Kirjoittaja Aihe: Gemini G41/G42 jalusta  (Luettu 22833 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6929
  • Valoa ja varjoja
Gemini G41/G42 jalusta
« : 25-09-2008, 18:32:48 »
Foorumi kaatui harmillisesti tästä aiheesta kirjoittamani viestin jälkeen ja vei sen aloitukseni bittitaivaaseen  :'(
Kysyn siis uusiksi Gemini G41 tai G42 jalustoista käyttäjäkokemuksia Suomesta. Luulen, että nämä ovat jääneet täällä vähälle huomiolle, mutta eri webbisivujen palautteesta päätellen näilläkin tuntuu olevan vakiintunut (vaikkakin vähäinen suhteessa valtamerkkeihin) käyttäjäkunta, joka kehuu jalustansa ominaisuuksia ja laatua.

Laitan nyt tähän alle linkkejä tämän jalustan tienoilta, kun tulin perehtyneeksi tähänkin aiheeseen parin viime päivän aikana tavoitteena löytää tukeva jalusta 300/1500 Newtonin alle.
http://www.astronomy.hu/g42.htm - Valmistajan kotisivut (unkarilainen jalusta!)
http://www.cloudynights.com/item.php?arch=1&cy=2005&cm=2&cmn=February&item_id=33 - Cloudy Nightsin käyttäjäkokemuksia aiemmasta G41 mallista
http://www.ecliptica.org/g41/g41configs.htm - Kuvia jalustan käytöstä
http://www.supernovae.be/g41.htm - G41 testi ja käyttäjäkokemus automaattijalustana supernova-jahdissa
"The Gemini 41 is a middle heavy mount with excellent features and great precision. The periodic error is sufficiently small to allow for unguided photography and can handle heavy Newton and SCT-telescope with great ease."
http://forum.ecliptica.org/ - Eplictica foorumi keskittyy tähän jalustaan

Noiden sivustojen selaamisen jälkeen minulle jäi positiivinen kuva ko. jalustasta, mutta mitä mieltä muut täällä ovat? Tätä pitäisi kait verrata muihin 5-8 k€ hintaisiin + 40-50kg kantaviin jalustoihin (kuten esim. Losmandy Titaniin), jos oikein ymmärrän.
- Timo Inkinen

Poissa Veijo T

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 194
  • Kotisivujen uusi osoite
Vs: Gemini G41/G42 jalusta
« Vastaus #1 : 25-09-2008, 20:38:24 »
Katselin noita  linkkejä ja joitakin lisää Google haulla, tuossa jalustassa näyttää olevan mielestäni kilpailukykyinen hinta, ja ainakin yritystä tehdä siitä riittävän tarkka ja tukeva myös pitkillä polttoväleillä valokuvaukseen, myös valmistaja on entinen tähtiharrastaja joka ei päästä jalustaa ulos ennen kuin se on testattu useampana yönä tositoimissa, joten näiltä osin ei olisi mikään sarjatuotantokappale lähdössä asiakkaalle.

Myös nuo suuret olikohan yli 20cm pronssiset seuranta kiekot parantaa seurannan tarkkuutta, en löytänyt esim. sinun tai vastaavalle 300/1500mm putkelle tuosta mistään testiä, pystyykö se yli 10min valotuksiin ilman seurannan korjausta, sinun 1500mm putkessahan juuri tuo putken pituus ottaa  tuuli kuormia helposti joten se tuo lisää haastetta.

Tuosta näyttää olevan 2 mallia, sekä kiinteä että kenttäkäyttöön tehty, se osaa palauttaa käsittääkseni jalustan myös virran katkaisun jälkeen samaan paikkaan vaikka seuraavana päivänä, luonnollisesti se vaatii silloin kiinteän asennuksen.

Kyllä tuo jalusta ainakin minulle riittäisi, vaikka itse kyllä käyttäisin vastaavan summan puoliksi jalustaan / tähtikameraan, sinulla taitaa olla jalusta suuremmassa arvossa, yksi mikä kannattaa selvittää on se että kuinka tuo jalusta liikkuu ilman sähköjä, onko liikkeet sopivan "tahmeat" visuaalikäyttöä ajatellen, jos itse haluaa siirtää putken suoraan haluttuun kohteeseen jolloin molemmat akselit liikkuu vapaasti.

Tuntiakselin kallistuksen säätö kierreruuvi on tehty mielestäni vähän heppoisesti sekä vain olikohan 10mm sormiruuvilla jalusta tolppaan kiinni keskeltä, nuo kuvat näkyi paremmin manuualissa, nuohan on kyllä helppo vaihtaa jos on tarvis.


Veijo T

Poissa PetriKe

 • Ryhmäaktiivit
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1652
  • Petri Kehusmaa Astroblog
Vs: Gemini G41/G42 jalusta
« Vastaus #2 : 26-09-2008, 13:08:38 »
Kyselin aikoinaan tietoja myös tästä jalustasta (suoraan valmistajalta), kun selvittelin omaa jalustahankintaa. Laatu ei oikein vakuuttanut ja valmistaja ei pystynyt lupaamaan toimintavarmuutta pakkasessa. Totesin siinä vaiheessa, että en jaksa ruveta tuohon hintaan nähden jalustaa vielä itsekseni virittelemään ja jätin jalustan pois laskuistani.

Voi olla, että asiat ovat nykyään paremmin tuon jalustan valmistajan osalta, mutta kannattaa penkoa netistä käyttäjäkokemuksia jalustan toiminnasta pakkasessa.

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6929
  • Valoa ja varjoja
Vs: Gemini G41/G42 jalusta
« Vastaus #3 : 26-09-2008, 20:02:13 »
Kiitos kommenteista, Veijo ja Petri! Kiinnostus tähän G41 malliin lähti liikkeelle, kun satuin vahingossa eksymään http://www.astrobuysell.com:n sivuille ja tuolla oli 1,5 v ikäisen G41:n observatoriomallin myynti-ilmoitus. Myyjä oli Espanjasta ja meilasimme tämän viikon edestakaisin jalustasta, mutta kaveri veti viime hetkessä tarjouksensa pois myynnistä ja ilmoitti, ettei hänen kannatakaan myydä tätä jalustaansa vielä lainkaan. Hintapyynti olisi ollut kohtuulliset 4k€ (jalustapää, napaetsin, FS2 goto-ohjainkapula, WO dovetail-combo, Losmandy 10kg vastapaino ja jotain muuta pientä), jonka olisin ollut suoraan valmis maksamaan koska vastaavat maksavat uutena n. 6 k€. Samoin rahtikulutkin (UPS standard, 360€) olisin ottanut kontolleni, mutta kaveri ei sitten kuitenkaan suostunut myymään omaansa pois...  :-\

Jatkoa ajatellen laitoin sitten kuitenkin tänään tiedustelun Geminin valmistajalle Unkariin ja kysyin G42:n pakkasenkestävyyttä ja tämän hetkistä saatavuutta. Saa nähdä, mitä vastinetta tällä kertaa tulee, jos kerran Petriä ei vakuutettu edelliskerralla pakkaskestosta. Tuolla astrobuysell.com:ssa näyttää liikkuvan käytettyä astro-kamaa melko runsaasti, joten kannattaa seurata palstaa, jos rohkeus riittää kauppoihin EU:n alueella yksityishenkilön kanssa (tässähän ei ole kuluttajasuojaa takana, linkki). Tuollainen Gemini olisi kuitenkin hinnaltaan Losmandyä, AP:tä, Paramountia ja muita hiukan halvempi ilman, että tukevuudesta joutuisi merkittävästi tinkimään, mutta talvitoimivuus on kyllä tiedettävä varmaksi. (Tämä 30-40 kg kantavuusvaatimus tulee mokoma minulle kovin kalliiksi.)

