Kaukoputki kalustokuvia

Aloittaja tähti_ville, 26.04.2009, 01:52:13

« edellinen - seuraava »

Jyrki


Onpa mahtavan näköinen rakennelma Terolla ...kerrassaan hienoa työtä  :cool:

Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

maukkaK

Kaikki herkut yhdessä, vai ymmärränkö oikein?  Eli matoruuvi-hihnaveto/kitkaveto?  Matoruuvi kääntää erillistä "vaihdeakselia", jonka päällä hihna.  Hihna kitkan avulla pyörittää RA-akselia???
Canon 7D, 300mm/4 L IS USM. Samyang 8 ja 14mm, EF-S 18-55mm
HEQ-5, Celestron EHD8

Nurinniska Observatory

Kyllä, ja lisäksi matoruuvi on jousikuormitteinen mikä tekee RA-systeemistä täysin välyksettömän. Dec-systeemi on muuten samanlainen mutta ilman jousikuormitusta. Siinä on siksi pieni välys ja olen säätänyt sen hiukan takapainoiseksi. Dec-akselin matovaihteen rakentaminen uusiksi jousikuormittamisineen on tarkoitus ottaa projektiksi jossain vaiheessa.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Ransu

Teron jalusta on kyllä fiksu tekninen ratkaisu, ja toimii kuvien perusteella hienosti. On kyllä aikamoinen saavutus.
Hatunnosto siis täältäkin!
Mikä tuossa on moottorina ja minkälaista elektroniikkaa tuo jalustaratkaisu pitää sisällään?
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Nurinniska Observatory

Kiitos vaan! Moottorit ovat askelmoottoreita 1/8-mikroaskelluksella. Moottorielektroniikan rakentelin käyttäen Allegron A3977-ohjaimia. RA-moottori on aikamoinen jööti jonka löysin paikallisesta kierrätyskeskuksesta. Kelpo moottori mutta on hieman äänekäs.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Lithos

Aivan upea systeemi ja tulokset puhuvat kyllä puolestaan. Näitä ja esim. teknofokuksen sivujen ATM osastoa kun katselee niin aina alkaa riittävien suunnittelu ja rakennustaitojen puute harmittamaan, ovat sen verran persoonallisia ja hienoja massatuotantolaitteisiin verrattuna nämä parhaat itse tehdyt.

Ja tässähän yhdistyy kaksi harrastusta, olen aika varma että kun taidot ovat sitä luokkaa että tällainen jalusta syntyy, niin kyseessä on myös rakentamisen ja suunnittelemisen osalta harrastus jossa onnistuminen tuottaa iloa siinä missä laitteiston käyttäminenkin.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

tuunari

#336
Laitetaan nyt oma nykykokoonpano näytille.
Pääkuvausputkena nykyään TS UNC 12" f/4 newton, joka tilattu CF double spider apupeilin pitimellä, 104mm apupeilillä sekä ilman focuseria koska StarlightInstruments FeatherTouch löytyi jo kalustosta. Flokkasin putken heti uutena DC-fix velourilla. Focuseria ohjaan Baader SteelDrivella. Jalustana nykyään Sky-Watcher EQ8 omatekosen tolpan päällä. Guidekamera SX Lodestar ja Kuvauskamerana Atik 383L+ mono. TS OAG ja EFW2-filsupyörä vielä puuttuikin listalta. Kuvista puuttuu vielä omatekonen, myös flokattu huurre-/vastavalosuoja.







edit: korjattu väärä valmistaja (focus motor)

Timpe

Lainaus käyttäjältä: tuunari - 31.03.2014, 19:34:16
Laitetaan nyt oma nykykokoonpano näytille.

Hyvän tuntuinen ja tasapainoinen kokoonpano, joten ei ihme jos tuloksiakin syntyy :smiley:
Lisää tuohon Newtonin nokalle vielä sellaiset +20..25cm kevyttä (avarasti asennettua) huurreputkea, niin saat lisää kontrastia kuviisi eikä kookas apupeilisi vedä huurteeseen niin helposti syksyn kosteuksissa. Putken toinen pää näkyykin olevan huputettu, joten sieltä ei tule enää hajavaloa.
Edit: olihan se huurreputki siellä listalla, mutta puuttui kuvista...
- Timo Inkinen

naavis

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 01.04.2014, 22:33:38
Lisää tuohon Newtonin nokalle vielä sellaiset +20..25cm kevyttä (avarasti asennettua) huurreputkea, niin saat lisää kontrastia kuviisi eikä kookas apupeilisi vedä huurteeseen niin helposti syksyn kosteuksissa.

Jos apupeili on jo lämmitetty, onko tästä apua? Meinaatko, että se blokkaisi hajavaloa vai miten se auttaisi?

Timpe

Oliko se lämmitetty apupeili, jos oli niin en huomannutkaan tekstistä tai kuvista? Tuo jatko on kumminkin paikallaan hajavalon takia ja sen tarpeen ymmärtää, kun katsoo viistosti putken sisään ja sieltä näkyy tuonne fokuseriputkeen, missä herkkä CCD-kamera on. Tuolta löytyy laskin, mihin voi syöttää Newtonin mittoja ja se kertoo kuinka pitkän "etuputken" (apupeilistä laskien) tuollainen Newton sietää ilman vinjetointia. http://stellafane.org/tm/newt-web/newt-web.html Veikkaisin, että tuunari on katsonut nämä asiat tarkkaan, kun on kerran flokannutkin putkensa...
- Timo Inkinen

Murtsi

Kovin on tutun näköistä tavaraa  :grin: muistuttaa hyvin pitkälle omaa settiä, paitsi että minulla on kokoluokkaa pienempi putki (hiilikuituinen GSO 10" F/4) sekä jalusta joka on CELESTRON CGEM, pääkamerana on SBIG STF 8300, filtteripyörä SBIG FW8-8300, guidekamera SBIG st1 color (lodestar olisi hankintalistalla). Komakorjain on ASA 2KORRR joka lyhentää polttovälin lukemaan F/2,8. Varakamerana minulla on modattu CANON EOS 1100D.

Kuvasta puuttuu tuo Tuunarinkin mainitsema omatekoinen flokattu huurresuoja, peilinlämmitystä ei ole ja muutaman kerran apupeili menikin huuruun syksyllä. Kuvassa näkyy omatekoinen flättiboksi ja omatekoinen tolppa jonka päällä romppeet sijaitsevat. Lisää kuvia löytyy kotisivuiltani.



Flokkauksesta sen verran että se on alkanut hieman irtoilla putken sisäpinnasta, säilytän putkea kylmässä varastossa ja ilmeisesti liima on alkanut pettää. Kesällä olisi tarkoitus liimailla sitä takaisin kiinni jollakin tökötillä (silikoni tai jokin asennusliima tahikka vastaava).

tuunari

Omassa newton tsydeemissä ei ole lämmittimiä, eikä huurtuminen ole (ainakaan vielä) haitannut. C9.25 putkessani on pakko olla lämmitin joka kelillä.
-pasi

naavis

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 01.04.2014, 23:01:21
Oliko se lämmitetty apupeili, jos oli niin en huomannutkaan tekstistä tai kuvista?

Lähinnä mietin oman putkeni kannalta... :cheesy:

mickut

Uusi kausi, uudet kujeet. Tuli hankittua Pyxis LE rotaattori, johon saa pultattua sisälle SCT:n 43mm lyhentäjän (esim Celestron f/6.3 reducer-corrector). OAG istuu nätisti tuohon väliin, rotaattori mahtuu juuri ja juuri pyörimään toivottavasti sopivalla etäisyydellä.


Varustejuna

Lyhentäjä irroitetaan omasta kuorestaan ja ruuvataan tuohon 2 tuuman nokkapalan sisälle parin renkaan väliin, jolloin sen paikkaa voi hienosäätää hyvinkin tarkasti. Nähtäväksi jää kuinka monta iteraatiota sitä jaksaa arpoa, sillä taaemman säätörenkaan luokse pääseminen vaatii aina lyhenninoptiikka-nipun pudottamista pois tuosta putkesta. Onneksi tuo etäisyys on tullut kertaalleen optimoitua varsin hyväksi ja säätötyökalussa on kätevästi millimetrit takapintaan merkitty, niin ei pitäisi mennä montaa yötä hukkaan. Ensin pitää kuitenkin arpoa koko johdotus uusiksi, fokarin ohi pitää saada nyt neljälle laitteelle USB ja sähköt ja ottaa uusi kuva hässäkästä.

-Antti

Jussi Koponen

Minä ostin tuon Pyxis 2" version Astrobuysell -torilta.
Toivottavasti ei itselleni tule ongelmia tuon AP.67X lyhentimen sijoittelun kanssa.