NGC 4217

Aloittaja PetriKe, 17.06.2009, 11:31:34

« edellinen - seuraava »

PetriKe

Kaivelin M106-kuvasta vähän isommaksi tätä hienoa galaksia ja croppasin sen omaksi kuvakseen. Kohinaa ja sen poistoa sai taas harjoitella oikein urakalla. Jätin taustataivaan tarkoituksella aika vaaleaksi, jotta himmeämmät kohteet eivät katoaisi ja jotta galaksit sulautuisivat paremmin taustaan. NGC4217 visuaalinen koko on n. 5.0' x 1.5' ja vielä tämänkin kokoisesta kohteesta saa jotain yksityiskohtia irti (kuten tässä edl).

Pienempi galaksi kohteesta ala-vasemmalle on NGC 4226 (koko 1.0' x 0.5' mag 13.5).

Kuvan resoluutio 100% alkuperäisestä. Täällä ISO

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

PetriKe

Löysinpä tästä galaksista erittäin mielenkiintoisen paperin, koskien pölyjuovan rakenteita ja syitä/arvioita sen eri ilmiöihin. Esim. nuo neljä pientä vaaleaa täplää galaksin pölyjuovan päällä (keskiosasta hivene oikealle) ovat luultavasti nuorten massiivisten O- ja B-tyypin tähtien keskittymiä ('OB Complexes').

http://www.nd.edu/~jhowk/Papers/thompson2004_ngc4217.pdf
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Petri Kehusmaa - 17.06.2009, 11:31:34
NGC4217 visuaalinen koko on n. 5.0' x 1.5' ja vielä tämänkin kokoisesta kohteesta saa jotain yksityiskohtia irti (kuten tässä edl)...
... Kuvan resoluutio 100% alkuperäisestä.

Jep, hienosti nousee yksityiskohdat esille 100% resollakin, mikä kertoo "pikkaisen" käytetyn kameran, jalustan ja kuvausputken yhteistoiminnasta ja osien laadusta. Mukava nähdä samalla, että sijoitetut eurot näkyvät lopputuloksessa ja osaavan kuvankäsittelyn mukana syntyy hyviä lopputuloksia. "Keep up the good work!"  :cool:
- Timo Inkinen

Mare Nectaris

Upeata jälkeä, Petri!

Luulenpa, että olet tavoittanut noiden OB-tähtijoukkokompleksien lisäksi myös artikkelissa mainitun rakenteen D 022-012, joka on hieman alaviistossa (kuva 7 a sivulla 669) OB -kompleksi 1:n alapuolella. Artikkelin mukaan morfologialtaan pitkänomainen pilvi ("elongated cloud", taulukossa sivulla 670).

Mielenkiintoista oli lukea, että analyysissä oli käytetty unsharp mask -tekniikkaa invertoituun (eli negatiivi-)kuvaan ensin poistaen kirkkaita kohteita, ettei synny vääristymiä (s. 664): "To be able to effectively display the complexity of the absorbing dust structures along the entire length of NGC 4217 we make use of an unsharp-masking technique... The original image is smoothed with a Gaussian kernel, and the original image is then divided by this smoothed image. This technique accentuates variations in the surface photometry on scales smaller than the smoothing kernel. In our masking procedure we remove any bright stars or H II regions prior to smoothing the image to prevent the creation of artifacts that might confuse the interpretation of the images" (s. 664). - Tuli mieleen J-P Metsävainion tähdenpoistotekniikan hyvät puolet tässä! - Artikkelin tekijät korostavat, että kvantitatiivinen analyysi on tehtävä käsittelemättömästä kuvasta, ja unsharp mask on vain kohteiden visualisoinnin helpottamiseksi (s. 664): "It is important to note that no quantitative analysis was performed using the unsharp-masked images; they are only to assist in locating and displaying features of interest, which can later be examined quantitatively using the original images."

Jos Petri ottaisit negatiivin kuvastasi, saattaisivat nuo kohteet näkyä vielä selvemmin.

Olen juuri lukenut Dennis Overbyen "Kosmoksen yksinäiset", ja oli hienoa nähdä tämän(kin) artikkelin avautuvan heti viittauksella "Sandage 1961". Teoshan on "The Hubble Atlas of Galaxies", eli grand old man Allan Sandagen loppuunsaattama, Edwin Hubblelta keskenjääneen unelman toteutus. Sandage koki Overbyen kirjan mukaan raskaana lähes kaiken uuden tekniikan (mm. elektronisen valonvahvistuksen) tulon - ja Hubble -teleskoopinkin. Mutta niin vain hänen työhönsä viitataan Hubble -teleskoopin havaintoa koskevassa artikkelissa 2004!
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

PetriKe

Kiitos kannustavista kommenteista!

Jäi tuossakin kuvassa vielä temppuja tekemättä eli en pienentänyt tähtiä millään konstilla ja noiden kirkkaampien tähtien ympärillä olevat halot olisi voinut poistaa tai  ainakin pienentää niitä.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

DarkSide

..Ompa HIENO ja TARKKA kuva Petri  :shocked: :shocked:   Noin pienestä galaksista
eroittuu jo paljon yksityiskohtia ja pölyvanakin hyvin tutkittavissa!!  Kyllä teit hyvän investoinnin
uuden putkesi suhteen. Tosin säätöjen viimeistelysi myös vaikuttanee lopputulokseen,
jonka taitavana kaverina osasit tehdä. En voi kun nostaa "hattua" saavutuksellesi  :wink:
(jospa joskus osaisi itsekkin  :huh: )

Mitähän ensi kausi tuo tullessaan  :afro:

Hyvää kesää..

t.Jyrki  :wink:

avanti

Lainaus käyttäjältä: Mare Nectaris - 17.06.2009, 19:14:31
Upeata jälkeä, Petri!

Luulenpa, että olet tavoittanut noiden OB-tähtijoukkokompleksien lisäksi myös artikkelissa mainitun rakenteen D 022-012, joka on hieman alaviistossa (kuva 7 a sivulla 669) OB -kompleksi 1:n alapuolella. Artikkelin mukaan morfologialtaan pitkänomainen pilvi ("elongated cloud", taulukossa sivulla 670).

<clip>

Jos Petri ottaisit negatiivin kuvastasi, saattaisivat nuo kohteet näkyä vielä selvemmin.


Helppohan tuo kuva oli kääntää negatiiviksi itsekin, kun tallentaa kuvan ensin. Sitten voi suurentaa, kääntää  negatiiviksi, kääntää mustavalkoiseksi ja negatiiviksi, ja monenlaisia muitakin temppuja tehdä. Selaimella niitä temppuja ei voi tehdä. Tallentaa vaikka väliaikaisesti, jos niin haluaa, kun en tiedä miten Petri suhtautuu tekijänoikeuksiin. On tämä kuvien käsittely nykyään huikean helppoa ja nopeaa, mutta olen toisaalta hirveän varovainen Internetin suhteen.

ML
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari