Kollimoinnista laserin kera

Aloittaja itv, 29.08.2009, 13:29:53

« edellinen - seuraava »

itv

Tein 200/1000 Newton-putkelleni kollimoinnin laserilla pari vikkoa sitten. Tänään päätin tarkistaa kollimoinnin, ja huomasin sen menneen hieman paikaltaan. Huomasin kuitenkin, että riippuen siitä, miten pyöritän laseria adapterissaan, piste liikku ympäriinsä pääpeilin pienen renkulan kehää pitkin.  :huh:

Päättelin tästä, että varmaankin focuserin adapteri, johon varsinainen okulaari kiinnitetään, on toleransseiltaan mallia Neuvostoliitto. Onko hyviä neuvoja, miten laser kannattaa kiinnittää focuseriin? - Vai onko päätelmäni aivan hakoteillä?

Timpe

Hyvälaatuinen laserkollimaattori on itsekin oikein kollimoitu eli se lähettää laser-säteen suoraan (saman pituusakselin suuntaisesti, mihin okulaariholkkikin reunoiltaan on tehty), eikä lasersäteen kohdistus muutu laser-kollimaattoria pyöriteltäessä. Esim. Howie Glatterin laserkollimaattori on tällainen hyväksi havaittu malli. Voit testata kollimaattorisi toiminnan kiristämällä sen melko tiukalle okulaaripitimeensä, mutta kuitenkin siten, että sitä voi vielä pyöritellä pituusakselinsa ympäri. Tällöin laserpisteen paikka ei saa vaeltaa pääpeilin pinnalla lainkaan kollimaattoria pyöriteltäessä. Muualla okulaarinpitimessä esiintyvä klappi ja virhesuuntaus onkin sitten jo toinen juttu, jonka voi korjata kelvollisen laser-kollimaattorin käytöllä. (Ohjeet putkityypeittäin täällä.)
- Timo Inkinen

itv

Tämä kollimaattori on merkiltään Baader. Löysin heidän sivuiltaan käyttöohjeen, joka hieman valaisi asiaa. Siinä neuvottiin asettamaan kollimaattori juuri tiettyyn asentoon: Virtakytkimenä toimiva ruuvi pitää asettaa suoraan linjaan okulaarisovittimen kiristysruuvin kanssa. Tai kahden kiristysruuvin tapauksessa linjaan niiden väliin.

Olisikohan syytä vaihtaa okulaarisovitin? Tässä on kyseessä Skywatcherin mukana tullut sovitin.

Timpe

Baaderin maineen tuntevana voisin sanoa tuonkin olevan asiallinen ja hyvälaatuinen laite. Sen manuaalissa (pdf) on selostettu hyvin laitteen toiminta, joten tsekkasin tuon itsekin oppimismielessä. Tästä pari pointtia:
"The  six  headless  setscrews  serve  the  purpose of  adjusting  the  laser  exactly  co-axial.  Please never  try  to  tweak  these screws yourself   otherwise  the  laser will become  tilted  in  its housing and  thereby misaligned. For  the same  reason  the orientation of  the   Laser-Colli  in  the ocular holder of the telescope is of utmost importance."
---
"Necessary mechanical production tolerances for the ocular holder  and  the  housings  of  our  Laser-Colli  instruments  require  a  correct  orientation  when mounting the Laser-Colli into your eyepiece holder as shown below."

Eli lasersäde on kohdistettu tässäkin laitteessa tiettyyn "lähtöasentoon" (keskelle okulaaripitimen/okulaarin pituusakselia), josta tuossa kerroitkin, ja siksi se vaatii tuon oikean asennon kiinnitykseensä. Ei mitään normaalista poikkeavaa. Ja niitä kuutta kuusiokoloruuvia kollimaattorin kyljessä EI saa mennä kääntelemään, koska se pilaa kollimaattorin perussäädön ja laser sojottaa minne sattuu sen sijaan, että se osoittaisi tarkasti keskelle okulaariputken optista akselia.

"This orientation guarantees  the  laser alignment  to be identical  to  the  one  in  your eyepiece or  camera  to  a fraction of a millimeter."

Ohje varmistaa tällä, että kollimaattori asettuu okulaaripidikkeen putken "takaseinää" (kiristysruuveista katsoen) vasten eli se asettuu paikalleen samoin kuin okulaarikin asettuu kiristettäessä okulaari paikalleen kiristysruuveilla. Ihan looginen ja hyvä periaate noudatettavaksi siis  :smiley:

Tarkennatko tätä "...riippuen siitä, miten pyöritän laseria adapterissaan, piste liikku ympäriinsä pääpeilin pienen renkulan kehää pitkin" lausettasi hiukan? Jos luin oikein tuon Baaderin ohjeen, niin tällä kollimaattorimallilla ko. kollimaattoria EI PIDÄ pyörittää okulaaripitimessään säädön aikana vaan sen tulee olla samassa paikassa lukittuna, kun ensin säädät 1.) apupeilin kohdistuksen (=säädä lasersäde pääpeilin keskelle apupeilin säätöruuveilla) ja sitten 2.) pääpeililta takaisin heijastuvan lasersäteen kohdistuksen (=säädä pääpeiliä sen säätöruuveilla siten, että säde heijastuu takaisin laserkollimaattorin lähtöpisteeseen). Howie Glatterin kollimaattorissa on sama periaate, mutta siinä ei kiinnitetä näin tarkkaa huomiota kollimaattorin sjoitukseen okulaariholkissa (valmistaja olettaa, että kollimaattori asettuu tiukasti paikalleen okulaaripitimeen sitä paikalleen kiristettäessä). Lopputulos molemmissa on sama eli hyvin kollimoitu kaukoputki.
- Timo Inkinen

itv

Epämääräisesti paikoilleen asettuvan laserkollimaattorin ongelma ratkesi vaihtamalla Skywatcherin okulaarisovitin kahden ruuvin mallista puristuspantamalliin. Taitavana salapoliisina päättelisin, että tämä on ihan hyvä asia myös okulaaria kiinnittäessä  :cool:

Alfa_UMi

Lainaaon toleransseiltaan mallia Neuvostoliitto.

Noh noh, nyt kyllä tuli päinvastoin kuin oli tarkoitus, ylistettyä sanalla Neuvostoliitto. Neukku, optiikan yhteydessä, tarkoittaa korkeaa laatua  :wink:.
12x50 kiikari
20X30 monokiikari