Apukuva C8 putken kollimointiin

Aloittaja Timo Kuhmonen, 21.03.2008, 19:47:48

« edellinen - seuraava »

Timo Kuhmonen

Jälleen kollimointia koskeva asia... Kun keinotähtiprojekti meneillä, otin myös kuvan C8 putkesta etupuolelta.
Ymmärsin että kuvassa pitäisi olla kaikki muodostuvat "renkaat ja varjot" symmetrisesti toisiinsa suhteen asettuneita, jos kollimointi putkessa on edes kohtuullisen onnistunut.
Omassa putkessani apupeilin kiinnityksen ympärille muotuva "kuvajainen" jää pahasti epäsymmetriseen asentoon muihin näkyviin renkaisiin verrattuna.

Onko miten paljon oheisesta kuvasta pääteltävissä ?
Onko kellään vertailukuvaa ?
Oliko tuon putkeni kollimointi todella pahasti pielessä ?

PS.
yritän myös lomani aikana oikeaa tähtitestiä, toivottavasti olisi siihen sopiva seeing...

Kaizu

Apupeili näyttäisi olevan vinossa. Myöskin pääpeili vähäsen. Optisten osien kollimoinnista en osaa sanoa muuta kuin että optinen akseli ei ole putken suuntainen. Tämäkin sillä edellytyksellä että kuvaavan kameran objektiivi on ollut putken keskilinjalla ja kamera osoittanut putken keskipistettä kohti.

Kaizu
Kai Forssen

Timo Kuhmonen

Kiitos Kaizu kommenteista. Saa nähdä millainen vaikutus tällä on planeettakuviin (ymmärtääkseni melko suuri)

PS:
Täällä Savossa taivas oli päivällä pilvetön. Useana yönä ollut "yläpilviharsoa", samalta alkaa näyttää...

Tapanivi

Oletko Timo saanut säädettyä peilit kohdalleen ?
Celestron C11-CF /Celestron CG-5 GoTo
JS-Dobson 200/1000 ekvat.seurantajalustalla
Royal 150/1300 Newton (eläkkeellä...)
Kiikarit 25 x 100 Astro Gigant
Nikon Coolpix 4500
Canon EOS 300 / 1000D

Timo Kuhmonen

Lainaus käyttäjältä: Tapanivi - 24.08.2008, 23:31:52
Oletko Timo saanut säädettyä peilit kohdalleen ?
Olipas tämä päässyt menemään ohi... Tottapuhuen pitää tunnustaa että on putki ollut pitkään "naftaliinissa", kun ei kesälläkään juuri auringonpilkkuja oluut kuvattavissa. Tarkoittaa että kunnollinen kollimointi on tekemättä  :-\

Timo Kuhmonen

Oheisessa viestiketjussa mainittu "kuitukeinotähti" tuli nikkaroitua:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=268.msg17975#msg17975

Kokeilin kellarissa about 22m etäisyydellä C8 putkesta. Tarkan fokuksen (Baader 9mm ortho) kumpaakin puolta huomaa, että apupeilin varjo on pahasti poissa "valokiekon" keskeltä. Tarkimman fokuksen kohdalla kuva on pahasti vääristynyt. Tämä tarkoittaa pielessä olevaa kollimointia, mikä oli jo arvattavissa. Projekti jatkuu...

jaava

#6
En tiedä oletko huomannut mun Mak kollimointia koskevan artikkelin linkin täällä foorumilla jossain:

http://personal.inet.fi/tiede/tahti/makkollimointi/index.htm

Vaikka se käsittelee 1:1 SW MAK 127:n kollimointia, se käy hyvin myös monen muun maksutov ja SCT-putken kollimointiohjeeksi.

Lisäksi sieltä löytyy yksinkertainen tapa tehdä keinotähti.

Kuvia (em. artikkelista) miten putkeen pitää katsella etupuolelta kollimoinnin tilaa arvioidessa:

http://personal.inet.fi/tiede/tahti/makkollimointi/index2.htm#kappale2.1

Eli ensin haet etäisyyden jossa näet toision bafflen varjon toisiopeilin reunan takaa. Tämä etäisyys on luokkaa puolet putken polttovälistä.
Sitten keskität toision (bafflen) varjon itse keskellä näkyvän toisiopeilin kanssa; tällöin saat silmäsi optiselle akselille (oletetaan toision bafflen asennetun keskelle suoraan).
Tämän jälkeen tarkastelet ulompia renkaita. Jos ne eivät ole samankeskiset keskustan kanssa, niin putki on todella huonossa kollimaatiossa. Kuten sinun ensimmäisen viestin kuvassa näkyy olevankin (minusta kamera on ollut optisella akselilla - tästä ei voi olla kuitenkaan täysin varma pelkän kuvan perusteella). Sikäli kun muistan oikein, kameran kohtisuoruus optista akselia vastaan ei ole kovin kriittistä (en muista mitään ongelmia tässä ainakaan olleen. Ei muuten puhuta mitään artikkelissa - siis puute).

