Orion

Aloittaja MattiH, 15.04.2008, 20:23:17

« edellinen - seuraava »

MattiH

Yrittelin kuvailla Orionin tähdistöä tyyliin David Malin
Tällainen eka yritys, jatketaan harjoituksia:

http://i272.photobucket.com/albums/jj174/Warren_Beat/star_hnf_40.jpg?t=1208280024

J-P

Hienoa!
Tosi mystisen näköinen ja silti tunnistettavissa.
Ovatko nuo linssiheijastukset aitoja, vai lisättyjä?

J-P

Uppo

Eikös tuo mennyt niin että tarkennus tahallaan pieleen. Tausta kun olisi tumma niin avot tai jotain.
Jani Virtanen

MattiH

Joo, eli epätarkennettu valotuksen edetessä. Täytyy kokeilla uudestaan ensi talvena pimeämmässä paikassa ja valovoimaisemmalla linssillä.
Nyt oli käytössä kittizoomi 18mm päässä f:3,5.

RJ

#4
Orion ja joukko pihavalojen pilareita löytyi viime syksyn otoksista:

[poistettu]

JaPa

Hiljaista on tällä palstalla. No, onhan Orion haastava kohde, suurien kirkkauserojen vuoksi.

Tässä tutkielmaa aiheesta, mitä Orionista saa irti ilman seuraantaa ja modaamattomalla järkkärillä (EOS 550D). Linssi Canon 35 mm f/2, valotusajat 120 x 10 s ja 120 x 6 s ISO 800, pinottu DSS:llä. Darkit jätetty turhana pois, 204 bias-ruutua ja 118 flättiä. IRIS oli käytössä taustataivaan gradienttien poistossa ja samalla kuva sai asinh-käsittelyn.

On muuten aika haastavaa venyttää kuvaa niin, että saa sekä Barnardin silmukan näkyviin, ilman että M42 palaa puhki. Liekkisumu ja Hevosenpääsumu tuntuu sen sijaan aika kirkkaana tulevan näkyviin, tosin liitteen kuvan resoluutiolla Hevosenpää jää kyllä aikalailla yhden pikselin kokoiseksi. Täytyy vielä jatkaa pinoamista ja tehdä vaikka tuosta sumualueesta oma kuva drizzle x3:lla. Drizzle tuntuu muuten aika hyvin purevan näiden kuvien prosessoinnissa.

JKyytinen

No huh huh. Tuollainen ilman seurantaa :shocked:
Jesse Kyytinen

jessekyytinen.wordpress.com

Bresser 10x50 kiikarit
EQ-3
EOS 5D3, 50D, suljinvammaiset 450D, 70D
FD 300mm f/2.8L,Samyang 14mm f2.8,24mm f1.4,85mm f1.4,Sigma 30 1.4Art
Fuji X100s
Nokia Lumia 920
GoPro2

kjj

Joo, tosi hyvä kuva noin lyhyillä valotuksilla.

Sattumalta yritin itsekin joku viikko sitten kuvata tätä Orionin ympäristöä 1100D:llä 70mm:n F4 -objektiivilla ja EQ5-seurannalla muutamien minuuttien osavalotuksilla. Jännästi tuossa JaPa:n versiossa on silti tuo liekki- ja hevosenpääsumun ympäristö tarttunut paljon paremmin kennolle kuin siinä omassa kokeilussani - aukkosuhteen huomioon ottaen käyttämäni valotusajat olivat kuitenkin teoriassa "pidempiä". Pitänee pinota ja käsitellä se piruuttaan uudestaan ja laittaa verrokiksi.

Jaa niin, mulla oli kyllä CLS-CCD-clippi kamerassa, kun valosaasteen takia kuvaaminen olisi muuten aika toivotonta. Ei sen silti pitäisi tuota Ha:ta niin paljon syödä kuitenkaan. Täytyy ihmetellä.

Japa: Kuinka valosaasteisessa paikassa kuvasit?


JaPa

Kuva on kotipihalta Espoossa, eli aika paljon valosaastetta. Tosin Orion oli etelässä, ja taivas on merellepäin tummin täältä Etelä-Espoosta. Mullakin oli CLS-CCD-clippi. En ihan osaa sanoa sen vaikutusta, koska tuo 35 mm f/2 tuli käyttöön samaan aikaan CLS-CCD:n kanssa. Arvaisin kyllä, että voisi f/2:lla 10 s:n valotusajalla olla aika haasteellista kaivaa valosaasteesta mitään esille. Aiemmat kuvat Orionista oli kittilinssillä ilman CLS-suodatinta ja ei sillä pelillä mitään sumuja saa näkyviin. Flättien ottaminen kittilinssillä on toivotonta ja kun flättiä ei ole, niin kontrastia vaan ei voi paljoa peliin laittaa.

kjj

Hitsi, muistinkin vähän väärin nuo osavalotusteni pituudet - tasan minuutin pätkissähän minä niitä olin napsinut. Eipä siinä sitten aukkosuhteet huomioon ottaen aivan hirveätä eroa loppujen lopuksi ollutkaan.

Eli tuossa on käsiteltynä parikymmentä 60 sekunnin osavalotusta Sigman 70mm F4-lasilla. Croppasin kuvasta turhat kuusenlatvat ynnä muut pois sekä skaalasin cropin kolmasosaan alkuperäisestä. Ongelmia tuon kanssa tuotti lähinnä järkky valosaastegradientti alareunassa sekä kohina, joiden poisprosessoinnista tuossa näkyykin selvästi erilaisia artefakteja - en jaksanut nysvätä sen tarkemmin, kun kyseessä nyt ei varsinaisesti mikään APOD-kandidaatti ole. Tähdetkin ovat ties minkä värisiä  :rolleyes:

Jostakin syystä tosiaan nuo himmeät Ha-sumut ovat tarttuneet paljon paremmin tuohon JaPa:n kuvaan. Tai no, jostakin ja jostakin syystä - saattaa tuolla yli kymmenkertaisella osavalotusten määrälläkin olla jokin vaikutus  :azn:


micko

On tullut tällainenkin otettua. Lyhytpolttovälisenä linssinä mulla on vain 1100D:n mukana tullut 18-55, joka peruskäytössä on ihan jees. Tähtiä kuvatessa ei niinkään. Lisäksi jäi flätti ottamatta.


img_0001 by micko_laine, on Flickr
Mikko Laine
Mosstack, koodaamani tähtipinoamissofta
Blogini
Kaikki kuvani on otettu yhdistelmällä Canon EOS 1100D, 200/2.8L II USM ja Eq3-2 ellen ole toisin sanonut.

kurja

laitetaan omakin tänne, viime viikon tiistaina aps-kameralla otettu n. 20kpl 30sec valotuksia 90mm f2.8 kameralinssillä, plus muutama musta ruutu, ei muita kalibrointeja, hiukan cropattu:


JaPa

Olen joskus tehnyt tusinan kuvan pinon 13s valotuksilla f/2:lla ja tuloksena oli sumut suurin piirtein yhtä kirkkaita kuin kjj:lla, joten eipä siinä kai muusta sitten ole kuin osavalotusten määrästä kyse. Micko taasen on onnistunut yllättävästi kaivamaan 18-55:llä liekkisumun - itse en siinä onnistunut viime talvena.

Tuossapa nyt nuo drizzle x3:lla tehdyt sumualueiden suurennokset. Eli siellä se hevosenpää on, mutta 35 mm polttovälillä ei ihmeempää saa aikaan. Eli ensi kaudeksi täytynee sitten panostaa seurantaan ja isompaan polttoväliin.

Näissä valotukset 147x10s ja 145x6s.

Tero-LP

Tuli testailtua uutta seurantajalustaa orionin suuntaan ja hyvältä näyttää.

einari

Hyvältä näyttää.
Kerrotko kuvien speksit.
___
Tapio