Edit:
Kyllä tuo jalusta ainakin minulle riittäisi, vaikka itse kyllä käyttäisin vastaavan summan puoliksi jalustaan / tähtikameraan, sinulla taitaa olla jalusta suuremmassa arvossa...

Tätä piti tulla vielä erikseen kommentoimaan, sillä pidän hyvää jalustaa merkittävänä tekijänä havaintomukavuuteen. Hyvällä jalustalla varustetulla putkella näkee yksinkertaisesti paljon enemmän kuin hennommilla yksilöillä. Vaatimuksena olisi, että putken näkymä pysyy tarkennettaessa hyvin kurissa/värinöittä ja kohteen ympäristöä pääsee tarvittaessa skannailemaan suuntaan jos toiseenkin ilman, että kohde hyppii holtittomasti näkökentässä suurillakaan suurennuksilla. EQ6 Pro + kevyt 150 Mak ja 2x vastapainot lyhyessä vastapainoakselissa sallivat tämän, saas nähdä mitä rautaa 300/1500:lla vaaditaan suunnilleen samaan tasoon. Kuvaus tulee sitten jos on tullakseen, sillä se mokoma on kokonaan oma harrastuksenlajinsa, josta saa aivan omat turhautumansa ja onnistumisen ilonsa.
« Viimeksi muokattu: 26-09-2008, 20:36:32 kirjoittanut Timpe »
- Timo Inkinen

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6929
  • Valoa ja varjoja
Vs: Gemini G41/G42 jalusta
« Vastaus #4 : 27-09-2008, 14:36:54 »
Jatkoa ajatellen laitoin sitten kuitenkin tänään tiedustelun Geminin valmistajalle Unkariin ja kysyin G42:n pakkasenkestävyyttä ja tämän hetkistä saatavuutta. Saa nähdä, mitä vastinetta tällä kertaa tulee, jos kerran Petriä ei vakuutettu edelliskerralla pakkaskestosta.

Tänään tuli vastaus valmistajalta, jonka laitan tähän alle olennaisilta osin:
"The g42 Observatory mount head would be available in late October if ordered now, with all accessories featured on my homepage.
I did run tests on the critical parts of the mount in my deep freezer and I have customers in Norway and Sweden as well  but also one in Finland whom I
know of. The LCD on the hand controller would be rather slow at this temperature, otherwise the mount is operational at -20 C."


Edellisen lisäksi se espanjalais-kaveri oli laittanut vielä myöhemmin illalla sähköpostiini vastatarjouksen tuosta ylläkuvatusta G41:stä. :o  Hintapyynti oli nyt 4400€ toimituskuluineen eli hyvin lähellä alkuperäistä tarjoustani sillä erotuksella, että vastapuolelle ei jää mitään osuutta kuljetuskuluista. Unkarista tehtaalta tilattuna samat vertailukelpoiset osat (=uusi G42 ja lisukkeet) maksaisivat noin 5240€ ALV:eineen ja tuon päälle pitäisi laskea vielä FS2 9-15V Autoguiderin hinta (Telescope-Servicestä 820€+80€) ja rahtikulut 200-300€. Lopputulos olisi noin 6300€ tienoilla, joten n. 2 k€ säästö houkuttelisi kyllä. Säästösummalla saisi sitä astro-kameraa tms. muuta lisäsälää tarpeen mukaan...

