IC 1805 Sydänsumu

Aloittaja Vesa Kankare, 31.10.2006, 18:43:39

« edellinen - seuraava »

monni

Nyt on Murtsi hommat aika kohdillaan. Tajuntaalaajentavan upeaa jälkeä.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

tähti_ville

#211
Heippa Arto,

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 22.11.2013, 21:22:57
Timpen kanssa voidaan taas vaihtaa kuvankäsittelyvinkkejä sitten hauholla kuvaajatapahtumassa jos Antti jaksaa sen taas vain järjestää.

Kyllä se järjestetään vaikka sitten menis viimeisetkin Läskisoosin muruset sytämmeen, kohta laitan ilmoitusta tapahtumasta kunhan saan tän lääkärissä juoksurumban vähenemään. :azn:.

terveisin Antti.

(Poistettu n. 60-80 kpl ylimääräisiä rivinvaihtoja viestin lopusta... -Ylläpito)

naavis

Kiitosta vaan kehuista! Powernewt on osoittautunut varsin mukavaksi kuvauslaitteeksi, eikä kamerassakaan ole haukkumista. Valovoimaisella ja herkällä kalustolla kuvaaminen on sen verran koukuttavaa, ettei malttaisi käyttää kovin pitkää aikaa yhteen kohteeseen. Jatkuvasti haluaisi jo nähdä miltä seuraava kohde näyttää. :cool:

Nurinniska Observatory

Tosiaan, komeaa on jälki kuvaajilla jälleen kerran tästä kohteesta! Ja kiitokset Timpelle että sain kuvan käsiteltäväksi. En ole koskaan ennen prosessoinut mustavalkokameralla kuvattua dataa, ja täytyy sanoa että jossain vaiheessa sellainen on pakko itsellekin hankkia. Bayer-maskilla varustetun värikameran (kuten käyttämäni QHY8L) data kun on kerta kaikkiaan huonompaa ja lopputulos ei ole alkuunkaan niin hyvä kuin mustavalkokameralla olisi.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 15.11.2013, 11:45:13
Tässä olisi Nurinniskan Observatorion (Tero Turunen) muokkaus samasta FITS-raakakuvasta kuin tuo oma versioni oli. Ei näitä uskoisi samaksi kuvaksi eli kuvankäsittelyn vaikutus on hyvin merkittävä loppukuvan yksityiskohtien esiin kaivamisessa ja kuvan ulkoasussa :shocked:  Ei kun takaisin sorvin ääreen ja opettelemaan lisää erilaisia kuvankäsittelymenetelmiä...

Sain vihdoin viimein revittyä itseni koneen ääreen opettelemaan uutta (kova kallo näin wanhalla ukolla) ja käsittelemään tätä Sydänsumun keskustaa kokonaan uusiksi. Tässä siis ensimmäinen PixInsightilla kokoon harsittu loppukuvani eli uuden jälkikäsittelylinjan tuotos samasta kuva-aineistosta mitä Nurinniskan Tero käsitteli, kun omat aiemmat räpellykseni menivät ihan penkin alle  :embarrassed:
Hukkasin näet kokonaisen kauniin kesäpäivän PI:n opiskeluun ja täytyy sanoa, että PI hakkaa kyllä Maxim DL + PhotoShop -yhdistelmän vähintään 3-0, mutta sen oppimiskäyrä on alussa tolkuttoman jyrkkä meille vanhuksille, joilla ei ole tolkkua olioista ja muusta sellaisesta uudesta tekniikasta mitä PI on tupaten täynnä... :tongue:)

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 12.11.2013, 14:47:01
LRGB-pinossa on nyt L(150min) + R(88min) + B(80min) + G(80min) 15min/8min osavalotuksina, joista tulee summaten yhteensä 6h 38min kokonaisvalotus. Kuvausrojut olivat ne tavanomaiset eli GSO 10" RCT + AP CCD67 lyhennin (yhdistelmän valovoima oli jossain F5.5 tienoilla) + QSI 583ws CCD-kamera. Kuvasin tämän jo syyskuussa (14/15.9. + 25/26.9.), mutta loppukuvan käsittely on venynyt näin pitkälle mm. motivaation ja vapaa-ajan puutteen takia. Luultavasti tuolta saisi revittyä enemmänkin irti sumua, mutta menköön nyt tuolla tavoin käsiteltynä. (Välillä mieleeni tulee kuvankäsittelyn ulkoistaminen jollekin asianosaajalle, kun itselleni se on enempi vähempi tervan juontia koska vietän päivätyöni tietokoneen ääressä muutenkin. :huh:

Tässä siis uusi sumuversio, johon tein vielä pari pikku viimeistelyä loppukuvaan PhotoShopissa, kun en osannut niitä vielä PI:n puolella:
(771 kB ja 1500x1101 px)

- Timo Inkinen

Lithos

Noissa pienemmissä kiemuroissa ja lonkeroissa on nyt mahtavasti yksityiskohtia ja kontrastia.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

RL

#216

Ransu

Hieno kuva Timpeltä, näköjään kannatti vanhan koiran opetella uusia temppuja :grin:
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Murtsi

Kannatti opetella, ei tuota kylla saa enää paremmaksi  :cool: Tällä kuvalla pääset kyllä kertaheitolla pro sarjaan kuvankäsittelijänä :smiley: Tämä tulos myös puoltaa PixInsightin ylivoimaisuutta kuvankäsittelyssä, jos ei omista vielä photoshoppia niin ei sitä tarvitse enää nykyään harkitakaan.

Itse käytän PixInsightia vielä toistaiseksi kuvien kalibrointiin ja pinoamiseen koska teen sen homman kuvausläppärillä jossa kyseinen ohjelma on asennettuna, sen näyttö on sen verran pieni että en viitsi tihrustella sillä kuvia valmiiksi asti vaan teen sen photoshopissa pöytäkoneella siihen asti kun saan ostettua uuden koneen.

Timpe

Nöyrin kiitos kuvaa kommentoineille ja helpottavaa kuulla että tuo kelpasi muillekin :smiley:
Tätä kohdetta voi verrata allekirjoittaneella sellaiseen hampaankoloon jääneeseen roskaan edellisellä käsittelykerralla, mikä jäi kaivamaan mieltä ja estämään eteenpäin pääsyn kuvankäsittelyrintamalla. Kiintolevyllä on viime talvelta pari muutakin kuvakasaa odottamassa loppukuviksi käsittelyä, kun tämä "painajainen" on ollut jonon tukkona henkisessä mielessä. Mutta nyt tuo jälkikäsittelylinjan tulppa on viimein saatu irti, kun rohkenin käydä loman lopuksi PI:n kimppuun ja selättää sen pahimmat alkuvaikeudet... työvoitto siis!
- Timo Inkinen

einari

No niin, ensimmäinen kauden syvän taivaan kuva.
Kuvattu pimeällä maaseudulla TähtiVille-Antin uuden metsämökin takapihalla.
Siellä sitä säädettiin muuttolaatikoiden keskellä...

Nopea kokeilu vaan näin aluksi.
Kamat kasaan, ei mitään turhaa kollminointia, ei turhia flättejä, eikä edes tarkennusta tarvinnut tehdä ;).

Valoa Hyperstar-valoämpärillä vain 6 x 1 minuutti.

Kuvalinkki Taivaanvahdista.


Kollimointisäätöä tuo kaipaa kun kulman tähdet on taas muotopuolia.
___
Tapio

tuunari

Hei,
Melko tasan 2kk oli pilvessä, mutta sunnuntaina taivas aukesi. Tuntui että kaikki sai opetella alusta, kuvaaminen sekä käsittely.
Kohdetta en ollut suunnitellut etukäteen ja otin Ha-filsun käyttöö, kun kuu häiritsi. Seurantaa en saanut rauhoittumaan, kun keli ei kuitenkaan ollut kummoinen. Näkyy kuvassa muotopulisinaa tähtinä, mutta julkaistaan silti.
Timpen hienoon kuvaan verrattuna somittelu lähellä samaa. Voin antaa Timpelle kalibroitua Ha-dataa lainaan, jos haluat kokeilla yhdistää RGB-kuvaasi...

Valoa vaatimattomasti 14x10min ja tiedot sekä täys resoluutio astrobin: http://www.astrobin.com/144039/

Timpe

Lainaus käyttäjältä: tuunari - 30.12.2014, 14:23:30
Melko tasan 2kk oli pilvessä, mutta sunnuntaina taivas aukesi. Tuntui että kaikki sai opetella alusta, kuvaaminen sekä käsittely.
...somittelu lähellä samaa. Voin antaa Timpelle kalibroitua Ha-dataa lainaan, jos haluat kokeilla yhdistää RGB-kuvaasi...

