Loittoneeko kuu

Aloittaja Puumies, 03.04.2009, 19:18:35

« edellinen - seuraava »

Puumies

Katselin 2008 talvella Yle Teema kanavalta kuuta käsittelevää ohjelmaa, jossa väitettiin sen loittonevan maapallosta noin 30mm vuodessa.
Onkohan tietoo kyseisestä asiasta, koska en ole moiseen väitteeseen aikaisemmin enkä sen jälkeen törmännyt? :huh:
Jussi Jokinen

Kiikari Helios Apollo 20*110
Sky Watcher 200*1200

MarkoM

Kuusta löytyy tietoa esim. Wikipediasta, jonka kohdassa Synty ja kehitys kerrotaan, että mittausten mukaan Kuu loittonee Maasta noin 3.2 cm vuodessa.
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Pete

320 km miljoonas vuodes, ei huoleta, sillonkaan ei viel tarvi ees isompaa okulaarii  :grin:
Muistan joskus puhutun myös et kuu lähestyi maata, siitä on kyllä jo aikaa.
Eiköhän tuo meidän kuukin seilaa vain edestakas, ollaan niin pieniä ja lyhyt ikäsiä,
ettei vaan ymmärretä välillä näitä kummallisuuksia.

Pete
Petri Hynninen
EQ-6 PRO SynScan + gps/ EQ-6 / EQ-5 SynScan / EQ-5
C-11 SCT/ SW-200/1000 / vixen VMC 110L / Cel ED 80/600 /
Sony a 200 DSRL / Canon PS A590IS / Medion 4Mp / Epson 650 1,1Mp / OSS Guider/ OSS DSCI II

Puumies

Kyllähän tässä noin puolenvuoden aikana minkä olen aktiivisemmin taivaalle tähyillyt ja asiaan syventynyt, niin on alkanut tuleen pieni olo ja eipä toi ihmisen elin ikäkään niin pitkälle enään tunnu.Suurimpana yllätyksenä mulle on tullu aivan käsittämätömät nopeudet ja etäisyydet mistä näissä kuvioissa puhutaan.Ensi alkuun pidin valovuotta pitkänä mittana, mutta jos olen oikein ymmärtänyt niin sekin alkaa olemaan pieni mittayksikkö.
Jussi Jokinen

Kiikari Helios Apollo 20*110
Sky Watcher 200*1200

Alfa_UMi

Kysymys keskittyy kolmen kappaleen probleeman ympärille, jota ei ole ratkaistu. Sille ei siis ole puhdasta matemaattista esitystä, vain aproksimoinnilla voidaan saada likimääräisiä malleja. Newtonin teoria on kiva, helppo ja käytännöllinen vain kahden kappaleen kesken. Kolmella kappaleella radoista tulee lähes ennustamatonta sekasotkua ja lopulta jokin kappaleista sinkoaa kovaa kyytiä huitsin nevadaan - puhumattakaan useammasta kappaleesta. Aurinkokunta on juuri tälläinen systeemi, josta on jo kaikki sinkoutunut pois ja nykyiset radat ovat ne stabiileimmat mahdolliset. Sotkuja tulee varmasti tulevaisuudessa - hamassa sellaisessa.

Kuu siis loittonee. Vaikka radat ovat stabiileja nyt, eivät ne kolmen kappaleen ongelmasta johtuen ole pitkällä aikavälillä. Satojen miljoonien vuosien kuluessa Kuu karkaa.
12x50 kiikari
20X30 monokiikari

Jarmo

Lainaus käyttäjältä: Alfa_UMi - 04.04.2009, 15:13:25
Kuu siis loittonee. Vaikka radat ovat stabiileja nyt, eivät ne kolmen kappaleen ongelmasta johtuen ole pitkällä aikavälillä. Satojen miljoonien vuosien kuluessa Kuu karkaa.

I beg to differ. Mikäli mitään jättimäistä törmäystä ei tapahdu, tai Planeetta X:n lähiohitusta, niin Kuu pysyy Maan kiertolaisena seuraavat ihan niinkuin viimeiset ~4 miljardia vuottakin. Siihen asti että Aurinko alkaa pullikoimaan aikansa loppuessa. Siihen mennessä Kuu loittonee hitaasti, mutta ei karkaa.

Kolmen kappaleen ongelmat eivät vaikuta niin oleellisesti. Ja huom, Aurinkokunnassa on joko a) yksi tai b) kaksi tai c) paljon enemmän kuin kolme painovoimaltaan merkittävää kappaletta...

J