Celestron C70 Spotting Scope

Aloittaja jusalak, 05.09.2009, 10:35:40

« edellinen - seuraava »

jusalak

Mitäpä mieltä olette tästä pikkuputkesta?

http://www.celestron.com/c3/product.php?CatID=86&ProdID=513

Tämä putki ei jää nurkkiin pölyttymään ainakaan siksi, ettei sitä jaksaisi kantaa ulos. Kulkee olkalaukussa vaikka pyöräretkellä. Hinta on melko edullinen. Laitteen huonona puolena on (nettitietojen mukaan, itsellä ei vielä kokemusta) mukana toimitettavan zoom-okulaarin kehno laatu, mutta putkeen käyvät normaalikoon okulaarit.

Matkaputkena harkinnan arvoinen. Samoin aloittelijan ensimmäiseksi putkeksi, joka jäisi käyttöön reissuputkeksi kun on isompi putki hankittu.

Timi

Itse ostin aikoinaan Meaden vastaavan eka putkeksi ja niin lähti äkkiä takaisin paluupostissa myyjälle, tosin toimitus oli kyllä
puutteellinen (onneksi) niin oli hyvä syy palauttaa.
Aivan ala-arvoinen valovoima mitä nyt ehdin testata.

jusalak

Lainaus käyttäjältä: Timi - 05.09.2009, 11:30:14
Aivan ala-arvoinen valovoima mitä nyt ehdin testata.

No se nyt riippuu ihan näkökulmasta. Pikaisesti laskien 70 mm peili kerää (valohäviöt huomioiden) vähintään 50 kertaa enemmän valoa kuin silmä. Keskeinen pointti putken hankinnassa on nimenomaan helppo liikuteltavuus. Putken voi ottaa mukaan paikkoihin jonne isoa putkea ei tulisi otettua.

Pienellä putkella on etuna lisäksi mahdollisuus saavuttaa helposti laaja todellinen näkökenttä, esim. 32 mm Plössl jossa on 52 asteen näkökenttä antaisi n. 23-kertaisen suurennuksen ja 2,2 asteen todellisen näkökentän. Tällä suurennuksella lähtöpupilli on 3,0 mm mikä tarkoittaisi kohtalaisen kirkasta kuvaa.

Kaizu

Speksi ei lupaa näkökentäksi kuin 1.3 astetta. Maksutovin huono puoli on se että valoa pompotellaan putkessa edestakaisin eli valohäviö linssiputkeen verrattuna on kaksi heijastusta heikompi. Jos kumpikin pinta hukkaa 10% niin maksutov tuo 28% (n.1/3mag) vähemmän valoa perille kuin saman halkaisijainen linssiputki. Kokonsa puolesta putki on helppo ottaa mukaan matkalle. Voisin kuvitella käyttäväni putkea ampumaradalla osumien tarkastamiseen jos erotuskyky riittää.

Kaizu
Kai Forssen

jusalak

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 05.09.2009, 13:45:57
Speksi ei lupaa näkökentäksi kuin 1.3 astetta.
Tarkoittanee vakio-okulaarin näkökenttää. Samainen speksi nimittäin lupaa myös suurennukseksi 25 - 75x, missä selvästi on kyse vakio-okulaarin suurennusalueesta.

Lainaus manuaalista (lihavointi minun):
Lainaa
1.25" Eyepiece Adapter
This adapter is included with your spotting scope. It allows you to use astronomical 1.25" eyepieces so you can have various powers
and wider fields of view for specific usages.

Kaizu

Voi olla näinkin mutta voi myös olla että näkökenttä on rajattu jo putkessa itsessään. Tuo suhteellisen pieni apupeili viittaisi myös aika pieneen näkökenttään. Selviää viimeistään katsomalla putken läpi.

Kaizu
Kai Forssen

jusalak

No niin, nyt on putkella ensimmäiset koekatselut tehty.

Ensiksi on todettava, että putken näkökenttä on tosiaan hieman rajoitettu. Kaikkea 1,25" holkin kuva-alaa ei saa hyödynnettyä vaan näkökentän uloin osa rajautuu pois. 25-millisellä okulaarilla, jossa on 50 asteen kuvakenttä, saa okulaarin koko näkökentän hyödynnettyä. Arvioin putken todelliseksi näkökentäksi 1,6 - 1,7 astetta.

Pääoptiikka on hyvä. Hyvällä okulaarilla kuva on terävä. Mukana toimitettava zoom-okulaari ei juuri sovellu tähtihavaintoihin - pienellä suurennuksella erottuvat pienetkin okulaarin linssissä olevat roskat ja pölyhiukkaset, suurella taas värivirhe on näkökentän reunoilla melkoisen suuri. Kollimointi on ainakin tässä putkessa hyvin kohdallaan. Jupiterista erottuvat heti ekvaattorivyöt.

Ihan mukava pikkuputki.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: jusalak - 01.10.2009, 20:34:04
Ensiksi on todettava, että putken näkökenttä on tosiaan hieman rajoitettu. Kaikkea 1,25" holkin kuva-alaa ei saa hyödynnettyä vaan näkökentän uloin osa rajautuu pois. 25-millisellä okulaarilla, jossa on 50 asteen kuvakenttä, saa okulaarin koko näkökentän hyödynnettyä. Arvioin putken todelliseksi näkökentäksi 1,6 - 1,7 astetta.

Tämä on tuttu ilmiö ja se tulee moniin Maksutoveihin suunnittelun puolesta. Törmäsin tähän ilmiöön SW150Pro:n kanssa (juttua) ja myöhemmin teoreettisen pohdiskelun muodossa Cloudy Nights -foorumin puolella, josta laitoin linkin tänne.
- Timo Inkinen

jusalak

Olen vähän parannellut ostamaani C70 -putkea. Tarkemman tutkimisen perusteella putken optinen suorituskyky jätti toivomisen varaa, joten päätin purkaa putken ja yrittää optiikan säätämistä paremmin kohdalleen.

Kuminen pinnoite lähtee melko helposti pois paikaltaan, kun sitä hieman avaa putken etupäästä jalustaruuvin etupuolelta. Putken kokoamisen jälkeen liepeet voi kiinnittää toisiinsa vaikka palalla ilmastointiteippiä.

Okulaariputki on kiinni kahdella kuusiokoloruuvilla. Kiinnitettäessa ruuveja takaisin tulee olla varovainen, sillä putken runko ja myös jengat ovat muovia jotka tuhoutuvat helposti. Jos näin pääsee käymään, kuusiokoloruuvit voinee korvata sopivankokoisilla puuruuveilla.

Ruuvien irrottamisen jälkeen takakansi lähtee irti ja sen takaa löytyvät kollimointisäädöt - 6 kuusiokoloruuvia, samankokoisia kuin edelliset. Koska okulaariputki on irrotettu, ei ex-tempore-säätöjä voi tehdä niin, että kollimoidessa katsotaan samalla okulaariin.

Putken runko on muovia ja kokoonpantu kahdesta osasta. Sen voi purkaa yksinkertaisesti kiertämällä. Vaikutelmaksi jäi, että muoviosien työstötarkkuus ei aivan ole linjassa optisten osien tarkkuuden kanssa, sillä putken etupäätä kiertämällä saattoi havaita kollimaation muuttuvan, heijastus teki kiertoliikettä putken mukana. Meniskus oli hieman vinossa optiseen akseliin nähden.

Meniskus on kiinni putken etupäässä lukitusrenkaalla. Sen saa irti ilman erikoistyökaluja. Paransin meniskuksen asentoa rouhimalla hieman muovia pois. Tässä hyödynsin pyörähdyssymmetriaa: kun meniskus optisella akselilla ja tarkalleen kohtisuorassa siihen nähden, ei kiertäminen vaikuta kollimaatioon. Näin menetellen sain meniskuksen asennon huomattavasti paremmaksi.

Kollimaation sain lopulta melko hyväksi yrityksen ja erehdyksen kautta, minkä jälkeen kokosin putken.

Päästyäni katsomaan Jupiteria totesin putken suorituskyvyn kasvaneen huomattavasti. 9 mm okulaari tuntui aiemmin aika turhalta tämän putken kanssa mutta nyt oli toisin. Aiemmin Jupiterista erottui lähinnä ekvaattorivyöt, nyt näkee selvästi enemmän. Todella mukavat näkymät 7 cm:n putkelle.

Että tämmöisiä kokemuksia.