tähtitornin perusta

Aloittaja Prior, 03.06.2007, 21:19:13

« edellinen - seuraava »

Prior

Sellaista vaan kun nyt olen ruvennut omaa tähtitornia väsäämään ja tänään kaivoin 600x600x800mm kuopan keskitolpan anturaa varten. Kysymys onkin että laitanko kuopan pohjan täyteen sepeliä ja valan sen päälle betonikakun vai laitanko betonin johonkin välimaastoon, tai pohjalle ja sitten sepeliä päälle? Tolppa on 300 halkaisijaltaan ja tulee 2m korkeuteen. Mietityttää vaan, että se ei sitten lähde liikuskelemaan roudan tai jonkun muun vaikutuksesta.  ??? Laitan kuvia projektista myöhemmin.
Miikka

------------------------------------------------------

CPC 1100 + Wedge
Canon 350D
Focal Reducer 6.3

MarkoM

#1
Välimaastoon lienee oikea ratkaisu eli ensin sepeliä, sitten Finfoam-kerros ja siihen päälle tolpan antura. Kuivumisen jälkeen muotit pois ja sepeliä päälle. Näin ainakin tehtiin Lakeuden Ursan tornia rakennettaessa: http://torni.lakeudenursa.fi/rkpkirja/2004-10-20.htm (ei ole vielä ehditty siirtää yhdistyksen uusille sivuille).
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

dirty

Lainaus käyttäjältä: Prior - 03.06.2007, 21:19:13
Sellaista vaan kun nyt olen ruvennut omaa tähtitornia väsäämään ja tänään kaivoin 600x600x800mm kuopan keskitolpan anturaa varten.

Sanoisin, että kaiva isompi kuoppa. Antamasi mitat ovat lähinnä tarvittavan betonikakun mitat. Sora ja eristeet tarvitsevat sitten lisää tilaa.
Harri Hytönen

xpro

Maan voi pitää melko kuivana jos tuon ympärille vetäis salaojitus! mutta se kaipaa jonkinlaisen kaivon tai sitten putken joka valuttais ylimääräisen veden pois juuri tuosta perustasta!
Mutta en usko että se tässä tapauksessa ehkä ei auta..helpoin on juuri tuo eristys ja karkean soran käyttäminen!

Betonimassana olis hyvä myös käyttää pakkasenkestävää! Eli massasta tulee huokosempaa ja siten ei pääse halkeileen tai murenemaan vuosien saatossa! tuota "huokostinta" muistaakseni voi ite lisätä samalla kun sitä "rapaa" tekee! Jos nyt sitä mistään löytyy!
TMB 80/480
Canon 40D
Powermate 2x
Powermate 4x

PetriKe

Tämä on itselläni myös ajankohtainen asia, kun meinaan tornin tänä kesänä väsätä. Minun pihan ongelma on se, että multaa on n. 2m ja sitten tulee vasta hietakerros vastaan. Olen päätymässä siihen, että vähintään tuohon 2 metriin pitää kaivaa, sitten sepeli, routaeriste ja pari kaivonrengasta + siihen päälle valumuotti pintaan asti. Valun tulen eristämään myös pystysuunnassa. Ja vielä aika pintaan koko rakennuksen alle routaeristematto ja sepeliä päälle. Myös tuota salaojitusta on tässä joutunut miettimään, josko sellaisenkin vielä virittäisi.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Prior

Tulin juuri työmaalta. Nyt se on siinäkunnossa että syvyyttä on 90cm sen päällä 10cm sepeliä ja finfoam levyt siten, että niiden väliin jää 60x60x50 betonikakku. Mitään valu hommia en ole viellä aloittanut. Annoitte hyviä ohjeita joista käy ilmi, että tolppani perustukset ovat liian pienet. Kun routa nyt sitten rupeaa liikuttelemaan tolppaa, niin kuinka suurista liikkumisista on kysymys? HUH nyt sitten vaan isompaa perustusta kaivamaan... ja kun luulin että pärjäisin näillä mitoilla hyvin  :-[. Kaivan asfalttipihaan jonka maaperä on tuollaista vähän alle nyrkinkokoista murikkaa ja hiekkaa. Nyt joutuukin lohkaisenaam asfalttia ilmeisesti vähän enemmän eli varmaankin 1000x1000x1800 ja siihen eristeet. Kuullostaako toimivalta?
Miikka

------------------------------------------------------

CPC 1100 + Wedge
Canon 350D
Focal Reducer 6.3

J-M

Routaeristeissä varmaan pätee samat säännöt kuin rakentamisessakin. Meidän talossa on styroksit 2,2 metriä joka puolelle talosta, koska niin on määrätty. Eli joku on päättänyt, että se riittää suojaamaan rakennuksen perustan sivuttaiselta routimiselta, kuten Kaizu kertoi. Tosin tuttu maatyömies kertoi, että kun he ovat purkaneet vanhoja perustuksia talvella, niin se routa ei ole koskaan päässyt puolta metriä kauemmas styroksin reunasta.

Jos maaperä on routimatonta, niin tuo on tosiaan turhaa. Mutta Suomessa oikeasti routimattomalle maaperälle on rakennettu se talo, jossa myydään niitä pistemassoja ja kitkattomia laakereita... Ei sinne tarvita kuin joku kivi tai saviontelo, niin sinnehän kertyy vettä joka jäätyy.
Jari-Matti Auttila
Elämä on kuin golfpallo - ensin saa paljon iskuja ja sitten päätyy kuoppaan.

Prior

Kiitokset vastauksista näistä on paljon apua  :) Tänään kuoppa laajenikin jo mittoihin 1000x1000x1100. Ainoa ikävä juttu on siinä, että kun pääsin metrin ohi niin törmäsin veteen. Tarkoittaa ilmeisesti sitä että salaojitus pitää tehdä. Onneksi rakennan tornia lähelle ojaa joten sen tekeminen ei ole ongelma.
Miikka

------------------------------------------------------

CPC 1100 + Wedge
Canon 350D
Focal Reducer 6.3