Tasopeilin valmistus

Aloittaja Wezen, 19.01.2009, 20:48:06

« edellinen - seuraava »

Wezen

Kesällä kypsyin viimein käsityöhön ja lisäsin hiomakoneeseen kädet. Kiitos ATM-veljille avusta osien hankinnassa. Kuvaus hiomakoneesta:

http://www.mirrormaking.comuv.com/1_2_Projects.html

Harjoittelin koneen käyttöä ensin tekemällä 85 mm Cassegrain-apupeilin karkea- ja hienohionnan. Seuraavaksi on tarkoitus palata tasopeilien muotoiluun.

Terveisin Antti
An tti Veit ola

Timo Kuhmonen

Lainaus käyttäjältä: Wezen - 22.11.2009, 12:44:35
Kesällä kypsyin viimein käsityöhön ja lisäsin hiomakoneeseen kädet. Kiitos ATM-veljille avusta osien hankinnassa. Kuvaus hiomakoneesta:
http://www.mirrormaking.comuv.com/1_2_Projects.html
Tällä hetkellä tulee ilmoitus "Website Under Review"... Jospa linkki toimisi myöhemmin ?

Wezen

Kotisivu oli ilmeisesti joitain tunteja adminin tarkastuksessa "mahdollisen epäilyttävän sisällön takia" :evil: ja siksi lukittu. Itse ainakin pääsen siihen kiinni, pääseekö joku muukin?

Antti
An tti Veit ola

Timo Kantola

Joo näkyy ihan ok.
Asiallinen kone - viimesenpäälle.
Timo Kantola

GaryP

Tuossa on siis tarkoitus että hiomisessa tapahtuu jatkuva vaihtelu, sillä estetään jonkin tietyn kuvion syntyminen muotoon? Vaikuttaa miellyttävältä tavalta tehdä peiliä verrattuna jatkuvaan soutamiseen ja huopaamiseen siinä päällä ihan käsipelillä.

Onko tuossa huonoja puolia, muuta kuin "oikean" hiomisen tunnelman menettäminen?
:wink:

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Wezen

#35
Hei,

Eli projektin lähtökohta oli tämä:

Lainaus käyttäjältä: Wezen - 19.01.2009, 20:48:06
Kerronpa todennäköisesti varsin hitaasti etenevän tarinan tasopeilin valmistuksesta, koska se taisi olla jollekulle muullekin ajankohtainen haaste.

Lähtökohtana kolme ikkunalasikappaletta. Miksi ikkunalasia? Koska sitä sattui olemaan hyllyssä valmiina ja peilin teko onnistuu siitäkin. Vaikeusaste nousi pykälällä.

Koska en ollut innostunut poraamaan ellipsiä irti kiekoista vasta kiillotuksen jälkeen (ikkunalasin mahdolliset jännitykset), valitsin toisen tavan ja leikkautin kahdesta kiekosta irti ellipsin. Lasimestari sahasi timanttisahalla, vaihtoehtona ollut vesileikkaus oli kalliimpi.

Tarkoituksena siis saada aikaan tavanomaisella tasopeilin valmistustavalla yksi pyöreä tasopeili ja kaksi elliptistä Newton-apupeiliä. Luulisi noista saavaan aikaan edes yhden käypäisen tavalla tai toisella.


Tuloksena syntyi yksi tasopeili ja kaksi harjoituskappaletta. Kokonaisen kiekon kanssa ei ollut erityisiä ongelmia, muotoilu onnistui ihan hyvin ja testaaminen pallopeiliä vasten Ritchey-Common –testillä, ronchilla ja terällä on ihan järkeenkäypää. Tavoitteena oli saada aikaan kolme tasopintaa, jolloin ne olisi voinut testata toisiaan vastaan interferenssitestillä ja saada yhtälöryhmän ratkaisusta kaikkien peilien absoluuttiset virheet selville.

Lasinkappaleista kasattujen peilien muotoilu on vain osoittautunut selvästi vaikeammaksi kuin kokonaisesta kiekosta tehdyn. Ei se mahdotonta ole, mutta työkalu päällä kiillottaessa kiillotusmulju valuu aika pian pois kappaleiden väleihin ja sitä saa lisätä usein. Kasatut kiekot pitää lisäksi pitää huilaamassa tasoa vasten ja naarmuja niiden pintaan on syntynyt aika paljon tästä ja muistakin syistä.

Taidan panna homman huilaamaan tässä muodossa, leikata uusia kiekkoja kunnon lasista ja ruveta opettelemaan ellipsin porausta lopuksi irti kiekosta putkiporalla. On se muiltakin (usein) onnistunut. Putkiporasta tulee aika suuri, saa nähdä jaksaako minun porakoneeni sitä pyörittää.

Siitä ehkä tarinaa toiste.

T. Antti

Tuossa vastaava "uroteko" on tehty http://www.astrosurf.com/jwisn/diagonal.htm
An tti Veit ola