Sekalainen avaruushuumori

Aloittaja Oscuro, 26.03.2007, 20:10:19

« edellinen - seuraava »

einari

___
Tapio

Mikko_L

Hesarin kuukausiliitteessä on pitkä juttu J-P Metsävainiosta.  Toimittaja on ilmeisen vaikuttunut mutta kielikuvat menevät kyllä huumorin puolelle välillä: "Tähtijärjestelmän keskustassa ammottaa valtava musta aukko, kosmisen joulutortun marmeladisilmä."  :cheesy:

-Mikko
36/50/76/127/250mm

West468

Selailin Sanomalehtiarkistoa, ja vastaan tuli yksi vauhdikkaimmista lukemistani tähtinäytöskuvauksista koskaan. :cheesy: Taitanee olla aivan ensimmäisiä suomalaisten tähtinäytösten kuvauksia muutenkin.  :azn:

Helsingin sanomat 27.11.1922
Salaperäisen näköisiä hommia

on ollut viime päivinä havaittavissa Töölön kallioilla Temppelikatu 1:n kohdalla, pimeän tultua. Mustapalttoisia miehiä, kaulukset ylös käännettyinä, on seisoskellut arveluttavan näköisen, telineelle asetetun ja kanuunaa muistuttavan laitteen ympärillä, käännellen uhkaavaa asettaan vuoroin puolelle, vuoroin toiselle. Töölöläiset ehtoojalkalaiset ovat joko pysähtyneet tyrmistyneinä matkan päähän odottamaan, milloin se paukahtaa, tai lähteneet juoksemaan, juosseet kotiinsa, vääntäneet oven lukkoon ja pujahtaneet vuoteeseensa, vetäen peitteen päänsä yli ja ajatellen iho kananlihalla näitä epävarmoja aikoja.

Yleisen levottomuuden ja huolestumisen lisääntyessä harkitsimme sekä isänmaalliseksi että journalistiseksi velvollisuudeksemme ryhtyä ottamaan selkoa, mitä näillä hämäräperäisillä seikkailijoilla oikein on mielessä. Urhoollisesti lähestyimme siis lauantai-iltana salaliittolaisia, toivottaen heille hyvää iltaa ja kysyen, joko suunnitelmat ovat jo kypsyneet ja toimeenpanohetki pian lähestyy, mihin salaliittolaisten päämies, jonka sekavin tuntein samassa totesimme vanhaksi tuttavaksi, tri Väisäläksi, verhotulla äänellä ilmoitti toiminnan alkavan heti, kun taivas vähän kirkastuu.

Salaliittolaiset olivat tähtitieteellisten asiain harrastajain yhdistyksen "Ursan" jäseniä, ja heidän salaperäinen aseensa on ensimmäinen kokonaan Suomessa niin valmistettu kuin konstruoitukin kaukoputki. Kiikarimestari on tri Väisälä itse. Hän on suunnitellut tämän teleskoopin ja hionut myöskin sen 18 cm läpimittaisen linssin, millä työllään hän sivumennen sanoen väitteli itsensä äskettäin viisaustieteen tohtoriksi. Tällaiseen työhön ei muuten kuka tahansa lasimestari tai akkunanpanija ole kelvollinen, sillä vaikka linssin hiomisessa käytetään tavallisia smirkelijauheita, ja silittämiseen niin proosallisia aineita kuin hartsia, "kuolleen päätä" (caput mortuum) ja - suutarin pikeä, on se tärkkiä ja tarkkaa hommaa, mistä yksi kymmenestuhannesosa millimetriä on tarkkuuden mittana... sikäli kuin lukija voi muodostaa itselleen kuvan ja käsityksen sen mitan pituudesta. Kotiin palattuamme vilkaisimmekin eräästä tähtitieteellisiä koneita käsittelevästä teoksesta, miten siellä linssin hiomisen tarkkuus selitetään, ja selitettiin teoksessa, että "sitä taitoa, tarkkuutta ja vaivaa, mitä suurten linssien hiominen vaatii, on mahdoton selittää". Niin että taitaa olla parasta maallikolle omaksua se vain uskon asiaksi.

Yleisöllä on tilaisuus tällä viikolla klo 7:n jälkeen illalla tutustua salaliittolaisiin sekä heidän kanuunaansa Temppelikatu 1:n edustalla, ja saada vähäisestä maksusta luoda silmäys sekä kuuhun että tähtitarhoihin, mistä nähdään kaikenlaisia sinisiä ja punaisia ja keltaisia ja luullaksemme kirjaviakin aurinkoja ja kaksoistähtiä ja tähtisumuja... tavarasta ei sielläpäin maailmaa näytä olevan puutetta. Koulujen luokkien on parasta sopia käynnistään tri Väisälän puhelimella 100 38. Väärinkäsitysten välttämiseksi on ehkä syytä huomauttaa, etteivät salaliittolaiset pistä täten tarttuneita killingeitä omiin avariin taskuihinsa, vaan lankeavat tulot Ursa-yhdistykselle, joka ei suinkaan ole mikään voitto-osingoita jakava laitos.

Pyydettyämme tähtientutkijoita näyttämään meille putkestaan kuun ukkoa, mihin vastattiin, että ukko, ammatiltaan yövartija, on vielä nukkumassa ja ryhtyy virantoimitukseen vasta myöhemmin illalla, ja hylättyämme vaatimattomasti mutta täsmällisesti tutkijain ehdotuksen, että allekirjoittanut suostuisi esiintymään kuun ukkona niille, jotka sitä haluaisivat nähdä, toivotimme salaperäisen näköisille miehille kylmää ja tähtikirkasta yötä ja tallustelimme kotoisen lämpöpatterimme ääreen.

Tritus


väre

Ehkä siellä on ollut lämmikettäkin harrastajilla mukana, ja tarjonneet toimittajalle. Ajatus on ainakin lentänyt vauhdikkaasti.
Markku
----------------------
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Sharpstar 61EDPH III, GSO 6" RC, iOptron GEM28, Asiair Pro, Asi 120 mini, ZWO ASI 533 MC Pro, Canon 80D, EOS R