M42 - Orionin suuri kaasusumu

Aloittaja Make, 23.09.2006, 12:40:22

« edellinen - seuraava »

MarkusT

Lainaus käyttäjältä: kirka_ - 07.02.2011, 00:44:40
Otettu canonin 1000d:llä ja 135 f2.8 objektiiviä käyttäen.

Terve.

En oo vielä ite kokeillu kuvaamista niin tulipa tuossa mieleen et miten hoidat kohdistuksen? tuohon 42.seen käsitarkennus ja testi kuva vai??


jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: MarkoT - 08.02.2011, 19:17:25
(jalusta sattui kulkemaan ihan kohtuu tasaisesti 30s ajan).
Kuva on siis yksi 30s ISO800 valotus kropattu alkuperäisestä jpg:stä ilman minkäänlaista jälkikäsittelyä.

Hyvä aloitus.   Jäin ihmettelemään tuon kirkkaimman tähden diffraktiopiikkejä.  Aivan kuin sinulla olisi
Astromasterissa kolmijalkainen apupeilin pidike ... ?
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Murtsi

Terve. Tässä oma versio tästä kohteesta joka on kuvattu jo viime marraskuulla. Nyt kun ei ole ollut uusia kuvia käsiteltävänä niin on ollut hyvää aikaa käsitellä vähän vanhempia kuvia. Jostakin syystä en ollut käsitellyt tätä kuvaa aiemmin mutta kun huomasin sen niin päätin ottaa kuvan työn alle. Tähän on käytetty joitakin hauholla esiin tulleita kuvankäsittelykikkoja. Kuvaan käytin myös ensimmäistä kertaa gradient exterminaattoria ja täytyy myöntää että on se vaan aika pätevä lisä kuvankäsittelyyn, gradientti poistui kuin itsestään. Rajaus ei ole paras mahdollinen koska kuvatessa oli ajatuksena se että voiko kohdetta ylipäätään kuvata minun kuvauspaikalta koska se käy pari kertaa puiden takana sen kahden tunnin aikana jonka se on näkyvissä ennen lopullista katoamista puiden taakse. Valotusta kuvassa on tunnin verran minuutin pätkissä.



Kuvausvermeet: Orion Optics SPX 200 F/4,5 kaukoputki, CANON EOS 350D modattu, Baaderin komakorjain, Baaderin Neodymium Moon&Skyglow suodin, JS seuranta.

MarkoT

Lainaus käyttäjältä: ketarax - 09.02.2011, 00:59:08
Jäin ihmettelemään tuon kirkkaimman tähden diffraktiopiikkejä.  Aivan kuin sinulla olisi Astromasterissa kolmijalkainen apupeilin pidike ... ?

Havainto on täysin oikea. Minulla on kolmijalkainen apupeilin pidike, josta kirjailin juttua aikaisemmin tänne http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=7199.0
"Scientists make a guess and call it a hypothesis. 'Guess' is too short a word for a professor."  ~ William Jennings Bryan

MtoAstro; GSO 150f5, Sigma 70-200 EX APO, Canon 1000D
EQ5, AstroEQ (DIY)
URSA, Tampereen URSA

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Murtsi - 09.02.2011, 06:21:43
... Rajaus ei ole paras mahdollinen koska kuvatessa oli ajatuksena se että voiko kohdetta ylipäätään kuvata minun kuvauspaikalta koska se käy pari kertaa puiden takana sen kahden tunnin aikana jonka se on näkyvissä ennen lopullista katoamista puiden taakse. Valotusta kuvassa on tunnin verran minuutin pätkissä.

Leikkaa (crop) kuvasta tarvittava määrä pois vasemmalta ja hiukan ylhäältä, niin sommittelulliset näkökohdatkin tulevat huomioon :laugh:
Muutoin näyttää hienolta ja sumun yksityiskohtiakin on tarttunut kuvaan runsain mitoin aina tuonne reunoille saakka (=nätti häivytys taustaan).
- Timo Inkinen

Timo Kantola

Tähän Murtsin komean 42:sen alle tällänen käpynen kokeilukuva.
Wratten 87c filsun läp (1 1/4" muovi filtteri )  5x1min 5x2min ja yks 5min otos. Filtteri päästää IR aluetta 800nm ja siitä pitemmät. Sumu itsessään ei hirveitä eroja tee IR kaistalla, ehkä tähtiä tulee hieman enemmän sumunläpi. SPX300F4 ja modattu 350D. Kova tuuli haittasi , eli kuvan suttuisuus ei johdu filtteristä vaan putken heilumisesta..ja HDR kokeilu tekee tähtiin omat kuvionsa..
Timo Kantola

Lauri Kangas

On tosiaan keskusta ehkä vähän eri näköinen. Suurin osa näkyvästä tavarasta taitaa olla heijastussumua, vai onko 800 nanon takana paljon emissioita? Kuvaapas ihmeessä Liekkisumua, siinähän näkyy infrapunalla keskellä olevan pimeän sumun takaa vaikka mitä. Voi tosin vaatia vielä pidempää aallonpituutta.

jarikankaanpää

Hienoja kuvia kaikilta. M 42 on aina kiinnostava kohde. Siitä löytyy yhä uusia piirteitä eri kuvaajien eri tavoin toteuttamina versioina.
Mielenkiintoinen tuo Timon kuvassa näkyvä Trapetsin alue.
Tässä ihan perinteinen otos. Keli oli vähän turhan utuinen. 12SCT, foc.red 6.3, UHC-filtteri & Nikon D700. 5x 2min. Iso 1600.
http://www.lakeudenursa.fi/galleria/v/jarik/deepsky/M+42.jpg.html?g2_imageViewsIndex=1
Jari Kankaanpää

Murtsi

Mielenkiintoisen näköinen tuo Timon kokeilu,keskusta tosiaan on erin näköinen kuin tavallisesti on totuttu näkemään. Kannattaa varmaan kuvata siihen lisää tavaraa ja flättien kera koska näyttää reunat aika tummilta joka taitaa johtua filtterin koosta. Oletko rajannut kuvaa vai onko tuossa koko kennon näkymä, jos on niin sitten voidaan verrata meidän putkia näkökentän suhteen koska oma kuvani on leikkaamaton.

Erittäin hieno kuva on myös Jarilla, siinä ei ole keskusta palanut puhki niin kuin useimmissa kuvissa. Mikä on salaisuus tähän?

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 09.02.2011, 20:40:54
Leikkaa (crop) kuvasta tarvittava määrä pois vasemmalta ja hiukan ylhäältä, niin sommittelulliset näkökohdatkin tulevat huomioon :laugh:

Ajattelin pitää kuvan "luomuna" ja olla rajaamatta sitä  :azn:

Niin ja kiitokset kommenteista.


JussiR

Tässä M 42 eilis illalta. Valotusta  15 x 120 sek.
JussiR

einari

Viime yönä pääsin kolmannen kerran kuvaamaan syvän taivaan kohteita - olosuhteet on olleet sellaiset tänä talvena (ei pelkästään sään suhteen).

Päätin pureutua hieman syvemmällä tähän puhkikaluttuun kohteeseen.
Otin siis käytöön pidemmän polttovälin (noin 1300mm - enemmänkin olisi voinut olla) ja 'Onnekkaan kuvauksen' -metodin (=Lucky Imaging).
Koska autoguidausta ei ollut nyt käytössä nin otin 900 kappaletta 2 sekunnin valotuksia ja annoin DSS:n pinota niistä 295 parhainta.
Tiukempia tähtiä olisi voinut tulla (FWHD oli päälle 5), mutta näkyy tuossa nyt Trapetsin tähdet kohtalaisen hyvin.



Tarinaa ja isompi versio täällä:
http://www.ursa.fi/capella/ilmot/m42_120211.htm
___
Tapio

Timpe

Toimii se näinkin, vaikka valotukset ovat sekuntiluokkaa :grin:
- Timo Inkinen

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: einari - 13.02.2011, 15:05:07
Tiukempia tähtiä olisi voinut tulla (FWHD oli päälle 5), mutta näkyy tuossa nyt Trapetsin tähdet kohtalaisen hyvin.

And now for something completely different!  Mainio kuva.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

mickut

#403
Piti keskeyttää hetkeksi Rosette-projekti kun kameran suljin lakkasi taas toimimasta lämpötilan laskettua alle -15:n, vaikka kävikin jo kerran SX:llä korjattavana1. Tee-itse -ratkaisun, eli pienen kameralämmittimen, toimivuuden testaus tuli tehtyä ottamalla "nopea" kapeakaista-sarja M42:sta, ja vain illan toiseksiviimeinen ruutu kärsi suljinongelmasta (M81-M82-projekti) lämpötilan ollessa auton mittarin mukaan noin -31C ja jalustan suuntauskin muuttui loppuyöstä jostain syystä.

HST-paletti

Isompana

Luonnollisehko paletti (SII, Ha, OIII ja Hb)

Isompana

Valotukset 30s ja 10min, noin 33 minuuttia per kanava. Kohde vaatii selvästi vielä 2min ja 30min osavalotuksia, mutta taitavat jäädä ensikauteen.
Luonnoll

WO-110FLT ja 0.8x reducer, EQ6, Atik EFW2, Baader 1.25" suotimet, SXVR-H18, DIY-EQdir, EQmod, Nebulosity2.

-Antti

1) Hyvää palvelua kyllä SXn Terryltä, kun meilasin tästä ongelmasta sunnuntai-yönä, ensimmäinen vastaus tuli 7 minuutissa lyhyiden vikavaihtoehtodiagnoosiohjeiden kera. Näyttää siltä että kameran kahdesta suljinmoottorista toisessa on ei-speksit-täyttävää voiteluainetta. Ensimmäisessä huollossa vaihtui ilmeisesti kenno pykälää parempaan, sillä enää kirkkaista tähdistä ei tule voimakasta bloomia alas ja tummaa raitaa sivulle, ja gain-kuviokin on huomattavasti tasaisempi.

helppo92

Nyt tuli sitten kokeiltua Orionin sumun kuvausta ilman seurantajalustaa 2s valotusajoilla (156kpl , iso3200) ja kameran 55-250mm objektiivilla. Deep sky strackerilla kasasin kuvat ja pikasesti tein säädöt niin tämmöistä jälkeä tuli: