Kirjoittaja Aihe: Photokina 2008 tähtiharrastajan silmin  (Luettu 2724 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa hm

  • Eksoplaneetta
  • ***
  • Viestejä: 351
Photokina 2008 tähtiharrastajan silmin
« : 26-10-2008, 01:05:08 »
Foorumilla on esitetty Kölnissä parillisina vuosina järjestettävää Photokinaa harrastajamatkailun kohteeksi. Koska kuluvan vuoden messu on nyt onnellisesti takana, laitan muutaman näkemyksen tapahtumasta, jossa olen jo parinkymmenen vuoden ajan käynyt.

Photokina on tavattoman laaja mammuttimainen tapahtuma, joka täyttää kymmenkunta isoa hallia. Jos valokuva kävijää kiinnostaa, löytyy nähtävää ainakin kolmeksi päiväksi, mikäli aikoo kattavasti näyttelyyn tutustua. Astroharrastajan kannalta tarjonta on kuitenkin varsin suppea. Erityisesti tänä vuonna tarjonta taisi olla oman messuhistoriani vähäisin. Merkittävistä valmistajista oli kutakuinkin entiseen tapaan paikalla Celestron. Suurissa talousvaikeuksissa oleva Meade oli jäänyt kokonaan pois. Vixenin osasto oli oli huomattavasti kutistunut aiemmista kerroista. Laatumerkeistä Takahashi ei ollut tällä kertaa paikalla, William Optics oli läsnä pienellä osastolla. Sky-Watcher ja Synta olivat paikalla, mutta heidän osastonsa olivat lähinnä jälleenmyyjiä palvelevia. Lisäksi paikalla muutamia Euroopassa tuntemattomia kiinalaisia yrityksia ja lukuisasti pieniä 70 mm:n linssiputkia myyviä firmoja.

Kaukoputkien markkinointi poikkeaa suuresti kamerain lanseerauksesta, jossa tuotteet julkistetaan lukuisia kuukausia ennen markkinoille tuloa. Suuret kaukoputkivalmistajat tekevät tälläkin hetkellä jo uusia tuotteita, jotka julkistetaan vasta kun nykyisten tuotteiden varastomäärät ovat laskeneet soveliaalle tasolle. USA:n joulumyyntiin on tulossa uusia tuotteita, jotka rantautuvat täkäläisille markkinoille vasta ensi vuoden syksyllä. Tosin tulevaisuus on tällä hetkellä äärimmäisen epävarmassa tilanteessa. Vapaa-ajan tuotteet kohtaavat etulinjassa taloudellisen epävarmuuden myötään tuomat muutokset kulutuksessa.

Satunnainen messuvieras ei välttämättä pääse keräämään syvällistä tietoa tuotteiden ominaisuuksista. Perusesitteitä jakavien messuemäntien (ja -isäntien) tuotetietämys ei välttämättä ole kovin syvällistä. Tekniikkaa ja myyntiä tuntevien henkilöiden kanssa ei messuvieras juuri pääse keskustelemaan, sillä he käyttävät aikansa tiukasti aikataulutettuina jälleenmyyjien kanssa tapahtuviin sessioihin.

Edellä olevan perusteella en oikein voi suositella Photokinaa astromatkailun kohteeksi. Joku muu astrotapahtuma olisi varmaan antoisampi harrastuksen kannalta. Photokina on myös valitettavan kallis tapahtuma. Perinteiseen saksalaiseen suurmessutapaan kaikki kaupungin hotellit noudattavat messujen ajan messuhintaa, joka tuplaa yöpymisen hinnan. Oheiskustannukset mukaan laskien messukäynnin hinta kipuaa helposti nelinumeroiseksi. Photokina alkaa tiistaina ja päättyy sunnuntaina. Suosittelen mahdollista kävijää vierailemaan alkupäässä, sillä viikonloppuna alkaa väsymys painaa näytteilleasettajia ja paikallisten kävijöiden monilukuisuus tekee tapahtumasta perin ruuhkaisen.

Hannu Määttänen

Poissa Jorma Koski

  • Rinnakkaisuniversumi
  • *****
  • Viestejä: 1074
  • MrRapids @ #sirius (IRCNet)
    • Kotisivuni
Vs: Photokina 2008 tähtiharrastajan silmin
« Vastaus #1 : 27-10-2008, 08:46:06 »
Kiitos kommentoinnista! Selvästikkään Photokina ei voita Astronetin astroinfomäärää!

Niin ja mukava on myös vuosittainen kuvakavalkadisi messuilta
http://www.teknofokus.fi/Foto/Pk2008/Pkina2008a.htm
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook