Uutta okua ostamassa

Aloittaja Celsius, 25.10.2008, 10:25:04

« edellinen - seuraava »

Celsius

Elikkäs minulla on Skywatcher Skyliner 200 putki, mutta jotenki nuo mukana tulleet okulaarit tuntuvat onnettomilta ja huonoilta. Voisiko joku ehdottaa, mitä minun kannattaisi ostaa tilalle? Laajakulmaisuus kiinnostaisi.

Tapanivi

Tuohon nyt on vaikea antaa tyhjentävää vastausta,  yksi vaihtoehto voisi olla zoom-okulaari. Esim. Baader Hyperion Zoom 8 - 24 mm joka on aika laadukkaaksi todettu.  Sitä saa Suomestakin useammalta eri myyjältä.
Celestron C11-CF /Celestron CG-5 GoTo
JS-Dobson 200/1000 ekvat.seurantajalustalla
Royal 150/1300 Newton (eläkkeellä...)
Kiikarit 25 x 100 Astro Gigant
Nikon Coolpix 4500
Canon EOS 300 / 1000D

Timpe

Jos englanti taipuu, niin lukaise tämä hiukan kieli poskessa kirjoitettu Rod Mollisen artikkeli Cloudy Nights'n sivuilta:
http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1872 Ethos Mania and the Cost of a Good Eyepiece

Jätä huomiotta kirjoittajan loppupäätelmä, että Televuen huippuokulaari (Ethos) voisi olla kannattava ostos, jos varat vain antavat myöten. Tämän sijaan lue tarkempaan artikkelin keskivaiheilta halvemmat vaihtoehdot (= artikkelin "the Cost of a Good Eyepiece" -osuus rivien välistä), sillä kirjoittaja kommentoi melkoisen osuvasti esim. Televuen Nagler sarjan laajakulmaokulaareille sopivia vaihdokkeja selvästi halvempaan hintaan. Esim. näin:
"It's certainly possible to go cheap, or even real cheap, with superwides. The Chinese factories know what you want. Almost every astro-merchant on the 'net is sellin' some kind of bargain basement 70 degree job. And there are a lot of real bargains out there. Fact is, it's fairly easy to produce a nice-performing superwide. Standouts? For my money the Hyperions from Baader and the Stratuses from Orion (Telescope and Binocular Center, that is). Both series feature numerous focal lengths, good performance even in fairly fast scopes, and prices that top out at about the hundred-an-a-quarter-mark. Still too rich for your blood? Get down and dirty with Orion's 66 degree AFOV Synta-made Expanses for about half that much."

Jos et jaksa lukea tuota CN:n artikkelia, niin sitten helpottaisi tietää käytettävän rahasumman suuruus ja se kuinka monta eri polttovälin okulaaria tällä pitäisi saada. Lisäksi kannattaa muistaa, että F5 putki asettaa omat minimivaatimuksensa okulaarien laadulle.
- Timo Inkinen

Jauhoiksi Kivi

Minulla on sama putki... Olisiko se hyperion zoom sitten niin hyvä ostos kuin kaikki kehuvat? Itse asiassa, mikä sen FOV on, kun en meinaa löytää sitä mistään. Ja kuinka paljon kuvaan voisi odottaa parannusta alkuperäisiin okuihin nähden?

E: Jaa se FOV on välillä 50-68

Celsius

Tuo Baader Hyperion kuulostaa kyllä kivalta. Mikä siitä olisi sitten hyvä koko?

Jauhoiksi Kivi

Täälläin samasta jutusta puhetta, sama putkikin, vain flextube versio:

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=3286.msg26055#new

hm

Eivät nuo kaukoputken mukana tulevat okulaarit mitään absoluuttisen onnettomia ole. Moninverroin parempia kuin ne okulaarit, joilla havaitsevan tähtitieteen suuret löydöt aikoinaan on tehty. Okulaarit olivat silloin parhaimmillaan kaksilinssisiä ja korkeintaan hulppean 25 asteen kuvakulman tarjoavia. Aikojen myötä ovat toki ominaisuudet parantuneet, vaan paremmin ovat kunnostautuneet markkinamiehet luodessaan uusia mielihaluja yötaivaan alla korkeuksiin tähyäville harrastajille.

Valovoimainen peiliputki on kovin herkkä kollimaatiolle. Onko tämä asia tarkastettu ja hyväksi havaittu? Huonosti kollimoidulla putkella ei kuva parane kalliillakaan okulaarilla. Valovoimaisen peilin terävän kuvakentän alue on myös suppea, jolloin laajakulmaisempi okulaari tarjoaa lisää nähtävää vähemmän terävänä toistuvalle reuna-alueelle.

Laajakulmaista ja satoja euroja maksavaa okulaaria himoavan pitäisi pyrkiä koekatsomaan tällaista ennen hankintaa rauhallisesti omalla putkella. Silloin vasta voi hyvin nukutun yön ja aviopuolison lausunnon jälkeen arvioida selkeästi hankinnan mielekkyyttä.

Okulaarin tarjoama katseluvaste on mekaanisen ja optisen laadun lisäksi riippuvainen suuresti havaitsijasta. Tämän johdosta muiden silmin tehtyihin arvioihin on aihetta suhtautua jonkinmoisella varovaisuudella. Hyvin harvalla on mahdollisuutta suorittaa laajaa okulaarien vertailua yhdellä havaintokerralla. Tietyllä systematiikalla voi kuitenkin okulaarejakin pyrkiä arvioimaan. Siitä tein aikoinaan pienen kirjoitelman, joka nykyisessa asussaan sivulla: http://www.teknofokus.fi/Astro/Okulaari/Seloku.htm

Aiemmin mainittua Baaderin Hyperion zoom -okulaaria ei tällä hetkellä ole myytävänä. Tai jos jossakin on, niin kyseessä versio, jonka valmistus on lopetettu. Tällä hetkellä tuotekehityksessä pyritään poistamaan aiemmin havaittu ongelma, jonka johdosta uuden version saatavuus saattaa siirtyä ensi vuoden puolelle.

Hannu Määttänen

Tomu

Tiedätkö Hannu tarkemmin mikä tämä Baaderin zoomia koskeva ongelma on?

-Tero
Tero Tomukorpi

Tosiharrastelija

Varmaan se että joutuu tarkentamaan uudelleen aina kun zoomaa!
***Meade ETX-70 LIITERI GoTo***
***Bresser102/1000 EQ5***
***15x70 Kiikarit***
**Tulipallokamera Philips SPC900NC**

Celsius

mites sitten esimerkiksi villen kellossa olevat baader hyperionit?
http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/categories.php?id=2

Pekka Moisio

Hyperionit on hinta/laatusuhteeltaan mielestäni yksiä parhaimmista.

Plussia
68 astetta näkökenttää, pitkä silmäväli, hyvä "läpinäkyvyys" ja hinta kohdallaan. Samalla modulaarisuus on kiva

Miinuksia
Pitkän silmävälin kanssa joillain on ongelmia kuvaan ilmestyvien tummien alueiden kanssa ja astigmaattisuutta ja/tai muuta virhettä esiintyy kuvakentän reunoilla, ainakin 2" moodissa, jolloin tämä "barlow" osa on poistettu. Koko ja paino saattaa olla kanssa ongelma jollekkin.

Parempiakin on, mutta hinta nousee sitten aika paljon.

hm

Hyperion zoomissa ratkotaan lähinnä kosmeettisen oloista ongelmaa. Mitään rakenteeseen, optiikkaan ja ulkonäköön liittyvää muutosta ei ole odotettavissa. Nykyisten omistajien ei myöskään ole tarpeen olla huolissaan.

Zoomin tarkennuksen muuttuminen polttovälimuutoksen myötä on ominaisuus, jonka kanssa pitää elää. Käytännössä tarvittava muutos on hyvin vähäinen.

Hannu Määttänen

Tomu

Kiitos Hannu vastauksesta!

-Tero
Tero Tomukorpi

Tikkis

Lainaus käyttäjältä: hm - 28.10.2008, 17:27:41
Zoomin tarkennuksen muuttuminen polttovälimuutoksen myötä on ominaisuus, jonka kanssa pitää elää. Käytännössä tarvittava muutos on hyvin vähäinen.
Niinpä kyseisen tyyppiset okulaarit ovatkin oikeastaan vaihtuvapolttovälisiä (varifocal) okulaareja, eivätkä aitoja zoom-rakenteita. Erona on juuri se että zoom-tyyppisessä optiikassa tarkennus säilyy oikeana vaikka polttoväliä muutettaisiinkin, kun taas varifocal-ratkaisussa tarkennus on aina tehtävä uudelleen polttovälimuutoksen jälkeen.

Tikkis
Itse koottu 480 mm, f/9 Apokromaatti moottorijalustalla,  Sky-Watcher Black Diamond ED 120 linssikaukoputki Giro ALtAz -jalustalla.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Celsius - 27.10.2008, 07:31:28
Tuo Baader Hyperion kuulostaa kyllä kivalta. Mikä siitä olisi sitten hyvä koko?

Jos putken mukana tulee 25mm ja 10mm okulaarit (jotka antavat 1200mm polttovälillä 48x ja 120x suurennukset + 4.2mm ja 1.7mm lähtöpupillit), niin tällöin Baaderin Hyperion Aspheric 31mm tai 36 mm okulaari voisi olla hyvä lisä kokoelmaasi. Suurennukset ja lähtöpupillit näille kahdelle ovat tässä:
  31mm -> 39x / 5.3mm
  36mm -> 33x / 6.1mm
On hiukan makuasia kumman noista ottaa, mutta molemmissa on 72o näennäinen kuvakenttä, joka tarjoaa 25mm vakio-plössliin verrattuna reilusti enemmän taivasta näkökenttään  :)
Noita saa esim. täältä: http://www.teknofokus.fi/Astro/Okulaari/Baadok.htm
2454631  Hyperion 31mm Aspherical eyepiece 234,00
2454636  Hyperion 36mm Aspherical eyepiece 254,80
(hinnat vuodelta 2007, Teknofokuksen Hannu Määttänen (hm) tietänee tuoreet hinnat tälle vuodelle)
Hyvänä puolena noissa on sovitin sekä 1 1/4" että 2" okulaariholkkiin.
- Timo Inkinen