Baader Ja Skywatcher 130/650

Aloittaja xpro, 26.09.2006, 16:50:45

« edellinen - seuraava »

xpro

Ostin noin Viikko sitten VK:sta Skywatcher 130/650 ja nyt kävin ehkä liian hätäisesti tilaamaan Baader Hyperion 13mm
ja ei ollu oikein tietoa onko se huono tai hyvä juuri tuohon putkeen!?
Barlowin (2x) olen myös hankkinut!

Olen aloittelija ja okulaareista en osaa sanoa mikä suurentaa kohdetta, pienempi vai isompi okulaari...eli 6mm okulaari suurentaa kohdeta?
Ja esim...25mm oku taas pienentää kohdetta...? Huomasin ite että pystyn vain käyttämään 25 Super wide Angel joka tuli tuon putken mukana
koska 10mm okulaarilla on todella hankalaa havaita mitään..luultavasti koska näkökenttä ei ole niin laaja...?!

Joten nyt olen parin kerran käyttänyt 25mm ja Barlow! näillä olen vielä vain tähti taivasta tutkiskellu!
Eli ammattimiehet/naiset jos on tietoa niin...:D

(kävin läpi astronetin foorumi keskustelut)
TMB 80/480
Canon 40D
Powermate 2x
Powermate 4x

Zygga

Tämä Telescope calculator on näppärä apuväline kun pitää pähkäillä millaisia suurennoksia okulaareilla saavutetaan. Tuohon vaan laitat oman putkesi polltovälin kohdalleen, niin alkaa pelittää. Potken halkaisija vaikuttaa ainoastaan kuvan kirkkauteen, mutta toki sekin kannattaa tuohon laittaa. Valitettavasti tässä ei enää ole muuta kohdetta kuin tuo kuu, ennen oli muitakin mm. Seulaset. No kyllä tuosta nykyäänkin saa ainakin jonkin käsityksen siitä miten jokin okulaari putkessa toimii.

Perushommahan siis menee niin, että mitä lyhyempi okulaari sitä kovempi suurennos. Eli simppelisti putken polttoväli jaetaan okulaarin polttovälilä. Eri tyyppisissä okulaareissa on lisäksi erilaisia näkökenttiä, eli se asetus tuohon Telescope calculatoriin kohdalleen, niin hiukan hahmottuu millaisen palan taivasta milläkin lasilla näkee.

Baader hyperion on laatuokulaari, ja tuo antaa putkeesi suurennoksen 50X. Tuo tietysti menee hyvin lähelle tuota 25mm+Barlow yhdistelmää jolla siis saat 52X suurennoksen. Jotta barlowista saa hyötyä kannattaa hankkia sellaiset okulaarit jotka eivät osu samoihin suurennoksiin kuin mitä barlowilla saa aikaiseksi.

Toisaalta tulet saamaan laadukkaamman kuvan ilman barlovia tuolla 13mm okulaarilla ja voit taas sen +barlowin kanssa saavuttaa 100X suurennoksen. Eli kyllä tuo okulaari varmaan ihan hyvä hankinta on.

Meade-mad

Tyypillisesti okulaarit valitaan siten että ensin arvioidaan laitteella saatava suurin mahdollinen suurennus. Se on suunnilleen objektiivin halkaisija tai korkeintaan kaksi kertaa halkaisija. Jos suurennusta kasvattaa tästä kuvasta tulee niin himmeä että kirkkaimmatkaan kohteet eivät näy ja toisaalta optiikan laatu rajoittaa suurennukset tähän samaan suuruusluokkaan. Samain rajoittavaksi tekijäksi tulee jalustan vakaus. Tällä laitteella voi ihanneoloissa saavuttaa noin 200 kertaisen suurennuksen. Kohteena on silloin Kuu, Jupiter, Mars, Saturnus sekä Venus eli yötaivaan kirkkaimmat kohteet. Sopivalla aurinkosuotimella voi tehdä myös havaintoja päivätähdestämme ja sen ilmiöistä.

Toisen äärilaidan määrittää pienin käyttökelpoinen suurennus. Se saadaan silloin kun okulaarista saatava valokimppu on silmän iiriksen halkaisijan kanssa suunnilleen samanlainen eli noin 3mm - 7mm. Iiriksen koko on yksilöllinen ja sen suurin halkaisija pienenee iän myötä. Valintakriteerinä 5mm lähtöpupilli on aivan käyttökelpoinen. Tällä suurennuksella saatava kuva on kirkkaimmillaan mihin laite pystyy. Pienimmällä suurennuksella saadaan myös laajin näkymä. Laajinta kuvakentää rajoittaa okulaarin kiinnitysholkin halkaisija sekä okulaarin nimellinen näkökenttä.

Pari okulaariesimerkkiä jotka toimivat kysymässäsi laitteessa:

Suurin suurennos noin 260* saavutetaan 2,3mm okulaarilla. Sitä on kuitenkin jokseenkin mahdoton käyttää. Samoin jalusta rajoittaa suurinta suurennusta. Valitaan suurimmaksi käyttäkelpoiseksi suurennokseksi realistinen objektiivin halkaisiaa vastaava 130*. Se saavutetaan 5mm okulaarilla tai putken mukana tulleella 10mm lasilla sekä hankkimallasi 2* barlowilla.

Hyperion 12mm ja 2*barlow tuottaa 6mm vastaavan okulaarin eli suurennos on 110*. Tämä on varmaankin aika siedettävä ottaen huomioon myös jalustan tukevuuden.

Entas sitten pienin suurennos? Jos okulaariksi valitaan plössl tyyppinen okulaari (näennäinen kuvakenttä n.50 astetta) sekä olettaen että tarkennuslaite on tarkoitettu 1 1/4 tuumaisille okulaareille 32 mm on pisin okulaarin polttoväli millä kuvakenttä vielä laajenee okulaariholkin rajoittamatta kuvakentän laajuutta.. Tuo okulaari tuottaa kysytyssä putkessa 650mm/32mm = 20 kertaisen suurennuksen. Lähtöpupilli okulaarista on silloin 130mm/20 = 6,5mm. Se vastaa siis terveen nuoren silmän suurinta mustuaisen kokoa ja on hyvä tuottamaan kirkkaan laajan kuvan vaikkapa syvän taivaan kohteista kuten tähtijoukoista.

32mm okulaariin voi yhdistää myös barlowin. Silloin se vastaa 16mm okulaaria. Suurennus on tuolloin 40*. Laitteen mukana tuli 25mm lasi. Se tekee 26* kertaisen suurennuksen. Barlowilla tulee 52*.

Eli lyhyesti hyvä kattava valikoima okulaareja voisi olla:
32mm -> 20*
25mm -> 26*
12mm -> 54
10mm -> 65

ja barlowilla viritettynä:

32mm + barlow -> 40*
25mm + barlow -> 52*
12mm + barlow -> 108*
10mm + barlow -> 130*

näistä osa menee päällekkäin. Valikoimassa näyttää olevan lisäksi hyppäys. Noin 80* suurennus puuttuu. Se saataisiin 8mm okulaarilla tai noin 15 -18mm okulaarilla ja barlowilla. 17 mm olisi yksinään 38* sekä barlowilla 75*

Jos teet hankintoja lisää 32mm olisi eka lisähankinta ja sitten esim 17mm.

Jalustaa voi parantaa lukuisilla Lidl -putken jalustaa käsittelevillä konsteilla.


Aloita taivaaseen tutustuminen paljain silmin, katsele kiikarilla, tutustu planisfääriin ja tähtikarttoihin. Ota kaukoputki esille vasta sitten. Aloita selkeistä kohteista pienillä suurennuksilla, kasvata suurennusta jos kohde kaipaa sitä! Kyllä se taivas aukenee.

jk



Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

xpro

Kiitoksia todella "laadukkaista" vastauksista!

Sain Baaderin tänään ja testasin sitä vähän maisema käytössä! Baader kyllä kuuluu niihin huippu valmistajiin, huomasin vasta kun kädessä pidin ja vertailin skywatcherin 25mm wide angle! Eli siinä kyllä huomaa kumpi on ns. lelu ja mikä on aito okulaari  ;D

Ja toisen seikan huomasin kun käytin kääntäjää ja barlowia ja vielä hyperion päälle niin kuva tummuu, eli valoa ei pääse yhtä nopeasti tai yhtä hyvin putkesta okulaariin...pelkällä okulaarilla on kuva kirkkaampi! noh vaikea sanoa 15min testi session jälkeen!

Tästä edes vähän viisastuin okulaareista ja sen toiminnasta! ja mikä sopii parhaiten ja mitä kannattaa harkita! ja Zyggen antama linkki on tullu käytettyä melkein joka päivä..eli kiitokset siitä!
Nyt täytyy vain odotella vain niitä tähti kirkkaita iltoja!



TMB 80/480
Canon 40D
Powermate 2x
Powermate 4x

diesel

Ainakin ostit heti kerralla kunnon okulaarin.



Hyvä puoli siinä on kun ostaa kunnollista niin niitä ei kannata missään nimessä antaa pois jos vaikka
seuraavaksi iskee kuume ostaa isompi putki.

xpro

Sitä olen yrittänyt, yritän kerralla ostaa hyvän ettei vaan sattuis pettymään.
Itse putki olis saanu olla minuun käyttööni goto putki...noh mutta suunnitteilla olis että ens vuonna olis uusi putki! luultavasti ETX sarjaa, mutta enpä vielä osaa sanoa!
Tai Joku vastaava Goto toiminnalla... ::)
TMB 80/480
Canon 40D
Powermate 2x
Powermate 4x

Zygga

Tuo Meade-madin postaus on hyvää perusinfoa okulaareista.

Tuli tuossa mieleen, että tämänkin foorumin alkuun voisi laittaa tollaisen kiinteän viestin jossa kerrotaan perusjutut okulaareista. Toinen vaihtoehto olisi linkki tuohon Teleskoopi-faq -sivun okulaari osastoon. Meinaan vaan että kaikki eivät välttämättä tiedä että siellä on juttua myös okulaareista.

Vielä voisi lisätä jotain perustietoa erilaisista okulaarityypeistä ja niiden soveltuvuuksista eri tarkoituksiin. Eli esimerkiksi vähän listattu mitä näkökenttiä eri okulaarityypeillä tavallisesti saavutetaan, mitkä okulaarit ovat hyviä planeetoissa jne. Myös vaikka maininnan että hitaissa putkissa yleensä halvemmatkin laajakulmaokulaarit toimivat paremmin kuin nopeissa ja muuta sen sellaista.

Suotimista voisi olla jotain perusinfoa, kuten mihin kohteisiin auttaa UHC ja mihin O-III jne. Käsittääkseni brodband eli valosaaste-suotimilla ei lopulta niin paljoa käyttöä ole (?) joten niistäkin voisi mainita. Samoin erilaiset värisuotimet ovat kait yleensä melko turhia - en siis tarkoita kuvauksessa käytettäviä suotimia.

Ei mielestäni olisi mahoton idea jos samaan ketjuun porukka listaisi omia hankintojaan kommenttien kera. Pikkuhiljaa siitä kertyisi "tietokanta" siitä mitkä okulaarit ovat osoittautuneet hyviksi (tai huonoiksi) minkäkin putken kanssa.

Hehe - jos oikein villiksi aletaan, niin foorumilla voisi olla yleinen laitearvostelu-osio jonne porukka saisi kirjoittaa omia kokemuksiaan eri havaintohärveleistä.

xpro

Eli eilen tai kello 03:00 ei ollu pilvistä..ja eiku äkkiä putki ulos ensinmäistä kertaa!
Oli ensinmäinen aito havainto ilta, ja sihtasin aluksi lähimpään naapuriin, eli kuuhuun...ja ei voi muuta sanoa että oli todella mukavaa ja jännittävää nähdä kuun kraatterit
terävällä kuvalla vielä :D

Aloitin 13mm Hyperion okulaarilla, ja sen jälkeen Barlow x2, hieno kuva edelleen...halusin vielä kokeilla miten "lähelle" kraattereita pääsen, tutkiskelemaan..
joten vaihdoin okun 8mm hyperioniin ja barlow 2x ...erittäin terävä kuva, mutta tärisee pahasti (jalusta eq2) mutta ens kertalaiselle ei haittaa ole!
Vielä kokeilin: 8mm hyperion ja 2 barlowia (2x) eli barlow 4x? ja kuva oli edelleen hyvä! kuva tärisee vähän kun se pää tai silmä vähän koskettaa okua..
Ei voi muuta sanoa että oli todella mukavaa ens kerta havainnoksi...puolitoista tuntia meni äkkiä...

Skywatcher 130/650
Barlow: TeleVue 2x, 45euron Barlow 2x villenkellosta
Okulaarit: Baader Hyperion 8mm, 13mm, ja syntan mukana tulleet okut: 10mm, 25mm ja kuu suodatin



TMB 80/480
Canon 40D
Powermate 2x
Powermate 4x

Zero

#8
Itselläkin on tuo sky-watcher 650/130.. Ja olisi tarkoitus alkaa hankkia uusia okulaareja. Valmistajan sivulla lukee kuitenkin että max. suurennos hyvällä kuvalla olisi 260x. Haluaisin ostaa tuon televue nagler 4.8mm jolloin suurennos 2x barlowilla olisi jo 271x. Tai sitten tuo Meade S4000 Ultrawide 4,7mm sillä ja 2x barlowilla suurennos olisi jo 277x, haluaisinkin tietää että pysyykö kuva terävänä vaikka valmistaja suosittelee vain 260x asti?

tällä hetkellä okuja on 25mm, 10mm ja Barlow 2x Celestron..lähemmäksi olisi tarkoitus päästä, mutta kuitenkin terävällä kuvalla  :) Ainakin galaksi M31 näkyy vain suttuisena pisteenä muiden terävien tähtien joukossa.

Vertailin tällä http://scopesim.com/telescope-calculator.html?lid=text-start
noita okulaareja ja noilla 4,7 tai 4.8x kuva on huomattavasti laajempi kuin 5mm okulla.. mistä tämä johtuu vaikka suurennos on isompi?  ???

Kiitos

Olisi kiva saada joku pätevä vastaus myös mailiin flippaaja@luukku.com

xpro

Olen ite myös miettinyt Nagler okuja, mutta hinta kirpasee! laaja katselu elämys Naglerilla varmasti pääse!
260x suurennos on ehkä turhan yliammuttu...tai sitten ei...mutta ite veikkaan että 180x on jo aika rajalla!
Mutta maximi voi varmasti olla se 200x

TMB 80/480
Canon 40D
Powermate 2x
Powermate 4x

Zero

Kyllähän toi 130x:kin jo helposti tärisee, vähän vaan hipasee niin johan naapurin mummon pää katoo näkökentästä. Tollanen nagler olis siitä niin hyvä, ku se suurentaa kuitenki niin paljon mutta kuva pysyy laajana.. Hintaahan tolla tietty on se muutama satanen  :-\ mutta miksei ostaisi suoraan kunnollista, rehellisiä jos ollaan niin enpä minä jaksaisi tähtitaivasta kiikareilla seurata.. ja tuskinpa tuon linssin arvo paljoa laskee, myy sitten jos ei koe joskus enää tarpeelliseksi.

rafael

Minulla on 8" SW dobson jaolen hankkinut siihen seuraavanlaisia okuja , Plöss 7,5mm, 10mm ,25mm , ja yksi celestron  12 mm ja sitten on 3x barlow joten suurennuksia tulee 480 x mutta se on liian paljon , 300 x on ihan maksimi , siinäkin kuva liikkuu niin nopeasti että hädin tuskin ehtii okun vaidon jälkeen tiirilemaan uudelleen .  :)

Zero

onko toi 3x barlow muuten käytännöllinen? Ku eiks se rajaa ihan törkeesti jo kuvaa? Ittee ku kiinnostais kohtuu iso suurennus, mutta silti laaja näkökenttä.. kallis haave :)

rafael

Onhan siinä sellaista vikaa . En oikein osaa verrata muihin kun ei ole koskaan ollut muuta Barlowia ,ehkä kuitenkin tuollainen 2x barlow olisi parempi .En muista mistä sen ostin ,ehkä ursasta aika jötikkä ja  painava kun mikä , venäläinen tal .Mulle se on riittänyt.

Toni

Lainaaonko toi 3x barlow muuten käytännöllinen? Ku eiks se rajaa ihan törkeesti jo kuvaa? Ittee ku kiinnostais kohtuu iso suurennus, mutta silti laaja näkökenttä.. kallis haave

Minulla 10 mm okulaarilla + 3x Barlowilla on ollut jonkun verran käyttöä planeettojen, planetaaristen sumujen ja kaksoistähtien havainnoissa. Näin saavutettu 300x on kyllä osoittautunut ehdottomaksi maksimisuurennukseksi 200/1000-Dobsonille, eikä seeing yleensä salli sen tehokasta käyttöä. 2x Barlowista on ollut minulle paljon enemmän hyötyä DS-kohteiden katselussa. Jos haluat hankkia vain yhden Barlowin, 2x on suositeltavampi. Muuten, jos suurennusta haluaa visuaalihavaintoihin oikein kunnolla, ekvatoriaalinen jalusta on kätevämpi kuin atsimutaalinen. Kohde löytyy helposti tuntiakselia kiertämällä, jos se sattuu katoamaan kentästä kynän ja paperin kanssa tuhertaessa.
T. Veikkolainen, Järvenpää
Ursan havaintokeskus Tähtikallio, Syvä taivas - ja Aurinko-harrastusryhmät

"Toisinaan, milloin Venus yksinään hallitsee noin 45 astetta horisontin yläpuolella, se säteilee niin voimakkaasti, että melkein voi lukea sen valossa ja esineistä, joihin se sattuu, jää huomattava varjo."
- Afrikka-kirja (A. Gallen-Kallela, 1931)