Artjärvi?

Aloittaja ER, 13.08.2009, 22:50:22

« edellinen - seuraava »

ER

Olen antanut itseni ymmärtää, että tuolla Artjärven Tähtikalliolla tms. olisi Ursan kaukoputkea sun muuta vermettä ja tapahtumaa. Toisaalta, vaikka en itse mikään hami olekaan, niin radioamatöörien juttuja lukiessani olen huomannut että heillä on Artjärvellä jokin Viestikallio-niminen vastaava juttunsa. Lisäksi vielä Viestikallio-haulla päätyy sivulle, jolla kuvaillaan heidän Lomo-kaukoputkensa asennusta! Mikä siis on tämä Ursan ja hamien yhteys? Onko kyseessä sama paikka, jota eri yhdistykset käyttävät ja kutsuvat eri nimillä? Onko näiden harrastusten piirissä niin paljon samoja henkilöitä, että raja on veteen piirretty viiva? Vai mikä oikein on kupletin juoni?

Timo Kantola

Tähtikalliolla ja Viestikalliolla taitaa olla eroa ainakin 100m. Lomo joukkio on ihan oma rotunsa, hameista en tiedä mitään.
Timo Kantola

Kaizu

Samalla kalliolla toimii kaksi eri yhdistystä, Artjärven viestitekninen yhdistys sekä Ursa. Mäen päällä on Viestiteknisen yhdistyksen toimintakeskus johon sisältyy mm. Lomo-kaukoputki. Se hiissattiin sinne aikanaan Metsähovista ja on pikkuhiljaa saatettu käyttökuntoon.
Vähän alempana mäellä on Ursan toimintakeskus jossa on myös muutama tähtitorni ja yhdessä niistä Astrofox kaukoputki. On jonkinverran harrastajia jotka kuuluvat kumpaankin yhdistykseen. Juuri tällä hetkellä Viestitekninen yhdistys viettää hiljaiseloa mutta kyllä se siitä vielä saattaa nousta. Ursa puolestaan on melko iso yhdistys mutta aktiivisesti Artjärvellä toimiva ryhmä on melko pieni.
Itse olin vielä viime vuonna Viestiteknisen yhdistyksen jäsen sekä taloudenhoitaja mutta erosin yhdistyksestä alkukesästä.

Kaizu
Kai Forssen

mistral

     Eräänä iltana ajauduin Keski-uusimaan Altairin sivuille. No, siellä sanottiin, että heillä olisi Artjärven Viestikalliolla observatorio yhdessä Artjärven viestiteknisen yhdistyksen kanssa. Mietin vaan, että onko Altairkin mukana samalla kalliolla, vai onko tämä vanhaa tietoa?

ER

Kiitokset tiedosta. Ihmetyttää kuitenkin miksi viestitekninen yhdistys hankkii kaukoputken, kun Ursa on olemassa ja ihan vieressä???

Kaizu

Lomo on Viestiteknisen yhdistyksen ja Altairin yhteisomistuksessa.

Kaizu
Kai Forssen

Meade-mad

Altair ja Viestitekninen yhdistys hankkivat yhdessä LOMO kaukoputken ensin. Ursa tuli mäelle sitten. LOMOn virittely on tosin vienyt jo sen verran aikaa että Ursa on ehtinyt rakentaa koko keskuksensa samalla ajalla mikä on mennyt LOMOn rakenteluun.

Viestitekninen yhdistys on tehnyt olemassaolonsa ajan myös optisia kokeiluja esimerkiksi LASER viestinsiirtotekniikoilla.

Viestiteknisen yhdistyksen jäseniä on mukana harrastajasatelliittihankkeissa sekä mannerten välisten ohjusten muuttamisessa kantoraketeiksi.

LOMO on aito Neuvostoliittolainen laite. Hankintahetkellä se oli romu niin mekaanisesti, sähköisesti kuin optisestikin. Se on kunnostettu pienellä budjetilla puhtaasti harrastajavoimin. Viestiteknisen yhdistyksen (ja Altairin) kuvapäiväkirjasta saa käsityksen projektin kulusta. Käytetty rahamäärä on todella vaatimaton.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

VeikkoM

Lainaus käyttäjältä: Meade-mad - 14.08.2009, 12:05:52
Altair ja Viestitekninen yhdistys hankkivat yhdessä LOMO kaukoputken ensin. Ursa tuli mäelle sitten. LOMOn virittely on tosin vienyt jo sen verran aikaa että Ursa on ehtinyt rakentaa koko keskuksensa samalla ajalla mikä on mennyt LOMOn rakenteluun.

Pieni ajallinen epätarkkuus, joka ei nyt muuta asiaa.   Kyllä Ursan Tähtikallion rakentaminen oli jo alkanut
hyvän aikaa aiemmin ennen kuin LOMO-putki tuotiin Viestikalliolle.   On toki mahdollista, että LOMO-
hanke on ollut suunnittelussa jo ennen Tähtikallion aloitusta.   Mutta kuten sanoin, sillä ei paljon ole
väliä.  Mahtuuhan noita putkia mäelle.

Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Meade-mad

No nyt kun tuota tarkkuutta haetaan niin en putken kuljetuksesta maininnut sanaakaan... Tähtikallioprojektin alku oli ilmeisesti vuoden 2002 alussa eli samoja aikoja elettiin molempien projektien kanssa. Meade asennettiin ilmeisesti vuonna 2004 ja saatiin lopulliseen toimintakuntoon joitakin vuosia sen jälkeen.

Tähtikallion rakennustyöt alkoivat toki ennen LOMOn kuljetusta mutta laite oli hallinnassamme ja rajallisessa käytössämme jo sen ollessa Metsähovissa vuonna 2002.
Neuvottelut putken saamiseksi aloitettiin vuonna 2000. LOMOn rungon nosto alkuperäisestä tornistaan sekä siirto Artjärvelle tehtiin 2003.

Jo tuolloin Viestikalliolla oli vanha liukukattoinen observatorio, joka taitaa olla tänäpäivänä tyhjä. Se on oiva paikka pystyttää omaa liikuteltavaa kalustoa.

Kolmas suurehko samaan aikaan toteutettu projekti on "Kuuppa", Etelä-Suomen Kosmologisen Seuran kokoontumispiste ja observatorio Halkiassa Pornaisissa. Kuupan pääinstrumenttina on haarukkajalustaan asennettu 50cm newton. Tämäkin projekti on talkootöiden tyylinäyte ja budjetiltaan minimaalinen.

Sekä LOMOn että Kuupan synnytyksessä on pitkälti samoja piirteitä.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas