Kirjoittaja Aihe: Linssin ja korrektorilasin optinen puhdistus: Arkansas Sky Observatorion metodi  (Luettu 12413 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Mare Nectaris

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1317
 • Jaa - ja sinulla on kaikki
Arkansas Sky Observatory (ASO) on kehittänyt linssipinnoille ja korrektorilaseille optisen puhdistusliuoksen ja työmenetelmän.

MENETELMÄ EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA SOVI MINKÄÄNLAISTEN PEILIPINTOJEN PUHDISTAMISEEN

Toisessa säikeessä Petri Kehusmaa suositteli tätä Arkansas Sky Observatorion tekemää optisten pintojen puhdistusohjetta, kun "SCT:n korjauslasiin" eli korrektorilinssiin oli jäänyt filmimäinen kelmu ilmeisesti jäätymisen jäljiltä. Antti Auvinen toivoi tästä ASOn tekstistä käännöstä suomeksi, ja olen sen nyt tehnyt.

Huomattakoon, että OPTISTEN PINTOJEN PUHDISTAMISEEN RIITTÄÄ YLEENSÄ TÄYSIN VAIN VAROVAINEN PÖLYN POISTO, johon myös on ASOn ohjeissa neuvoja.

Optisten pintojen puhdistamisesta on neuvoja myös Teknofokuksen sivulla.

Toivoisinkin, että ainakin Petri ja Hannu Määttänen voisivat kommentoida tätä, ettei tässä ole jotakin älyttömän järjetöntä!

ASOn teksti oli melko haastavaa kääntää, sillä siinä oli paljon erityissanastoa mm. erilaisista työvaiheita kuvaavista hankausliikkeistä ym. Yritin tehdä niin uskollisen käännöksen, kuin suinkin mahdollista!

ASOn tekstissä käytettiin nesteestä mittaa "ounce", joka on suomeksi käännetty (nestettä koskevana) siten, että 1 U.S fluid ounce on 29,6 millilitraa. Tekstissä ilmaisu "quart" on 0,95 litraa.

Huomattakoon, että mitään tekstissä mainittuja tuotemerkkejä en ole tarkistanut Suomen olosuhteisiin, joten olisi hyvä, jos joku niitä kommentoisi.

VASTUU OHJEIDEN NOUDATTAMISESTA ON TÄYSIN OPTISEN PINNAN PUHDISTAJALLA ITSELLÄÄN!

OHJEET EIVÄT SOVELLU MISSÄÄN TAPAUKSESSA MINKÄÄN PEILIPINNAN PUHDISTAMISEEN

OHJEET SOVELTUVAT AINOASTAAN LINSSIEN, KORREKTORILASIEN, OKULAARIN LINSSIN, KAMERAN OBJEKTIIVILINSSIN TAI KIIKARIN LINSSIEN PUHDISTAMISEEN.


"Arkansas Sky Observatory (ASO): hieno-optiikan puhdistusjärjestelmä
Tarkkuuspinnoitetut optiset linssit, korrektorit ja muut refraktiopinnat eli linssilasit

TÄMÄ MENETTELY EI SOVI MISSÄÄN TAPAUKSESSA PEILIPINNALLE!

ESIPUHE

Sekä harrastajien että ammattilaisten käyttämään optiikkaan on tarjolla korkeatasoisia pinnotteita, joilla saavutetaan hyvä tarkkuus, heijastavuus ja läpinäkyvyys. Pienipinta-alaisia optisia pintoja on suhteellisen helppo puhdistaa, sillä ne eivät ole niin alttiita puhdistusaineen aiheuttamalle tahraantumiselle, kiillottumiselle ja juovittumiselle. Suurempia optisia pintoja, kuten kaukoputken linssejä, korrektorilaseja ja optisia lasi-ikkunoita, on hyvin hankalaa puhdistaa kunnolla ilman että toimenpiteestä jäisi mitään jäämiä.

Arkansas Sky Observatoryn uusi optisten pintojen puhdistusmenettely sisältää seuraavat vaiheet:

1) huolellinen arviointi puhdistuksen todellisesta tarpeesta;

2) optisen pinnan valmistelu asianmukaista puhdistamista varten;

3) uusi liuos, jossa yhdistyvät aikaisempien valmistusohjeiden ominaisuudet, antaen oikein käytettynä nopean, helpon ja
juovattoman lopputuloksen;

4) uusi, asianmukainen tekniikka, jota suositellaan puhdistamiseen.

MILLOIN OPTIIKKA TULISI PUHDISTAA

Optiikka puhdistetaan siihen kuulumattomista kerrostumista, kalvoista ja roskasta, mutta on syytä muistaa, että pinnoitetun optiikan puhdistaminen voi aiheuttaa sille suurta vahinkoa – aivan kuin fyysinen kolhiutuminen tai rikkoutuminenkin. Tehtiinpä puhdistaminen kuinka varovasti ja hienovaraisesti tahansa tai millä puhdistusnesteellä tahansa, toimenpide johtaa mikroskooppisella tasolla aina heikentyneeseen optiseen suorituskykyyn. Kannattaa huomata, että itse pinnoite – olipa se kenen tahansa tekemä ja mitä tahansa ainetta – koostuu molekyylien kokoluokkaa olevasta hyvin ohuesta kalvosta, joka tyhjiössä asettuu kaasumaisena ja tasaisesti pinnoitettavalle lasille.
 
Tässä kuvattu järjestelmä on tarkoitettu laajojen tähtitieteellisten linssipintojen, kuten linssien, korjauslasien ja muun optisen lasin puhdistamiseen. Tekniikka ja uusi ASO:n SuperPlus -liuos sopii erinomaisesti okulaarien, suurennuslasien, kiikarien, kameran linssien ja muiden hienopinnoitettujen optisten pintojen puhdistukseen.

Perussääntö siis on: puhdista vain silloin, kun puhdistaminen on ehdottomasti tarpeellista. Enimmäkseen pelkkä pölyn poistaminen tuottaa erittäin merkittävän parannuksen optiseen suorituskykyyn ja valon läpäisevyyteen.

PUHDISTAMISEN VALMISTELU

PÖLYN POISTAMINEN OPTISILTA PINNOILTA. Suurempia optisia pintoja piinaa pöly, siitepöly, hiekanjyväset, roskat ja jopa ihoepiteelin jäämät ja ilmavirtojen mukana kulkeutuneet hiukset. Jos lasipinta altistuu kastepistettä alemmalle lämpötilalle, hiukkaset tarttuvat lasiin ja niitä on vaikea poistaa. Parhaan optisen suorituskyvyn kannalta vieras aines on kuitenkin tärkeää poistaa optiselta pinnalta.

Optiikka on puhdistettava pölystä kun:

1) viistosti lasia valaiseva taskulampun valo paljastaa yhtenäisen, melko paksun pöly- tai muun tahrakerroksen;

2) lasilla on siitepölyä, jonka jättäminen paikoilleen johtaa mahlamaiseen tahraan, jota on hyvin hankalaa poistaa pinnalta;

3) aina ennen kuin lasipintaa puhdistetaan (seuraavassa kuvatulla liuoksella ja tekniikalla).

Älä koskaan puhdista optista lasia ilman että ensin puhdistat sen varovasti pölystä ja muusta roskasta!

Yleensä kolmessa tapauksessa viidestä pelkkä lasin puhdistaminen pölystä ja roskasta riittää parantamaan optiikan suorituskykyä, eikä muuta fyysistä puhdistamista tarvita. Lasilla voi olla paljon läiskiä, tahroja, täpliä ja viiruja, ennen kuin optinen suorituskyky alkaa huonontua merkittävästi, ellei sitten laitteistoa tarvita korkearesoluutioiseen planeettakuvaukseen, CCD –spektrografiaan, fotometriaan tai muuhun äärimmäistä tarkkuutta vaativaan tarkoitukseen.   

Käytä pölyn poistamisessa tasaiseksi leikattua (ei sivellinmäistä), erittäin pehmeää harjaa, joka on leveydeltään noin 50 mm, ja jossa on suippenevat harjakset. Tällaisia löytää yleensä erityisesti maalaustarvikkeiden erikoismyymälöistä. Etsi erittäin pehmeitä ja joustavia, viimeistelyyn ja loppusilaukseen tarkoitettuja ja / tai hienoviimeisteltyjä siveltimiä. Useimmissa näistä on lyhyt kädensija, ja harjakset on leikattu säteittäiseen kulmaan. Varmista, että harjakset ovat äärimmäisen pehmeitä; tämän testaamisessa voi käyttää esim. poskeen sivelyä. Jos harjakset eivät pistele, ne sopivat optisten pintojen käsittelyyn. Toinen vinkki valintaan on harjasten määrä: mitä enemmän juuri kuvatun kaltaisia harjaksia on, sitä pehmeämpi ja laadukkaampi on sivellin.   

Pölyn poistaminen on hyvä aloittaa optiikkaa ympäröivistä metallipinnoista, joista poistetaan ensin kaikki roskat pois pyyhkäisemällä. Aloita sitten puhdistettavan lasin yläreunasta, ja hujauta varovasti pintaa yhteen suuntaan. Älä liikuta sivellintä edestakaisin. Vedä vain toiseen suuntaan. Älä hankaa, vaan vedä sivellintä painamatta ja kevyesti pinnan yli. Anna siveltimen tehdä työ omalla painollaan. Mitä pintaan tästä käsittelystä mahdollisesti jää, poistetaan tarvittaessa myöhemmin puhdistusnesteellä.
 
Pölyn poistamisen tarkoitus on siirtää kaikki hiukkaset työstettävän pinnan alareunaan. Sieltä ne voidaan kevyesti harjata pois, ja auttaa niiden lähtemistä puhaltamalla pintaa hyvin varovasti.

Älä käytä pinnan puhaltamiseen paineilmaa. Älä missään tapauksessa! Pölyn poistaminen on helppoa edellä kuvatulla tekniikalla, ja vaikka se vie hieman enemmän aikaa, tapa on tehokkaampi. Paineilma on käytännössä käyttökelvotonta lasipintaan tarttuneiden hiukkasten poistamiseen. On mahdollista, että paineilmapullossa on jotakin nestemäistä ponneainetta, joka voi siirtyä melko helposti pieninä pisaroina lasipinnalle. 
 
SEKOITA ITSE ASO SUPERPLUS -OPTISTA PUHDISTUSLIUOSTA

Arkansas Sky Observatoriossa on noin viiden viikon aikana kehitetty uusi sekoitus, jossa ei ole mitään erityistä taikaa. SuperPlus –liuos on hyvin yksinkertainen, ja siinä on paljon tuttuja ainesosia, joita käytetään ja mainostetaan puhdistusliuoksissa. Satojen kokeilujen ja niihin käytetyn ajan tuloksena on kuitenkin seuraava yhdistelmä, joka käytettynä täsmälleen alla kuvatuissa suhteissa antaa jokaisella käyttökerralla lähes täydellisen puhdistustuloksen. 

Mahdollisimman täydellistä puhdistustulosta arvioitaessa käytettiin seuraavia kriteereitä:

1) Viiruttuminen: liuos ei saa kuivuessaan jättää viiruja eikä vaatia kuivaa hankaamista, joka voi vaurioittaa optisia pintoja;

2) Tahriintuminen: liuos ei saa kuivuessaan jättää tahroja, jotka vaatisivat hankaamista;

3) Turvallisuus: liuos ei missään tilanteessa saa läpäistä mitään markkinoilla olevaa optista pinnoitetta;

4) Yksinkertaisuus: kenen tahansa pitää voida sekoitaa liuos edullisista, helposti saatavilla olevista ainesosista;

5) Käyttövarmuus: liuoksen tulee toimia kerralla: mitä vähemmän hankaamista, sitä parempi.
 
Kokeiltaessa käytettiin kaikkia optisen lasipinnan tyyppejä ja eri toimittajien puhdistusaineita. Seuraava SuperPlus –liuos on paras yhdistelmä kaikista vaihtoehdoista. Kaikilla oli omat hyvät puolensa, lukuunottamatta muutamia ääritapauksia, joita ei otettu huomioon. Oli kiinnostavaa, että osa liuoksista, jotka aiemmin ovat olleet käytössä, osoittautui puhdistuslaadun ja jopa optisten pintojen itsensä kannalta vaarallisiksi. Jotkin niissä käytetyistä ainesosista kuitenkin osoittautuivat arvokkaiksi, ja ne sisällytettiin lopulta mukaan. Seuraavan ohjeen yksinkertaisuus saattaakin ehkä yllättää.

MITÄ TARVITSET

Lähes kaikkia seuraavista tarvikkeista pitäisi olla saatavissa lähikaupasta. Suluissa on ilmoitettu ehdotuksia muusta myyntipisteestä (huom. Yhdysvalloissa).

1) Tislattua vettä (supermarketit)

2) Puhdasta isopropyylialkoholia (apteekit, voi olla tilaustavaraa)

3) Suodatinpusseja

4) Tavallista (sinistä) Windex –ikkunanpesuainetta (supermarketit)

5) Kodakin PhotoFlo –nestettä (valokuvaustarvikkeiden erikoisliikkeet)

6) Synteettisestä puuvillasta valmistettuja vaihdettavia (side)tukkoja (apteekit)

7) Kaksi suihkutuspulloa nesteiden pisaralevitystä varten

8) Paketti yksinomaan puhtaan valkoisia, lisäaineettomia Kleenex –liinoja

9) Noin litran (quart = 0,95 l) vetoisia sekoitusastioita, hyvin puhtaita ja steriilejä (kokeile löytää kaapeistasi!)

10) Steriili silmätippapipetti (apteekit).
 
HUOMIOITA TARVIKKEISTA

Se, miten yhdistät ainesosat ja kuinka käytät tarvikkeita, ratkaisee viiruttoman ja täydellisen puhdistustuloksen. Huomaa siis seuraavaa:

Puhdas isopropyylialkoholi: ÄLÄ KOSKAAN käytä tavallista isoproyylialkoholia. Tavallinen isopropyyli on yleensä sitä, mitä myydään hankausnesteeksi. Puhtaudeltaan se on kuitenkin vain noin 70 –prosenttista, jolloin 30 –prosenttia on epäpuhtauksia, jotka johtavat puhdistettavan lasin viiruttumiseen ja jäämiin. Käytä siis vain 91 –prosenttista tai puhtaampaa isopropyylialkoholia, jota saa apteekeista, tarvittaessa tilaamalla. Hinta on noin kaksinkertainen tavalliseen verrattuna.

Windex: monet puhdistusohjeet suosittelevat Windexiä – näin tekee mm. yksi maailman johtavista optiikanvalmistajista. Tästä huolimatta Windexissä on aina ollut jotakin outoa: sillä on taipumus jättää kalpea, filmimäinen kerros optiikan pinnalle. Kokeiden jälkeen on osoittautunut, että liuoksessa leijailevat epäpuhtaudet tuottavat hunnuttumisen. Näistä epäpuhtauksista voidaan kuitenkin päästä eroon, kuten myöhemmin osoitetaan. Huomaa, että vain sinistä Windexiä tulisi käyttää. ÄLÄ KOSKAAN käytä optiikkaan mitään puhdistusainetta, jossa on etikkaa.

Kodak Photo-Flo: ellet ole aiemmin käyttänyt tätä tuotetta, huomaa, että kysymyksessä on erittäin väkevä tiiviste, joka on hyvin riittoisaa. Sen käytössä puhutaan pipettiannoksen mittaluokasta, EI kymmenistä millilitroista. ÄLÄ KÄYTÄ ENEMPÄÄ, KUIN TÄSSÄ OHJEESSA SUOSITELLAAN. Optiikalle seuraukset väärinkäytöstä ovat hirvittävät.

Kleenex: KÄYTÄ VAIN puhtaanvalkoista Kleenexiä. Älä valitse Kleenexiä jossa on ultra softener –ominaisuus tai lisättyä tuoksuöljyä. Yksinkertaisesti: vain puhdasta valkoista.

LIUOKSIEN SEKOITUSOHJEET

Tarvitset KAHTA liuosta:

(1) Liuos 1: puhdistusliuos. Tämä on puhdistuksen aktiivinen elementti, ja se tulee sekoittaa erittäin täsmällisesti annettujen ohjeiden mukaan
 
(2) Liuos 2: huuhteluliuos. Tämän käyttäminen on useimmissa puhdistamistapauksissa EHDOTTOMAN välttämätöntä (saatat kuitenkin havaita, että et tarvitse tätä huuhtelunestettä, jos optiikka kuivuu viiruttomaksi, mikä voi olla hyvin mahdollista).

LIUOS 1: PUHDISTUSLIUOS

Kun sekoitat noin litran (quart = 0,95 l) SuperPlus Cleaning –liuosta, tarvitset vain pienen osan eri aineita. Pidä ylijäävät, sekoittamattomat nesteet hyvin suljettuina ja asianmukaisesti merkittyinä odottamassa tulevaa käyttöä.

Vaihe 1: SUODATA WINDEX SUODATINPUSSIN LÄPI huolellisesti pestyyn, kuivattuun ja suljettavaan pulloon. Suodata koko pullollinen kerralla, sillä koko annoksen tekeminen kerralla on helpompaa kuin pienen määrän.

Vaihe 2: SUODATA TISLATTU VESI käyttäen toista, puhdasta suodatinpussia ja toista puhdasta astiaa. Tislatun veden pitäisi olla lähtökohtaisesti jäämätöntä, mutta kokemus on osoittanut toisin.

Vaihe 3: SEKOITA toisessa noin litran (quart = 0,95 l) astiassa seuraavat ainesosat (ÄLÄ korvaa ainesosia tai muuta määriä mitenkään):

(a) suodattamalla puhdistettua Windexiä 29,6 millilitraa (1 U.S fluid ounce)

(b) puhdasta isopropanyylialkoholia  44,4 millilitraa (1.5 US fluid ounce)

(c) KODAK PHOTO-FLO –liuosta pipetistä kaksi tippaa. Todellakin: kaksi TIPPAA – suurempaa annosta tulet katumaan! Tippojen on oltava pieniä, ehdoton maksimi on yhteensä noin 1,85 millilitraa (1/16th U.S fluid ounce).

Vaihe 4: SEKOITA ainesosat kevyesti, mutta ÄLÄ ravista.

Vaihe 5: LISÄÄ 355,2 millilitraa (12 U.S fluid ounce) suodatettua, tislattua vettä.

Vaihe 6: kaada valmis nestesekoitus suihkutuspulloon odottamaan käyttöä (olet jo ennalta merkinnyt suikutuspulloon: puhdistusneste)

LIUOS 2: HUUHTELUNESTE

Lisää 355,2 millilitraan (12 U.S fluid ounce) suodatettua, tislattua vettä KAKSI pipetin tippaa (VAIN KAKSI) Kodak Photo-Flo –liuosta. Ei enempää, ei vähempää. Kaada tämä sekoitus toiseen suihkutuspulloon (johon olet ennalta merkinnyt: huuhteluneste).

Olet nyt valmis optiikan puhdistamiseen

ASO SuperPlus –puhdistustekniikka: näin menetellen onnistut kerralla!

Vihje 1: PUHDISTA OPTIIKKAA VAIN PÄIVÄNVALON AIKAAN, TARKASTELLEN OPTISTA PINTAA IKKUNAA TAI KIRKASTA, VAPAATA TAIVASTA VASTEN

Vihje 2: ÄLÄ KOSKAAN YRITÄ LAAJOJEN OPTISTEN PINTOJEN PUHDISTUSTA, KUN ILMAN KOSTEUSPROSENTTI ON YLI 65! Näissä olosuhteissa seuraa raidoittumista. Jos yrität puhdistamista korkeissa kosteusoloissa, tulos tulee olemaan hyvin epätyydyttävä.

Vihje 3: VARUSTAUDU KÄYTTÄMÄÄN VÄHINTÄÄN YKSI PUDISTUSLIINA PER PUHDISTETTAVAN PINNAN HALKAISIJA TUUMISSA (esim. OPTIIKAN HALKAISIJA 5 TUUMAA, KÄYTETÄÄN 5 PUHDISTUSLIINAA). Käytä pintaa vasten AINA kuivaa puhdistusliinaa saavuttaaksesi parhaan tuloksen.

Mikään liuos ei johda tyydyttävään puhdistustulokseen, ellei tekniikkasi ole kunnossa puhdistusta suoritettaessa. Puhdistettaessa suuria lasipintoja on valitettavasti yleensä toimittava nopein liikkein, mutta hellävaroen, jotta saavutetaan viiruton ja täplätön tulos. Jos noudatat seuraavaa ohjetta, voit toimia tarkoituksellisesti hieman hitaammassa tahdissa, ja silti saavuttaa saman tuloksen kuin yleensä.

VIIMEISTÄÄN TÄSSÄ VAIHEESSA VARMISTA, ETTÄ OLET POISTANUT PÖLYN JA IRTONAISET ROSKAT LASILTA ENNEN KUIN JATKAT (KS. AIEMPI OHJE).

