DS-kohteiden piirtäminen tai skannaaminen

Aloittaja auvi, 25.10.2008, 20:18:25

« edellinen - seuraava »

Munkki

Kuten edellä mainittua, niin tapoja on monia. Itse teen raakapiirustukset etukäteen, siten, että piirrän kirkkaimmat tähdet etukäteen paperille esim. tietokoneen näytölle lätkästyn havaintopiirustuspaperin läpi. Näin vältän hukkaamasta ihan kamalasti aikaa pelkkien tähtien oikeille kohdille piirtämiseen. Himmeimmät tähdet etsin ja sovittelen paikoilleen aina putken ääressä - kuten itse kohteenkin. Tosin avoimia joukkoja piirtäessä piirrän kyllä avoimienkin kirkkaimmat tähdet etukäteen paikoilleen. Putken äärellä piirrän myös tähtien kirkkauserot näkyville, eli käyn lävitse kaikki jo etukäteenkin paperille piirretyt tähdet läpi. Viimeistelen minäkin piirustukseni vielä sisällä jolloin esim. pyyhin sutut ja levitän vanupuikolla sumut sellaiseksi kuin ne tarkoitan. Tyylin ongelma on, että pitää etukäteen osata skaalata piirustus kullekkin kohteelle oikeaan kokoon. Tämän vuoksi minulla tapahtuu aika ajoin sitä, että huomaan tehneeni esipiirustuksen väärään "mittakaavaan" ja joudun tekemään kohteesta uuden esipiirustuksen. Uuden esipiirustuksen tekeminen tarkoittaa yleensä sitä, että kyseinen kohde jää siltä illalta sitten tekemättä ja jatkan jonkin seuraavan kohteen ja sen esipiirustuksen parissa työskentelyä. Esipiirustukset teen siis paljon etukäteen esim. pilvisinä iltoina. Joku voi sanoa, että huijausta - minä sanon, että elämä on. Tästäkin huolimatta minulle menee aina noin 1...1,5h jokaisen kohteen parissa.
Mikko Salokannel

Timpe

Lainaus käyttäjältä: VeikkoM - 09.11.2008, 23:21:28
Joo, varmaan monitoreiden säädöt ovat yksi ongelma, jossa ei pysty olemaan ihan varma,
miltä kuva muilla näyttää, mutta ongelma on ihan varmasti sama myös skannatulla
piirroksillakin.  Miten säätää sävyt, että näkyvät kunnolla.

Joo, kyseiset viimeisimmät Holmes-piirokset pyrkivät juuri luomaan vaikutelman aika hennosti
erottuvasta diffuusista ututäplästä.  Tosin kuvaputkimonitorillani tuo näkyy melko
vaivatta.  Kun havaintojani menee taaksepäin, sieltä löytyy tummempiakin.

Tämä saattaa mennä liian tekniseksi joillekin, mutta käsitteeseen "monitorin gamma" kannattaa tustustua. Ei syvällisesti, mutta suunnilleen sen verran, että osaa säätää oman monitorin "black levelin" eli tumman pään kirkkauden kohdalleen. Tämä säätö helpottaa siinä mielessä, että tähtivalokuvissa saa säädettyä taustataivaan kirkkauden sopivaksi ilman, että siitä tulee liian harmaata tai täysin mustaa. Linkissä on yksi testikaavio tähän tarkoitukseen ja sen ympäriltä, samalta sivulta löytyy muutakin asiaa monitorin säädöistä:
http://www.normankoren.com/makingfineprints1A.html#gammachart

Oma lcd-monitorini on säädetty tuon mukaan ja näillä säädöillä nuo Veikon Holmes-kuvat näkyvät sangen hienosti suhteessa siihen todellisuuteen, mitä kaukoputken okulaarin äärellä tuolloin Holmesista näkyi (kirjoitin yllä näin: "Ilman tätä levels-säätöä komeetta näkyi Veikon kuvassa (omalla monitorillani) aivan juuri ja juuri havaittavana ututäplänä."). Kyseessä on siis hyvin tietokoneella tehty havaintopiirros, joka siirtää todellisen havaintotilanteen näkymät hienosti ruudulle tarkasteltavaksi. Se seikka, että tuo ututäplä näkyi Veikon omalla kuvaputkimonitorilla hiukan paremmin (erottelukykyisemmin) kuin esim. omalla lcd-monitorillani, johtuu siitä että kuvaputki on edelleen parempi sävytoistoltaan kuin nämä litteät monitorit (littumonitorit fuskaavat sekä valkean että mustan ääripäissä, joissa sävyerot jäävät erottelematta).

Yhteenvetona ja vastauksena aiempaan kyselyyni sain jo riittävästi lisätietoa aiheesta; koneella piirtämistä kannattaa ainakin kokeilla havaintojen kirjaamiseksi  :)
Oma kokemus on osoittanut, etteivät ne paperikopiotkaan säily ongelmitta vuosikymmenien läpi (yhdessä havaintovihkossa sivut kellastuvat kovasti ja himmeät lyijykynällä tehdyt galaksihahmotelmat ovat menettäneet jo osan yksityiskohdistaan).
- Timo Inkinen

Timo Kuhmonen

Mitä itse olen väri / mustavalkokuvia tasoskannerilla skannannut - kokemuksieni perusteella sanoisin että tämänhetkisillä laitteilla ja softalla (edullisillakin) DS piirrosten skannaaminen onnistuu vallan hyvin. Tosin vaatii perussäädöt kohdalleen (esim levels -säädöt jne.) skannausohjelmassa.

Timpe sanoi edellä, että CRT monitorit olisi parempia väritoistoltaan. Viittaatko omiin laitteisiin vai yleisestikö kommentoit...?
Minä ainakin olen ymmärtänyt, että littumonitoreissa nykyään on saatavissa todella hyviä nimenomaan vaativaan kuvankäsittelyyn soveltuvia malleja, jotka toistaa värisävyt jne luonnollisesti (mm. laadukaammat Eizot). Hinta vastaavasti melko korkealla, keskivertoharrastajalle / itselleni yleensä riittänee hieman edullisempi laite.

Toinen mikä vaikuttaa myös monitorin säätöjen lisäksi, on työtilan valaistus. Omasta mielestäni aikakin liiaan kirkkaassa ympäristössä tummat sävyt ei näy enää tarpeeksi tummina.
Korjatkoon joku näitä kommenttiani, jos korjattavaa on...

Timpe

<offtopic-varoitus>
Lainaus käyttäjältä: Timo Kuhmonen - 11.11.2008, 12:22:24
Timpe sanoi edellä, että CRT monitorit olisi parempia väritoistoltaan. Viittaatko omiin laitteisiin vai yleisestikö kommentoit...?
Minä ainakin olen ymmärtänyt, että littumonitoreissa nykyään on saatavissa todella hyviä nimenomaan vaativaan kuvankäsittelyyn soveltuvia malleja, jotka toistaa värisävyt jne luonnollisesti (mm. laadukaammat Eizot). Hinta vastaavasti melko korkealla, keskivertoharrastajalle / itselleni yleensä riittänee hieman edullisempi laite.

Voi olla, että tietoni on luuloa, sillä sen verran nopeasti näyttötekniikka on kehittynyt viime vuosina. Itselläni on noin kahden vuoden vanha Sonyn 19" littunäyttö, joka maksoi silloin jotain 550€. Tämä kykenee varsin hyvään värien toistoon ja dynamiikkaan, mutta tästä huolimatta jokin 5-10% mustasta päästä ja samat 5-10% valkeasta päästä ovat erottelultaan huonoja (ts. musta ei ole täysin mustaa ja hyvin vaalean harmaa on valkoista). Töissä on lukuisa määrä uudehkoja lcd-monitoreja, joiden sävytoisto valkoinen-harmaa-musta akselilla ja värientoisto yleisemminkin häviää selvästi tälle parin vuoden ikäiselle Sonylle (hintarajat estävät parempien monitorien hankinnan töihin keskiverto konttorityöläiselle). Vastaavasti töihin ostettiin hiljattain 24" laajakuva Eizo noin 700€:lla, mutta tämäkin oli liian halpa näyttö ollakseen oikeasti hyvä (tuskailin tämän mallin sävysäätöjen kanssa tätä käyttäjälle asentaessani). Itse olen sitä mieltä, että hyvästä litteästä kuvasta joutuu (on joutunut?) maksamaan törkeän paljon liikaa suhteessa hyvätasoisiin putkinäyttöihin. Jos verrataan saman hintaluokan putkea ja littunäyttöä, niin putki on vienyt voiton aina ym. kuvalaatuseikoissa. Nyt tilanne on muuttumassa, koska putkinäytöt alkavat oikeasti olemaan jo historiaa ja niiden saatavuus on heikkoa (MBnetin hintaseurantakin toteaa "Nykyisin myytävät näytöt ovat lähes kaikki litteitä, kaupoista löytyy enää muutamia kuvaputkimalleja.").
- Timo Inkinen

VeikkoM

Lainaus käyttäjältä: Never - 10.11.2008, 03:12:55
Itse en tykkää (yhtään) noista fotarilla tms. tehdyistä piirroksista lähinnä sen takia etteivät ne muistuta näkymää näkökentässä. Negatiivina nuo tietokoneella tehdyt toimivat kuitenkin paremmin, mutta minä olen ehdottomasti ihan lyijykynän kannalla alusta loppuun :)

En usko, että kyse siitä piirretäänkoneella vai kynällä, miten totuuden mukaiseksipiirroksen saa.
Myönnän itse, että omissa komeetta piirroksissani mm. kirkkaat tähdet on ovat onnettomia
läikkiä, jotka eivät ole totuudenmukaisia.  Koneellakin voi kehittää piirrostapaa, mutta se
vaatii työkalun osaamista.

Ja...  käytännössä raakapiirroksen joutuu ulkona tekemään joka tapauksessa kynässä.  Väitän,
että koneellisesti piirtäminen havaintotilanteessa on ellei mahdotonta, niin perin hankalaa.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

auvi

On tullut katseltua muutama viikko tähtiä "kuivinsuin" (=tekemättä mitään havainnointidokumenttia), mutta pari päivää sitten mieleen palasi tuo aihe, josta olen jo muutaman kerran päitänne vaivannut: Piirtohavaitseminen. On se kumma, miten ihminen on hyvin innostunut jostain asiasta, muttei kuitenkaan saa mitään aikaan. Sitä ajattelee: Seuraavan kerran kun näkyy tähtiä, niin silloin menen piirtämään DS-kohteita, mutta kun ei niin ei...
Nyt (liekö kuinka mones kerta, kun olen tämänkin asian "päättänyt") olen kuitenkin päättänyt aloittaa piirtohavaitsemisen. (Pelottaa... :embarrassed:) Ns. Valmistautuminen pitää aloittaa. Hankelistalla on ainakin:
-Vihko, johon aion piirtää ulkona raakaversion ja kirjoittaa infoa jne. jne. yms...
-Piirrosalusta (ehdokkaana verraten kookas vaneerilevy, kelpaa se minulle!)
-Tuoli/Jakkara, pitäähän sitä piirtäessä saada istua. (ehdotuksia otetaan vastaan aiheesta Millaista penkkiä sinä käytät)
-Kynät, ei ehkä tarvitse erikseen ostaa, mutta rahahan ei ole ongelma... :grin: (rahaahan siinä menee, kun ei koko huushollista löydy kyniä, teroittimia, kumeja, ei mitään)

Noin, siinähän niitä olisi. Saa ilmoitella, jos jotain tärkeää jonkun mielestä puuttuu. Havaintolomakekysymys on Teidän avullanne jo ratkaistu. Kiitos neuvojenne, osasin tulostaa Sky Watcherin Observing Formin. :cheesy:. Niitä täytyy sitten pitemmän päälle tulostaa/monistaa lisää, muttei mennä asioiden edelle. Hyvä, kun nyt edes yhden saisi piirrettyä.

Mutta asioiden edelle tässä pitää kyllä mennä. (anteeksi...) Haikailen hetkestä, jolloin saisin laittaa oman havaintopiirrokseni Deep Sky Archiveen. Nimimerkki sinne jo on, joten puuttuu enää kuvat. Mutta siis kysymys kuuluukin: Miten kuvat edes laitetaan Deep Sky Archiveen? Asiaan liittyy jotenki skanneri(ko)(kö)? Sellaisen vinkin olen kotiväeltä saanut. Ei tietenkään hirveän luotettava tieto. Mutta lopuksi (varmasti pisin viesti, mitä tulen ikinä laittamaan. Miten te jaksatte?)..:
Miten havaintopiirroksia laitetaan Deep Sky Archiveen?
Mitä yksityiskohtaisempi opastus, sen parempi! Siis, ohjatkaa oikein kädestäpitäen. (ohjaatte nimittäin järin yksinkertaista savolaista!)

Never

Havaintoarkistoon on hyvin helppo lisätä omia havaintojaan. Ensin skannaat/valokuvaat piirroksesi sopivilla välineillä ja muutat sen sopivaan muotoon ja kokoon. Sitten vaan kirjaudut omilla tunnuksilla arkistoon ja täytät lomakkeeseen tarvittavat tiedot (tästä löytyy help-tiedosto arkistossa).

Skannaus ohjeet ja näin löytyvät parhaiten varmasti itse skannerista tai monitoimilaitteesta.

Celest1al Sphere

Kaipa sitä voisi itsekin jotain vastata tähän. Itse en yritä piirtää kohteita detaljitarkasti, pyrin lähinnä vangitsemaan havaintokortille sen vaikutelman, joka minulle kohteesta tulee. "Kentällä" teen ns. raakapiirrokset, jotka viimeistelen seuraavana päivänä sisätiloissa. Joskus saatan väkertää koko piiroksen uusiksi, jos siitä on kentällä tullut liian suttuinen. Pyrin kuitenkin aina säilyttämään sen alkuperäisen vaikutelman, jota olen yrittänyt tavoitella. Seuraava vaihe on havaintojen skannaus ja siistiminen Paint shop prolla. Tämän jälkeen uppaan havainnot DS-archiveen, omille nettisivuilleni ja blogiini.