Koska tämä testi ei näytä kovin tarkasti tilannetta, samankeskisyys ei vielä takaa hyvää kollimaatiota. Kannattaa kuitenkin aluksi kollimoida tämän testin avulla, koska tähtitestimenetelmät näyttää aivan mitä sattuu jos tämä testi indikoi huonoa kollimointia. Tällä testillä pääset alle säätöruuvin kierroksen päähän hyvästä kollimaatiosta.

JV

PS. Tuo mun (tän hetkinen) avatar (vasemmalla oleva kuva nikin alapuolella) on SW MAK 127 tällä testillä tehdyn kollimoinnin jäljiltä - kuva on otettu aloitettaessa tähtitestikollimointia keinotähdellä (em. artikkeli/6.3.1 Peruskollimointi liian lähellä olevalla keinotähdellä). Oheinen kuva vielä referenssiksi siitä millaiseksi sain putken melko helposti säädettyä.

PS2. Vielä painottaen, että jos toision baffle-putki on putkea kasattaessa liimattu hieman poskelleen, niin tätä testiä (arvioida kollimoinnin tilaa putkeen edestä katsoen) ei voi käyttää.
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Timo Kuhmonen

Keinotähdellä tehty kollimointiyritys on takana. Fokuksen kummankin puolen, kuvio on huomattavasti symmetrisempi kuin ennen kollimointia. Kirjoitan blogiini tarinaa, kunhan ehdin...

Timo Kuhmonen

Lainaus käyttäjältä: Timo Kuhmonen - 16.01.2009, 00:58:05
Keinotähdellä tehty kollimointiyritys on takana....
Tarinantynkä blogissani:
http://tiku-astro.blogspot.com/2009/02/collimating-c8-ota.html

Oli mielenkiintoista tutkia ja säätää putkea paremmaksi. Parempaan kollimaation näin pääsi, loput sitten kentällä...
Kuitukeinotähtenä oli toisaalla tällä foorumilla esittelemäni versio, kollimointi tehty 25m pitkällä kellarikäytävällä.

Kentällä tilanne voi olla toinen, putken kääntäminen eri asentoon muuttanee hieman pääpeilin asentoa. Kellarikäytävän päästä päähän kävelyn tuottamat häiriöt oli myös mielenkiintoista havaita videolla...

Onko näihin kommentoitavaa, kuinka hyvin putki on em. tilanteessa ollut kollimaatiossa ?

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timo Kuhmonen - 06.02.2009, 23:24:44
Onko näihin kommentoitavaa, kuinka hyvin putki on em. tilanteessa ollut kollimaatiossa ?

Selvä parannus tuossa on tullut. Tilanne "ennen" olisi pistänyt minut pikapikaa kollimoimaan optiikkaa, sillä viilasin aikoinaan jo SW 150 Mak:n "puolikasta virhettä" pienemmäksi. Oman testini sain tehtyä noin 15 m matkalla omakotitalon sisällä ja tuon aikana sain Airy diskin täydellisesti näkyviin siten, että renkaiden määrää sai lisättyä/vähennettyä yksi kerrallaan fokusta säätelemällä. Mutta tämän tason tarkkuus vaatii valon kulkutielle täysin rauhallisen ilmakäytävän, jota esim. kellarikäytävässä ei taida saada aikaan. (Tässä oman kokeiluni kokemuksia.) Jatka kokeiluja, sillä tuo täydellinen Airy-disk on sangen kaunista katsottavaa  :smiley:
- Timo Inkinen

AP

#10
Paremmalta näyttää.. Vapautitko muuten  apupeilin ruuvit vastakkaiselta puolelta (=ns. tyhmä kysymys) kiristäessäsi? Meinaan voi pikkaisen vääntää apupeiliä ja vaikuttaa kuvaan ("pinched picture")?

Tämä rupeaa olemaan jo "oraakkelimaista" vääntöä mutta minkäs teet ..  :azn: Jokaisessa meistä asuu pieni perfektionisti..

T:AP

EDIT: Vapauttamisella tarkoitan sitä, että löysäät sitä vastapäistä ruuvia samanverran kuin ruuvia jota on kiristetty (esim 1/4 tai 1/8 kierros), ettei se säätö taivuta sitä apupeiliä.
Antti Paaso

Timo Kuhmonen

Kollimointi on tehty C8 mukana tulleilla ohjeilla...

Sen mukaan kollimointiruuvin vastakkaista puolta pitää kiristää, jos ruuvisäätö tuntuu löysältä. Vastaavasti toista puolta löysättävä, jos kollimointiruuvin säätö tiukkenee liikaa. Itse tein homman säätämällä vain yhtä ruuvia...