putkea ostamassa optica astrum 150/750

Aloittaja spot80, 19.10.2006, 16:25:22

« edellinen - seuraava »

spot80

Uusi jäsen kyselee OPTICA ASTRUN 150/750 .Harkinnassa tämän putken osto.Ilmeisesti tästä on uusi versio 150/550
ainakin VILLEN K.mutta sama polttoväli.Onko kokemuksia tästä ja tarviiko okulaareja ottaa lisää ainakin barlow pitää vaihtaa vissiin parempaan( mukana muovinen versio).Mites tuollaiset zoom okulaarit onko hyviä ?.Syvän taivaan kohteet kiinnostaa kuvaamaan en aio ruveta.Vai oisko joku muu hyvä putki samassa hinta luokassan.250-350e.Pitäs saada semmoinen mitä ei heti tarvi lähtee vaihtaa.Nyt olen n. puolivuotta katsellut pikkuputkella ,mutta yllätävän paljon tommosella 80 lintuputkella saa myös irti .Nälkä kasvoi vaan.Toivottavasti joku viitsii antaa vähän neuvoo

Tomi

Siis 150/750 ja 150/550 putkissa on sama apertuuri mutta eri polttoväli. Vai tarkoitatko, että pääpeilin todellinen polttoväli on molemmissa sama, mutta 150/550 -versioon on lisätty korjauslinssi? Suhtaudun molemmissa tapauksissa varauksella 150/550 putkeen. Jos korjauslasia ei ole, pääpeili on todella nopea (f3,7), ja epäilen halpisputkessa tällaisen peilin laatua. Joka tapauksessa kollimointi on ongelma. Jos putkessa taas on korjauslasi, niin ainakin Teleskop service sanoo sellaisen kelpaavan vain pienillä suurennoksilla käytettäväksi.

-Itse käytin syksynä 2005 vanhempaa versiota Optica 150/750 -putkesta, ja lisäksi kollimoin kaverin uudemman version. Molemmissa putkissa jäi pääpeilin reuna näkymättömiin, joten putken todellinen apertuuri on alle 150 mm. Apupeili on liian pieni, joten siitä ei näy koko pääpeiliä. (Tai fokusointilaite liian korkea ja apupeili on siksi sijoitettu liian lähelle pääpeiliä.) Kollimointia varten pitää ensiksi merkata pääpeilin keskipiste, tätä ei tehtaalla ole viitsitty tehdä.
-Lisäksi omassa putkessani ei pysynyt pölysuoja paikallaan apupeilin ruuvien ottaessa siihen kiinni.
-Fokusointilaitteessa oli hirveästi klappia, ja siitä sai osan pois laittamalla rungon ja liikkuvan osan väliin ohutta alumiinipeltiä (oluttölkki).
-6,3 mm okulaari oli käyttökelvoton, sen antama kuva oli päivälläkin suttuinen.
-Barlow suttasi kuvan myös.
-20mm okulaarilla saattoi jopa katsoa, mutta korvasin sen kuitenkin 21mm Baader Hyperionilla. (Kyllä, maksoi miltei saman kuin käytetty Optica 150/750.)
-Etsin oli käyttökelvoton, korvasin sen kiikarilla.
-Jalustan liikutteluun käytetään nuppeja, jotka ovat pitkän, jäykän, ja helposti murtuvan muovitangon päässä. Minulla meni yksi poikki.
-Jalusta ei sietänyt tuulta, vaan alkoi viipottaa. Tätä voi korjata siirtämällä jalustan painopistettä alaspäin sopivilla painoilla. Hyvää siitä ei saa sittenkään.

Putken siis sai kollimoitua, ja parempia okulaareja voi ostaa. Jalustaa en saanut koskaan kuntoon.
Ei tästä oikein jäänyt hyvää sanottavaa. Näin putkella kuitenkin ensimmäiset syvän taivaan kohteeni. Villen kellossa taitaa olla 150/750 putki EQ3-jalustalla, ja vanhalla foorumilla eräs käyttäjä (en muista kuka) kertoi sen olevan riittävän tukeva. Dobsoneitakin kannattaa harkita, tosin niistä minulla ei ole kokemusta.
Tomi

Furyan

Juuri niin. Oletko miettinyt dobsoneita ollenkaan? saat ison putken halvalla... mutta et ekvatoriaalista jalustaa.
Kohteen etsintä on hieman erilaisempaa. (vaikeampaa?) kuin ekvatoriaalisella jalustalla. Mutta harjoitus tekee mestarin!  ;D

Itse ostin n. kuukausi sitten SkyWacherin Skyliner 8" (203/1200) Dobsonin ja olen ollut aika tyytyväinen.
Ihan vaan tälläinen pikku vinkki . Koska näyttäisi olevan vieläkin villenkellon supertarjouksissa. ;D  nyt 355€  ja normaalisti 455€.

The Earth Was Blue But There Was No God

spot80

Kiitos tiedoista ei vaikuta kovin hyvältä vaihtoehdolta oli kyllä TM 04 testi voittaja ja ovh 400e.Tuo dobsoni olis varmaan vaihoehto mites se pienempi 150 pärjäiskö sillä jo tuo 203 kanssa saattaa tulla säilytys ja liikuttelu vaikeuksia.Ilmeisesti jo jollain 130 pääsis näkee DS kohteita kohtuullisesti.

Furyan

No omassa tapauksessa jos olisin ostanut 114/900 Konuksen olisi luultavasti tähtiharrastus intoni laskenut huimasti..
Mutta 8" Dobsonilaiseeni olen ollut tyytyväinen  ;D

Se on vaan omista odotuksistaan kiinni.

Ja sitten kun lueskelin ihan Skywatcherin sivuilta 6" 8" 10" eroista ja kyvyistä tuo 8" oli paras vaihtoehto.
Taloudellisesti ja harrastuksen kannalta.  ;D

Mutta nämä "77% valovoimaisempi kuin 150mm peiliputki. " eivät ihan niin pidä paikkaansa.
kuten Rafael tuolla Dobsoni topicissa mainitsee:
Lainaus käyttäjältä: rafael - 07.10.2006, 20:34:56
Mikä lie myyntikikka , jos on 56% enemmän valovoimaa kun jossain toisessa putkessa , ei se tarkoita sitä että sillä näkee 56% paremmin . Pari laatu okulaaria ja 8" putkella pääsee samaan tulokseen kuin 10"  , että sillee  ::)
The Earth Was Blue But There Was No God

Tomi

#5
Lainaus käyttäjältä: spot80 - 20.10.2006, 12:53:33
Tuo dobsoni olis varmaan vaihoehto mites se pienempi 150 pärjäiskö sillä jo tuo 203 kanssa saattaa tulla säilytys ja liikuttelu vaikeuksia.

Taivaat aukenivat, kun vaihdoin 150/750 -putken 203/1000 -versioon. Muutosta ei selitä pelkästään apertuurin kasvu, vaan lisäksi auttoivat:
-Messierin luettelon hankinta ja hyvien karttojen löytyminen netistä: http://www.asahi-net.or.jp/~zs3t-tk/atlas/atlas.htm
-Punapiste-etsin -> kohteiden löytyminen helpottui ratkaisevasti.
-Kiikarista tehdyn etsimen viritys kulmapeilin avulla -> nyt myös optista etsintä voi käyttää niskaansa nyrjäyttämättä.
Nämä kaikki parannukset vaikuttavat käyttötuntumaan. On mukavaa löytää kohteet kohtuullisella vaivalla.
-Tukevampi jalusta -> putki ei heilu tuulessa ja tönäisyn jälkeen putki pysähtyy muutamassa sekunnissa.
Tämäkin parantaa ergonomiaa, koska ei tarvitse varoa putkeen koskemista. Ja näkee enemmän, koska kuva ei heilu.

Eli visuaalikäytössäkään putki ei yksin ei riitä. Kannattaa valita apertuuri niin, että putkea viitsii raahata mukana, ja panostaa varusteluun. Ja osia voi laittaa yhden kerrallaan, jos taloudenpito sitä vaatii. Näin havaintovälineen rakentelu voi olla hauskaakin.

Itselläni on ekvatoriaalinen jalusta visuaalikäytössä, mutta harkitsisin dobsonin ostamista, jos olisin vaihtamassa putkea. Ekvatoriaaliselle jalustalle kertyy painoa, koska vastapainotkin pitää kuljettaa mukana. Purettava dobson-jalusta olisi juhlaa; kevyt ja menee pieneen tilaan kannettaessa.
Tomi

spot80

Kiitos paljon tiedoista,tämä on auttanut paljon.Todennäköinen hankinta tulee olemaan tuo 203/1200 Sky W dopsoni.Otan vielä mielelläni vinkkejä lisävarusteista mitä siihen pitäs hommata heti mukaan vai tarvitaanko niitä.Okulaareja suotimia ym.Kuvat en siis aio.Tietenkin kuulen mielelläni  tuo putken käytöstä ja kohteiden (erityisesti DS) näkyvyydestä muutenkin.Tämä foorumi on kyllä hieno juttu.Olis varmaan tullut haksahdettua tuohon ns.testivoittaja putkeen ( Optica) tai johonkin vastaavaan mistä olis ollut heti harmia.

Furyan

Hieno homma!  ;D
Samaiseen putkeen tässä tilasin juuri 2x barlowin(Celestron Omni).
ja seuraavana on listallani 32mm tai 40mm Laajakuva okulaari. (Suositeltuja okulaareja)

Kerrohan sitten oma mielipiteesi putkesta kunhan saat sen.  ;D
The Earth Was Blue But There Was No God