Kysymys sähkökentästä

Aloittaja Timo Kuhmonen, 28.07.2009, 18:48:29

« edellinen - seuraava »

Timo Kuhmonen

Kysymys liittyy ajallisesti vuoteen 1996. Silloin olin itänaapurin puolella, opintomatkalla tutustumassa avaruustekniikkaan.

Eräällä oppitunnilla näytettiin lyhyt video MIR avaruusaseman sisältä. Siinä tehtiin koe, jossa oli kaksi tavallista sormipatteria. Ne laitettiin ilmassa leijumaan vapaasti. Alussa ne olivat pituussuuntaisesti vierekkäin. Paristot ei ollut kiinnitetty mitenkään toisiinsa. Navat oli sijoitettu siten että samanmerkkiset navat olivat vierekkäin. Paristot päästettiin irti. Ne alkoivat hitaasti pyöriä kohti asentoa, jossa erimerkkiset navat olivat vastakkain.

Jälkeenpäin yritin hakea tällä selitystä, kuukkelilla ei löytynyt. Voiko olla mahdollista että pelkän sähkökentän aiheuttama hyvin heikko voima (siis lähes painottomassa tilassa) riittää kääntämään erimerkkiset navat leijuvista paristoista vastakkain ?

Lauri Kangas

Johtuu sitten vissiinkin normaalista Coulombin vuorovaikutuksesta, eli samasta jonka takia samanmerkkisesti varatut styroksipallot hylkii toisiaan jne. Pariston navoissa on siis erimerkkisiä varauksia ja painottomuudessa lilluessaan paristot pääsevät pyörimään vapaasti haluamaansa asentoon, jossa erimerkkiset navat ovat vastakkain.

Kaizu

Epäilen enemmänkin syylliseksi pattereiden peltikuorten jäännösmagnetismia. 1.5V:n jännitteen vaikutuksesta patterit kyllä kääntyvät mutta eivät yhden ihmisiän aikana.

Kaizu
Kai Forssen

Timo Kuhmonen

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 28.07.2009, 22:30:59
Epäilen enemmänkin syylliseksi pattereiden peltikuorten jäännösmagnetismia. 1.5V:n jännitteen vaikutuksesta patterit kyllä kääntyvät mutta eivät yhden ihmisiän aikana.

Kaizu

Mistä jäännösmagmetismia mukaan joutuisi, valmistusprosessin aikana vai...?

Kaizu

Jäännösmagnetismi "jää" teräkseen siinä kohdalla kun kiderakenne muodostuu tai muokkauksen yhteydessä muuttuu. Niihin pattereiden peltikuoriin oletan sen muodostuvan valssilaitoksessa jossa paksusta jöötistä mankeloidaan ohutta levyä. Toinen vaihtoehto on kun pellistä pyöräytetään patterin kuoria. Näissä kohdissa tapahtuu muokkausta.
Työkaluissa magnetismi on usein helposti havaittavissa, teräslastut pysyvät kiinni poran terässä, ruuvi pysyy ruuvimeisselissä jne.
Pattereiden magneettisuuteen olen törmännyt kun olen yrittänyt löytää Lidlin sähkökompassiin alumiinikuorisia pattereita. Teräskuoriset jäädyttävät kompassin näytön enemmän tai vähemmän pieleen. Toistaiseksi kompassiin ei ole löytynyt pattereita.

Kaizu
Kai Forssen

iosainio

Kai kyse on jännösmagnetismista. Tavallinen ompeluneulakin kääntyy sievästi vesilasissa (jossa vettä) olevan korkin päällä.
Kaizu, eikös sulla ole demagnetointilaitetta, jolla voisi kokeilla noiden pattereiden kuoria parannella?