Tämän päivän APOD http://apod.nasa.gov/apod/ (13.11.2008) on mielestäni hieno osoitus siitä, mihin amatöörikuvausvälineilläkin on mahdollisuus kyetä.
Tuosta amatöörivälineistöstä nyt voi olla muutakin mieltä - näyttää mun mielestä ammattilaisellekin sopivalta kalustolta ?
Mutta itse kupla on uskomaton, ekalla vilkasulla katoin että "höh - linssi heijastuma ?" Käsittämättömän symmetrinen ja " ohutkuorinen".
Katsoin photarilla isonnettuna, niin aivan keskellä on hyvin himmeä sininen/lila keskustähti ( jos nyt sattuu olemaan aito keskustähti - voi olla vain sattumalta tuossa ) tulee meileen että kupla saattaa olla hyvinkin nuori (M1 räjähti 1054.. tämä 1500 ?) ja lähellä - siksi on noinkin hyvin säilyttänyt muotonsa. Llisäksi jos keskustähti on joku valkoinen kääpiö (vai mikähän loistaisi noin sinisenä ?) joka tapauksessa kompakti tähti jonka pinnalla olisi suuri painovoima, suuri painovoima takaisi sen että mahdollisesti pinnalle kertyvä aines (voisiko tähtienvälisestä pölystä kertyä vuosimiljoonissa tarpeeksi ainetta?) leviäisi pinnalle hyvin ohuena ja tasaisena kerroksena. Sopivissa oloissa tämä ohut kerros (vetyä? ) leimahtaisi ja "palaisi" kauttaaltaan nopeasti aiheuttaen pienen novan ja tälläisen yksikuorisen kauniin planetaarisen sumun.
Näitä on kiva pohdiskella, vaikka harvemmin nojatuolissa pohdiskelemalla osuu oikeaan.. mutta kupla on mykistävä - ja kuva siitä on hieno!