Tuon uuden G42:n hintaan saisi nyt näemmä myös viiden vuoden ikäisen AP 900 GTO:n täältä:
http://www.astrosource.co.uk/used/index.html#Special
"Astro Physics 900 mount. This equatorial mount is five years old, but is in as new condition. All the necessary software has been upgraded to the latest versions. This is a corker of an offer, and includes personal delivery. Price £4,999.00
We can also can supply this AP900 with a portable pier and rotating head. Please contact us by e-mail for more details. Price £5,399.00"


Eh, meneepä tämä vaikeaksi, kun tuo AP 900 GTO:n £5000 vastaa noin 6291€ hintaa, johon tulee tietysti rahti päälle. Taidanpa odottaa päätöstäni maanantaille, kunnes saan tiedot tuosta AP:sta brittein saarelta (ehdin laittaa tuonnekin kyselyn, kun luulin tuon espanjalaiskaverin heittäneen jo pyyhkeen kehään).
Kommentoikaa, jos katsotte järkeväksi sotkeutua tähän hullunmyllyyn, vastuun päätöksistä pidätän tietysti itselläni...  8)
- Timo Inkinen

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6929
  • Valoa ja varjoja
Vs: Gemini G41/G42 jalusta
« Vastaus #5 : 02-10-2008, 16:27:43 »
Vastaillaan nyt tähänkin jotain päivitystä...
Tuon Astrosourcen myyjä koetti vedättää, sillä että ko. AP 900:sta olisi kaksi muutakin kiinnostunutta, mutta koska olin ensimmäinen kyselijä, niin tuon voisi myydä juuri minulle erikoishintaan jos tekisin nopean päätöksen  :o  Pistin takaisin vastinetta, että antaa mennä vaan, jos on muita kiinnostuneita (en käy muiden tielle tuohon £5300 hintaan, jonka AP900 lähetyskuluineen olisi maksanut). Kysyin lisäksi tarkempaa luetteloa, mitä tuohon AP900 diiliin kuuluisi ja tarkempia lisäkuvia jalustasta, koska epäilin että paketista puuttuisi sekalaista sälää kuten vastapainoja, goto-varustusta yms. Tämän jälkeen sähköpostiini tuli myöhemmin illalla lyhytsanainen tieto, että AP900 olisi nyt myyty. Kävin silti tänään tuon Astrosourcen sivuilla ja kas kummaa; siellä tuo AP900 edelleen jököttää. Nyt vain hintapyynnin kohdalle on merkitty "Price on application.", muutoin sivuilla on sama ilmoitus edelleen... eh, reilua kauppaa???

Palatakseni takaisin aiheeseen, niin pääsin sovintoon kauppasummasta epsanjalais-hemmon Gemini G41:stä, joten kasa euroja on nyt matkannut bitteinä pankkikriisin runteleman Euroopan halki ja päätynyt tänään kolmessa päivässä oikealle tilille Espanjaan. Gemini G41 tulee sitten vastineeksi (toivottavasti ongelmitta) tänne Pohjolan perukoille, joten 300/1500 Newton-putki saa viimein riittävän tukevan jalustan alleen. Pihalla onkin jo vajaan kuution betoniköntti pressun alla odottamassa kuivumista ja valun pinnalla M20 pulteilla varustettu 15 mm paksu teräslevy odottamassa lyhyttä tolppajalustaa G41:stä kannattelemaan. Tästä se lähtee...  :)

Edit: lisäsin kuvan.
« Viimeksi muokattu: 02-10-2008, 16:41:02 kirjoittanut Timpe »
- Timo Inkinen

Poissa Lauri Uusitalo

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 161
Vs: Gemini G41/G42 jalusta
« Vastaus #6 : 02-10-2008, 19:42:39 »
Onnittelut! Kun se mopo lahtee niin se lahtee joskus hyvinkin nopeasti  :D
Kaukoputket: 25cm F5.6 Newton, SW 80ED, Lidl 70/700
Kiikarit: TS 25x80, Olympus 15x50

Poissa Koukeri

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 6
  • Suomenselän Pegasus ry
Vs: Gemini G41/G42 jalusta
« Vastaus #7 : 03-10-2008, 16:41:43 »
Tuo Suomeen tullut laite on ollut meillä Suomenselän Pegasuksen käytössä G42 viime keväästä lähtien ja olemme nyt syksyn mittaan säädelleet laitteita kohdalleen. Jalusta liikuttaa Celesteron C14 -putkea, joten painoakin on päällä kohtuullisesti. Toimitus sujui moitteetta ja maksun kanssa ei ollut mitään hankaluuksia. Jalusta tuli jämerässä laatikossa roikkuen pystyakselin läpi menevässä putkessa, joten mitään rasituksiakaan ei pitäisi toimituksen aikana tulla moottoreille. Tämä siis suoraan valmistaja Dan Andreakselta...

