Mitä olisi hyvä ostaa samalla?

Aloittaja Tihka, 27.10.2008, 10:58:02

« edellinen - seuraava »

Tihka

Olen kai ostamassa sky-watcher 200/1200 flex tubea, mukana saa ne perus okulaarit 10mm ja 25mm, olisiko hyvä ostaa samalla muita okulaareja? Entä olisiko hyvä ostaa myös suodattimia, mietin esimerkiksi kuusuodatinta, mutta kaukoputken esittelyssä sanottiin että putki on syvän taivaan putki. Siis näkeekö sillä silloin kuuta? Voisiko ongelma ratketa jos ostaisi vaikka 40mm tai isomman okulaarin?
()]{!!!

AP

No nuolla okuilla kuu  näkyy ihan varmasti, ongelma ei ole siinä.. Kuusuodattimen tarkoitus on lähinnä tummentaa näkymää, eli vähentää verkkokalvolle osuvan valon määrää-- Meinaan tuolla putkella alkaa olemaan aika kirkas katseltava tuo kuu.. Syvän taivaan putkella näkyy ne himmeät "tuhnut" paremmin eli putki kerää hyvin valoa... Jota voi kuuta katsellessa olla jo hiukan liikaa.

Kuusuodattimella on ihan hyvä aloittaa.. Sitten voi miettiä 2x perusbarlowia.. Mutta tulet varmaan huomaamaan sitten uuden putken hankkineena, että pilvisuodatin (jota ei kukaan ole keksinyt) olisi se kaikkein paras olemassa  ;D 

T:AP
Antti Paaso

papamiguel

Ehkä myyjältä voisi kysyä neuvoja, mikä on alkuun tarpeellinen lisähankinta. Toisaalta voisit edetä niinkin, että hankit ensin putken ja tutustut siihen, mitä oikeastaan koet tarvitsevasi lisää. Silloin ei tule hankittua turhaa tilpehööriä nurkkiin ;) Tietysti kuusuodin on tuon kokoluokan kaukoputkella suositeltava, koska kuu näkyy niin kirkkaana, että silmät kipeytyvät katselun aikana aika helposti.

Meade-mad

#3
Kannattaa pitää mielessä putken perustyyppi. Se on Dobson jalustainen Newton. Se on suunniteltu alkuaan pienille suurennuksille. Eli jos jonkun okulaarin ajattelit hommata mukanatulevien tueksi niin se olkoon sellainen jolla saadaan pienin käyttökelpoinen suurennus. Se auttaa myös kohteen etsinnässä. Perusetsimellä kohde suunnilleen paikalleen, pienellä suurennuksella etsitään kohde näkymään okulaariin ja sitten kasvattamaan suurennusta kohteelle sopivaksi.

Tuolle putkelle sopivimmat plössl okulaarit ovat 2" halkaisijainen 40mm ja 1 1/4 " 32mm. Tietty jos varallisuus ei ole este niin sitten jokin laajakulmainen ja kallis lisäokulaari.

Kun noilla on alkanut löytää kohteet niin sitten lisähankintana Barlow tai suurempien suurennuksien zoom, esimerkiksi Bader.

Tuollaisella putkella järkevä suurin suurennus on luokkaa 200* se saavutetaan 6mm okulaarilla. Tuollaista ei kannata ostaa Plösslinä. On ikävä käyttää. Silmä tulee liian lähelle linssin pintaa. Kannattaa harkita jotakin kalliimpaa, jonka silmäväli on pidempi.

Kuuta voi myös himmentää peittämällä osan sisään menevästä valosta. Se tosin huonontaa kuvan laatua. 20cm ei kuitenkaan tuota liian kirkasta kuvaa kuin täyden kuun aikaan. Kuusuotimena saattaisi olla käypänen myös polarisaatiosuodin.

Koko aukon peittävä aurinkosuodin on myös kiva. Auringonpilkut näkyvät hyvin sitten kun niitä taas on. Uusi jaksohan on juuri alkamassa!

jk

Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Tapanivi

Ja kuusuodinta voi tarvita katsottaessa TÄYSIkuuta.  Neljänneksissä ei juuri tarvita. Itse kannatan aurinkosuodinta aika alkuvaiheen hankinnaksi. Pääsee ulkoiluttamaan kaukoputkea myös toukokuun alun ja elokuunkin välillä. Jos ei sada.
Celestron C11-CF /Celestron CG-5 GoTo
JS-Dobson 200/1000 ekvat.seurantajalustalla
Royal 150/1300 Newton (eläkkeellä...)
Kiikarit 25 x 100 Astro Gigant
Nikon Coolpix 4500
Canon EOS 300 / 1000D

Tihka

Lainaus käyttäjältä: Meade-mad - 27.10.2008, 12:51:43
... jokin laajakulmainen ja kallis lisäokulaari.
Kuinka iso sellaisen olisi hyvä olla?
()]{!!!

tähti_ville

Minulla on skylainerin 200/1000 putki kakkosputkena ja sen jälkeen kun ostin hyperionin 8-24mm clickstop-zoomin niin ei oo tarvinnut muita käytellä.
Siihen jo edellä mainitut kuu ja aurinko suodin niin sillä pärjää koko vuoden ja jos vaihtaa putkee niin oku käy muihinkin malleihin.

terveisin Antti

Tihka

Nyt kuulostaa hyvältä, eli ostan putken mukana ton zoom okun ja kuu- ja aurinkosuadattimet. =) Ai niin entä se barlow... oisko seki hyvä, paiks vähä kallis, vai korvaisko se zoom oku sen??
()]{!!!

