Keväinen Jupiter

Aloittaja Julius, 21.03.2009, 13:16:16

« edellinen - seuraava »

Tane

#45
 Kymmenen vuotta sitten otettu tuossa edellä hyviä Jupiter kuvia kun planeetta oli matalalla. Ei se nytkään paljon ylempänä ole ja ei erotu juuri mitään pintaa...Tänä keväänä maaliskuun lopulla jotain näkyi, myöhemmin ei sitäkään.
Ja laitteisto joka tuohon "saavutukseen" ylsi: Bresser 152L akromaatti, ZWO ASI 120 color, Celestron X-Cel 3x 1,25" barlow ja ZWO ADC korrektori.
Celestron C14,

einari

Siis 10 vuotta sitten oli noin 14 asteen korkeudella ja nyt noin 5 astetta.
___
Tapio

Juova

Pilven retaleita leijailee taivaalla. Toivoa on että EHKÄ Jupiter näyttäytyisi tänään Seinäjoella? Iso EHKÄ?? Mulla ei oo kokemusta kesäisen tähtitaivaan katselusta. Erottuuko Jupiter siis tosiaankin paljaalla silmällä vaikka vielä 23-24 välisenä aikana on melko valoisaa? Oma kello sanois jotta aurinko laskee 23.26 tänään.

Onko siis kannattavaa könytä puolilta öin putken kanssa kallion päälle kokeilemaan onnea? Sanokaa viisaammat.

Tane

Näkyi se viime viikollakin. En ole tosin ylempänä suomea kuin Turun korkeudella sitä havainnut. Kuvasin noin puoli kaksi yöllä jolloin planeetta oli etelässä ja pimeintä mitä nyt kesäkuussa voi olla...
Celestron C14,

einari

Kyllähän se varmaan näkyy, mutta horisonttiin asti on syytä olla näkyvyys.
Seinäjoen korkeudella yhden aikaan korkeutta Jupiterilla on vain noin 4 astetta.
Alla kuva Seinäjoelta juuri yhden aikaan yöllä.
___
Tapio

Tane

 Jotain näkyi, ilmakehää on niin paljon välissä että sotkee ja voi olla kangastusta. Pienellä suurennoksella saattaa yrittää kuvata. Paremmin näkyy kuitenkin kuin viime kesänä samalla korkeudella(mataluudella) Marsista.
Celestron C14,

Pappis

Jatketaan samaa ketjua...

Maanantain ja tiistain välinen yö oli selkeä, joten valvoin kuvatakseni Jupiterin oppositiossa.  Jupiter majaili vain n. 5,5 asteen korkeudella etelässä puolenyön jälkeen. Ensimmäinen kuva on napattu järjestelmäkameralla linsseineen (Canon EOS 77D ja 70-200/4L), ja toinen kuva 6" F/5 Newton-kaukoputkella (sama kamera suoraan tarkentimessa). Olin todella iloinen, että sain kaikki neljä Galilein kuuta näkyviin selkeän kesäyön valoisuudesta huolimatta. Ekaan kuvaan verrattuna taivas oli visuaalisesti jonnin verran kirkkaampi.

JTähtimies

Kävin juuri katsastamassa Jupiterin ja kuut.
Aloittelijana kysyn, mitkä kolme Galileon kuuta näin (ks. kuva*)?
Star Walk 2:n mukaan olisi ilmeisesti pitänyt näkyä kaikki neljä isoa kuuta, vai oliko yksi piilossa Jupiterin takana?
Omasta mielestäni Kallisto puuttuu kuvastani, mutta kai sekin olisi pitänyt näkyä, jos tulkitsen mittakaavan oikein.

SW2:ssa näkyy muuten Europa ja Lo vaihtaneen jostain syystä paikkaa...(?)

* SW Skymax 102 / 25x: kännykällä ilman telinettä, ei paha! :)

Pappis

Ilman kuvaustspahtuman tarkkaa aikaa vastausta ei voi antaa.

tomppa

Päätellen viestisi kirjoitusajankohdasta, ovat kuut vasemmalta lukien: Callisto, Ganymedes ja Io. Europa on jäänyt Jupiterin loisteen peittoon tai on ollut vielä planeetan takana havaintosi aikaan. Suuremmalla suurennuksella (tai vastaavasti myöhempänä ajankohtana) sen olisi ehkä voinut havaita. Lähteenä käytin SkySafaria.  :azn:

JTähtimies

Kuvauspaikka oli Espoo.

Luulen, että Europa oli tosiaan Jupiterin takana.
Mielestäni Jupiter (ja sää) oli selkeä ja kirkas eikä loiste häiskäissyt, etteikö Europaa olisi muuten nähnyt.

Mikko_L

Ostin ASI120MC-S kameran tuolta Myydään-palstalta ja pitihän sitä kokeilla.  Jupiter viime yönä ikkunasta, matalalla kattojen yllä Kuun vieressä.  GRS näkyy joten kuten!  C5 + ES 2x telejatke, Firecapture, Registax (10% ruuduista).

[edit]Kokeilin myös Autostakkert!3:lla joka osaa kohdistaa RGB-kanavat päällekkäin (dispersio piiloon).  Vähän wavelettejä Registaxissa niin tulos on ainakin erilainen samasta videosta[/edit]

Softa on kyllä ihmeellistä kun katsoo raakaruutujen laatua, että miten sieltä voi kaivaa mitään esiin.  Katsoin myös okulaarilla ja kyllä sieltä nuo samat yksityiskohdat erottuivat seeingin takaa (ja lisäksi tietysti kuut).  24mm okulaarilla ja ED80:lla mahtui kaikki oman Kuumme kanssa samaan näkökenttään.

-Mikko
36/50/76/127/250mm

Juova

Ristus en mä saa planeettoja näkyviin täällä Seinäjoella sitten niin millään. Liekö jotain aloittelijan mokia vai mitä.

Klo 1.00 soi herätyskello, putki kainaloon ja Alajoen lintutornille toteamaan klo 1.30 että vielä 1.15 loistanut iso keltainen kuu sekä planeetat pyörähtäneet horisontin alapuolelle. Jesus ku nakertaa. Ihan turha reissu. Luin planeetoista että pitäs näkyä koko yö auringon nousuun asti... ja paskat :D ei ainakaan täällä.

Mitä teen väärin? Pitääkö ajaa etelärannikolle että saa kuviin vai herätä kenties aikaisemmin?

Denniina

Lainaus käyttäjältä: Juova - 13.07.2019, 02:49:34
Ristus en mä saa planeettoja näkyviin täällä Seinäjoella sitten niin millään. Liekö jotain aloittelijan mokia vai mitä.

Klo 1.00 soi herätyskello, putki kainaloon ja Alajoen lintutornille toteamaan klo 1.30 että vielä 1.15 loistanut iso keltainen kuu sekä planeetat pyörähtäneet horisontin alapuolelle. Jesus ku nakertaa. Ihan turha reissu. Luin planeetoista että pitäs näkyä koko yö auringon nousuun asti... ja paskat :D ei ainakaan täällä.

Mitä teen väärin? Pitääkö ajaa etelärannikolle että saa kuviin vai herätä kenties aikaisemmin?

Stellariumin mukaan, Jupiter on käytännössä ehtinyt laskeutua jo horisontin alapuolelle. Saturnus olisi toisaalta ollut aika tarkalleen etelässä tuohon aikaan ja myös korkeimmillaan. Paras hetki havaita Jupiter on nyt klo 23. Suosittelen vahvasti tietokoneelle jotain ohjelmaa, josta näet mitä on taivaalla milloinkin. Stellarium on suosittu. Näitä appeja löytyy myös puhelimeen. Stellariumista näkee myös milloin jupiterin punainen pilkku osoittaa kohti maapalloa ja mahdolliset kuiden ylikulut.

Ja sitten kun onnistut planeetan löytämään, niin varaudu tähän: Hyvää kuvaa tuskin tulet saamaan, mutta visuaalisesti se voi jopa olla näyttävä. Planeetta on kuvaukseen niin mataluuden äärirajoilla, että et välttämättä saa mitään yksityiskohtia kameraan.

Tane

 Planeetat kulkevat saman kohdan kokoajan aikaisemmin. Kun kesäkuun puolivälissä Jupiter oli tasan etelässä noin hieman ennen yhtä niin nyt se on jo klo 23. Saturnus oli kuukausi sitten etelässä heti kolmen jälkeen ja on nyt samassa kohtaa noin kaksi tuntia aiemmin.
Celestron C14,