Asteroidi ?

Aloittaja ppk, 20.10.2006, 00:02:05

« edellinen - seuraava »

ppk

Olimme havainnoimassa tähti taivasta 19.10. kun havaitsimme  n.21.15 suhteellisen kirkkaan pitkän sumumaisen valo ilmiön liikkuvan kaakosta luoteeseen.
Kun kohde oli zeniitissä erottui yksityiskohdat hyvin selvästi, kirkas n.2 mag.tähtimäinen ydin ja pyrstö joka oli huomattavan pitkä ja laaja . Kun seurasin kohdetta 5.minuttia kaukoputkella 10"/ 1200 suurennus 48X. Ydin erottui hyvin hieman punertavan keltaisena ,  pyrstö levisi heti kirkkaan ytimen jälkeen hyvin laajana, eikä näkynyt kun pieni osa okulaarin näkö kentässä . kohde kulki suoraa linjaa ja oli selvästi havaittavissa n 8.minuttia.Oli todella vaikuttavin koskaan näkemäni havainto taivaalla .
Pekka Pietari Koskiniemi
Rovaniemi

Mothar

Olin ppk:n kanssa eilen 19.10 mukana havaitsemassa tätä asteroidia, vai mikä se lienee olikaan.
Kerron nyt oman havaintoni kohteesta. Havaitsimme kohteen noin klo 21.15 aikaan.Havaittaessa kohde oli menossa sisiliskon tähdistössä kohti linnunrataa. Aluksi se vaikutti satelliitilta, koska sen nopeus vastasi satelliitin nopeutta ja kirkkaus, noin 2-3 magn, oli samaa luokkaa satelliitin kanssa. Tarkempi havainnointi paljasti, että kohteen etupuolella näkyy sumumainen "puskuri", joka liikkui kohteen mukana. Kohteen edettyä kefeuksen tähdistöön, "puskuri" oli siirtynyt ympäröimään kohdetta. Pienen karhun tähdistön kohdalla kohteesta alkoi erottua himmeä pyrstö, joka venyi mittaa sitä mukaa mitä alemmas se liikkui. Vähän ennen kuin kohde saapui ison karhun tähdistöön, se näkyi kaikkein kirkkaimmillaan ja kohteen pyrstö erottui selvästi. Mittasin pyrstön pituudeksi peukalon leveydeksi suoran käden päässä, eli noin 2 astetta. Kohteen ydin erottui selvästi pyrstöstä. Noin klo 21.23 aikaan kohde alkoi himmetä niin paljon, että se katosi näkyvistä ison karhun tähdistön kohdalla. Tein tämän havainnon paljain silmin ppk:n havaitessa kohdetta 10" kaukoputkella.

En todellakaan tiedä mikä kohde, ei ainakaan meteori tai komeetta, sillä se liikkui hitaasti ja kirkkaus pysyi koko ajan suhteellisen vakiona.
Olisiko voinut olla NEO, Near Earth Object, tai jokin vastaava.
Ohessa kartta kohteen lentoradasta.
Valitusruuhka loppui heti - sähkölaitoksen johtaja katkaisi valittajien virran!!

Samppa

Aika jännä havainto. En nyt tiedä, mutta itelle tuli mieleen voisikohan ilmö johtua MetOp-satelliitin Sojuz2 kantoraketin romusta, koska MetOp laukaistiin 19.päivä klo. 19.28 Suomen aikaan Baikonurista. Tämä tuli vain itelleni mieleen.
Sami Hanski

Furyan

MetOp lentää noin 837 km korkeudessa. Eli todella paljon alempana kuin muut satelliitit. Olisiko mahdollista että se olisi itse satelliitti? :)
The Earth Was Blue But There Was No God

ppk

ESA:n MetOp satelliitti. Ainakin aika passaa
melko hyvin Se saattoi olla muuttamassa rataansa?
ja sen vuoksi moottori poltto päällä. Ennusteen mukaan magnitudi 2.9,
mutta jos moottori poltto päällä varmasti kirkkaampi.
 
sain tämmöisen vastauksen  Ursan asian tuntijalta  minusta täysin mahdollinen reittikin oli suunnilleen sama ps. vast muokatu
Pekka Pietari Koskiniemi
Rovaniemi

Jope

Mielenkiintoinen juttu. Jos se todella oli kyseinen satelliitti niin olsikahan tällaisia ilmiöitä mahdollista tulla vastaisuudessa ennustamaan.
Emmentaali? Salaneuvos? Sulate? vai Kuujuusto?

Furyan

Kyllähän niitä satelliitin paikannus ja ratakarttoja löytyy. mutta se voi olla jos se oli se ESA:n MetOp niin se oli vain menemässä radalleen.
Mutta ei sitä koskaan tiedä.
Jos joku joka tietäisi vähän enemmän näistä satelliitti hommista voisi valaista asiaa vähän  ;D
The Earth Was Blue But There Was No God

ppk

#7
http://www.heavens-above.com/PassDetails.asp?Size=600&SatID=29499&lat=65&lng=28&alt=0&loc=Unspecified&TZ=EET&Date=39009.7610145872


Tämä kartta vastaa hyvin havainnon kulkureittiä. Myös reitti ja aika täsmää näkemäämme havaintoon. Joka tapauksessa satelliitti oli näyttävän näköinen niin  paljaalla silmällä, kuin kaukoputkessakin . Tuossa ketjun ensimmäisessä tekstissä ilmansuunnat oli väärin olen ne korjannut. oikea kulku suunta oli kaakosta  luoteeseen .  pitää olla tarkkana jatkossa . ps kun on tuo luki häiriö oikeasti niin tekstit on välissä mitä sattuu
Pekka Pietari Koskiniemi
Rovaniemi

Mothar

Tuo Heavens-aboven kartta on täsmälleen se, mitä reittiä havainto kulki. Ei voi oikein olla mikään muu kohde, kun kulkureitti ja ajat passaavat niin hyvin toisiinsa. Lisäksi kohteen kirkkaus sopii hyvin havaintoon.

Näyttävä kohde, se täytyy myöntää. Onneksi ei ollut mitään vaarallisempaa.
Olisipa ollut tieto ennakkoon, niin muutkin olisivat voineet havaita saman.
Valitusruuhka loppui heti - sähkölaitoksen johtaja katkaisi valittajien virran!!