120".
T:Mika

Tuolla on PETKillä tarseri 140 asteen näkökentällä. http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=4418.0
Kyllä se havainnon tarkkuus tietysti hieman kärsii laajakulmaisemmalla obiskalla. Laajakulmalla tosin osuu kuvaan paljon todennäköisemmin se kirkas tulipallo.

Enemmän tarkkoihin havaintoihin vaikuttaa:
- Kameran suunnan muuttuminen suuntamäärityksen jälkeen, kameran jalustan/kiinnityksen tulisi olla pysyvä ja TUKEVA.
- Havaintoihin käytetyn tietokoneen kellon pysyminen ajassa. Tietokoneet on yllättävän huonoja kelloja ..
Tietysti kameran tulee olla mahd.hyvin fokuksessa ( kannattaa fokusoida pimeässä - mieluiten tähteen tai kaukaiseen valoon)
Linssiparametrien määritystä varten tarvii kuvia joissa näkyy mahd.paljon tähtiä. Linssiparametrit määritellään kerran , senjälkeen ei fokukseen saa koskea.
Timo Kantola

Esko Lyytinen

#7
Mikan (Skyliner68) kuvissa erottuu Otavan tähdet (ainakin kuusi tähteä) ja alpha ja beta UMI.
Erottuu paremmin joka kolmannen framen ottavassa koska on pitemmältä ajalta ja tähtien jäljet pitemmät ja auttaa kun lisää voimakkaasti kuvan kontrastia.
Kyllä noista jo saa suunnat jollain tavalla. En nyt ehdi määrittämään, mutta ehkä Hesassa joskus ensi viikonvaihteen tienoilla ellei tule huomattavasti lisää muita tapauksia tms.
Tuo nyt ei joka tapauksessa näytä juurikaan hyvältä meteoriitin pudottajalta mutta ainakin jos aiot käyttää tuota objektiivia edelleen niin olisi hyvä että linssiparametrit olisi vastaisuuden varallekin määritetty vaikka kamerasuunta vähän muuttuisikin.

Jos samalta yöltä on kameralla tähtikuvaa vaikkapa alkuyöltä niin voisi samat tähdet hyödyntää toiseen kartaan eri paikassa, olettaen että kamera on pysynyt yön yli samassa asennossa. Halutessasi voit laittaa minulle sähköpostissa (osoite löytynee käyttäjätiedoista) tai yhden lisäkuvan varmaankin tänne Astronettiinkin. Laita mahdollisimman surella aikaerolla tähän, kuitenkin niin pimeällä että tähdet näkyy.
Näyttää kuva ulottuvan ylhäällä yli 70 asteen korkeuteen, joten vaikka pohjoiseen onkin suunnattu niin meni suunnilleen koillisessa ja ihan ilmeisestikin on sama kuin Timolla ja Fressulla näkynyt.

Onko kamera 25 fps videokamera ?

Esko

EDIT: Rupesinkin tässä iltasella mittamaan. Mittasin seitsemän tähteä, joista kahdella sain vain kuvan Y-koordinaatin mitattua hyödynnettävällä tarkkuudella, mutta ne voi silti hyödyntää.

Sain tulipallon alulle ja lopulle suunnat:

alku (kuvan yläreunalla): az 58.1 , kork.kulma 68.8
sammuminen az  53.4 kork.k. 50.5
Ei nyt ole tarkkuus huippuluokkaa kun ei ole tähtiä tuolla kulmalla eikä toisellakaan laidalla. Arvelisin että on kuitenkin astetta tarkemmin.

Uudet kuvat tulivatkin juuri kun edellisen tallensin. Niitä ei ole tässä vielä hyödynnetty, mutta huomioin aikanaan.

Skyliner68

moi kamera on 25fps kuvaava tracer 502.laitan alkuyöltä muutaman jokakolmas kuvan jos siitä on apua.
kameran linssin vaihdan tuohon 2.5mm joka antaa paremman kuva-alan.ja sitten kun saan fokuksen kohdalleen siitä on varmaan sitten tehtävä tuo linssiparametri määritys.kuvaus suunta tulee olemaan tuo länsi-koillinen.

osaako joku kertoa miten hehkulampun kannan saa irti rikkomatta lampun kupua,olisi tarkoitus kopioida PETK idea Trazerin suojakuvuksi trazerin oma kupu hieman peittää ja ottaa kiinni linssiin

T:Mika
Mika"Skyliner68"Järvinen

PETK

Moro Mika.
Minä käytin siihen kuvun irrotukseen miniporaa. Siis niitä pieniä poria joita pidetään yhdessä kädessä ja niihin saa kaikenlaisia
poria, hiomakiviä ja leikkauslaikkoja yms. kiinni. Juuri sellaisella leikkauslaikalla sitten leikkasin kohtuullisen isoilla kierroksilla.
Pelkkä naarmu riittää ympäri ja sitten pieni kopautus. Voi joutua ensin vähän harjoittelemaan useammalla lampulla.
Minulla sattui hullun tuurilla onnistumaan ensi yrityksellä.
Tiivistin sitten "sääsuojan" Traserin kaulalle tavallisella silikonimassalla.

Tuo Timon Watec kyllä rulettaa noissa tähtien näkymisessä, mutta hyvin olet saanut Tracerillekkin.

T: Pekka
Pekka Kokko

Timo Kantola

Tässä viellä tuon lennon data:
Timo Kantola

Esko Lyytinen

#11
Huomioin Mikan aikasemmista kuvista Capellan kolmesta ja yhdestä vielä yhden otavan tähden.

Tulipallon suunnat muuttuivat puolisen astetta taivaalla. Uudet ovat.
58.8 , +68.7
53.7 , +50.4

Olikohan sinulla Mika kamerasi kuvaamassa samalla suunnalla elokuun 19/20 yönä. Kello 04.01.37 kesäaikaamme olisi pitänyt tulipallon tulla kuva-aluelleesi. Se näkyy useissa kameroissa mutta osin (Timon kameraa lukuunottamatta) aika etäältä ja vähän epäsuotuisista suunnista joten ei kauhean hyvin määrity. Sinun täydentäisi. Oli huomattavan hidasnopeuksinen ja aika korkealla sammunut eikä etsittävän meteoriitin pudottaja mutta kiinnostava "käyttäytymiseltään" eli koska sammui huomattavan suurella nopeudella korkealla olematta silti palanut loppuun, luultavasti.

Tämän voi yhdistää Timon havaintoihin, en tiedä tuleeko tänään.

Esko

EDIT: Voi herättää ihmetystä tuo "sammui huomattavan suurella nopeudella .. "koska tulonopeus mainittiin pieneksi. Tarkoittaa että nopeus ei ollut paljoakaan laskenut, tulonopudesta 13.4 km/s:sta kenties vain runsaan kilometrin/s alaspäin.

Esko Lyytinen

Yhdistin tuon (Mikan ja Timon havainnoista) äkkiä UO2:lla (UFOOrbit 2:lla). Liitän karttakuvan missä meni.
Tulonopeus oli siinä 33 km/s. Radiantti olisi 342, +18 . Voisi pitää antihelion meteorina.

Syttyi noin 95 kilometrissä ja sammui 70:ssä.

Mikan asemalle ei ole tarkkoja koordinaatteja tiedossa. Otin arvot Joutsan keskustan seutuvilta.

Esko

fook

Mahdollisesti sama näkyi Kajaanissa eteläänpäin suunnatussa kamerassa.
Ari K