Kaukoputki kalustokuvia

Aloittaja tähti_ville, 26.04.2009, 01:52:13

« edellinen - seuraava »

kurppa

miten toteutit ton aurinkosuotimen?
CPC 925
Diagonal 1 prisma
40mm Pl
Omni 15/12/9mm
X-Cel 21mm/18mm/8mm
Drago 12.5mm
Astro 2.5x Barlow
Baader ND0,9/UHC-S/O-III Suotimet
-------------------------------------------------------
CCD kamera harkinnassa eri vaihtoehtoja voi ehdotella iha vapaasti =)

jperala

Lainaus käyttäjältä: kurppa - 28.09.2012, 20:14:23
miten toteutit ton aurinkosuotimen?

Kaupan tavaraa, TS liikkeestä tilattu.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

APo

Selailin koko keskustelun läpi... tässähän iskee maanis-depressiivinen mikälie olikaan.  :cry:

Porukalla hienoja vehjakkeita.
Itse touhuan ihan EQ 3-2 jalustalla ja 102/1000 linssillä, kuvaukset sitten pelkästään pikkuobiskalla Zuiko 40-150mm ja Olympuksen e-420 kameralla ja yhden akselin perus-seurannalla ilman mitään hienouksia, ei vaan ole kelit suosinu että pääsisi testaamaan kykeneekö 3-2 tuolla seurannalla edes 150mm polttovälillä saamaan kuvaan pisteitä eikä viivoja  :tongue:

Onneksi on sentään edes napatähtäin helpottamaan suuntausta.
Pää pystyssä kohti uusia pettymyksiä

pappa

Pitkästä aikaa parvekeobservatoriolla tapahtuu. Viime kauden tuskailujen jälkeen päätin toteuttaa suunnittelemani pimennysverhon ja sähköläpiviennin "havaintotasolle". Kutsuttakoon tätä nyt vaikka valosaaste-alueella asuvan harrastajan sääsuojaksi, pysyväksi paikaksi jne. Verhon takana pilkistävä metsä, ei saa hämätä. Etelään avautuu usean asteen levyinen sektori jonka kautta kaikki kulkee.

Asennuksessa tarvitaan: Akrobatiaa, keittiöjakkara tai vastaava.
Iskuporakone sekä betoniterä.
Tarvikkeet:
4 täkkikoukkua ankkureineen 5e
Pyykkinaru 24m (Piippo) 8e
Autonpressu, holkitetuin köysirei'in 12e

Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

Timo Kantola

Tällä mennään seuraavat vuodet. Toimii tuulessa ja tuiskussa  :tongue:
Timo Kantola

Timpe

Lisäsitpä tumman kuvan foorumille, kun piti tehdä Photarissa standardi-venytykset curvesilla, jotta tummat alueet (=se ASA-jalusta) tulivat esiiin... :grin:

Tuosta solumuovisesta vastavalo/huurresuojasta kysymys: (kirjoitin saman jutun Murtsille sähköpostissa, minkä lainaan hiukan muokattuna tähän alle)

"Oletko varma, ettei tuo solumuovipatja aiheuta vinjetointia putkeen?
Tämän laskentaan löytyy hyvä työkalu täällä:
   http://stellafane.org/tm/newt-web/newt-web.html
Syötät putkesi mitat tuonne Specifications -välilehdelle annettuihin kenttiin (valitse ensin cm yksiköksi tuumien sijaan). Sitten painat Calc nappulaa ja tutkit kuvat erityisesti Ray Trace ja Dimensions välilehdiltä.

Kokeile syöttää erilaisia arvoja Focuser to Front of Tube kohtaan, lasketa muutos ja tarkkaile sitten erityisesti sivun yläreunassa olevaa Vignetting of 75% ray at front aperture -kohtaa. Omassa 35 cm sisähalkaisijalla varustetussa putkessani putken etupään etäisyys tarkennuslaitteen keskikohdasta saa olla noin 23 cm max. minkä jälkeen putken sisähalkaisija (=vastavalosuoja) alkaa vinjetoimaan putkea. Tämä olettaen, että putken sisähalkaisija pysyy koko ajan samana (minulla 35 cm). Vinjetoinnin näkee Ray Trace välilehdeltä (ks. keltaisen "75% zone" viivan kulkua) ja myös Dimensions lehdeltä kohdasta Front aperture diameter (tuon perässä oleva luku kertoo tarvittavan sisähalkaisijan, millä vinjetointi häviää, kun fokkarin keskipisteen etäisyys putken etupäästä on Focuser to Front of Tube  kohdassa ilmoittamasi luku).

Omassa putkessani vastavalosuojan pituus (mitattuna fokkarin keskikohdasta vastavalosuojan etureunaan!) saa olla maksimissaan 43 cm, jos sen sisähalkaisija on 36 cm. Jos vastaava sisämitta on 35 cm, niin vastavalosuojan etäisyys (putken pituus fokkarin keskikohdasta putken etureunaan) tippuu selvästi. Tämä vinjetointi näkyy sitten miten näkyy loppukuvassa, mutta on kuitenkin tarpeetonta valovoiman pienentämistä. Toisaalta liian suuri putken sisähalkaisija lisää sitten apupeilin kokovaatimusta, joten tasapainottelen itse putken halkaisijan (pienen 75% säteen vinjetoinnin) ja apupeilin koon välillä. Niin tai näin, putken etuosaa ei pitäisi jatkaa samalla sisähalkaisijalla kuin itse putki on –> vastavalosuojan tulisi olla sisähalkaisijaltaan muutamaa senttiä suurempi kuin putken alkuperäinen sisähalkaisija on ollut tehtaalta tullessaan!"


Mielenkiintoisia juttuja nämä mitoitusasiat, mutta moniko miettii niitä tehdessään jälkiasennushuurresuojia putkensa eteen? :wink:
- Timo Inkinen

Jyrki


Mahtavan näköinen rakennelma Timolla. Pientä kateutta aiheuttaa kieltämättä ASA:n jalusta  :wink:  ...on varmasti tosi hyvä laite. Sen verran on alkanut kiinnostus heräämään guidaamattomaan kuvaukseen, että katselin hieman eri vaihtoehtoja. Näyttäisi siltä, että siihen pystyy kunnolla tällä hetkellä ainoastaan ASA:n ja AP:n uusimmat jalustat. Muut ovat softapuolella aika paljon jäljessä. 
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

mistral

Toimiiko Asa askelmoottorilla? Onko se yhtä tarkka kuin sen kello, eli jos kello on hyvin tarkka, joutuu pyörityskoneisto "tottelemaan" kelloa välyksettömästi. Tämä edellyttäisi voimansiirrolta huikean tarkkaa hiontaa.

Jyrki

Ei taida ASA tai muut enkoodereilla varustetut jalustat pyöriä askelmoottoreilla vaan servomoottoreilla. Täällä on varmaan riittävästi insinöörejä selittämään eron paremmin, mutta olen ymmärtänyt niin, että servo/enkooderi yhdistelmissä kontrollijärjestelmä antaa moottorille käskyn liikkua johonkin suuntaan ja (optiset) enkooderit varmistavat että moottori toimii kuten sen pitää.

Askelmoottorijärjestelmissä moottorille annetaan käsky liikkua määrätty määrä askeleita johonkin suuntaan ja oletetaan näin tapahtuneen. Periaatteessa kai askelmoottorijärjestelmäänkin voisi asentaa enkooderit, mutta sellainen viritys lienee aika hankalaa saada toimimaan tarkasti.
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

Lauri Kangas

Askelmoottoreissa ei tarvita enkoodereita, koska stepperit ottavat kyllä käsketyn määrän askelia hyvinkin luotettavasti, ts. jos askelista pidetään kirjaa, tiedetään aina missä asennossa ollaan. Muussa tapauksessa moottori lienee hajalla.

Normaaleissa jalustoissa seurantaongelmat alkavat tuon askelmoottorin jälkeen. ASA:ssa suoravetomoottori pyörittää jalustaa ilman välikäsiä ja optiset enkooderit varmistavat että kaikki menee oikein.

Jyrki

En tiedä ovatko termit oikein, mutta eikö ASA:n "direct drive" ole vain tapa toteuttaa veto suoraan akseliin, mutta moottorina toimii servomoottorijärjestelmä yhdistettynä optisiin enkoodereihin ?
Muita tapoja esim. "friction drive" (Mesu), "belt drive" (Paramount) ja perinteinen "worm gear drive"
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

mistral

Jos suora veto tarkoittaisi vetoa ilman alennusvaihdetta, olisi vääntömomentin oltava suuri ja reagoinnin esim tuulenpuuskaan salamannopea jotta suunta säilyisi, vaikuttaa epätodennäköiseltä. Toisaalta, jos alennusvaihteena olisi planeettapyörästö, kuinka se saataisiin välyksettömäksi? Luulisi akselin tuulenpuuskissa vääntävän molempiin suuntiin, silloin ei saisi olla välyksiä.

einari

Koitin etsiä tietoa ASA:n sielunelämästä mutta löysin vain tämän:
"The secret is that ASA uses Renishaw Encoders, which are verified electronically and resolve to an unbelievable 0,01-0,02 seconds of arc. Positioning information is communicated by the mellow software developed by Philipp Keller. The tracking accuracy is accomplished by comparing the actual position of the system, 100 times per second in real time. This permits any required corrections to be applied immediately. Dependent on the diameter of the encoder a tracking accuracy of 0,2 - 0,4 seconds of arc is provided without guiding. The Torque motors (direct drives without gears and no backlash) we are using could operate in a range of one-hundredth of arc seconds."

Entäs Jyrki jos olisi rohkea ja kokeilisit TDM:ää. :)
___
Tapio

Jyrki

Ei taida meikäläisen rohkeus ihan siihen kokeiluun riittää, varsinkaan sillä hinnalla  :smiley:

Olen kyllä lukenut ihan positiivisia juttuja TDM:stä, mutta ei sekään viritys pulusta kotkaa tee  :wink:

Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/

mistral

Einarin linkistä päätellen olisi oikeasti suoravetoinen. On vaan sellaista tekniikkaa että meikä poistuu takavasemmalle  :shocked: