Tähtiharrastus ja tähtitiede > Yleinen keskustelu

Radiossa

<< < (27/27)

iosainio:
Tiedeykkönen
Kesä on pilvibongauksen aikaa - taivaalla vaeltavat pumpulipallot, kalanruodot ja pilviufot

Kesällä kannattaa katsella yläilmoihin pilviin, kun valkoiset pilvihattarat erottuvat hyvin siniseltä taivaalta.

Ilmakehän olosuhteet ja virtaukset synnyttävät mitä merkillisimpiä pilvimuotoja, tuttuja Cumulus-kumpupilviä, kalanruotoja tai höyheniä muistuttavia Cirrus vertebratuksia tai aaltomaisia Altocumulus undulatuksia.

Altocumulus lenticularis ihmetyttää ufomaisella ulkomuodolla, ja lentokoneessa istuva voi nähdä hauskan pilviotuksen, Cumulus congestuksen.

Sisko Loikkanen kävi tarkkailemassa pilviä Ilmatieteen laitoksen katolla Helsingin Kumpulassa ja tapasi ylimeteorologi Ari-Juhani Punkan, joka kertoo pilvimuodoista ja niiden synnystä.

Kesän yötaivaalla näkyy joitakin kirkkaita tähtiä ja planeettojakin. Kesäilmiöihin kuuluvat myös halot ja sateenkaaret. Näistä kertoo professori Markku Poutanen, toimittajana Sisko Loikkanen.

http://areena.yle.fi/1-4110270

iosainio:
Pitää pitkästä aikaa virkistää tätäkin aihetta.

Meteoriitteja löytyy jokaiselta peltikatolta

Vaikka pieniä ja keveitä mikrometeoriitteja satelee maahan paljonkin, varsinaisia meteoriitteja on Suomessa kautta aikojen löydetty vain 14 kappaletta.
Luonnontieteellisen museon kokoelmien vitriinissä kuninkaana huipulla on Bjurböleen vuonna 1899 pudonnut meteoriitti. Meteoriittien tunnistaminen on vaikeaa, mutta myös harrastaja voi oppia tunnistamaan niitä. Meteoriitteja voi tarkkailla paitsi tieteellisestä myös esteettisestä näkökulmasta. Haastateltavina ovat yli-intendentti Arto Luttinen, tohtorikoulutettava Sanni Turunen ja arkkitehti Jarkko Kettunen. Ohjelmasarjan toimittaa Tiina Harpf. Tuottaja on Sari Siekkinen

https://areena.yle.fi/1-4462543

Minkähänlainen saalis tulisi, kun räystäskouruun laittaa vahvan magneetin ennen syöksykourua?

iosainio:
Tiedeykkönen

Revontulia alettiin ymmärtää satelliittien myötä ja niiden ennustamisessakin on edetty

https://areena.yle.fi/1-4609658

Toimittaa Minttu Heimovirta.

T. Öhman:
Varmaan podcastitkin sopii tämän otsikon alle? BBC World Service on tehnyt oivallisen sarjan 13 Minutes to the Moon, jossa tietysti pohjustetaan Apollo 11:n laskeutumista, mutta kiitettävän monesta näkökulmasta. Löytyypi mm. täältä: https://www.bbc.co.uk/programmes/w13xttx2. Tunnarista vastaa Hans Zimmer, joten senkin puolesta tarjolla on eeppisehköä asiaviihdettä.

Mainitaan nyt tässä samalla, että NASAn Gravity Assist keskittyy tällä kaudella vähemmän yllättäen myös Kuuhun. Asia on sinänsä ihan jees, mutta amerikkalaisten podcast-juontajien (tässä tapauksessa NASAn Jim Green, joka on nykytitteliltään NASAn chief scientist) ja vieraiden on vain aina pakko yrittää kuulostaa yli-innokkailta amerikkalaisteineiltä, joten kuuntelu on usein hieman tuskallista. Se on tarjolla mm. täällä: https://www.nasa.gov/gravity-assist .

Teemu

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta