Tähtiharrastus ja tähtitiede > Tietotekniikka

Observatorio pc

(1/4) > >>

Juha-Matti Penttilä:
Minua kiinnostaisi laittaa tähtitorniin tietokone, joka olisi siellä koko ajan. Aikaisemmin olen käyttänyt vanhaa kannettavaa tietokonetta, jossa ei ole riittävästi liitäntöjä, ja kuvausten jälkeen olen tuonut koneen takaisin sisälle.

Vein tänään tornille erään vanhan koneen, jossa on jo riittävä määrä liitäntöjä. Laitoin koneeseen kiinni tähän mennessä tarvittavat johdot. Tornilla ns. ”ohjaushuoneen” lämmitys on tapahtunut lämpöpuhaltimen vaikutuksesta kylmillä ilmoilla. Ilman puhallinta lämpötila on mennyt pakkasen puolelle. Virta tulee vielä läheiseltä autotallilta jatkojohdon muodossa.

Kysymykseni kuuluu, minkälaisen lämpöeristyksen joudun kehittämään kuvassa näkyvälle tietokoneelle, jos aion käyttää sitä myös talvipakkasilla? Jokin metallinen tai puinen laatikko voisi olla tarpeen, mutta miten kotelon vakiolämpötila saavutetaan? Sen pitäisi olla vielä paloturvallinen. Yhteys tähän tietokoneeseen tapahtuisi etätyöpöytäyhteydellä sisätiloista käsin, jonne on matkaa noin 40-50 metriä. Tämän takia yhteys observatorio pc:hen tapahtuisi langattomalla nettiyhteydellä, jokin 802.11n sarjan 300 Mbps Wlan reititin, jos vain kantama riittää?Koneen tiedot: 733 MHz Celeron, 384 Mt muistia, Windows Xp pro SP3, 10/100 verkkokortti, 4 kpl usb2 pci-kortti, 2 kpl sarjaportteja ja yksi rinnakkaisportti.

Toinen vaihtoehto olisi laittaa kaikki kaapelit kiinni Network usb-hubiin ja kytkeä hubiin vielä wlan reititin. Katso alla oleva linkki.

http://www.belkin.com/networkusbhub/#

Minkälaisia viritelmiä muut ovat käyttäneet etäyhteyden muodostamiseen, jos vaikka löydän uutta tietoa ja vältän turhia ostoksia. Kiitän vastauksistanne!

Juha-Matti Penttilä:
Voisin kyllä periaatteessa käyttää myös lämpöpuhallinta tämän tietokoneen lämmittämiseen talvipakkasilla, mutta kun se lämpöpuhallin kuluttaa sähköä 2000 W verran, ehkei viitsisi pitää päällä 24/7. Eli tietokoneen voisi laittaa johonkin laatikkoon, ja siihen kytkisi jonkin termostaatilla varustetun lämmityksen, muun huoneen ollessa pakkasen puolella. Joissakin meteorikuvaukseen käytettävissä web-kameroissakin taitaa olla termostaattilämmitys, ei vain ole tietoa miten tuollainen toteutetaan ja rakennetaan. Mitä osia siihen tarvitaan? Tietokone ei lämpene ollenkaan. Vai riittäisikö pelkästään pieni käytöstä poistettu jääkaappi?

Täältä löytyy myös tarinaa koko observatorion etäkäyttöön, löytyy myös täyteen ahdettu kaavio käytettävistä laitteista.

http://www.jatobservatory.org/remote_control/remote_control.html

Mikko Päivinen:
  Olen itsekkin tuumaillut samaa asiaa kuin sinä. Olen lähtenyt suunnitelmissa sille linjalle, että tietokone kyllä lämmittää itse itsensä mikäli jokin tiivis kotelo on oikeanlainen. Ongelma onkin tuon kotelon lämpötilan pitäminen sopivana automaattisesti eli kotelon pitäisi olla aktiivinen ja päästää juuri sopivasti kuumaa pois.
  Oikeastaan ainoa ongelma mitä kova pakkanen on aiheuttanut tietokoneille on emolevyn oman tuulettimen rikkoutuminen koska niiden rasvat ovat jäätyneet pakkasella. Muuten edes alle -20 c pakkanen ei ole tehnyt mitään koneille.

 Olen miettinyt esimerkiksi sitä, että tuollaisessa pöytäkoneen emolevyssä on yleensä liitinpaikka valmiina ylimääräselle tuulettimelle eli siis samanlaiselle kuin prosessorin tuuletin ja sen toimintahan perustuu prosessorin lämpötilaan. Tällä voisi avustaa tiiviin kotelon ilmanvaihtoa. Periaatteessa siis painin siis enemmänkin jäähdytyksen parissa kuin itse lämmityksen.
 
Seuraan mielenkiinnolla minkälaiseen ratkaisuun päädyt ja muidenkin ideat ja neuvot olisi mukavaa kuulla.

PS: Ainoa murheeni on, että tornin koneeni onkin kannetteva ja minun täytyy keksiä jokin muu ratkaisu :)

Mikko

PetriKe:
Kyhäsin nopeasti tällaisen kaavion omista kytkennöistä. Eli observatoriossa ei ole PC:tä, vaan olen sijoittanut PC:n läheiseen autotalliin (lämmin). Sieltä olen vetänyt sarjakaapelit sekä  tupla ethernet-kaapelit torniin. Tänän kesänä on tarkoitus vetää myös suorat sähköt torniin, joiden virransyöttöä on tarkoitus ohjata langattomasti PC:ltä.

veka:

--- Lainaus käyttäjältä: Juha-Matti Penttilä - 08-06-2008, 06:29:05 ---Voisin kyllä periaatteessa käyttää myös lämpöpuhallinta tämän tietokoneen lämmittämiseen talvipakkasilla, mutta kun se lämpöpuhallin kuluttaa sähköä 2000 W verran, ehkei viitsisi pitää päällä 24/7. Eli tietokoneen voisi laittaa johonkin laatikkoon, ja siihen kytkisi jonkin termostaatilla varustetun lämmityksen, muun huoneen ollessa pakkasen puolella. Joissakin meteorikuvaukseen käytettävissä web-kameroissakin taitaa olla termostaattilämmitys, ei vain ole tietoa miten tuollainen toteutetaan ja rakennetaan. Mitä osia siihen tarvitaan? Tietokone ei lämpene ollenkaan. Vai riittäisikö pelkästään pieni käytöstä poistettu jääkaappi?

Täältä löytyy myös tarinaa koko observatorion etäkäyttöön, löytyy myös täyteen ahdettu kaavio käytettävistä laitteista.

http://www.jatobservatory.org/remote_control/remote_control.html


--- Lainaus päättyy ---

Minulla on tähtitornillani 2 tietokonetta sijoitettu vanerista valmistettuun laatikkoon, joka on lämpöeristetty 5 cm:n styrox -levyillä. Talvipakkasilla kytken hyvissä ajoin virran laatikon sisällä olevaan pakkasvahtiin, joka on säädetty n. +5 asteen lämpötilaan. Kun olen käynnistäyt tietokoneen, laitan laatikon alaluukun hieman raolleen ilmankierron varmistamiseksi. Monitori on puolestaan sijoitettu läpinäkyvän plexilasiluukun taakse laatikon yläosan hyllylle. Muovipäällysteiset kaapelitkin ovat kovalla pakkasella ainakin aluksi notkeita kun ne ottaa esille lämpimästä kaapista. Tällä kokoonpanolla olen harrastanut onnistuneesti  CCD -kuvausta muutaman tunnin ajan jopa -38 C: n kylmyydessä ja vanhempi tietokone on toiminut moitteetta ainakin 7 vuotta. Itseni lämmittämiseen olen kokeillut käyttää myös lämpötyynyä. Kieltämättä helpomalla pääsisi, jos voisi hoitaa kuvaushommat kovilla pakkasilla sisällä 50 m:n päässä olevassa työhuoneessa istuen, mutta kun jalusta vaatii paikalla olemista. Onhan siinä tietysti oma viehätyksensä ihastella tähtitaivasta aivan omin silmin ja nähdä joskus yllättäviä taivaanilmiöitä kuten kirkkaita tähdenlentoja, tulipalloja, revontulia yms. Tulipallo- ja webbikameratkaan kun eivät pysty rekisteröimään kaikkea (eikä myöskään tähtitornilla oleva havaitsija, mikäli luukku sattuu olemaan auki väärään suuntaan ! ).

veka

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta