Mikä lensi ylitseni ?

Aloittaja sakari, 19.09.2006, 15:30:57

« edellinen - seuraava »

sakari

Lauantaina 15.9 kello 21.12 lensi kohde lännestä itään. Sijainti N64 29.474 E28 52.505, eli suurinpiirtein Kuhmon ja Kajaanin välissä olin taivaalle tiirailemassa.
Ei ollut täysin pimeää, mutta tähtiä näkyi kohtuullisen paljon. Kohde oli kaikista kirkkain ja sitä pystyi seuraamaan noin 30 sekuntia, ennenkiin katosi metsän taa. Vauhtia oli siis kohtuullisen paljon. Osaako joku sanoa, mikä se oli. Ilmeisesti joku ihmisen lähettämä, mutta mikä ?
Satelliitteja yms. olen nähnyt monasti, mutta tässä oli mielenkiintoista nopeus, eli meni nopeammin, kuin sateliitit yleensä ja kirkkaus, eli oli paljon kirkkaampi, kuin yksikään tähti sillä hetkellä. ???

Aridif


Eipä löydy Heavens-abovesta mitään lännestä itään tuolloin lentänyttä satelliittia...
http://www.heavens-above.com/allsats.asp?lat=64.499&lng=28.85&alt=128&loc=havaintopaikka&TZ=EET&Date=38975.6458333333&Mag=4.5

Koitapa tarkastaa havaintopaikkasi ilmansuunnat ja katsoa sopiiko jokin noista satelliiteista muuten selittämään. Joskus satelliitti kirkastuu paljonkin (verrattuna H-a:n sivujen ennusteeseen) hetkellisesti, mutta eivät yleensä pysy taivaan kirkkaimpana kohteena kovinkaan pitkään...  Olen minäkin nähnyt kirkkaita satelliitteja, joita ei H-a:n sivuilta löydy. Ainakin USA haluaa pitää sotilassatelliittinsa poissa joistakin usein päivitettävistä kirkkaiden satelliittien rataelementtilistoista.

Satelliittien jälkeen seuraavana arvauksena tulisi sitten korkealla lentävä lentokone. Satelliittien näennäiset nopeudet vaihtelevat melko paljon ja varsinkin kirkkaat kohteet näyttävät usein kulkevan taivaalla lujaa vauhtia.
Mikko Suominen

Kaikkihan me kuljemme loassa, mutta toiset meistä katsovat tähtiin! - Oscar Wilde

Iiro Sairanen

Nyt heräsi miun kiinnostus, sillä vanhempani näkivä vastaavan ilmiön samaan aikaan Ruokolahdella, kohde oli pohjoistaivaalla ehkä 25 asteen korkeudella. Itse en vaivautunut ulos katsomaan kun keräsin voimia yön havaintosessiota varten. Kohde oli selvästi tavallisia satelliitteja kirkkaampi ja liikkui huomattavasti nopeammin. Kuulin nämä faktat livenä ja tokaisin sen olevan vain satelliitti ja jatkoin unia. Mutta kun muutkin ovat sen nähneet, niin kiinnostaisi itsekin tietää mitä tuli missattua.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

einari

Voisko tuo olla sellainen grazing meteor (mikä tämän suomenkielinen vastine onkaan) ?
Eli viistää ilmakehässä ja palaa takaisin avaruuteen.
___
Tapio

sakari

Itsekin mietin meteoria yhtenä vaihtoehtona. Ilmakehään se ei luullakseni saapunut, vaan lensi korkeammalla. Itse tarkkailin taivasta järven rannalla, jossa parhaat näkymät etelään ja länteen. Kohtee huomasin sattumalla, kun se oli jo lähes "päällä". Kohde jatkoi kulkuaan siten, että jouduin seuraamaan sitä lännestä, eteleän kautta itään. Eli todennäköisesti kohde on mennyt ruokolahden ja kuhmo(kajaani) alueen välistä. Luulen, että korkus oli enemmän, kuin 25 astetta.
Kirkkaudesta voisi sanoa, että se oli huomattavasti kirkkaampi, kuin mikään tähti. Ennenkaikkea se oli huomattavasti isompi, kuin tähti. Vaikea arvioida tarkasti , mutta halkaisijaltaan kohde oli 2-4 kertaa "suurempi" kuin kirkkain tähti. Ehkä jopa isompi. Kohteen huomasi siis helposti kun vähän taivaalle päin katsoi.

Mikko Päivinen

  Näin yksi ilta itsekkein juuri lännestä itäänpäin juuri tuota vauhtia liikkuvan ja silmiinpistävän kirkkaan kohteen. Senverran on tullut taivaalle katsottua ja nähtyä jos jonkinmoista satelliittia vilistämässä taivaalla, että voin todellakin sanoa sen olevan erikoisen kirkas satelliitti. Uskoisin sen olevan Bigelon yhtymän omistuksessa oleva ilmallatäytettävä avaruusasema kokeilu satelliitti tai mikä se nyt sinne taivaalle jokinaika sitten ammuttiin. Muistaakseni tuosta oli jokinaika sitten juttua T+A:ssa. En tietenkään ole satavarma, mutta ainakin se minkä minä näin oli juuri tämän Bigelow satelliitin kirkkaus luokkaa oleva kohde ::)

Ja saa nauraa jos näen satelliitteja mitä muut eivät näe  :P

Mikko
Kaukoputki: NexStar 11" GPS.
Kamera: SBIG ST-2000XM
Seuranta: SBIG AO-7
Filtterit: L=Baader IR/UVcut RGB suotimet standardit SBIG.
Filtteripyörä: SBIG CFW-8A

Aridif


Noniin, nyt tuleekin sitten tarkempaa infoa.

Ensinnäkin lauantai oli 16. päivä eikä 15. ja tuli tuo H-a:n sivu tehtyä 15. päivän mukaan.

Jari Suomela osasi yhdistää kohteen seuraavalla tavalla:

Torstaina Venäjä laukaisi valokuvaussatelliitin Cosmos 2423 (29402), jonka rata on tosi matala vain 210x330 km.  Todennäköisesti havainnossa oli kyse juuri tästä kohteesta.  (paitsi, että lauantai oli 16. pv eikä 15.)

Itse taisin nähdä sen torstaina vähän yli iltayhdeksän keittiön ikkunasta vilkaistessani juuri ennen kuin katosi varjoon Aurigan ja Perseuksen välissä. Kirkkautta oli siinä vaiheessa enää korkeintaan mag 1 ja himmenemässä. Mutta nopea se oli! Itse asiassa vähän epäilin, josko olisi ollut mieluummin lentokone, koska havaintopaikkani on 10 km päässä Helsinki-Vantaalta ja tässähän noita koneita pörrää.  Mutta forumin havainnon jälkeen aloin tutkia tarkemmin ja totuus paljastui.

Ihan mielenkiintoinen seurattava, mutta ei tosin kovin kauaa taida noin matalalla kiertoradalla pysyä.



Koska kohde on ihan uusi, niin ei ole tainnut päästä vielä H-a:n sivujen kirkkaimpien satelliittien joukkoon.

Cosmos 2423 näkyy näinä aikoina noin klo 21.10 ja 22.40 iltaisin. Kannattaa katsoa!

Kohde on mielenkiintoinen matalan ratakorkeutensa lisäksi myös siksi, että sen kiertoaika on jokseenkin tasan 16 kierrosta vuorokaudessa eli näkyy samoihin aikoihin päivittäin.

Sitten kommenttina tuohon ilmatäytteisen avaruusaseman spekulointiin: Bigelowin avaruusasema on suhteellisen suuri satelliitti, mutta vielä toistaiseksi sen verran korkealla että ei ole huomiotaherättävä kirkkaudeltaan. Tilanne kuitenkin muuttuu, kun se jossain vaiheessa tulee matalammalle. Tähän kuitenkin kuluu vielä vuosia.

Mikko Suominen

Kaikkihan me kuljemme loassa, mutta toiset meistä katsovat tähtiin! - Oscar Wilde

sakari

Tulin laittaneeksi muistikirjaan varmasti väärän päivän. Eli havainto oli Perjantaina 15.9. Lauantaina oli sen verran pilvistä, ettei taivaalle tullut katsottua.
Mistä löydän tietoa tuosta Cosmos 2423 sateliitista ?

Iiro Sairanen

Vanhempieni havainto on varmasti lauantai-illalta. Taitaa olla sama kohde.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Aridif

Lainaus käyttäjältä: sakari - 20.09.2006, 08:30:49
Tulin laittaneeksi muistikirjaan varmasti väärän päivän. Eli havainto oli Perjantaina 15.9. Lauantaina oli sen verran pilvistä, ettei taivaalle tullut katsottua.
Mistä löydän tietoa tuosta Cosmos 2423 sateliitista ?

Joo, tämä satelliittihan näkyy peräkkäisinä päivinä lähes samaan aikaan.

Heavens-aboven sivulta löytyy kohta "select a satellite from the database", josta pystyy sitten hakemaan nimen perusteella. Siitä sitten "passes"-kohdasta katselemaan, milloin on näkyvissä. Lähipäivinä parhaiten siinä 21.05. Viikon kuluttua siinä 20.50.

Suora linkki tähän ketjun alussa mainittuun havaintopaikkaan (kyllähän se satelliitti koko Suomesta näkyy minuutin tarkkuudella samaan aikaan kuitenkin):
http://www.heavens-above.com/passsummary.asp?lat=64.499&lng=28.85&alt=128&loc=havaintopaikka&TZ=EET&satid=29402

Mielenkiintoista on myös se, että satelliitin radan matalin piste osuu lähiaikoina todella hyvin Suomea ajatellen, eli tuostakin paikasta havaittuna voi joskus olla ainoastaan 230 km etäisyydellä satelliitista eli lähes "suoraan" sen alla. Vertailun vuoksi ISS on yleensä Suomesta havaittaessa vähintään 1000 km etäisyydellä.

H-a:n näkyvyystietojen lisäksi Cosmos 2423:sta löytyy perustietoa myös googlettamalla.

Mikko Suominen

Kaikkihan me kuljemme loassa, mutta toiset meistä katsovat tähtiin! - Oscar Wilde

sakari

Noniin, kohde on tunnistettu ja uudelleen havaittu tänään kello 21.08 Oulussa. Ei näyttänyt niin kirkkaalta, kuin viimeksi, mutta häiritsevää valoa olikin enemmän ympärillä. Kun kohde oli mennyt ylitseni kirkastui se hieman ja oli ympäröiviä tähtiä selvästi kirkkaampi. Kiitos "avustajille" kohteen tunnistamisessa. :D

einari

Piti kanssa mennä tämä tarkistamaan pihalle.
Yllätti vaan kuitenkin kun meni matalammalla kuin luulin.
Pääsin kuvaamaan vasta kun oli laskemassa itään.
Ei ollut tosiaan kovin kirkas ilmestys.

Linkki kuvaan:
http://einarin.1g.fi/images/cosmos2423.jpg
Casio Casio QV-3500EX,10 sekuntia, ISO 180.
___
Tapio

sakari

Oulun korkeudella lentää aivan päältä, eli hyvin korkealle taivaalle. Hauska huomio oli, että itä taivaalle kartuessaan joku toinen satelliitti lensi ristiin tämän cosmoksen kanssa.
Kirkkaampi se on kumminkin, mitä kuvasi antoi ymmärtää. Valotetaanhan tähtiä 10sekuntia samaa pistettä ja sateliitti pirtää viivaa.

Aridif

Jeps, katselin samaa Tampereelta. Kirkkaus jäi johonkin 2.-3. magnitudin tienoille, mutta toisaalta täältä katsottuna nousi vain 28 astetta horisontista ja minimissäänkin 450 km etäisyyttä. Eiköhän tämä kohde vielä tule näkyviin ihan kivasti kun sattuu menemään zeniitin yli. Toki myös sattumalla on merkitystä, eli onko jokin levymäinen pinta satelliitista oikeassa kulmassa aurinkoon ja havaitsijaan nähden.

Syys-lokakuun vaihteessa näkyy Eteläisestä Suomestakin zeniitissä, vain 235 km etäisyydellä.
Mikko Suominen

Kaikkihan me kuljemme loassa, mutta toiset meistä katsovat tähtiin! - Oscar Wilde