Tähtikuvaus > Tähtikuvien käsittely

Iris kuvankäsittelyopas

(1/12) > >>

Vesa Kankare:
Kirjoittelin pienen oppaan Iriksen käyttöä opetteleville tähtikuvaajille. Oppaassa keskitytään pääosin ainakin toistaiseksi kuvien kalibrointiin ja pinoamiseen, joka on tietysti se kysytyin ominaisuus. Opas löytyy sivuiltani osoitteesta www.vkastronomy.com/pdf/iris-opas.pdf tai suoraan pääsivun valikosta. Huomaa, että opas näkyy ainoastaan suomenkielisellä osiolla, eli jos jostain syystä selaimessa on englannin kielinen asetus pääsee suomenkieliseen versioon etusivun linkistä. Opas on PDF muotoinen ja vaatii siis Acrobat Readerin.

Toivoisin mielelläni palautetta oppaasta ja kommentteja sen hyödyllisyydestä.

Terveisin,

tapioe:
Aivan mainio opas! Sisältö painavaa asiaa ja oppaan onnistunut taitto oikein houkuttelee lukemaan. Vaikka Iris on todella monipuolinen ohjelma astrokuvien käsittelyyn, on käyttöönoton kynnys korkea, koska hyvää ja selkeää ohjetta ei hevin löydä (ei edes englanniksi). Olen varma, että tästä oppaasta on iloa isolle joukolle suomalaisia tähtikuvauksen harrastajia.

Kiitos Vesku!

============
Tapio E.

Timo Kantola:
Hieno homma! Laitoin talteen , josko vaikka joskus kalibroisin kuvia..täytyy tutkiskella tarkemmin.

PetriKe:

--- Lainaus käyttäjältä: Timppa - 25-10-2006, 21:34:36 ---Hieno homma! Laitoin talteen , josko vaikka joskus kalibroisin kuvia..täytyy tutkiskella tarkemmin.

--- Lainaus päättyy ---

Kalibroi ihmeessä aina! Minäkin ajattelin joskus, että ei maksa vaivaa, mutta nyt voin sanoa että kyllä maksaa!! Huolellisesti otetuilla kalibrointikuvilla säästyy aikaa kuvien jälkikäsittelyssä ja samoin lopputuloksen laatu paranee vähintään 50%.

Julius:
Eipäs päästetä tätä säiettä vanhenemaan.

Hyvän oppaan on Vesa laatinut. Oppimiskäyrä tuon Iriksen suhteen on pitkähkö, mutta kannattava.

Tulin tehneeksi Iriksellä (v5.55) pientä pinoamistavan vertailua neljällä eri asetuksella. Kohteena oli 7 kpl M57 jpg-kuvaa osin lievin seurantavirhein ja hiukan huonolla fokuksella, kuitenkin samoilla 30s valotuksilla. Värikohinaa oli etenkin punaisella selvästi. Pinoamistavat: Median, Adaptive weighting 5, Sigma Median 3/5 ja Sigma Clipping 3/5.

Aivan poskettoman suuria eroja ei syntynyt varsinkaan kohinassa, mutta testivoittajaksi erottui kuitenkin Adaptive weighting 5, jolla oli selvästi paras soikiotähtien pyöristys terävyyttä hukkaamatta. Kohinakin oli aavistuksen muita parempi. Seuraavaksi tuli Median. Sigmojen kesken ei oikein eroa syntynyt.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta