Vinkkejä laadukkaaksi 20x...40x kiikariksi?

Aloittaja 2or4, 13.08.2008, 18:53:13

« edellinen - seuraava »

2or4

Olen hankkimassa noin 20x ja/tai 40x kiikaria sekä maisema- että tähtikäyttöön. Etulinssi suuruusluokkaa 80-100mm. Kiikarin pitäisi toimia hyvin silmälasienkin kanssa ja lisäksi diopterikorjausalue vähintään -5. Hintaluokka mielellään alle 2000, mutta jos sillä ei saa hyvää kiikaria niin vähän kalliimpikin voisi kiinnostaa. Olisin kiitollinen käyttökokemuksista ja esim. linkeistä kiikaritesteihin/keskusteluihin.

Timpe

Täältä voi aloittaa tiedon etsimisen:
http://www.cloudynights.com/category.php?category_id=48&pr=2
Kahden kiloeuron hintaluokka voi tosin tulla ahtaaksi, sillä tonnin saa kulutettua jo 8x40 kokoluokan laatukiikareihinkin. Omaa käyttökokemusta ei ole kuin näistä pienistä (alle 50mm) ratkaisuista, joten jos vaikka tietävämmät jatkavat aiheesta enemmän.
- Timo Inkinen

2or4

Kiitos hyödyllisestä linkistä. Keskustelu- ja katselmointifoorumeiden mukaan ainakin Miyauchi näyttäisi olevan aika hyvälaatuinen brändi noissa jättikiikareissa. Hintaluokka kyllä hyppää tuonne lähemmäs 4-5 tonnia helposti - mutta kannattanee kärsiä. Tietäisikö joku, onkohan Miyauchi myös itse suunnittelija/valmistaja noille kiikareilleen - vai keneltä tulevat, ja saako samaa tavaraa jollain halvemmalla brändillä?

Timpe

En tiedä tuosta Miyauchista mitään mainitsemisen arvoista, joten taidat joutua kaivamaan tiedot itse netistä (kalliit laatukiikarit ovat todella harvojen herkkua)  :-\
Toisaalta täällä foorumilla on monta jättikiikarin omistajaa (ainakin tekemäni haun mukaan), joten tätä kauttakin saattaisi löytyä perustietoa tämän kokoluokan laitteista. Suomessa yleisimmät jättikiikarimallit taitavat silti olla näitä 500-1000€ (tai alle tuon) hintaluokan malleja, koska tätä suurempien jättikiikarien summalla saa jo hyvän kaukoputken käyttöönsä.

Tätä ajatusta jatkaen vielä lisäkysymys pohdittavaksi;  omistatko kaukoputkea, johon voisi kiinnittää kiikaripään (ns. "binoviewer" -laitteen)?
Jos omistat, niin täältä löytyy testi noista binoviewer-laitteista (vuodelta 2003):
   http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=12 Binoviewer Shootout in the Arizona Desert
(tämä löytyi "binoviewers" sanahaulla CN:sta)
- Timo Inkinen

Kaizu

Miyauchin kiikareilla en ole katsonut. Kuvista kuitenkin näkyy että niissä on taitettu okulaaripää, se on tarpeellinen ominaisuus tähtikiikarissa.
Vaihtoehtona lepolasse tai keinutuoli ja jalusta. Olen katsonut Helioksen 100x25 kiikareilla, kuva oli siedettävä mutta okulaareja ei oltu taitettu. Samoin oli Fujinon 25x150 kiikarissa, sopii hyvin merivartioille horisontin katseluun mutta huonommin zeniittiin tuijotteluun.

Siispä päädyin rakentamaan kiikarit itse, varsinkin kun satuin saamaan Vehkikseltä pari Leizin linssiä.
http://www.kaiforssen.fi/Leitz%20Wetzlar%20binocular%2023x135.htm

Splittereitä, jotka jakaa yhden objektiivin kuvan kahdelle silmälle, en voi suositella kenellekkään. Kuvan kirkkaus myös puolittuu koska sama kuva jaetaan kahtia puoliläpäisevällä peilillä. Lisäksi laite vie huomattavasti putken optista pituutta ja sen kompensoimiseksi niissä on useimmiten suurennusta lisäävä barlow-linssi, joka pimentää kuvaa entisestään. Oma 65mm:n linssiputki ei splitterin kanssa sopinut enää kuin Kuun ja Jupiterin katseluun. Kirkkaana päivänä maakohteita oli ihan mukava katsella kahdella silmällä.

