Automaatioprojekti

Aloittaja mickut, 23.11.2010, 23:05:58

« edellinen - seuraava »

mickut

Käsin fokusointi pakkasessa on aina ollut tylsää ja aikaviepää, joten asiallehan täytyi tehdä jotain. Näistä olemattomista lähtökohdista potkittu Automaatioprojekti on edennyt vaiheeseen 1: moottorifokus. Eli oman C8:n perään pulttautuva TS:n edullinen "Crayford-style" -fokuseri on moottoroitu, samoin sopiva adapteri tehty Komeetan WO:lle tuota samaa moottoria varten, eikä WO:n kylkeen tarvinnut Kankaan Laurin jälkeen tehdä enää lisää uusia reikiäkään  :laugh:

WO:n fokuserin kylkeenhän oli jo aikaisemmin samassa paikassa tehty 4 kierteistettyä reikää melkein suorakulmioon, joten sitä varten oli tarpreen tehdä vain sopiva S:n muotoinen kiinnityslevy ja akseliadapteri omalle moottorilleni (6mm akselista 6mm fokuserin akseliin stoppiruuveilla oli melko helppo: reikä keskeltä läpi ja oikeaan mittaan, kylkeen kaksi reikää ja niihin kierteet).


Moottoroitu WO

Teleskop-Service:n fokuseri olikin hieman hankalampi, koska siinä ei ole minkäänlaista suoraa pintaa, lisäksi akseli on 4mm paksu ja se tulee ulos 10mm reiästä melkoisessa kulmassa suhteessa pinnan normaaliin. Tarvittava adapteri syntyi pienen pohdinnan jälkeen


sorvaten
ja

poraten.

Hieman lisää pohdintaa vaati moottorin kiinnittäminen siten, ettei moottori heilu paikaltaan pois. Noin tunnin mittailun, porailun ja taivuttelun jälkeen yksi reikä on 1.5mm pielessä, mutta fokuseri toimii.

(ja sama isompana)

Enää pitää löytää jostain yksi M4x10 kupukanta ja laajentaa fokuserin pohjan puolella moottoripidikkeen kiinnitysreikä oikeaan kohtaan, niin laite on paraatikunnossa. Moottori ja sen ohjainyksikkö ovat epsanjasta, Seletek Armadillo ja vaihteistettu 3600 steppiä per kierros unipolaari.

Vaihe kaksi pitää sisällään mahdollisesti lisäreikiä WO:hon, eli tavoite on rakentaa servo-ohjattu Bahtinov-maski tai muu vastaava interferenssilähde, esim yksinkertaiset eteen käännettävät lattatangot niin WO:n kuin C8:n eteen. Servo-ohjaimella on tavoite myös ohjata huurrepantoja sekä flättikalvon kirkkautta, jolloin flättien kuvaaminen kapeakaistasuotimilla ja L-suotimella voivat tapahtua järjellisillä valotuksilla, SXVR-H18:n suljinmekanismin rajoittaessa lyhimmän tasaisen valotuksen noin 1,5 - 2 sekunnin nurkille.

Vaihe kolme tuskin tulee toteutumaan, vaikka onkin houkutteleva, eli automaattinen, moottoroitu napasuuntaus plate-solvattujen kuvien perusteella. Tässä mekaaninen ratkaisu ylittää tämänhetkisen valmistustaidon.

-Antti

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: mickut - 23.11.2010, 23:05:58
WO:n fokuserin kylkeenhän oli jo aikaisemmin samassa paikassa tehty 4 kierteistettyä reikää melkein suorakulmioon

Noh noh. Oli ne piirrosvaiheessa vielä suorassa kulmassa. :grin:

Aika vänkä ratkaisu tuohon mustaan fokuseriin.

mickut

Vaihe kaksi on edennyt siihen pisteeseen, että kontrollerin suunnittelu on päässyt alkuun. Tällä hetkellä toteutettavana on:

  • Tietokoneohjaus USB:llä (joko FTDIn piirillä tai v-USB-kirjaston kanssa suoraan)
  • 6 PWM kanavaa (2 hidasta (lämmittimet), 2 nopeaa (flättikalvo), 2 50Hz tarkkuus-pulssia(esim servot)
  • 2kpl 1-Wire väyliä esim lämpöantureille
  • ISP-socket "helppoa" firmwaren päivitystä varten (ellen siirry arduino-bootloaderiin tms, piirinä nyt ATMega644P)

Varsinaisen piirilevyn yritän pitää suht yleiskäyttöisenä, ja isommat lisäkilkkeet voi kytkeä liitinriman kautta. Servoilla on tavoite ohjata fokusointimaskia putken eteen, jolloin syyt lähteä pakkasella ulos kesken kuvauksen vähenevät merkittävästi.

Neljään kanavaan (hitaat ja nopeat) tällä hetkellä tavoitteena laittaa FET ohjaamaan kuormaa, testeissä ainakin näytti flättikalvo tottelevan ohjausta kohtuullisen hyvin:

Isompana Flickrissä

Sopivan edullisen protopajan löydyttyä ajattelin teettää kiinassa 10kpl piirilevyjä, eli jos kiinnostaa rakentelu, kannattaa nyt osallistua ideoimaan. IO-kanavia on vapaana melkoisesti, tosin ainakin kosteusanturi pitää kytkeä kiinni, ja full-step askellus tai DC-moottorin ohjauskin olisivat ihan mahdollisia lisätä esim fokuserin tai dome-pyörittelyn ohjaamiseen.

mickut

Projektin eteneminen on ollut satunnaista, mutta etenevää silti. Tänään sain koottua puuttuvia liittimiä ja koteloa vaille piirilevyn loppuun ja testattua siitä yksinkertaisilla testialgoritmeilla kaikki PWM-kanavat.


Kasassa on

Teoriassa tuota voisi koodata Arduino IDEssäkin, mutta tuolla nimenomaisella piirillä on adaptaatiossa bugi ja sarjaliikenne Arduino-koodissa ei toimi. Onneksi Arduinon bootloaderin flashaystuki on tuettu hyvin avrdude:ssa, joten firmispäivitykset saa tehtyä vaikka kesken havaintoyön jos innostuu liian kovassa pakkasessa visuaalihavainnoinnin sijaan koodaamaan. Nyt on jäljellä puuttuvien liitinten, kotelon ja mahdollisten kytkinten hankinta ja kontrollisoftan teko sekä mikrokontrollerille että kuvaus-PClle.

-A