TMB Super Monocentric Eyepieces!

Aloittaja xpro, 24.03.2008, 17:47:20

« edellinen - seuraava »

xpro

"Schott high index glasses, super low reflection, and narrow angle scatter multicoatings, the on-axis and off-axis performance is unmatched by any eyepiece for its field of view. The light transmission is ~99%, scatter is at its lowest possible levels, and lunar and planetary contrast is exceedingly high."

Onko kokemuksia TMB monocentric tai vastaavasta okulaarista? Ovat melkein identtisiä Zeiss monocentric okulaarien kanssa.


TMB Kotisivu
http://www.tmboptical.com/catsTree.asp?cat_id=24


Käyttäjien kokemuksia.
http://excelsis.com/1.0/entry.php?sectionid=22&entryid=563
TMB 80/480
Canon 40D
Powermate 2x
Powermate 4x

MarttiM

#1
Kolmen kuukauden odotuksen jälkeen tilaamani kolme (7mm, 9mm ja 16 mm) TMB Supermonocentric-okulaaria tulevat - lähetysseurannan mukaan - huomenna  tai ylihuomenna. Odotettavissa olevan pilvisen sään vuoksi en niitä kylläkään pääse testaamaan, mutta heti, kun työkiireet vähenevät ja taivas kirkastuu, aloitan vertailut. Kirjoittelen sitten päätelmistäni.

MarttiM

#2
Sain tänään tilaamani monosentriset okulaarit. Hyvin ne näyttävät olevan valmistettuja ja viimeisteltyjä; optisia ominaisuuksia pääsen testaamaan - jos taivas on kirkas - ensi viikonloppuna. Seitsemän millimetrin okulaarissa on hyvin tumman vihreä - melkein musta - panta, yhdeksän millimetrisessä musta panta ja 16 millimetrin okulaarissa sininen panta. Ne ovat parfokaalisia. APM-telescopea pyörittävä Markus Ludes lupaili, että berliiniläinen optiikan alan yritys valmistaisi myös erän 18 ja 21 millimetrin TMB Supermonocentric-okulaareja. Nythän siellä on myynnissä vielä muutamia ainakin yhdeksän, kymmenen ja 16 millimetrin polttovälisiä monosentrisiä.

MarttiM

#3
Ohessa on kuva TMB Supermonocentric -okulaareistani. Näkökenttä niissä on vain 30 astetta, mutta eiköhän se riitä, sillä olen vanhalla 80 mm:n refraktorillani käyttänyt planeettahavainnoissa yhtä kapeakenttäisiä Ramsdenin neljän ja viiden millimetrin okulaareja. Näitä monosentrisiä en ole vielä ehtinyt testata, mutta tarkoitus on havaita niillä Jupiteria lauantaiaamuna kello neljän seutuvilla.  :tongue:

MarttiM

Lauantaiaamun varhaisina tunteina monosentriset 7 mm:n, 9 mm:n ja 16 mm:n okulaarini saivat ensivalonsa. Valitettavasti kohteenani ollut Jupiter oli liian matalalla kunnollisten visuaalihavaintojen tekemiseksi, sillä suunta katselupaikaltani osin itä- ja etenkin kaakkoistaivaalle on rakennusten pimennossa. Niinpä asettelin 127 mm:n linssikaukoputkeni kohti kuningasplaneettaa sen ollessa vielä melko matalalla. Joka tapauksessa tein seuraavia johtopäätöksiä TMB Supermonocentric-okulaarien ominaisuuksista: (1) Näkökentän kapeudesta ei planeettahavainnoissa ole mitään haittaa. Tosin tämän olen huomannut ennenkin käyttäessäni takavuosikymmenten tähtikirkkaina tuokioina Ramsdenin, Huygensin ja Huygens-Mittenzweinin okulaareja. Sen, minkä näkökentässä menettää, saa korkojen kanssa takaisin siinä, että planeetan katsomiseen keskittyy vaistomaisesti hyvin sen peittäessä (isolla suurennoksella) laajan alan näkymästä. (2) Katseluetäisyys on - ilman silmälasien käyttöä - riittävän pitkä. (3) Hämärässä 7 mm:n ja 9 mm:n okulaareja ei erota toisistaan, sillä kummassakin on tummanpuhuva panta. Tosin tämä ongelma ratkeaa tavallani pitää telineessä okulaareja tietyssä järjestyksessä. (4) Havaintopäiväkirjaani kirjoitin, että etenkin 75-kertaisella suurennuksella - 16 mm:n okulaaria käyttäessäni - Jupiterin ekvaattorivyöt erottuivat miellyttävän helposti, mikä viittaa näkymän suureen kontrastiin.  :tongue:  Minkäänlaista vertailua en muihin okulaareihin tehnyt ja vaatii tietysti monia katselukertoja, ennen kuin pystyn sanomaan, ovatko monosentriset planeettahavainnoissa parempia kuin omistamani Brandonin ja Baaderin ortoskooppiset okulaarit.

MarttiM

#5
Havaitsin viime yönä vähän ennen kello yhtä Jupiteria 80 mm:n, 30 vuotta vanhalla, refraktorilla. Okulaareina olivat halkaisijaltaan hiukan vajaan tuuman Kellner 40 mm ja Huygens-Mittenzwei 12,5 mm sekä 1,25 tuuman sovitteen kanssa TMB Supermonocentric 16 mm 75-kertaisine suurennuksineen. Perusokulaarien 30- ja 96-kertaiset suurennukset olivat tarkkarajaisia, mutta Jupiterin pilvivöistä näin vain häivähdyksen. Niinpä kiinnitin okulaaripäähän monosentrisen. Tarkensin kuvan ja Jupiterin ekvaattorin seutuvilla olevat kaksi pilvivyötä suorastaan pomppasivat näkyviin. Niiden rajat näkyivät epätasaisina ja vaaleimmatkin vyöhykkeet erottuivat selvästi. Kohta kuningasplaneetta purjehti korkean rakennuksen taakse ja lyhyeksi jäänyt havaintosessio oli ohitse. Mieleeni hiipi haave ensi tammikuun kirkkaasta yötaivaasta ja Jupiterista korkealla etelätaivaalla...

MarttiM

Olen hankkinut kaksi TMB:n monosentristä okulaaria lisää. Nyt niitä on viisi - 7 mm, 8 mm, 9 mm, 10 mm ja 16 mm. Näistä 10 millimetrin polttovälinen on ensmmäisestä (vuoden 2003) tuotantoerästä. Se ei ole muiden tavoin parfokaalinen ja sen (punaisessa) pannassa on teksti TMB-SuperMono. Ostin sen käytettynä Saksasta. Olen havainnut kaksoistähtien lisäksi Jupiteria. (Kaukoputkeni ovat 80 mm:n f/15 ja 127 mm:n f/9.4 akromaattisia refraktoreita.) Yleensä käytän kuningasplaneetan katselussa 10 mm:n (120x suurennus) tai 9 mm:n (133x suurennus) okulaaria. Jupiterista erottuu pilvivöitä, vaaleita alueita ja joitakin muita yksityiskohtia. Tein 20.10.2013 aamuyön tunteina piirroshavainnon, sillä tuolloin Jupiterista näkyi paljon detaljeja. Silloin käytin 8 mm:n (150x suurennus) ja 7 mm:n (171x suurennus) monosentrisiä okulaareja. Jupiterin pilvivyöt näkyvät monosentrisellä linssillä aavistuksen tummempina kuin muutoin yhtä tarkalla Brandonin ortoskooppisella okuaarilla. Toisena erona pidä monosentrisen tietyllä tavalla luonnollisempia värejä - mm. eräitä kaksoistähtiä katsottaessa - verrattuna Brandonin okulaarin kelmeään kuvaan. Kuun havainnointi on jäänyt miltei kokonaan. Tarkoitus on yrittää selvittää mahdollisia eroja Kuun yksityiskohtien näkyvyydessä.
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15

mistral

Onko monosentrisen okulaarin idea valon taittuminen vain kahdessa pinnassa, tulo- ja lähtöpinnassa?

Tässä lainaus Excelsis com sivuilta, TMB monocentric 6mm:

"The cemented 3 element design acts as a single element which means just 2 air to glass surfaces to scatter light. A few folks bring up Kelner's which are also 3 element eyepiece's. But the most obvious difference between Kelner's and mono's is the Kelner has a group of 2 lens elements and a single element, or 4 air to glass surfaces. Twice the surface area to bounce light as the mono."

Eli, tämä jonkun Miken viesti, onkohan oikeilla jäljillä?

edit Wikistä löytyi:

A Monocentric is an achromatic triplet lens with two pieces of crown glass cemented on both sides of a flint glass element. The elements are thick, strongly curved, and their surfaces have a common center giving it the name "monocentric"

No, ainakin lasilaatu muuttuu välillä...


Kaizu

Valo taittuu myös lasilaatujen välisissä rajapinnoissa koska lasien taitekertoimet ovat erilaiset.

Kaizu
Kai Forssen

MarttiM

Sain tänään tilaamani TMB 1,8x ED-Barlowin. Kerroin on monosentristen (samoin kuin Brandonin ortoskooppisten ja Bresserin Plösslin) okulaarien kanssa parempi kuin myymäni Baader Zeiss Abbe 2x Barlowin kera. Nyt ei tule päällekäisiä suurennuksia. TMB:n monosentristen okulaarien tavoin saman sarjan Barlowin putki on yllättävän painava - peräti 240 grammaa.
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15

MarttiM

#10
Suunnitelmissani on hankkia vielä 6 mm:n TMB:n monosentrinen linssi. Niitä ja eräitä muidenkin polttovälien monosentrisiä on vielä joitakin kappaleita myynnissä APM Telescopessa. Sieltä saamani tiedon mukaan kyseisiä okulaareja ei enää valmisteta tulevaisuudessa, joten jos joku muukin on kiinnostunut, niin alkaa olla korkea aika ostaa ennen kuin loppuvat tyystin. Hinnasta voi tinkiä, sen olen havainnut. Monosentristen kuvan kontrasti on mielestäni paras mahdollinen ja tarkkuuskin yltää valioluokkaan. Näkökenttä on 30 (tosin joidenkin lähteiden mukaan 32) astetta, joten okulaari on tarkoitettu Kuun ja planeettojen tarkkailuun.
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15

Tane

#11
 Hollannissa myös Robtics myy 4mm TMB Super Monocentristä hintaan 295 euroa. Erittäin heikolla kielitaidollani käsitän sen olevan samaa uudelleen tehtävää sarjaa mitä APM myy. Mutta siellä se Robticsin sivulla on Occasions osastolla...
Celestron C14,

MarttiM

Lainaus käyttäjältä: Tane - 04.04.2014, 21:01:45
Hollannissa myös Robtics myy 4mm TMB Super Monocentristä hintaan 295 euroa. Erittäin heikolla kielitaidollani käsitän sen olevan samaa uudelleen tehtävää sarjaa mitä TMB myy. Mutta siellä se Robticsin sivulla on Occasions osastolla...

Kyllä vaan, vuoden 2013 versiolta kyseinen monosentrisen okulaari näyttää. Hinta on erittäin edulllinen, 295 euroa. APM Telescopesta ostettaessa TMB:n monosentrisistä joutuu maksamaan sata euroa enemmän. Robticsilla on myynnissä valitettavasti vain 4 mm:n polttovälinen monosentrinen, jota meikäläinen ei tarvitse. Samassa kaupassa on jotakin muuta mielestäni kiinnostavaa, mutta siitä enemmän toisen otsikon alla.
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15

Tane

 TMB Ortho valikoima on Robticsilla kapea. Huomasin tuon 4 millisen viime Joulukuussa. 5  milliä olisi minullekin sopivampi. Baader Genuine nyt kuitenkin on välttänyt. Jos olisin pelkkä visuaalikatselija en epäilisi ottaa TMB monosentristä. Mutta tuo kuvauspuolikin kiinnostaa hintavine vermeineen...
Celestron C14,

MarttiM

Pitihän se kuudenkin millimetrin TMB:n monosentrinen tilata.  :rolleyes:  Saan sen pääsisäisen jälkeisellä viikolla. Sittenhän monosentrisiä on yhteensä kuusi (6, 7, 8, 9, 10 ja 16 mm) ynnä TMB:n 1,8x Barlowin linssi. Suosikkini näistä on yhdeksän millimetrin mustapantainen okulaari. Suurennus on silloin 133-kertainen. Toisaalta perusteluna on useisiin monosentrisiin, että kiertotähtien visuaalisessa havainnoinnissa paras suurennus vaihtelee ilman läpinäkyvyyden ja rauhallisuuden myötä. Pitää muistaa, että monosentrinen okulaari on nimenomaa planeettaokulaari.
Akromaattiset refraktorit 101 mm f/16 ja 80 mm f/15