Tapanivi

Mainitulla zoom-okulla saat maksimissaan 150-kertaisen suurennuksen (1200/8=150).  2xBarlowilla saisit sen tuplattua 300-kertaiseksi joka on jo varmaankin liikaa tuolle putkelle tai ainakin hyvin harvoin käyttökelpoinen suurennus. Eli mielestäni et tarvitse Barlowia. Jos tulet myöhemmin toisiin ajatuksiin niin saahan sen hankittua myöhemminkin.  Ja käytettyjäkin pyörii myynnissä aika usein.
Celestron C11-CF /Celestron CG-5 GoTo
JS-Dobson 200/1000 ekvat.seurantajalustalla
Royal 150/1300 Newton (eläkkeellä...)
Kiikarit 25 x 100 Astro Gigant
Nikon Coolpix 4500
Canon EOS 300 / 1000D

Meade-mad

Edelleen mielestäni suurten suurennusten himointi ensimmäiseksi Dobson/Newton  putkelle on väärä suunta. Jotta putkea oppii käyttämään ja löytämään taivaalta mitään täytyy kohde saada ensin okulaariin.

Mitä kokemattomampi käyttäjä, sitä varmemmin kannattaa panostaa pieneen suurennukseen ja laajaan kuvakenttään. Eli jos vain yksi härpäke on ostoslistalla niin olkoon se sitten  2" 40 mm okulaari.

Tuo maittu Hyperion Zoom korvaa putken vakiovarusteena tulevat okulaarit eikä sellaisenaan tuo alkuun mitään lisää. Ompahan vaan muuten mukava kapistus.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Tihka

Meneeks kaikki okulaarit kaikkiin tämmösiin pieniin putkiin vai pitääks olla tietty koko tähän ja erikseen viel pienempiin (esim. sellaseen mikä mul oli eka sky watcher skymax 102)?? ???
()]{!!!

Lauri Kangas

Okulaareja on yleensä kahta kokoa: 1.25 tuumaa ja 2 tuumaa. Pienempiin putkiin ei mene kuin 1.25 tuuman okulaarit, mutta isompiin putkiin saattaa käydä molemmat. Kahden tuuman okulaariholkkiin saa aina semmosella pienellä välipalalla myös 1.25 okulaarin kiinni. Ymmärtääkseni tuohon flextubeen ei tarvitse edes sitä välipalaa, vaan kaukoputken mukana tulee kaksi eri kokoista okulaariholkkia.

Kahden tuuman okulaareja tarvitsee vain laajakulmanäkymiä varten (eli pitkien okulaarien on syytä olla kaksituumaisia).

Putkea ja taivasta on kuitenkin ihan hyvä opetella tuntemaan ihan niillä vakio-okulaareillakin.

Tihka

Niin siin kannattaaks mun ostaa niitten suodattimien lisäks muutasitten ollenkaan?
()]{!!!

Tapanivi

No minun (ja luultavasti monen muunkin) mielestä ei kannata.
Celestron C11-CF /Celestron CG-5 GoTo
JS-Dobson 200/1000 ekvat.seurantajalustalla
Royal 150/1300 Newton (eläkkeellä...)
Kiikarit 25 x 100 Astro Gigant
Nikon Coolpix 4500
Canon EOS 300 / 1000D

Marko.J

Lainaus käyttäjältä: Tapanivi - 30.10.2008, 23:03:57
No minun (ja luultavasti monen muunkin) mielestä ei kannata.

Samaa mieltä, alkuun pääset kyllä putken mukana tulevilla okulaareilla, kuu- ja aurinkosuotimet on mukava lisä.

Uusia okuja, filttereitä tms. kannattaa mun mielestä ostaa vasta siinä vaiheessa, kun tuntuu, että on tarvis eikä olemassa olevilla enää pärjää... Kun olet tutustunut putkeesi ja tähtitaivaaseen, alkavat samalla omat ensisijaiset mielenkiinnon kohteetkin vähitellen jäsentyä. Sitten on helpompi ostaa lisävarusteita juuri omien tarpeiden mukaan eikä tule hankittua turhaa (ja kallista) sälää kaappiin pölyttymään.
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi