Careyn maski

Aloittaja Joke, 10.08.2009, 15:11:58

« edellinen - seuraava »

Joke

Careyn maskin kehittäjä ei ole ollut täysin tyytyväinen Bahtinovin maskiin ja muokannut alkuperäistä mallia ja toiminta-ajatusta sen verran, että uudelleen nimeäminen on perusteltua.
Keskustelua aiheesta Cloudy Night's sivuilla: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3007969/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

Careyn maskin toiminta ja teko-ohjeet:

http://www.geoastro.co.uk/careymask.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Carey_mask

Onko kukaan tällä foorumilla testannut?

(Osoitteet päivitetty -Ylläpito)
Jouko S.

Meade 6" N-6EC
LXD75

http://koti.mbnet.fi/jomaso

Jarkko.A

Mikäköhän yritys suostuisi leikkaamaan laserilla yhden kappaleen sopuhintaan?

Una

Yhden? Kyllä täältä varmaan joku kimppatilauskin saataisiin ehkä aikaiseksi. Mulla ainaki olis tarvetta tarkennusmaskille. Eikä tuon edes tarvitse olla täsmälleen putken kokoinen, jos siihen tekisi useammat kiinnitystappien pisteet niin yksi tai kaksi kokoakin toimisi melko monessa eri kokoisessa putkessa.

einari

Eikös helpointa ole kokeilla niin että tulostaa laserkalvolle ja leikkaa siitä ?
___
Tapio

TuRe

Onko kellään kokemuksia Careyn maskista versus Bahtinovin maskiin. Tuntuu pikkuhiljaa siltä, että Bahtinovin maskilla ei saa aivan tarkkaa  fokusta (pieni kuvio ja viivan saaminen kuvion keskelle silmämääräisesti hankalaa). 
Tuomo Repo

jmantyla

Lainaus käyttäjältä: TuRe - 11.04.2015, 16:03:27
Onko kellään kokemuksia Careyn maskista versus Bahtinovin maskiin. Tuntuu pikkuhiljaa siltä, että Bahtinovin maskilla ei saa aivan tarkkaa  fokusta (pieni kuvio ja viivan saaminen kuvion keskelle silmämääräisesti hankalaa).

Eipä ole kokemusta, mutta monenlaista kopiota ja kehitelmää Bahtinovista on liikkeellä. Saksalaisessa Interstellarum -lehdessä 97/Dez-Jan2015 s.46-50 oil juttua Cuzdi-maskista. Minusta se oli aika lailla Bahtinovin kopio.
Perusongelma kaikissa tarkennusmaskeissa on valon määrän väheneminen, kun pääpeiliä/linssiä joudutaan peittämään, jotta saataisiin aikaan erilaisia viivoja polttopisteeseen. Siksi kaikki maskit edellyttävät tarkentamista mahdollisimman kirkkaaseen tähteen, minkä jälkeen tarkennus lukitaan ja siirrytään varsinaiseen havaintokohteeseen.

Jorma M.
Kangasala

jmantyla

Bahtinovin kilpailijoita näyttää olevan enemmänkin, etenkin saksankielisillä foorumeilla.
Cuzdi-maski on yksi, se tunnetaan myös nimellä Sandor-maski. Saattavat olla parempiakin kuin Bahtinov.
Niin Bahtinovissa kuin Careyssä ja Cuzdissa/Sandorissa on ongelmana valmistamisen vaikeus. Kaikki pitää teettää muovileikkaamossa tms., jossa on automaattinen työstökone. Niitä löytyy Suomestakin, mutta osaavat tietty periä maksua tekemisistään.

Tämä ilmeisesti englantilainen maski on halpa ja helppo tehdä hyönteisverkosta. Lisäksi tarvitaan mustaa tukevaa pahvia tai vaneria ja mustaa teippiä, esimerkiksi sähkömiehen teippiä:

http://www.astrotreff.de/topic.asp?TOPIC_ID=177983

Metallista hyönteisverkkoa saa rautakaupoista 8-9 euroa m2 ja neliöstä tulee melkoinen määrä maskeja.
Pikaisesti arvioiden tuon hyönteisverkon läpi pitäisi tulla enemmän valoa kuin Bahtinovin läpi.
Kokemusta ei ole, kun Bahtinov on toiminut vallan hyvin.

Jorma M.
Kangasala

TuRe

Kun kuvasin Newtonilla (950-1000mm), Bahtinovin maski toimi kyllä riittävän hyvin, mutta kun siirryin 500 mm putkeen, niin mielestäni tarkennustulos vaihteli eri kerroilla. Pienen pienet tarkennuserot tulivat suurennetussa kuvassa selvemmin näkyviin. Liekö tässä totuutta, vai kuvittelenko vain.
Jorma, olet löytänyt mielenkiintoisen hyönteiverkon tarkennusmaskiksi. Nyt on aikaa syksyä varten askarrella, kun valoakin riittää. Jos näen kuvasta oikein, niin putken pää nojaa verkkoon vanerin reiässä. Tuli heti mieleen lisätä levyyn parin sentin muovikaulus, niin maskin saa nätisti pysymään putken päässä. Kirkkaita tarkennustähtiä on kyllä löytynyt, esim Vega on jo hieman ylärajoilla.
Tuomo Repo

einari

Nopeammalla putkellahan tarkennus on kriittisempää.
On tästä täällä aiemminkin ollut juttua mutta muistutuksena että tämmöinen softa kuin Bahtinov Grabber voi auttaa tarkennuksessa:
http://www.njnoordhoek.com/?p=660
___
Tapio

TuRe

Nyt ei ole kyse nopeammasta putkesta, vaan lyhyemmästä. Kuvan suurennuskerroin kasvaa valmiissa kuvassa suuremmaksi.
Tuomo Repo