Seuranta näyttäisi toimivan hienosti, vaikka PEC:iä emme ole vielä ehtineet edes säätää, tai tehdä kunnollisia mittauksia. Maanantaina kerkesimme testaamaan pienikennoisella web-kameralla tähden pysymistä paikallaan matalalla pohjoisessa, ja vaikka ilmakehän ansiosta kuva pomppi minne sattui ja tähti oli sormenpään kokoinen läiskä kannettavan ruudulla, keskivertosijainti pysyi täydellisesti kohdallaan. Nyt odotellaan taas parempia kelejä...

Pulsarin ohjaustikku ei ole kaikista miellyttävämmästi päästä (digipadi olisi parempi vaihtoehto), ja muutenkin käyttöliittymä hieman hankala. Sarjaportin kautta ohjaus toimii koneelta kuitenkin erinomaisesti ja laite toimii.

Vanhan seurannan tasaiseen nakutukseen tottuneena tämä uusi laite pitää aika mielenkiintoisia ääniä, jotka ilmeisesti kuuluvat asiaan. En sitten tiedä kuinka paljon hiljenisi akun perään kytkettynä. Geminin mukana ei muuten tullut meille virtalähdettä, joten asia kannattaa varmistaa. Olisi varmaan erikseen pitänyt älytä pyytää mukaan toimitukseen. Virtalähteen laatu vaikuttaa mm. äänekkyteen ja varmaan seurannan laatuunkin joten hyvään virtalähteeseen kannattaa panostaa.

Pakkasesta ei ole vielä kokemuksia, joten tulevan talven jälkeen tiedämme enemmän. Kiinnostuneet tervetulleita Töysän tähtitornille tutustumaan!
« Viimeksi muokattu: 03-10-2008, 16:59:21 kirjoittanut Koukeri »

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6929
  • Valoa ja varjoja
Vs: Gemini G41/G42 jalusta
« Vastaus #8 : 03-10-2008, 20:30:53 »
Wau, kiitos sijaintitiedosta ja käyttökokemuksista!  :)
G41 Obs+ eroaa G42:sta lähinnä siinä, että valmistajan mukaan G42:sta on vähennetty turhia kiloja ja parannettu hiukan seurantatarkkuutta. G41:n myynyt kaveri kertoi minulle, että hän on mitannut +/- 3" seurantatarkkuuden, mikä olisi linjassa muiden mittausten kanssa. Ks. esim. täältä yksi G41:n PE-graafi. En tiedä miten hyvin tuo on mitattu, mutta vastaavia löytyy muualtakin. Ilmeisen hyvätasoinen jalusta siis.

Pulsarin ohjaustikku ei ole kaikista miellyttävämmästi päästä (digipadi olisi parempi vaihtoehto), ja muutenkin käyttöliittymä hieman hankala. Sarjaportin kautta ohjaus toimii koneelta kuitenkin erinomaisesti ja laite toimii.
Vanhan seurannan tasaiseen nakutukseen tottuneena tämä uusi laite pitää aika mielenkiintoisia ääniä, jotka ilmeisesti kuuluvat asiaan. En sitten tiedä kuinka paljon hiljenisi akun perään kytkettynä. Geminin mukana ei muuten tullut meille virtalähdettä, joten asia kannattaa varmistaa. Olisi varmaan erikseen pitänyt älytä pyytää mukaan toimitukseen. Virtalähteen laatu vaikuttaa mm. äänekkyteen ja varmaan seurannan laatuunkin joten hyvään virtalähteeseen kannattaa panostaa.

Oman G41:n mukaan on tulossa siis FS2 goto-ohjain (http://www.telescope-service.com/FS2/start/FS2.html#FS2), joten en tiedä goton toimivuudesta vielä mitään. Myyjä kertoi tämän FS2:sta: "The FS2 astroelectronics  is very robust and simple to use, it does not produce problems of any type, it is far better that the Pulsar system, I with himself precise stars with 15' of exhibition without correcting."
Virtalähdettä ei tule minkään Gemini jalustan mukaan, joten sellaisen joutuu hankkimaan. Jotkut jenkit ovat käyttäneet kannettavan tietokoneen virtalähdettä tähän tarkoitukseen, mutta itselläni oli ajatus käyttää geeliakkua (sikäli kun sen virta riittää tähän). Sain tänään UPS:n seurantakoodin G41:lle, joten nyt on astetta turvallisempi fiilis tämän kaupan suhteen  :)
- Timo Inkinen

Poissa Tapanivi

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 271
 • Teknical consulting for dummies since 1976
  • Kotisivut
Vs: Gemini G41/G42 jalusta
« Vastaus #9 : 04-10-2008, 08:10:04 »
Heh, Timpe. onko olo kuin pikkupojalla jouluaattona ? :D
Celestron C11-CF /Celestron CG-5 GoTo
JS-Dobson 200/1000 ekvat.seurantajalustalla
Royal 150/1300 Newton (eläkkeellä...)
Kiikarit 25 x 100 Astro Gigant
Nikon Coolpix 4500
Canon EOS 300 / 1000D

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6929
  • Valoa ja varjoja
Vs: Gemini G41/G42 jalusta
« Vastaus #10 : 04-10-2008, 22:13:54 »
Heh, Timpe. onko olo kuin pikkupojalla jouluaattona ? :D

 :D
Jotain sen suuntaista on vatsan pohjassa liikkeellä -> jokohan nyt tärppäisi, vaikkei tuo mikään AP olekaan? (Itse olen varovaisen toiveikas tuon pään ja kiinteän tolpan tukevuuden suhteen.) Paketti näkyy olevan vielä Espanjan UPS:llä ja arvioitu toimituspäivä on 13.10. maanantaina. Tuon jälkeenkin odottelen metallityön tekijää, jolta syntyy sopivan lyhyt/tukeva tolppa valuun upotetun teräslevyn ja G41 jalustapään väliin. Tarttis nähdä tuo G41, jotta tietäisi mitä tuon alle vaaditaan. Alla kuva jalustan mukana tulevasta tolppasovittimesta, joka taitaa olla tämän linkin kappale. Jouluun on siis vielä aikaa ennen kuin taivaat aukeaa...
- Timo Inkinen

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6929
  • Valoa ja varjoja
Vs: Gemini G41/G42 jalusta
« Vastaus #11 : 13-10-2008, 23:02:51 »
Luvattu toimituspäivä (13.10.) piti paikkaansa ja nyt taloon saapui tämä G41 Observatory+ tyyppinen jalusta :)
Laitan nyt kuvan puretusta paketista maistiaisiksi ja palaan asiaan, kun saan enempi kokemusta tämän toiminnasta. Sen verran ehdin testaamaan, että laite toimii ja tottelee FS2:n ohjausta, eikä äänistä päätellen ole mitenkään erityisen meluisa yksilö (ainakaan ilman kuormaa testattuna). Napatähtäintä ei saa näillä leveysasteillla paikalleen vakioasennuspaikkaan, vaan sille tulee tehdä tämän G42 mallin mukainen off-axis teline: http://www.astronomy.hu/g42_elemei/image003.jpg Tätä off-axis -plattaa ei kai ollut mukana vielä G41 mallissa (eikä se ollut edes tarpeen Espanjan 38-41o leveysasteilla), mutta täällä korkeuskulman (altitudi) säätö menee niin tappiin, ettei napaetsin mahdu paikalleen vaan ottaa jalustan pohjarunkoon kiinni (olisi muutenkin hankala käyttää tuosta kolosta käsin). Laitoin lisäksi tänään urheiluliikkeestä tilaukseen pari 10kg painonnostokiekkoa, joista toisesta tulee vastapaino tuon Losmandy 10kg:n rinnalle.
- Timo Inkinen