Kaizu
Kai Forssen

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 14.08.2008, 21:42:45
Splittereitä, jotka jakaa yhden objektiivin kuvan kahdelle silmälle, en voi suositella kenellekkään. Kuvan kirkkaus myös puolittuu koska sama kuva jaetaan kahtia puoliläpäisevällä peilillä. Lisäksi laite vie huomattavasti putken optista pituutta ja sen kompensoimiseksi niissä on useimmiten suurennusta lisäävä barlow-linssi, joka pimentää kuvaa entisestään. Oma 65mm:n linssiputki ei splitterin kanssa sopinut enää kuin Kuun ja Jupiterin katseluun. Kirkkaana päivänä maakohteita oli ihan mukava katsella kahdella silmällä.

Ahaa, hyvä tietää. Itse en ole moiseen katsonut, mutta olen lukenut noita käytettävän mm. planeettahavainnoissa keskikokoisissa putkissa. Toisaalta lisälasipinnat missä tahansa optisessa systeemissä tuovat samalla esteitä valon kulkutielle ja saattavat heikentää kuvalaatua. Näitä käyttävät ihmiset kehuvat kahdella silmällä katselun mukavuutta, minkä voin hyvin ymmärtää. Kaizu, minkä hintaluokan laitteen läpi muuten katsoit? Tuossa antamassani linkissä hinnat vaihtelivat $375 ja $1030 välillä (v.2003 hinnat), joten laatuerojakin esiintyy.

Olisi myös hyvä tietää, mihin käyttöön alkuperäiskysyjä on tuota laadukasta jättikiikaria hankkimassa. Tuota laitetta voisi harkita päätoimisen komeettahavaitsijan ja -etsijän havaintovälineeksi, mutta (suurenkin) kiikarin rajat suorituskyvyssä ja yleisessä käyttökelpoisuudessa (tähtitaivaan havaintoihin) tulevat nopeammin vastaan kuin saman kokoluokan tai suuremman (silti saman hintaisen) kaukoputken.
- Timo Inkinen

Meade-mad

Kaizun splitteri on Zeiss tai Leiz. Hintaluokka ~10000€ sovittettuine okulaareineen.
Että silleen.

LOMOn jatkeeksi kokeillaan seuraavaksi. Sillä vehkeellä valo riittää. Saadaan polttoväli kasvatettua luokkaan 16m. Saattaa Jupiter ja Kuu olla aika maukkaita!

jk


PS. perussplitterin kanssa kun valitaan okulaareja ei riitä että ne ovat samaa polttoväliä ja samaa merkkiä, vaan pari on valittava siten että ne ovat samanlaisia ilman merkittävää toleranssia.
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Timpe

Tuo linkittämäni artikkeli kannattaa lukea (luin sen itsekin vasta äsken kokonaan ja huolellisesti), koska tuossa on mukana paljon pohdintaa binoviewerin käytöstä eri kaukoputkityypeillä ja kokemuksia eri käyttäjien välillä. Tällainen binoviewer ei näytä olevan ihan plug'n'play laite samaan tapaan kuin okulaarit tai barlowit ovat. Itselleni jäi kuitenkin tuon artikkelin perusteella käsitys, että hyvälaatuinen binoviewer kykenee tarjomaan yli 10" putkissa selvästi paremman visuaalikokemuksen kuin yhdellä silmällä katsominen. Tämä olettaen, että käytetty binoviewer sopii yhteen käytetyn kaukoputken kanssa. Tuo artikkelin Denkmeierin laite näyttäisi olevan ylitse muiden mm. pienen lisäsuurennuskertoimensa vuoksi, mutta nykytilanne eri valmistajien kesken on varmaan muuttunut vuosien mittaan. Tämän vuoksi tuollaisen lisukkeen hankinta vaatii perehtymistä ja harkintaa (aivan samoin kuin jättikiikarienkin), jottei iso kasa kiloeuroja menisi ihan haaskuuseen.  8)
- Timo Inkinen

Kaizu

Merkki on Zeiss. Sopivat hyvinkin Lomoon. Ne on tarkoitettu "hitaaseen " putkeen, F>10, ja Lomossahan F on 16. Puolen metrin peilistä riittää valoa kahdellekin silmälle.

Kaizu
Kai Forssen

2or4

Eri vaihtoehtoja pohdittuani päädyin lopulta hieman hieman liikuteltavampaan vaihtoehtoon - Canon 15x50 IS. Valovoimassa ja suurennuksessa joutui toki tinkimään verrattuna jättikiikareihin, mutta toisaalta aina ei tarvitse virittää jalustaa. Myös keskustarkennus on mukava ominaisuus varsinkin maisemakäytössä. Viime viikon lopulla tulikin hienosti esille pilvettömältä taivaalta melkein täysikuu, johon kiikaria oli mukava kokeilla. Kokemus oli erittäin positiivinen: kuva vakaa myös huolellisesti käsivaralta pideltäessä, kuun reunoillakaan ei näkynyt havaittavaa värivirhettä ja kuun pinnanmuodot näkyivät tarkasti.