Kiitos todella paljon näistä tiedoista!
Idea on robottihavainnoinnissa siis tosiaan tuossa skriptin ajossa riittävän toimintavarmassa ja turvatussa observatoriossa (ja rautaympäristössä) – ja tietysti riittävällä havaintolaitteistolla!
Valtava kunnioitus on kyllä teitä kohtaan, jotka olette rakentaneet nuo järjestelmät! Korjaatte työn hedelmiä nyt upeilla havainnoilla, jolloin tehdyillä tunneilla ja saadulla osaamisella on arvoa muutenkin kuin havainnoitsijan iloksi ja harrastuksen vuoksi, mikä sekin on kyllä jo melkoisen iso arvo.
Kun olen (leipätyöltänikin) tällainen ikuinen kansanvalistajatyyppi, niin kiinnostaa tiedon levittäminen ja harrastajien mahdollisuuksien laajentaminen aina lähtökohtaisesti!
Jos unohdetaan tuo Arton mainitsema 100 k€ (kun ei tuo lottokaan ole vetämässä

), niin ehkä jotakin sellaista kuin saisi (mielellään selvästi) alle 5 k€
Esimerkiksi käy tämä
Technical Innovationsin RoboDome, jota kai ajetaan
Techical Innovationin DigitalDomeWorks (DDW) –järjestelmällä. Sinne mahtuu juuri kaukoputki omillaan pyöriskelemään.
Ilmeisesti
Petrillä asennettuna Slope Rock Observatoriossa tämä DDW:n kupoliajuri – ja varmaan myös Mikolla? Vaiko vain komponentit, joita ajetaan muulla softalla? Asennettu käsitykseni mukaan Mikon tekemään MP –observatorion kupuun, joka – kuten
tuolta toisesta säikeestä tiedämme – on kotimaista laatutyötä meidän vaativiin olosuhteisiin (mm. teollisuusmoottoreilla ajettuna).
Jos ajatellaan todella pikkuruista ratkaisua, jenkeissä RoboDome –järjestelmän hinta täysin toimintavalmiina (plug and play eli DDW asennettuna ja pömpeli koottuna) näkyy olevan (7.1.09 Techincal Innovationsin sivulta luetun tiedon mukaan) 4700 dollaria. Jos ei olisi mitään lähetys- ym. kuluja, hinta olisi nykykurssilla n. 3100 euroa. Tietysti tullimaksuineen (mitä mahtaa olla) ja alveineen (mitä mahtaa olla) kustannukset nousevat. Rahtikulut huomioiden, menevätkö kulut lopulta lähelle 4500 euroa?
Ja miten Suomen olot tuollaisen kanssa? - Vaikka näkyy se firman sivuilla olevan yhdessä kuvassa Kanadan kylmissä oloissakin.
Siksipä kiinnostaisi, tekeekö joku tällaisia ratkaisuja Suomessa myyntiin asti - eli kupua ja automaatiota? Esim. Mikko? Jos tuollaista lähtisi miettimään, niin mieluiten suosisi kotimaista laatutyötä.
Vaikka ei olisi itse havainnointi robotoitukaan, niin jotenkin viehättäisi vaikkapa katolle hakea lupaa asentaa tuollainen kupolipömpeli jossa putki tököttelisi yksinään jollakin edullisella robottifokuserilla ja kameralla varustettuna – ja sitten vain urheilemaan hengen kanssa kun jokin menee pieleen. – No, voisihan se pihallakin (tuossa KuuMajan vierellä) olla - tai edes parvekkeella... - Huokaus.
Aloittelen tässä nyt kuitenkin hiljalleen etäohjausta NOLLASTA, eli sillä, että kaukoputkelta saisi kuvan sisälle tietokoneeseen... sekin tuntuu olevan niin mahdottoman vaikeaa.
Kun ei kukaan osaa sanoa, miten USB 2.0 –tasoista (480 Mbit / sekunti) kameran datavuota saadaan yli 40 metriä hyppäämään...
Tuo sinun kaavio on Petri ammattimiehen kaavio (rx ja tx sun muut), ja aika vaikea etsiä konkreettisia laitteita, kun ei alaa tunne. Muistan aikanaan kun vaimo lähetti hakemaan verhojen ripustusta varten härpäkkeitä. Kaupan myyjä totesi viileästi: "Tarkoitatte varmaan verholiukuja ripustimella"

Siis millä konkreettisilla vehkeillä saisi USB 2.0 –tason kamerasta kuvan sisälle, KuuMajasta jopa n. 60 metrin päähän?
Ymmärränkö oikein, että siinä pitää olla USB 2.0 –tason ”Network USB Hub” (esim. Belkin), joka osaa liikennöidä 480 Mb sekuntinopeudella. Sitten se vaikein osa, eli mediamuunnin tuosta Ethernet –kaapeliin (gigatasoa ?). Vai onko se mediamuunnin jo tuo "Network USB Hub"? Ja sitten ennen tietokonetta toinen ”Network USB Hub” vai mikä? Ja jos tosiaan haluaisi tehdä valokaapelilla eikä Ethernet CAT5:llä (riittävän tasoisella), mistä saa valokaapelia edullisesti noin 60 metriä? Apua!
Mutta haaveita pitää olla, kun on uusi vuosikin juuri alkanut! Siksi tätä säiettä availin.
Tässä vielä pari vanhaa linkkiä ainakin huviksi:
Teksti etäohjaamisesta Technical Innovationilta (tosin jo tietojenkäsittelymielessä Jurassic Park -kamaa, eli vuodelta 2001).
Ja toinen kiinnostava teksti tähtitornin suunnittelusta
Company Seven: ”At Home in a Dome”, kirjottaneet John ja Meg Menke (jo vuonna 1996).