M13 ja Aurinkokunta

Aloittaja HannuM, 08.02.2009, 16:02:47

« edellinen - seuraava »

HannuM

Juttu ei oikein natsaa Mersun merkin jatkoksi, joten sohaisen uudella. Kevyttä pähkinää tuhnuiseen päivään.

On kiehtovaa joskus ajatella, että aurinkokuntamme olisi jossain muualla. Uskoakseni moni muukin on asiaa pähkäillyt.
Äkkiseltään tuntuisi hienolta olla M13:n reunamilla. 100 000 tähteä 150:n valovuoden läpimittaisessa pallossa.

Koska tilan hahmottamiseni on rajoittunutta, otin ja rusikoin pallon kuutioksi. En ole kaksinen matikassa, joten korjatkaa, jos olen väärässä.
Laskin, että keskimäärin jokaisella tähdellä on ympärillään 17,7 kuutiovalovuotta tilaa. Kuution särmän mitaksi sain 2,6 valovuotta, joka olisi
samalla tähtien keskimääräinen etäisyys toisistaan. Tähdet ja avaruus  1/2009:n kuva sai taas kerran hämmästelemään. Ruuhkaa pukkaa. Vertailuna
kuitenkin Auringon lähinaapuriin matkaa on vain hieman enemmän, 4 valovuotta. Kuvaa katsoessani tulee tunne että olen varmaankin räknännyt
etäisyydet väärin.

Onko niin, että jos tähtikuva voisi esittää "absoluuttisen" totuuden, tähdet olisivat vain murtomurtomurto-osan kokoisia siitä, mitä kuvissa
näemme? Lyövätkö kuvaustekniset seuranta-, tarkennus-, siroutumis-, taipumis- ym. vääristymät totuutta korville?   

M13:n tiheämmässä keskustassa olisi varmaan aika hienoa - tai sitten ei. Tähtiä on eri kokoisia/kirkkauksisia. Yöt saattaisvat olla kovinkin
valoisia. Jos juuri täsmälleen auringon kaltaisen lähitähden kirkkaus vastaisi havainnoitia haittaavan täysikuun (mag?) kirkkautta, niin mikä
olisi sen etäisyys?

Osaisikohan joku vertailun vuoksi arvioida, millä keskimääräisellä etäisyydellä toisistaan ovat Aurinkoamme lähinnä olevat (muut?) 100 000 tähteä?

Termijuttu. Jos etäisyys on 0,x valovuotta, niin onko parempi puhua x määrästä AU:ita?

Minkä kokoisella topsonilla M13:n yksittäisiä tähtiä voi hyvissä olosuhteissa havaita?

Ja lopuksi. Jos olet miettinyt Telluksen siirtämistä jonnekin, niin minne?
Hannu Martikainen
___________________________________________________________________

- kaukoputkonen
- kameroja

Vesa Kankare

8" dobsonilla ratkeaa ainakin helposti M13 tähdiksi hyvällä kelillä. Varmaan onnistuu pienemmälläkin.

Tellukselle jännä paikka olisi Linnunradan ja Andromedan välissä tyhjässä avaruudessa, jossa taivaalla olisi vain galakseja... :)
Vesku
www.vkastronomy.com

Kaizu

#2
Laitoin Googlesta löytämiäni numeroita hihaan ja ravistin.

M13 r= 84 ly=>v=ca 2.5milj ly^3
m= 600 000 aurinkoa, keskimäärin yksi auringon massa löytyy aina neljästä kuutiovalovuodesta eli auringon massaisia tähtiä olisi keskimäärin 1.96 valovuoden välein. Tiheys keskustassa on kuitenkin paljon suurempi kuin reunoilla. Pallomaisten koukkojen pitkä ikä perustuu siihen että tähdet ovat niin harvassa että ne voivat törmäilemättä kiertää joukon yhteistä painopistettä kaikissa suunnissa. Joukon keskustassa lienee melkoinen vilinä mutta edelleen tähtien halkaisijat ovat mitättömiä verrattuna niiden välisiin etäisyyksiin.
Tähtien kuvat kennolla ovat huomattavasti suurempia kuin niiden todelliset halkaisjat edellyttäisivät. Bedelgeuzen pintaa on kuvattu interferometrillä mutta se onkin aika lähellä oleva jättiläistähti.

En ole sen kummemmin kuvitellut siirtäväni maapalloa minnekkään mutta jos lajina aiomme jatkaa olemassaoloamme pitkään, pitää meidän siirtää maapalloa pikkuhiljaa kauemmas auringosta. Auringon säteilyteho kasvaa ajan  myötä ja maapallo kuivuu ja sitten paistuu sadoissa miljoonissa vuosissa, eli jo paljon ennen kuin Aurinko ryhtyy punaiseksi jättiläiseksi. Maapallon elämä on "ehtoopuolella" jos emme hanki sille jollain lailla lisäaikaa. Tämä ei tarkoita tätä nykyistä ilmastohöpsötystä.

Kosmologina siirtäisin Aurinkokunnan kauas galaksien väliseen avaruuteen, silloin eivät galaktiset pölypilvet häiritsisi havaintojen tekoa ja peittäisi merkittävää osaa kaukaisista kohteista.

Kaizu
Kai Forssen

Pekka Moisio

Lainaus käyttäjältä: Vesa Kankare - 08.02.2009, 19:13:39
8" dobsonilla ratkeaa ainakin helposti M13 tähdiksi hyvällä kelillä. Varmaan onnistuu pienemmälläkin.

Tellukselle jännä paikka olisi Linnunradan ja Andromedan välissä tyhjässä avaruudessa, jossa taivaalla olisi vain galakseja... :)

Helposti ratkeaa yksittäisiksi tähdiksi 8-tuumaisella. Mä sain yksittäisiä tähtiä näkyviin parvekkeelta 5.1" newtonilla rajamagnitudin ollessa muistaakseni 5.5 Eli hyvällä paikalla ja hyvällä kelillä menee paljon pienemmällä putkellakin.

HannuM

Tervehdys!

Luin avaukseni uudestaan. Se on huonosti valmisteltua sekalaista sälää, juu. Pitäsi aina olla aikaa kirjoittaa lyhyesti.
Tähtikuvien totuusarvosta kysyessäni en tarkoittanut väheksyväni kuvaamista, vaikka kysymyksessä sellaisen vivahteen saattoi aistia.
Paraikaa yritän ratkaista oman polkuni suunnan: a) kuvaaminen vai b) kokonaan itse valmistettu visuaalivälineistö. Molempiin eivät paukut riitä.

Kiitos vastauksistanne. Mukavaa oli, että hiharavistus ja rusikointi antoivat noinkin yhdenmukaisen tähtitiheyden.
Nautitaan kirkkaista pakkasöistä.
Hannu Martikainen
___________________________________________________________________

- kaukoputkonen
- kameroja

GaryP

Lainaus käyttäjältä: HannuM - 20.02.2009, 00:00:46
Nautitaan kirkkaista pakkasöistä.


Missä ihmeessä oikein asut???
:undecided:

Tarkoitus olisi ensiviikolla kerätä kimpsut ja kampsut kasaan, ja suoriutua Pietarsaaren suuntaan kyläilemään, sikäli kun sääennusteet tuolla aikatähtäimellä antaisivat ensin jotain lupausta.
Pitäisikö soittaa sammakkomiehelle?

Anteeksi OT, mutta sain aasinsillan ihan Hannulta!
:azn:

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...