Tulipallo Marssissa - spekulointia.

Aloittaja Timo Kantola, 11.05.2021, 21:37:17

« edellinen - seuraava »

Timo Kantola

Valitettavasti ei ole kuvaa, enkä tiedä yhtään tapausta - pelkkää spekulaatiota.

Marssin ilmakehän paine Marsin pinnan tasolla vastaa samaa mitä Maassa 40km korkeudella (jostain muistan lukeneeni).
Suomalaisten harrastajien kameroihin jää keskimäärin 1-2 kpl/kk tulipalloja jotka sammuvat tuossa 40km korkeudessa tai matamalla. Eli jos vastaava kappale vastaavalla nopeudella iskeytyisi Marsiin olisi kyseinen meteoriitti viellä tulipallovaiheessa osuessaan Marsin pintaan  :cool:

Mars on noin puolet Maan halkaisijasta, joten maalitauluna meteoriiteille se on noin 1/3.5 osa Maapallosta, lisäksi Marssin pakonopeus on vain 5km/s, eli hitaimmat ei taida niin näyttävänä tulipallona pinnalle saapua.

Lisäksi Marssin ilmakehä on pääosin hiilidioksiidia, ja jos oikein katselin niin co2 emissio on jossain 515nm kohdalla, joten kirkkaimmat tulipallot lienevät kirkkaan keltaisia (+ Marsin pölyisen ilmakehän vaikutus) verrattuna Maan ilmakehään saapuvat vihreänä/sinivihreänä kirkkaimmat tulipallot.

Nyt pitäisi saada Olympus Mons vuoren rinteelle jonnekkin 20km korkeuteen pari tulipallokameraa. Haluaisin sellaisen kuvan missä tulipallovaiheessa oleva tulipallo iskeytyy Marssin pintaa ja valaisee iskeytymiskohdassa lähitienoon - taustakuvaksi   :afro:

Meteoriitti tiheyden luulisi olevan hieman suurempi Marssin radalla, lähempänä asteroidi vyöhykettä, joten arvailen että tuollaisia hienoja kuvia saisi pari  kolme vuodessa.

EDIT: Tietysti pienemmän pallon pinnan horisontti kaareutuu lähempänä, eli hienon kuvan saadakseen metoriitin pitää pudota suhteellisen lähelle, muutaman kymmenen kilometrin päähän. Onneksi Marssissa on aina selkeää.

Timo Kantola

einari

Ei ole hienoa kuvaa tarjottavaksi Timolle taustakuvaksi mutta muistelin että on ainakin yritetty.
Ja se lienee ollut tämä:
https://www.space.com/mars-insight-meteor-photographs-cosmic-rays.html
___
Tapio

Timo Kantola

Hieno artikkeli!
Eli yritystä on ollut, mutta olishan tossa laitteistossa viellä parantamisen varaa.
Timo Kantola

Jarmo

Pari lisäkommenttia:
- Törmäyksiä pitäisi tulla aphelissä eniten. Yksi asteroidipopulaatiota katsellut mallinnus väittää että isoja 300-500 -metrisiä putoilisi aphelissä 4x enemmän kuin perihelissä[1]. Metrin läpimittaisille ero olisi vieläkin suurempi, 25x.
- Tässä viime aikoina 2000-luvulla Marsia on kuvattu aktiivisesti. On hoksattu että muutama sata uutta pientä törmäyskraatteria on syntynyt. Yli puolet on kraatterikenttiä, eli törmääjä on hajonnut kaasukehälennon aikana[2]. Jos silmäilin artikkelista oikeaa kohtaa ja vielä laskinkin oikein, niin koko planeetalla syntyy joka vuosi arviolta 200 uutta 4-metristä tai suurempaa kraatteria.

[1] https://arxiv.org/abs/1503.03885
[2] https://www.lpl.arizona.edu/~shane/publications/daubar_etal_icarus_2013.pdf

Jarmo