Supertulipallo Ruotsissa 2008, marraskuun 8/9 yönä

Aloittaja Esko Lyytinen, 12.11.2008, 13:58:05

« edellinen - seuraava »

Esko Lyytinen


Hei,

Kyseisenä yönä vähän ennen Suomen ajan puolta yötä alueella näkyi ja kuului voimakas tulipalloilmiö.
Ensimmäinen tieto saatiin Ursaan liki kahden päivän viiveellä Kolarista tulleella visuaaliraportilla. Ueampi henkilö näki kaksi voimakasta peräkkäistä välähdystä matalahkolla länsitaivaalla.
Havainnossa ei ole lupaa julkistamiseen joten en kerro raportoijan nimeä.
Samassa viestissä oli linkki:
http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=4338300

Googlella löytyy useita muitakin uutisjuttuja asiasta.
Eilen Turun sanomista haastateltiin minua puhelimella ja linkki sinne on:
http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2008-11-12,104:2:576062,1:0:0:0:0:0:

Ei tuossa nyt ole kaikki ykistyiskohdat ihan nappiin, mm meteoroidin koostumusarvio ei ole. Ja tulipallon kuulumisesta Tauriditulipalloihin annoin mielestäni paljon epävarmemman arvion eli jotain sen suuntaista, että ehkä kuluu mutta ei ole sellaista tietoa jonka peruteella osaisin sanoa onko vai ei.

Ilmiö "näkyy" ruotsalaisten ifraäänihavaintoasemien datoissa selvästi ja erottuu myös Sodankylän havainnoissa.
http://www.umea.irf.se/maps/
Liitän yhden karttakuvan, josta selviää suunnilleen alue josta on kyse. Karkeasti ääniviiveen huomioden tapahtuma oli noin 10 minuttia ennen puoltayötä SA.

Kun tuli tieto ilmiöstä niin Astronettiin nimimerkillä  PETK kirjoittava tulipallohavaitsijamme tarkisti summakuvansa. Hän kuvaa Ylikiimingistä joka on suurin piirtein 400 killometrin päässä tapahtumaåpaikalta. Kamera oli täysin pilvien peitossa.

Kuitenkin summakuvassa 23.50 - 23.52 SA näkyy heikohko mutta selvä kirkastuminen joka luultavasti on kyseisen tulipallon aiheuttama.
Yritin sen perusteella tehdä jonkinmoisen maksimikirkkausarvion tulipallosta. Kalibroin muista kuvista melko matalalla olleeseen kuun valaisemiseen perustuen vertaamalla keskialuettä "pimennossa olleisiin" reunoihin. Suurin osa tulipallon valosta olisi tullut pilviinkin ilmakehän kautta eikä suoraan, mikä  hankaloittaa arviota. Jonkinmoisella arviolla päädyin absoluuttiseen (mitä olisi 100km:n päästä nähtynä) maksimikirkkausmagnitudiin -18.4, jonka epävarmuudeksi arvioisin noin yksi magnitudi, mahdollisesti enemmän.

Esko

Esko Lyytinen

Pekan luvalla liitän kyseiset kolme summakuvaa. Muutin ne kyllä png:stä jpg-kuviksi jotta veisivät mahdollisimman vähän tilaa Astronetissä.

21.52 UT päättyvässä on keskialue selvästi kirkastunut ja suurempikohinainen.
Tasaisessa valossa pohja tulee kohinahuipuista ja siten lopputuloksen kohina (on tasoittunut ja) on selvästi vähäisempää kuin yksittäisframekuvien kohina. Lyhytaikaisessa kirkastumisessa kohina on siten suurempi kuin vertailukuvapohjissa ja pimennossa olevissa nurkissa.

Esko