Shackletonin kraatterin vesijäämysteeri jatkuu?

Aloittaja Mare Nectaris, 26.10.2008, 11:54:52

« edellinen - seuraava »

Mare Nectaris

Mielenkiintoinen Tähdet ja Avaruus -lehden uutinen kertoi, että Japanin avaruusjärjestö JAXAn tutkija Junichi Haruyama tiimeineen oli analysoinut Kaguya / Selene -luotaimen kuvia kraatteri Shackletonista ja julkaissut analyysin tulokset Nature -lehdessä  (ks. Andrea Thompsonin raportti Nature -lehden artikkelista).

Shackletonissa on epäilty aiempien kuvien perusteella olevan näkyvillä vesijäätä. Japanilaisen tiimin onnistui osoittaa Kaguyan kraatterikuvaa analysoimalla, että tällaista heijastusta ei ole nähtävissä. Samoin tähänastiset tutkakuvat eivät ole voineet erottaa, onko kraatterissa vain kiviainesta vai myös jäätä.

Mielenkiintoinen debatti onkin nyt alkamassa. Kraatterissa voi hyvin olla ikijäätä, joka on regoliitin ja Kuupölyn peitossa, eikä näin heijasta mitään. Tällöin jää piileskelisi kraatterin ikikylmässä pimeydessä ja voisi olla jopa sitoutuneena pölyyn ja kiviainekseen. Marsissa jäätikön lämpötilanvaihtelut olivat tehneet tunnistettavissa olevan, erityisen kuutiomaisen pintatekstuurin Marspölyn peittämään jäätikköön, ja jäätä osattiin etsiä juuri siksi alueelta.

Tässä vielä kiintoisa linkki South-Pole - Aitkenin basinin (eli iskemäaltaan) vesitutkimuksiin.

Nähtäväksi jää ;D

Edit: lisäsin linkin Aitkenin iskemäaltaan vesitutkimuksia koskevaan sivustoon
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera