lunta vai kiveä komeettojen ratojen meteoreissa?

Aloittaja AnneP, 21.04.2009, 12:25:02

« edellinen - seuraava »

AnneP

Hei,

jos komeetat ovat likaisia lumipalloja jotka osittain sulavat saapuessaan Auringon lähelle, miten Maan radan läheisyydellä Auringosta voi niiden radoilla olla vuosikymmenestä toiseen lunta joka syttyy palamaan Maapalloon ilmakehän osuessa niihin, eri meteoriparvien aikaan? Vai ovatko komeetat kiveä josta irtoaa palasia aurinkotuulen vaikutuksesta?


Esko Lyytinen


Tuohon AnneP:n, ihan hyvään kysymykseen ei ole ihan helppo ainakaan minun suoraan vastata, mutta yritän.

Kun puhutaan likaisista lumipalloista niin eräät ovat sanoneet sen suuntaisesti puolihumoristisesti (englannin kielellä) että oikeampin nimitys olisi (suomeksi käännettynä) "luminen likapallo".

Kun on määritetty eri komeetoilla komasta pölyn (kiinteän aineen) ja vesihöyryn suhdetta ja näin oli muistaakseni törmäytyksestäkin, niin on saatu pölyn määrälle melko selvästi suurempia arvoja kuin irtautuvalle vedelle. Siis ilmeisestikään ne komeettaeteoroidit eivät ole jäätä jota niissä ehkä voi osin ollakin, tuoreimmissa ja suuremmissa. Myös niiden spektri on aika lailla kondrittiimeteorien spektrien kaltainen. Ne vaikuttavat kuitenkin olevan selvästi heikkoa ainesta eli hajoavat ilmakehässä melko pienellä dynaamisella vastuspaineella verrattuna kiinteämpään meteoriitiainekseen. Hiilikondriitti-tyyppiset meteoriitit yhdistetään usein komeettamateriaaliin, mutta onko sellaista ihan pääsääntöisesti. Ongelma on, että selvästi komeetoista peräisin olevat meteorit tulevat useimmiten aika suurella nopeudella ja kun ovat vielä heikkoa ainesta, niin niistä on vaikea saada näytettä maan pinnalle asti.

Esko