VAIHE 1: käännä kaukoputkea niin, että katsot suoraan edestä kohti korjauslasia tai linssiä; ET tule käyttämään niin paljon puhdistusnestettä, että sen joutumisesta optiikan pidinrenkaisiin tarvitsisi olla huolissaan. Tee työskentelyasennosta viihtyisä, sillä puhdistus kestää jonkin aikaa. Voi olla hyvä asettua jopa istumaan puhdistuksen ajaksi ja kääntää linssioptiikka sen mukaiseen asentoon. Lähettyvillä on oltava pieni pöytä tai vastaava, jossa pidät synteettisestä puuvillasta tehtyjä vaihdettavia sidetukkoja saatavilla, samoin tarvittavia liuoksia ja Kleenex –liinoja.

VAIHE 2: kuvittele korjauslasiin tai linssiin sektorineljänneksiä – kuin piirakan palasia. Puhdistustyö aloitetaan YLHÄÄLTÄ vasemmasta sektorineljänneksestä, ja työstämistä jatketaan alas vasemmalle, ALIMPAAN sektorineljännekseen.

VAIHE 3: ravista hellävaroen suihkupulloa, jossa on liuos 1: puhdistusliuos. Ravista vain hetki, ja suihkuta runsas annos nestettä synteettisestä puuvillasta tehtyyn vaihdettavaan sidetukkoon. ÄLÄ suihkuta nestettä lasipinnalle. Sidetukon on oltava märkä, mutta siitä ei saa tippua nestettä. Ole tarkkana, että pidät kiinni VAIN toiselta puolelta sidetukkoa, ÄLÄKÄ koskaan käännä käyttöön sitä puolta, johon sormesi ovat koskettaneet.

VAIHE 4: aloita pinnan puhdistaminen ylhäältä, vasemmasta sektorineljänneksestä, ja sivele hellästi (ÄLÄ HANKAA) tätä osaa lasista, kunnes olet sivellyt runsaasti puhdistusnestettä koko ensimmäiselle sektorineljännekselle, ja vain sille. Älä koskaan paina sidetukkoa, vaan vedä sitä. ÄLÄ hankaa. Tarkoitus on VAIN liikuttaa nestettä pinnalla, jotta lasipintaan tarttunut lika- ja jäämäkalvo saadaan irtoamaan. SIIRRY NYT NOPEASTI VAIHEESEEN 5...

VAIHE 5: aloita välittömästi juuri kastelemasi sektorineljänneksen pyyhkiminen kuivaksi Kleenex –liinalla, ennen kuin äsken levittämäsi puhdistusneste alkaa kerääntyä laajemmaksi alueeksi tai kuivua. Kleenex –liinaa vedetään pinnan yli VAIN YHTEEN SUUNTAAN. Älä liikuta liinaa edestakaisin, sillä se aiheuttaa viiruttumista ja repii liinan lukemattomiksi kokkareiksi, jotka joudut poistamaan pinnalta. Huomaat, miten neste kuivaa nopeasti jäljessäsi. Käytä VÄLITTÖMÄSTI jokaisen pyyhkäisyn jälkeen KUIVAA Kleenex –liinaa. Muista jatkuvasti vaihtaa käyttöön kuiva liina.

VAIHE 6: kun koko sektorineljännes on jokseenkin kuiva, kiillota vielä hyvin hellästi täysin kuivalla Kleenex –liinalla; käytä tämän jälkeen vielä yksi Kleenex –liina henkäisten erittäin varovasti korrektorilasiin tai linssiin paljastaaksesi mahdolliset viiruuntuneet alueet. Muista jatkuvasti vaihtaa käyttöön kuiva liina.

VAIHE 7: toista sama menettely jäljellä oleviin kolmeen sektorineljännekseen siten, että ne ulottuvat aina hieman toistensa päälle. Muista jatkuvasti vaihtaa käyttöön kuiva liina.

VAIHE 8: tarkista kaikki ne alueet, joissa sektorineljännekset menivät päällekäin puhdistamisen ja viimeistelyn aikana. Käytä jälleen uutta, synteettisestä puuvillasta tehtyä vaihdettavaa sidetukkoa, johon suihkutat HYVIN PIENEN MÄÄRÄN puhdistusliuosta. Tämä tuppo saa olla miltei kuiva. Kosteutta tarvitaan vain hiukkasen puhdistuksen jättämien viimeistenkin jäämien poistoon.

VAIHE 9: käytä hyvin kevyttä henkäisyä lasipintaan, samalla kun kiillotat synteettisestä puuvillasta tehdyllä vaihdettavalla sidetukolla puhdistetun pinnan lopulliseen kiiltoon, josta kaikki viirut ovat poissa.

VAIHE 10: KÄYTÄ TARVITTAESSA HUUHTELUNESTETTÄ. Tämä vaihe on todennäköisesti tarpeeton, ja tämä vaihe tulee suorittaa vain, jos edellä kuvattu puhdistaminen jättää pinnalle vielä raitoja. Jos optiikassa erottuu ongelma-alueita, huuhtele puhdistettu korrektorilasi / linssi seuraavasti:

- suihkuta HYVIN PIENI MÄÄRÄ huuhtelunestettä lasille TAI laita pieni määrä huuhtelunestettä uuteen, synteettisestä puuvillasta valmistettuun vaihdettavaan sidetukkoon. Nestettä tarvitaan vain hyvin pieni määrä rikkomaan lasin pintajännitys. Muista, että lasi on jo puhdistettu edellä kuvatulla puhdistusmenetelmällä. Tässä vaiheessa pyritään vain poistamaan mahdolliset viirut.

- hiero hyvin varovasti, nopeasti ja kevyesti synteettisestä puuvillasta tehtyä vaihdettavaa sidetukkoa koko lasipinnan yli ja SEURAA MUKANA TOISELLA KÄDELLÄSI, kuljettaen kuivaa, uutta Kleenex –liinaa imeyttääksesi mahdollisen kosteuden, jota toimenpiteestä jää lasille. Tämän pitäisi poistaa viiruttuminen hyvin nopeasti.

- lopuksi kiillota varovasti koko pinta uudella, kuivalla synteettisestä puuvillasta tehdyllä vaihdettavalla sidetukolla.
...
 
Onnea matkaan. Käytä riittävästi aikaa toimenpiteeseen! Tämä liuos ja tekniikka toimii kaikille pinnoitetuille laseille (EI KUITENKAAN PEILIPINNOILLE). Liuos sopii myös kiikareiden, okulaarien ja kameralinssien käsittelyyn.

Menestyksen eväät vielä kerran: 1) käytä riittävästi aikaa; 2) työskentele sektorineljännes kerrallaan; 3) käytä PALJON puhtaita, kuivia Kleenex –liinoja; 4) käytä VAIN materiaaleja ja tekniikkaa, joka yllä kuvattiin. "

EDIT: korjasin tuon Windexin ikkunanpesuaineeksi (myydään suihkutuspulloissa). Tulinpa kääntäessä vähän "sokeaksi" kokonaisuudelle - aika haastavaa olisikin tislata suodatinpussin läpi pudistusliinaa  :rolleyes:
« Viimeksi muokattu: 09-12-2008, 19:32:22 kirjoittanut Mare Nectaris »
Timo Keski-Petäjä

CTheMoon

Havaintosuoja KuuMaja

SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Poissa tähti_ville

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 519
  • Antin Blogi
Hei Timo.

Ja todella suuret kiitokset käännöksestä ja voisinpa sanoa , että puhun monen muunkin suulla koska tiedän muutaman muunkin ikaiseni harrastajan jolla tuo englanti ei taivu.

Heidänkin puolesta kiittäen olet tehnyt todella suuren työn meidän puolesta. KIITOS.

Terveisin Antti ja muut kumppanit.

Poissa hm

 • Taivaanvahdin kehitys
 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 348
Timolle tonttulakin nosto käännöstyöstä! Teksti sitten Wikiin ja havaintovälinejaoston sivuille.

Paria kohtaa haluan kommentoida:

4) Tavallisia sinisiä Windex –pyyhkeitä (supermarketit)

(c) KODAK PHOTO-FLO –liuosta pipetistä kaksi tippaa. Todellakin: kaksi TIPPAA – suurempaa annosta tulet katumaan! Tippojen on oltava pieniä, ehdoton maksimi on yhteensä noin 1,85 millilitraa (1/16th U.S fluid ounce).

Tuo Windex ei ole mikään pyyhe, vaan suihkupullossa myytävää ikkunanpesuainetta. Google ja kuvahaku antaa runsaasti kuvia tuotteesta. Tuota parin pisaran ja vajaan parin millilitran yhteistä mainintaa en ymmärrä - alkutekstiä on kyllä oikein tulkittu. Millilitra on sentin kanttiinsa oleva tilavuus, josta tulee pieniä pisaroita satamäärin. Photo-Flon saatavuus näin digiaikaan saattaa olla heikkoa. Sen tarkoituksena oli filmiaikaan nopeuttaa filmien kuivumista, sillä se on pintajännitystä pienentävää nestettä. Korvikkeena saattaisi tulla kyseeseen tavanomainen tiskiainepisara.

Aineita sekoitettaessa ei usean numeron tarkkuudella mitattu määrä ole oleellista. Valistuneen baarimestarin silmällä annosteltu loraus tarjoaa yhtä hyvän puhdistustuloksen, jonka laatu on todella enemmän kiinni työmenetelmistä ja tekijästä kuin aineen täsmällisestä pitoisuudesta. Kleenexien asemesta voi hyvin käyttää puhtaita paperinenäliinoja, joiden huonona puolena on kehno märkälujuus. Jotkut laboratoriopyyhkeet säilyttävät ryhtinsä märkinäkin, joten sellaisten käsillä ollessa niitä kannattaa suosia.

Kosteita pyyhkeitä käytettäessä suosittelen käyttämään sormien suojana kumihansikkaita. Ne suojaavat tekijän sormia ja estävät ihon rasvojen liukenemisen pyyhkeeseen.

Hannu Määttänen

Poissa Mare Nectaris

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1317
 • Jaa - ja sinulla on kaikki
Kiitos Antti palautteesta - ja kiitos Hannu täsmennyksistä!

Korjasin tuon Windexin ikkunanpesuaineeksi. Aika hauskaa, miten voi tulla "sokeaksi" tekstille - olishan se kieltämättä hankalaa tislata puhdistusliina suodatinpussista läpi jopa näillä übertarkoilla ohjeilla  :rolleyes:

Tuosta mitä Hannu sanoit liuosten mittaluokista, voi olla, että takana on yhtäältä "tuotevastuutyylisesti" sama syy kuin se kuuluisa jenkkiauton taustapeilin varoitusteksti. Toisaalta sanovat ASOssa "testanneensa tarkasti". Erikseen varoittivat Kodakin Photo-Flo nesteen paria tippaa suuremman annostelun vaikutuksesta optiseen kalvopintaan käyttäen sanontaa: "your results will be horrible" ... joten ehkäpä siinä on tosiaan jopa jotakin "tuhoa" tullut kalvopintaan? Tai sitten vain jotenkin "hirvittävän huono" puhdistustulos (itse asiassa "results" viittaa tähän enemmän kuin pysyvään vahinkoon optiikalle).

Yksi suuri syy ylitarkkaan ohjeeseen on varmaankin se, että muunsin tarkasti millilitroiksi nuo (U.S fluid) "ouncet". Siitähän tulee kertaluokka pakostakin aiottua tarkemmaksi (tekstissä puhutaan "1 ounce", "1,5 ounce", "12 ounce" ja "1/16th ounce", ja tuo "U.S fluid ouncehan" on sen 29,6 millilitraa, joten siitä se syntyy osittain.

"Valistuneen baarimestarin silmällä annostelu" kuulostaa kyllä aivan turvalliselta, kun sen sanoo yksi Suomen kokeneimmista optiikan asiantuntijoista  :cool:
Timo Keski-Petäjä

CTheMoon

Havaintosuoja KuuMaja

SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Poissa PetriKe

 • Ryhmäaktiivit
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1661
  • Petri Kehusmaa Astroblog
Hienoa työtä Timo!

Pari omaa kommenttia. Puhdistin aikoinaan korrektorin omasta SCT:stä juuri tämän ohjeen mukaisesti ja puhdasta tuli. Muistaakseni en käyttänyt Windexin sijasta mitään eli jätin tuon aineosan litkusta pois. Photo-Flon sijasta käytin paria tippaa Fairyä (sitä vihreää). Puhdistustyynyinä käytin apteekista ostamiani 5x5cm kuitukangastaitoksia (mesoft, valmistaja Mölnlycke). Apteeksita saa myös noita Hannun mainitsemia kumisormikkaita, ovat ehdottomia tuossa puhdistuksessa. Kleenexejä saa Anttilasta (sininen 'hajustamaton' versio).

Eli apteekista saa tislatun veden, isopropyylialkoholin, kuitukangastaitokset ja kumisormikkaat.

Poissa einari

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6107
  • Einarin astrosivut
Kannateaan että tämä ohje pitää (myöskin) saada wikiin, ettei hautaudu tänne muiden viestien joukkoon.
Hm, tai saikos tästä sellaisen ketjun joka olisi aina ekana ?
___
Tapio

Poissa Kaizu

 • Tulipallotyöryhmä
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 3223
 • Jotkut jutut on niin viisaita, ettei ne naurata.
  • Kaizun kotisivu(t)
Hm, tai saikos tästä sellaisen ketjun joka olisi aina ekana ?
Kiitos ei!
Muuallakin nämä aina ekana pysyvät ketjut haittaavat foormin käyttöä. En ole joka kerralla kiinnostunut linssien putsaamisesta. Mm Aloittelija-, Meteorit-, Planeetat- ja Tulipallo-osiot eivät ole kovi mukavia selata kun uusimman viestin joutuu aina kaivamaan esiin. Nämä tuppaavat jämään lukematta koska uusin viesti ei näy ensimmäisessä ruudussa.

Kaizu
Kai Forssen

Poissa jaava

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 513
 • Mistään ymmärtäjä
Artikkeliosiota ei tänne katsottu tarvittavan, jotan paras kaiketi pistää jonnekin Wikiin.

Katkerana,
JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Paikalla cmas

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 140
Huomasin, että omassa putkessa on kesän aurinkokuvausten seurauksena vähän kaikenlaista muutakin kuin irtopölyä. Täytyisi siis puhdistaa linssi.

Onko tähän tänä päivänä jotain muuta lähestymistapaa esim valmiiden aineiden yms osalta? Itse puhdistustekniikka lienee sama, mihinkäs se muuttuisi, mutta tosiaan aineiden kanssa voisi tarjontaa olla muutakin. Mites on?
Tommi R
TS 80/480 APO
Baader prism diagonal, 1.7x GPC, Maxbright II bino, 2x Hyperion zoom mark IV, D-ERF, Double stacked CaK
Daystar chromo-Quark
Alt-Az TSAZGP kevyesti modattuna
Kuvia Flickr:ssä

Poissa RL

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1002
Oma tapa objektiivien ja linssiputkien putsaamiseksi:

1. Kumipumpulla irtopölyt pois linssiltä. Jos pumpulla ei lähde pois, niin lenspenin harjalla kevyesti kiinni jääneet pölyt pois.

2. Baaderin wonder fluidilla ruiskaus puhtaaseen baaderin microkuituliinaan ja sillä varovasti pyyhkäisee reunasta reunaan linssiä painamatta sitä ollenkaan. Sen jälkeen kääntää mikrokuituliinaan puhtaan puolen ja sama uudelleen.

Ei suositeltava tapa on suihkauttaa suoraan tuota ainetta linssiin ja puhtaalla mikrokuituliinalla pyyhkäisee linssin reunasta reunaan painamatta ollenkaan. Jos tuota ei tee varovasti ja suihkauttaa liikaa ainetta, voi se imeytyä linssin reunoilta sisäpuolelle. Mutta olen tämän todennut tehokkaammaksi tavaksi poistaa rasva linssiltä.

3. Itseltä löytyy noita baaderin mikrokuituliinoja 3kpl ja olen alkuun kaksi liinaa käyttänyt tuon aineen kanssa pyyhkäisyyn.

