Mikä on kansainvälisen avaruusaseman ISS:n idea ?

Aloittaja Timo Kantola, 06.09.2009, 18:22:43

« edellinen - seuraava »

Timo Kantola

Tuli mieleen tässä uutisia seuratessa, että minkähän takia koko ISS on rakennettu?
Lennot ISS:lle on uutisoitu aika näyttävästi, mutta epäselväksi on jäänyt vaivalla rakennetun avaruusaseman tehtävä.
Rakenelma on aika massiivinen ja kallis, sinne suoritettujen lentojen päämäärinä on aika usein ollut joittenkin laittteiden vieminen, aurinkopaneelien asennus/ korjaus...
Onko se nollapainovoima laboratorio/tuotekehitysyksikkö - vai mikä?
Timo Kantola

Lauri Kangas

Lentojen tarkoitus on tähän asti ollut aseman pykääminen, koska se ei vielä ole valmis ja on myös jäljessä aikataulusta.

Kaverit pukkaa siellä tieteellistä koetta täyttä työviikkoa. Tutkimuksia tehdään vaikka miltä aloilta ja kaikki niistä hyödyntävät sitä, että jokin kokeen kannalta kriittinen ominaisuus on asemalla erilainen kuin maassa ja pitkäaikainen. Yleensä painottomuus.

http://en.wikipedia.org/wiki/ISS#Purpose

Riqis

Kansainvälistä avaruusasemaa on vuosien varrella kritisoitu hyvinkin paljon. Tavanomainen "liikaa rahaa" kritiikki ei ole kovin kiinnostavaa, mutta tähtitieteen ja fysiikan tutkijoiden kritiikki on. Esimerkiksi nobelisti Richard Feynman ihmetteli ylipäätään miehitettyihin avaruuslentoihin ja sukkulaan käytettyjä resursseja suhteessa heikkoon tieteelliseen hyötyyn. Ja mikrogravitaatiotutkimusta voi tehdä paljon halvemminkin, painottomuuslennoilla.

Oikeastaan ainoa järkevä puolustelu ISS:lle on se, että olemme näin ylläpitäneet avaruuden läsnäoloamme ja siten kehittäneet avaruuden valloituksen kykyämme, jota ennemmin tai myöhemmin on pakko kehittää mikäli ihmiskunta aikoo olla olemassa esim. paria miljardia vuotta pidempään. Tunnetusti kaikki sivilisaatiot joko kehittävät avaruusmatkustuksen kyvyn tai ovat tietyn ajan sisällä entisiä sivilisaatioita. 
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

Mikko Päivinen

ISS on ainakin minun mielestäni yksi harvoista hienoista osoituksista ihmisen lajina  halusta ymmärtää enemmän kuin se mitä tynnyrin sisällä kasvatettu lapsi näkee ympärillään.

Eli tokihan se ei ole pakko tietää enempää kuin mistä ruokaa saa suuhunsa, mutta paremmat herkut voi ollakkin nurkan takana ja eihän sitä tiedä ellei edes yritä kurkata aidan yli.

Mikko

PS:Minulta on monet kysyneet miksi tähtitieteeseen tuhlataan niin paljon rahaa ja kaikkien asiallisten selitysten jälkeen olen vain todennut, että voidaanhan me toki ottaa matka evääksi pussillinen Prismasta löydettyjä pähkinöitä ja kiivetä takas puuhun?

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

Jarkko.A

Unohtui sitten kaupalliselta ja yhteiskunnalliselta kannalta tulevat mielipiteet. Iss työllistää hyvin tehokkaasti sellaisia ihmisiä joille ei muuten löytyisi töitä tai jotka muussa tapauksessa työskentelisivät armeijan leivissä.

Iss myös lisää yhteistyötä eri maiden välillä ja pitää yllä yhdysvaltojen ja venäjän suhteita sekä antaa ilmaista mainostusta eri tieteenaloille ja instituutioille.

Loppujen lopuksi hyödyllinen keksintö vaikka asemalla testattaisiin donitsin pyörimistä painovoimattomassa tilassa tieteellisten tutkimusten sijasta.

Riqis

#5
Lainaus käyttäjältä: Jarkko.A - 06.09.2009, 19:38:38Unohtui sitten kaupalliselta ja yhteiskunnalliselta kannalta tulevat mielipiteet. Iss työllistää hyvin tehokkaasti sellaisia ihmisiä joille ei muuten löytyisi töitä tai jotka muussa tapauksessa työskentelisivät armeijan leivissä. Iss myös lisää yhteistyötä eri maiden välillä ja pitää yllä yhdysvaltojen ja venäjän suhteita

Jos perustetaan Saharan keskelle biodynaamipotaattiviljelykeskus, jolla olisi vastaava kansainvälinen omistus, se ajaisi samat luetellut hyödyt. Vaihtoehtoisesti voidaan keksiä muita korvaavia projekteja yhtäläisillä kriteereillä. 

Mutta mennään samantien suoraan fiksuimpaan: laitetaan ISS:n rahat Ilmastonmuutoksen torjuntatoimiin ja -keskukseen, jossa myös työllistetään, USA:n ja Venäjän suhteita vaalitaan ja jossa myöskään ei työskennellä armeijan leivissä. Munkkirinkilän pyörityksen sijaan suojellaan planeettamme vielä syntymättömiä sukupolvia.   

Lainaasekä antaa ilmaista mainostusta eri tieteenaloille ja instituutioille.

Kansainväliseen avaruusasemaan menevät noin 50 miljardia euroa eivät ole ilmaisia osallistuville valtioille. Se raha on osaltaan otettu pois tiede-, teknologia- ja korkeakoulurahoituksesta. Richard Feynmanin ja Esko Valtaojan kaltaiset itsenäiset ajattelijat ovat uskaltaneet rohkeasti arvostella esim. avaruussukkulaa. Moni tähtitiedeyhteisössä peräänkuuluttaa kriittistä arviota siitä tutkimuksesta, mitä Kansainvälisellä avaruusasemalla tehdään.

On mielestäni esimerkiksi kiinnostavampaa tietää, onko 45 valovuoden päässä olevalla eksoplaneetalla sekä meriä että happea kaasukehässä, kuin mitkään tähän asti vastaan tulleet tulokset ISS:n mikrogravitaatiotutkimuksista, jotka voisi hoitaa alle tuhannesosalla nykyisistä kustannuksista painottomuuslennoilla Maan ilmakehässä.   

Tämä ei edelleenkään tarkoita sitä etten arvostaisi Kansainvälistä avaruusasemaa. Mutta näen sille vain yhden oikeasti järkevän perustelun, joka on ihmiskunnalle tulevaisuudessa väistämättä tarpeellisen avaruusmatkailun kyvyn kehittäminen ja ylläpito.       
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

Jarkko.A

Totta kyllä tuokin. Köyhyyden ja aliravitsemuksenkin voisi poistaa moneen otteeseen poistamalla asevarustelukustannukset ja samalla saisi muutaman avaruusaseman.

Riqis

#7
Lainaus käyttäjältä: Jarkko.A - 07.09.2009, 10:45:40
Totta kyllä tuokin. Köyhyyden ja aliravitsemuksenkin voisi poistaa moneen otteeseen poistamalla asevarustelukustannukset ja samalla saisi muutaman avaruusaseman.

Tästä päästäänkin loistavasti yksimielisyyteen. Poistamalla liiat asevarustelukustannukset (kuten esim. 98% niistä) saamme paitsi avaruusaseman ja Mars-lennot, myös Darwinin ja Terrestrial Planet Finderin sekä Planet Imagerin avaruuteen kaupan päälle (ja siinä sivussa voidaan parantaa muutama syöpälaji ja asentaa hiilidioksidisuotimet kaikkiin Itä-Euroopan, Intian ja Kiinan vanhoihin tehtaisiin).

Marko Pekkola / www.avaruus.fi

rintape

Nyt mennään taas otsikosta ulos (oma vapaa suomennos) että paukkuu. Maailman epätasa-arvo, moraali ja oikeudenmukaisuus on asioita jotka kovasti mietityttää. Asevarusteluun ja ISS:ään käytetyt rahat voisi kohdentaa toisinkin. Jälkimmäisen kohdalla tietysti on kyse hienommasta ja jalommasta asiasta.

Usein aina osoitellaan tällaisia isoja asioita. Kulunut hokema kuitenkin on, että jokainen ihminen aloittaa itsestään ja omasta elämästään. Tilasin ja maksoin juuri uuden hienon jalustan, joka toivottavasti kohta saapuu. Samalla rahalla olisin voinut ihan kirjaimellisesti pelastaa ehkä jopa kymmenien ihmisten hengen. Puhdas vesi ja rokotukset ovat yllättävän halpoja. En sitä kuitenkaan tehnyt.

Petri

ps. anteeksi, en vaan saanut taas oltua hiljaa.
Petri Rintala, Espoo
Panasonic DMC-GX8
Draco 80/500 APO
Celestron CGEM
QHY8L

Kaizu

Muistelen että koulussa joku pieni tyttö kirjoitti ainekirjoituksessa että poistetaan maailmasta kaikki paha.
Koska köyhyys on suhteellinen käsite, sen poistaminen ei onnistu niin kauan kuin maailmassa on varallisuuseroja.
ISS:n tarkoituksesta en tiedä. Luultavasti jossain perustavassa kokouksessa on lausuttu joitain mitään tarkoittamattomia hyvältä kuullostavia lauseita, usealla eri kielellä. Käytännössä eri maiden insinöörit suunnittelevat mitä merkillisimpiä koelaitteistoja ja välineitä niiden kiikuttamiseksi kiertoradalle. Siinä ohessa he tulevat tehneeksi keksintöjä joita sitten voidaan soveltaa muilla aloilla, vaikkapa sodan käynnissä. Aiemmin tekniikan merkittävä edistyminen on edellyttänyt varakkaiden valtioiden välistä sotaa. Jospa se nyt onnistuisi tällaisen puuhastelun merkeissä.

Kaizu
Kai Forssen

MarkoM

Lainaus käyttäjältä: Jarkko.A - 07.09.2009, 10:45:40
Totta kyllä tuokin. Köyhyyden ja aliravitsemuksenkin voisi poistaa moneen otteeseen poistamalla asevarustelukustannukset ja samalla saisi muutaman avaruusaseman.

Käsittääkseni sillä rahalla, jonka USA on käyttänyt Irakissa ja Afganistanissa kuluneiden kahdeksan vuoden aikana olisi tehty jo pari Mars-lentoa ja olisi vielä varmasti jäänyt reilusti kaikenlaiseen muuhun toimintaan...

<POLITIIKKAA>
Se vaan kun valtaa niin maailmassa kuin kotimaassakin pitävät hallussaan vallan- ja rahanhimoiset aasit...
</POLITIIKKAA>
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Riqis

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 07.09.2009, 15:02:53
Käytännössä eri maiden insinöörit suunnittelevat mitä merkillisimpiä koelaitteistoja ja välineitä niiden kiikuttamiseksi kiertoradalle. Siinä ohessa he tulevat tehneeksi keksintöjä joita sitten voidaan soveltaa muilla aloilla, vaikkapa sodan käynnissä.

Okei, myönnetään :grin:. Kaizu onnistui keksimään toisen hyvän perustelun ISS:lle. Olin väärässä.

Lainaus käyttäjältä: rintape - 07.09.2009, 12:29:28
ps. anteeksi, en vaan saanut taas oltua hiljaa.

Kaikki mielipiteet tervetulleita.  :angel:
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

Timo Kantola

En ollut ampumassa ISSää kiertoradalta, ihmettelin vaan miksi se sinne on pykattu..
Avaruuskävelyjä on tehty vuodesta 1965
Skylab lenteli jo vuonna 1973..
Jotenkin olis ollu skifimpää rakentaa koko hoito Kuuhun - silloin sitä ei edes tarvitsisi perustella - vaikka maksais kymmenkertaisesti ... öö satakertaisesti.
Ja matkalla vois hoidella noita nollapainovoima tutkimuksia.
Jossain oli juttua että ISS pudotettaisiin (tod.näköisesti ei kuitenkaan pudoteta)  jo 2016.. eikä se viellä ole edes valmis.
Niin - Kuussa se säilyis monumenttina aika pitkään..
Timo Kantola

mistral

Avaruusasemalle kaavaillaan turisteja. Miksi maksaa ensin 10 miljoonia matkalipusta ja ottaa riski jos Venäjän ja Amerikan sotalaivat sattuu törmäämään juuri silloin. Avaruusasemakin on tukala paikka jos ei pääse kotiin.