Muut havaintolaitteet > Rakentelunurkka (ATM)

Bahtinovin maski?

(1/21) > >>

Timpe:
Onko joku foorumilaisista tehnyt tämän linkin mukaisen Bahtinov tarkennusmaskin omaan kaukoputkeensa? Kyseessä siis venälaisen Pavel Bahtinovin kehittelemä maski, joka antaa tähden kuvaan kolme diffraktio-piikkiä. Näistä keskimmäinen vaihtaa paikkaa muiden suhteen tarkennuksen mukaan (ks. kuva). Maskin tekoon löytyy esim. täältä maskigeneraattori, joka osaa piirtää tarvittavan kuvan SVG-muodossa.
Omalle 1500mm polttovälin putkelle maskin "reiät" olisivat leveydeltään 5 mm ja leikkaamattomat väliosat samoin 5 mm. Viistossa olevat viivat ovat keskenään 40 asteen kulmassa. Kyseessä on siis Hartmanin maskin variaatio/jatkokehitelmä, mutta kuinka tuollainen kannattaisi tehdä kotiverstaalla ja mistä materiaalista? Kaupallinen jenkkituote on turhan kallis ($100) rahastus moisesta reikämaskista; varsinkin kun maskin mitoitus on tuon CN:n ketjun mukaan kohtuullisen salliva valmistustoleransseille (vain hilan reunojen tulisi olla sileät ja suorat, jottei diffraktiokuvaan tule epäselvyyksiä).

einari:
Leikkasin mattoveitsellä pahvista mutta ilmeisesti reuna ei ollut tarpeeksi terävä koska ei oikein toiminut.
Tuollaista olisi kiinnostavaa kokeilla, eli jos joku saisi jollain koneellisella systeemillä leikeltyä niin olisin valmis siitä jotain maksamaan.

tapioe:
Uskoisin maskin toimivan jos sen tulostaa laserilla tulostuskalvolle. Kalvo ei  optisesti vastaa lasia, mutta lienee tässä käytössä riittävä. Maskin reunat ovat varmasti terävät!

tapioe

Timpe:
Joku CN:n foorumilla esitti yhdeksi ideaksi käyttää maskin peiteviivojen tekemiseen sopivaa nauhaa tai listaa (mulla siis 5mm leveydeltään), jolloin pääsisi tarkkuusleikkaamisen vaivasta, mutta joutuisi vastaavasti liimailemaan noita listoja maskikehän päälle.

awallin:
riippuen apertuurin koosta, ehkä piirilevyjyrsimellä voisi ainakin A4 kokoisia piirilevystä, tai muusta muovilevystä jyrsiä maskin. jos nyt sattuu omistamaan sellaisen...

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta