Kirjoittaja Aihe: 305mm Dobsonit  (Luettu 4725 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa ispi

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 126
305mm Dobsonit
« : 15-05-2008, 13:02:13 »
Syksyksi hankkimassa toista putkea ja olen iskenyt silmäni järeisiin Dobson putkiin.
Hieman neuvija tarvitsisin, sillä Sky-Watcherin 300P FlexTupe, minkä voi taittaa kasaan maksaa suunnilleen saman verran kuin Celestron Starhopper 12", joka on taas "umpinainen" putki.
SW 300P (umpinainen) maksaa yli 100€ vähemmän kuin Flex, mutta samanlainen optiikka näissä varmasti on. Joten, onko Celestronila odotettavissa parempaa optiikkaa kuin näistä Sky-Watchereista?
Käytössä olisi 1000€ , joten minkä vain näistä voisi sitten Syksyllä ostaa, jos töitä riittää. Kiitos vastauksesta jo etukäteen.
« Viimeksi muokattu: 19-05-2008, 17:32:37 kirjoittanut ispi »
Canon EOS 1000D + CLS Clip-filter
EQ6 Pro SynScan + Orion SSAG + "Cabin ridge" observatorio
SW 80ED + SW Focal reducer & flattener.
Newtonian 203/1000 + Coma corrector

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7063
  • Valoa ja varjoja
Vs: 305mm Dobsonit
« Vastaus #1 : 06-07-2008, 22:45:50 »
SW 300P (umpinainen) maksaa yli 100€ vähemmän kuin Flex, mutta samanlainen optiikka näissä varmasti on. Joten, onko Celestronila odotettavissa parempaa optiikkaa kuin näistä Sky-Watchereista?

Tämä on jäänyt jotenkin sivuun (0 vastausta), joten pistän nyt jotain vastinetta vaikkei tämä vastaakaan suoraan kysymykseesi.
Kaukoputken hinnanmuodostuksesta voisi sanoa sen verran, että määräävät erillisosat ovat nämä: pääpeili/apupeili, tarkennuslaite, okulaarit/etsin (yms. lisävarustus), jalusta ja viimeistely/laatu. Jos sinulla on teoreettiset kaksi kaukoputkea, joissa on täysin samat tarkennuslaitteet/varusteet/jalustat ja viimeistely, mutta hinnaneroa on esim. 200€ putki A:n eduksi (A halvempi), niin sitten voi sanoa jotain tämänsuuntaista:
JOKO putkessa B on parempi optiikka kuin A:ssa
TAI putkessa B on valmistajalla/maahantuojalla/myyjällä paremmat katteet kuin putken A valmistajalla (laitteet voivat olla samantasoisia)
TAI putkessa B on kalliimpi hinta, koska sitä tehdään pienemmissä erissä kuin suuren tuotantoerän massatuotettua putkea A (putket muuten samantasoisia)
TAI putkea B valmistetaan kalliimmassa tehtaassa (esim. Euroopassa) kuin putkea A (esim. Kiinassa), putket edelleen samantasoisia
TAI jotain muuta kaukoputken toteutukseen liittymätöntä, mutta hinnoitteluun liittyvää kuten mallisarjan lopetukset/tehdaspoistot yms....

Käytännössä nuo mainitsemasi putket ovat vain erillisosiensa summia, jossa toinen putki voi olla paremmalla tarkennuslaitteella, mutta huonommilla varusteilla kalustettu malli ja toinen taas malli, jossa on panostettu esim. markkinointiin ja näyttävään ulkoasuun. Lyhyesti: on mahdotonta sanoa kumpi noista mainitsemistasi malleista on parempi/laadukkaampi/kannattavampi ostos, jollei saa tarkasteltavaksi kumpaakin putkea rinnakkain  :-\ Käytännössä tämä on mahdotonta muutoin kuin vertaamalla esim. internetistä löytyviä laitetestejä ja käyttäjäkokemuksia toisiinsa. Tarkan lopputuloksen omasta putkestasi tiedät vasta, jos teet itse kaukoputkesi erillisosista ja hankit itse jokaisen siihen tulevan osan käyttämällä osia, joiden laatutaso tunnetaan. Noiden mainitsemiesi putkien laatua voit arvioida laskemalla niihin tarvittavien osien hinnat yhteensä mainitussa 1000€ hintaluokassa pysyen esim. täältä tai täältä löytyvien hintojen mukaan.
- Timo Inkinen

Poissa msalmi

 • Periodinen komeetta
 • **
 • Viestejä: 13
Vs: 305mm Dobsonit
« Vastaus #2 : 07-07-2008, 00:24:19 »
Celestron ja Sky-Watcher ovat muuten nykyjään samaa puljua. Eli hirveästi pieleen ei varmaan mene hankkii sitten kumman tahansa. :)