4. Mahdottomuus on tuollaisella aineella putsata ettei alkoholista jää kuivumisviiruja muutama. Tuohon ratkaisuksi lenspenin putsauspää. Lenspenillä saa kuivumisjäljet pois linssiltä. Lenspenin käytön jälkeen jättää se vähän sitä lenspenin hiilitomua siihen linssin pinnalle ja olen sillä kolmannella liinalla kuivana pyyhkäissyt ne varovasti pois painamatta olenkaan.

4. Tuloksena rasvaton, viiruton ja naarmuton linssi. Josta ei löydy rasvaa tippaakaan, vaikka kirkkaalla ledillä katsoo.

Vielä vinkkejä koko hommaan:

1. Mikrokuituliinaa ei voi käyttää kuin kerran, jonka jälkeen se pitää pestä fairylla tai pyykinpesuaineella ennen seuraavaa käyttökertaa. Muuten se vaan sotkee edellisellä kerralla tullutta rasvaa linssiin.

2. Kumihanskoja kannattaa käyttää, paljaista sormista tarttuu mikrokuituliinaan heti rasvaa joka huonontaa puhdistus tulosta.

3. Hyväksi todettu puhdistusaine ja mikrokuituliina: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p7762_Baader-2905009---Optical-Wonder-Cleaning-set.html

4. Älä käytä silmälasien puhdistusnestettä. Ei ole hyvä optiikan puhdistamiseen.

5. Älä käytä likaista mikrokuituliinaa. Äläkä käytä halvinta silmälasien/halvan optiikan mukana tullutta mikrokuituliinaa. Olen todenut ne huonoiksi, karheiksi ja kovapintaisiksi.

6. Pidä kirkas ledilamppu puhdistus operaation mukana. Sillä näkee hyvin mitä tekee. Himmeässä huoneenvalossa ei oikeen näe linssissä olevaa likaa.

7. Puhdista linssi vain harvoin, pikku liasta ei ole haittaa kuvalle. Ja joka puhdistus kerta kuluttaa linssin päällysteitä mikroskooppisesti, vaikka kuinka varovasti putsaisi. Ostin jokunen aika sitten käytetyn sw80ed linssiputken. Linssipinnat olivat ihan sameat monen vuoden kosteusvaihteluista, joten koin hyväksi puhdistaa. Nyt tuskin tarvitsee muutamaan vuoteen.

Paikalla cmas

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 140
Olen tässä yrittänyt yllä olevilla ohjeilla &  veden ja IPAn seoksella ja puhtailla kleenexiä vastaavilla papereilla ja pumpuleilla puhdistaa. Likainen filmi ja yksittäiset liat lähti, mutta linssiin jää toivottoman paljon viiruja kuivamisesta. Ja niitä en saa millään pois. Melko turhauttavaa touhua. Ei kai se auta kuin tilata noita suosittelemiasi aineita ja kokeilla sitten uudestaan.  :undecided:
Tommi R
TS 80/480 APO
Baader prism diagonal, 1.7x GPC, Maxbright II bino, 2x Hyperion zoom mark IV, D-ERF, Double stacked CaK
Daystar chromo-Quark
Alt-Az TSAZGP kevyesti modattuna
Kuvia Flickr:ssä

Poissa RL

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1002
Tuo baaderin aine on kyllä loisto tuote. Joskus keväällä olin metsässä lintuja kuvaamassa. Oli mäntyjen kukinta aika.  Objektiivin etulinssiin oli jossain vaiheessa lentänyt pihkaa pienen pieni tippa. Baaderin aine liotti lian heti pois ilman hankaamista.

Lenspenillä ainakin saa rasvaviirut pois, mitkä jää tuon baaderin aineen jälkeen. Mitään saippuaa en lähtisi linssiin laittamaan.

Paikalla cmas

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 140
No niin. Tutkimuksen tuloksia.
1.) Vesi/IPA-seos @ 10/90-suhteessa ei toimi. Jättää rantuja kuivuessaan.
2.) Puhdas IPA - sama juttu.
3.) Asetoni - Linssi on nyt oikein hyvin putsattu.

Ennen kuin asetonin kanssa alkaa putsata, kannattaa kokeilla linssin kehykseen / kiristysrenkaaseen, että onhan se metallia ja pinnoitettu vielä niin, ettei siitä irtoa mitään. Sen jälkeen maltillisia määriä asetonia paperiin ja homma on kohtuu nopeasti nipussa. Aineeksi kelpaa ihan teollisuustason tavara.

Eli ilmeisesti tuo IPA ei poista kaikkea likaa kunnolla tai haihtuu liian hitaasti jättäen jälkiä, mahdollisesti molemmat. Resepti siis oli hyvälaatuinen paperi, siihen pieni määrä asetonia ja pyyhkäisy. Toisto joka kerta puhtaalla paperin kohdalla. Loppusilaus suijui käyttämällä Teknofokuksen myymiä puhdistuspuikkoja, joita on erikokoisia ja joilla pääsee ihan linssin reunoille saakka.
Tommi R
TS 80/480 APO
Baader prism diagonal, 1.7x GPC, Maxbright II bino, 2x Hyperion zoom mark IV, D-ERF, Double stacked CaK
Daystar chromo-Quark
Alt-Az TSAZGP kevyesti modattuna
Kuvia Flickr:ssä

Poissa W1lleM

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 936
 • IRCnet: VM @ #sirius
W5 nimistä puhdistusliinaa kauppaavat mm. Lidlissä, siinä on valmiiksi jotain alkomahoolia ja hyvin lähtee kaikki töhnä pois.

-V