Mielenkiintoinen ajatus, palaan siis asiaan yksityisviestillä jahka selvittelen sopivan pilvenreunan kuvadatan vaihdolle yms. triviaa... :wink:
(Tuttu fiilis tuon pilvisyyden suhteen ja sama on melkein PI:n kanssakin.)
- Timo Inkinen

softis

SX-814 kamera tuntuisi kestävän 2x2 binnauksen hyvin ja tämä siitä sitten syntyi:



Havainto vahdissa:

http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/32388

Blogimaininta:

http://mydeepspaces.blogspot.fi/2014/12/binning-2x2.html

Timpe

Lainaus käyttäjältä: softis - 31.12.2014, 02:28:50
SX-814 kamera tuntuisi kestävän 2x2 binnauksen hyvin ja tämä siitä sitten syntyi:

Softikselta nätti Sydänsumu kapeakaistaisena! :cool:

Sitten jatkoa tähän kokeiluun:
Lainaus käyttäjältä: tuunari - 30.12.2014, 14:23:30
Voin antaa Timpelle kalibroitua Ha-dataa lainaan, jos haluat kokeilla yhdistää RGB-kuvaasi... Valoa vaatimattomasti 14x10min ja tiedot sekä täys resoluutio astrobin: http://www.astrobin.com/144039/

Voin antaa nyt tuunarille ISON kiitoksen :cheesy: lainatuista Ha-datoista, sillä 2h 20min ei ollut mikään vaatimaton lisäys omaan LRGB-pinooni (verrattuna aiempaan 6h 38min kokonaisvalotukseen).  Alla olevassa loppukuvassa on nyt siis 8h 58min valoa ja uusintakäsittely on tehty aiemmista kalibroiduista kuvapinoistani yhdessä tuunarin 14x10 min Ha-kanavan kanssa.
Käänsin kuvan vaihteeksi pystyyn: (kuvalinkissä 1101px × 1 500px ja 1232 kB)



http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/19802

Kerron hiukan lisää kahden kuvaajan kuvien yhdistämisestä, koska se taitaa kiinnostaa monia. Lähtökohtana olivat valmiit kalibroidut L/R/G/B/Ha loppupinot, joille tein tarvittavat jatkot (histogrammivenyttelyt, RGBHa yhdistelyt yms.) aivan kuten edellisessä kuvassa elokuussakin, jos minulla vain olisi ollut tämä Ha datasetti käytössäni. Kalibroiduille kuvapinoille piti tehdä ensiksi PixInsightin Star Alignment -kohdistus käyttäen referenssinä omaa luminanssikanavaani. Tuon jälkeen käsittelin tuunarin lainaamaa Ha-dataa samaan tapaan kuin olisin käsitellyt omia kuvapinojakin PI:ssä (tässä tapauksessa yhdistin sen R-kanavan dataan). PI:n Star Alignment prosessi hoiti kaiken muun valmiiksi taustalla, joten kuvapinojen erilaisesta pikselikoosta (3122x2291 (L)  vs. 3362x2537 (Ha)) tai kallistuksista ei tullut harmia). Myös tuunarin erilaiset diffraktiopiikit jäivät tällaisessa yhdistämisessä piiloon.

Tässä on malliksi kuva LRGB/Ha-kuvapinojen rajauseroista (PI:n automaattinen Screen stretch venytys on käytössä kaikkiin kuvapinoihin).
http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/Temp/IC1805_Ha_combine.jpg
Sitten toisessa kuvassa näkyy Ha-datan vaikutus uusiksi käsiteltyyn LRGB-loppukuvaani:
http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/Temp/IC1805_Ha_combine_result.jpg

Tein PixInsightissa Ha:n lisäämisen R-kanavaan tämän Harryn videon mukaan: http://www.harrysastroshed.com/pixinsight/pixinsight%20video%20html/pixinsighthomeinter.html (Adding Ha to RGB).
Ohjeesta poiketen tein yhdistämisen vasta kun olin venytellyt kaikki kuvapinot epälineaarisiksi ts. kun ne olivat jo muutoin lähes "valmiita" osakuvia. Omassa LRGB-kuvassani oli jo valmiiksi vahva R-kanavan data, joten katsoin viisaimmaksi hyödyntää Ha-lisädataa vain hyvin maltillisesti. Sain sen avulla sumukiehkurat paremmin esiin taustasta ja bonuksena vähemmän kohinaa kokonaisdataan, mikä salli samalla sumun voimakkaamman venyttelyn vanhaan kuvaani nähden. Suora vertailu uuden (Ha+) ja vanhan (LRGB) kuvan välillä on tietysti pulmallista, koska olen oppinut tässä välissä paljon uutta PixInsightin käytöstä, mutta kaiken kaikkiaan tuunarin lainaama lisädata oli suureksi hyödyksi uusintakäsittelyssäni. Yhteistyö kannattaa! :cheesy:
- Timo Inkinen