Poissa Tapanivi

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 271
 • Teknical consulting for dummies since 1976
  • Kotisivut
Vs: Gemini G41/G42 jalusta
« Vastaus #12 : 13-10-2008, 23:41:31 »
Onneksi olkoon, nyt se joulu jo tuli  :D
Celestron C11-CF /Celestron CG-5 GoTo
JS-Dobson 200/1000 ekvat.seurantajalustalla
Royal 150/1300 Newton (eläkkeellä...)
Kiikarit 25 x 100 Astro Gigant
Nikon Coolpix 4500
Canon EOS 300 / 1000D

Poissa J.Tuukkanen

 • Tulipallotyöryhmä
 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 517
Vs: Gemini G41/G42 jalusta
« Vastaus #13 : 13-10-2008, 23:48:22 »
Juu onnea ja menestystä uuden jalustan johdosta, minulla olis ylimääräinen tuollainen losmandyn puntti jos kiinnostaa.
Jari Tuukkanen

Watec, silmä joka valvoo

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6929
  • Valoa ja varjoja
Vs: Gemini G41/G42 jalusta
« Vastaus #14 : 14-10-2008, 22:26:08 »
Kiitokset onnittelijoille, onpahan tämä sitten p-i-t-k-ä-n projektin huipennus valmistuessaan :)

Tuon jälkeenkin odottelen metallityön tekijää, jolta syntyy sopivan lyhyt/tukeva tolppa valuun upotetun teräslevyn ja G41 jalustapään väliin. Tarttis nähdä tuo G41, jotta tietäisi mitä tuon alle vaaditaan. Alla kuva jalustan mukana tulevasta tolppasovittimesta, joka taitaa olla tämän linkin kappale.

Paikallisesta metallituotteita välittävältä yritykseltä (;)) löytyi maanantaina n. 50cm pitkä, 14cm sisähalkaisijaltaan ja 10-15mm seinävahvuudeltaan oleva teräsputki tolpan aihioksi. G41:n mukana tuli vastaavasti tolpan sovitekappale, jossa on ulkohalkaisijaa 14.1cm ja näin yhtälöstä seuraa pientä sorvaustarvetta. Onneksi paikkakunnalta löytyikin jo sopiva tekijä tolpan hitsaushommiin ja tuon jalustasovitteen kaventamiseen (=noin 0.5mm lastun poistamiseen sovitteen kaulasta). Pitänee jatkaa napatähtäinputken off-axis-platan tekemisellä ja jalustan manuaalien opiskelulla sillä aikaa kun tuo tolppaosa valmistuu pajalla. (Parempi puoliskoni huolehti samalla, että uudelle (G41:n "kylkiäisenä" ;)) taloon tulleelle pihavarastolle tehdään perustukset vielä ennen lumien tuloa. Kiirettä tuntuu pitävän kaikilla rintamilla...)

...minulla olis ylimääräinen tuollainen losmandyn puntti jos kiinnostaa.

Ehdin valitettavasti jo tilaamaan 10kg painonostopainot tuolta urheiluliikkeestä, joten "kiitos, ei kiitos!" tällä kertaa. Uteliaisuudesta kysyn paljonko pidät Losmandyn n. 10kg kiekolle hintaa? Telescope-Servicellä tuo "LO 21 LB - Losmandy 10kg (21 lb) counterweight" on näemmä 94.50€ ilman rahtia ja "LO GGW Stahl 10 - Losmandy stainless steel counterweight 10kgs" hulppeat 260€!!! Joku muu saattaisi olla kiinnostunut painostasi...
- Timo Inkinen